Close
Faqja 18 prej 30 FillimFillim ... 8161718192028 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 295
    _____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    E thashe me lart, do nisem nga ajo se qenka gabimi tek une, ngase nuk njoh dallim ne mes te "nj" dhe "n+j" ne shqiptim. Edhe pse nuk njoh fjale ne gjuhen shqipe e cila shkruhet me "n+j", keshtu as qe e di se si ju mund te dini se ka dallim.

Sidoqofte, te gjithe e dijme se ka mjaft gjuhe, te cilat disa shkronja, te cilat Shqipja i njeh si shkronja me vete, nuk i njohin si shkronja me vete. Te kerkosh shpjegim logjik per kete vecori te gjuhes sone nuk eshte assesi kokefortesi, por ide gjeniale e mirepritur shume.
    Atehere me fal nese te ofendova kur thashe kokefortesi.

Mund te thuash ne dialektin e Sh. Mesme, "kam bere njet buken per filanin" .
    Pra njet shqiptohet si n+jet, por fatkeqsisht nuk e di si shkruhet. Por ma ha mendja qe shkruhet "njet". Theksi kur shqiptohet vendoset tek N-ja. Se di ku e kam fjalorin Shqip-Shqip qe ta hap e ta shoh. Mbase ndonje tjeter do dije me sakte si shkruhet.

Njet do te thote, e kam vene vecante dicka per dike.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga s0ni : 13-04-2010 mė 16:31

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Ok, me duhet te pranoj se nuk njoh dallim ne mes te shqiptimit e "nj"-se dhe "n+j". Pasi qe edhe Jarigas thote se ka dallim, atehere nisem nga ajo se ka nje dallim.

Por nje pyetje kam per ju: Pasi qe nuk ka fjale, e cila shkruhet me "n+j", si mund te dini, se si shqiptohet fjala me "n+j" qe te dini dallimin e shqiptimit nga "nj"?
    Para se gjithash, falemnderit per besimin.
    Chino,si e shqipton ti kete fjali:"N'je njeri i mire, n'jete njet mos bej"..?
    Perdor gjithmone te njejtin tingull sikur te jete shkruajtur :"Nje njeri i mire, njete njet mos bej"????
    Apo ka dallim shqiptimi i "n'j" dhe "nj"???

Gjuhet kane parregullsira, dhe keto korigjohen nga gjuhetaret kontinuisht. Kete e di secili qe merret me gjuhe. Edhe gjuha jone mund te kete shume te tilla. C'eshte parregullsia? Sipas meje: Nje dukuri e cila i shmanget rregullave te perbashketa te gjuheve apo rregullave brenda vete gjuhes. Pasi qe ne shumicen mbiabsolute te gjuheve tjera toget e shkronjave nuk njihen si shkronja me vete, Shqipja tregon parregullsi, kur e ben kete gje. Kete gje ka per qellim tema. S'kemi c'te trembemi. Shqipja s'eshte as e para e as e fundit gjuhe me parregullsira ne te qe kerkojne korigjim.
    E vertete qe kane parregullsira dhe prape eshte populli ai qe vendos se nga ē'kah shkon gjuha!Gjuha shqipe ka shume kleēka, bile mund te themi se kemi dy gjuhe te ndryshme, gege dhe toske.Asnje gjuhe tjeter ne bote nuk ka dy pjesore:"te bej" dhe "me bere"...por kur flitet per togjet(jo toget), kjo eshte vetem zgjedhja teknike e bere ne momentin e hartimit te nje alfabeti......psh, italishtja ka 21 germa por pastaj ka rregullat gramatikore qe percaktojne shkrimin e tingujve te tepert:
    gn=nj
    c(e,i)=ē
    gl=lj
    cq=k.....etj.....e po ashtu edhe anglishtja:
    th=th ose dh sipas rastit
    ck=k
    ch=ē sipas rastit....etj....frengjishtja:
    oi=ua
    ais=é...etj.....
    Ne kete drejtim, shqipja eshte gjuhe me e rregullt, pasi ēdo foneme(tingull) eshte e lidhur me nje grafeme(shkronje) dhe vetem nje....jo me kot kemi 36 ....

Ne shqip nje fjale qe permban "n+j" eshte fjala: qenje.......a ia dini kuptimin????po shqiptimin???
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga jarigas : 13-04-2010 mė 18:29
    Jarigas

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar mė parė nga s0ni Lexo Postimin
    .
    Pra njet shqiptohet si n+jet, por fatkeqsisht nuk e di si shkruhet. Por ma ha mendja qe shkruhet "njet". Theksi kur shqiptohet vendoset tek N-ja. Se di ku e kam fjalorin Shqip-Shqip qe ta hap e ta shoh. Mbase ndonje tjeter do dije me sakte si shkruhet.

s0no, ne te SHqiperise se Mesme e shqiptojme "njet" me "nj" dhe jo me "n+j" dhe do te thote "taksur" ne ate kuptimin qe solle ti ose "vendosur" kur thua:"kam bere njet te shkoj diku".....
    Jarigas

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar mė parė nga jarigas Lexo Postimin
    Na lodhe gojen.., pse e ke per gjynaf te besh njet?

s0no, ne te SHqiperise se Mesme e shqiptojme "njet" me "nj" dhe jo me "n+j" dhe do te thote "taksur" ne ate kuptimin qe solle ti ose "vendosur" kur thua:"kam bere njet te shkoj diku".....
    Une e di si n+jet pyeta edhe te shtepise per me qene e sigurte perpara se te beja shkrimin, n+jet e themi ne

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anėtarėsuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Citim Postuar mė parė nga Qyfyre Lexo Postimin
    Ou dhe pse qenka "menie" ?

Thuhet "menje" dhe lexohet si N+J, thjesht bie shkronja "d".
    "Menie" ėshtė saktė. Di ta lexosh atė fjalė me theksin e Tiranės, pra tek "e" e parė?

Citim Postuar mė parė nga Qyfyre Lexo Postimin
    Eshte shpejguar ne te gjithe menyrat e mundshme ne kete teme, por disa ose bejne sikur nuk e kuptojne, ose me te vertete e shqiptojne NJ si N+J.

Po ky eshte besoj shpjegimi me i mire duke qene se nuk mund tja shprehim njeri tjetrit tamam si tingellon NJ e si tingellon N+J.

menje (mendje), njek (ndjek) dhe ka shum shembuj te tjere besoj.
    "Niek", thjesht theksin e merr "i", edhe jo "e".

? "Njet" me ēfarė kuptimi? "Njė jetė"? Nėse ėshtė ashtu i bie "I jet", pa "n" fare.

Apo "njet" si "kėtė", ashtu kryesisht thuhet "kte" , rrallė thuhet "niet" me theks tek "e".
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar mė parė nga Gjinokastra Lexo Postimin

? "Njet" me ēfarė kuptimi? "Njė jetė"? Nėse ėshtė ashtu i bie "I jet", pa "n" fare.

Apo "njet" si "kėtė", ashtu kryesisht thuhet "kte" , rrallė thuhet "niet" me theks tek "e".
    Ralle perdoret por perdoret, njeti im eshte si nieti yt.... po edhe tek e-ja ka theks.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952

Nuk u ndjeva i ofenduar. Ne te vertete s'e di as vete cfare me pengoi aq shume qe nderhyra. Me duket fakti qe kete mentalitetin "ti nga Kosova s'i kupton hallet e gjuhes, dhe nese flet, je kokeforte" e takoj cdo dite e me shpesh. Idete e mira per gjuhen vijne nga individet me njohuri, interes dhe pervoje gjuhesore, jo nga nje krahine e caktuar. Pasi qe e dija se ne te vertete te gjithe ketu mendojme keshtu, desha qe edhe te sillemi konkretisht sipas ketij mendimi.

Fjalen "njet" e njoh vetem ne kuptimin sic e pershkroj Jarigas. E perdorin edhe tek ne ne Kosove. Me duket s'e kam pare te shkruar kurre, por jam i bindur se shkruhet pa nje dallim optik, pra ashtu si e ke shkruar ti. Ne kete fjale nuk kam degjuar ndonje dallim ne shqiptim nga p.sh. fjala "njeri".
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 13-04-2010 mė 21:18

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Po u bene disa qe thonin ka dallim. Ndaj te gjitheve kisha respekt. Kur erdhe edhe ti me kete mendim, me takonte qe te bindem. Kujt t'i bindem tjeter, nese jo "binjakut"?

Perdor gjithmone te njejtin tingull sikur te jete shkruajtur :"Nje njeri i mire, njete njet mos bej"????
    Apo ka dallim shqiptimi i "n'j" dhe "nj"???
    Wow, ketu vertete ka dallim ne shqiptim.

Por me pengon qe more shembuj me apostrof. Sepse apostrofi zevendeson "ź"-ne. Ndaj nuk e di a eshte krahasim i merituar.

Sidoqofte, keso shembuj nuk besoj se kane qene arsyeja, perse "nj" eshte deklaruar shkronje me vete. Sepse atehere do ishte deshur te kete edhe shrkonjen "mj". Per shkak te shembujve si "m'je e mire" (me je e mire).

Cka mendon tani?

italishtja ka 21 germa por pastaj ka rregullat gramatikore qe percaktojne shkrimin e tingujve te tepert:
    gn=nj
    c(e,i)=ē
    gl=lj
    cq=k.....etj.....e po ashtu edhe anglishtja:
    th=th ose dh sipas rastit
    ck=k
    ch=ē sipas rastit....etj....frengjishtja:
    oi=ua
    ais=é...etj.....
    Ne kete drejtim, shqipja eshte gjuhe me e rregullt, pasi ēdo foneme(tingull) eshte e lidhur me nje grafeme(shkronje) dhe vetem nje....jo me kot kemi 36 ....

Ne shqip nje fjale qe permban "n+j" eshte fjala: qenje.......a ia dini kuptimin????po shqiptimin???
    E po kjo eshte pyetja, kjo kerkohet. Si shpjegohet logjikisht apo me rregulla valide per shumicen e gjuheve tjera qe gjuha jone togjet e shkronjave i deklaron shkronja me vete, perderisa gjuhet tjera s'e bejne kete gje.

Sipas cilit kriter vendosen gjuhetaret? Do braktisim shembujt e shumices se gjuheve per arsyet:

1) ......
    2) ......

Ndoshta ka shume arsye te logjikshme. Keto te hulumtohen dhe te ofrohen.

PS:
    Faleminderit shume per korigjimin per TOGJET.

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Na lodhe gojen.., pse e ke per gjynaf te besh njet?

Une e di si n+jet pyeta edhe te shtepise per me qene e sigurte perpara se te beja shkrimin, n+jet e themi ne
    ...ahahaha....e bukur shqipja eh???
    ...epo qenkeni poshte Fierit, me sa kuptoj....
    Jarigas

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar mė parė nga Gjinokastra Lexo Postimin
    "Menie" ėshtė saktė. Di ta lexosh atė fjalė me theksin e Tiranės, pra tek "e" e parė?

"Niek", thjesht theksin e merr "i", edhe jo "e".
    Gabim!!!!
    Nese shkruhet "niek", theksin e merr "i"-ja.....e pikerisht per kete arsye egziston tingulli"j" ne shqip, per rastet kur "i" duhet te jete e shurdher, pa theks....
    Fjala ne fjale(me falni per lojen e fjaleve), shkruhet "njek" dhe shqiptohet "n-jek" pasi ajo pausa ndermjet dy tingujve, vjen si pasoje e mos-shqiptimit te "d"-se(n-d-jek)...

"njet" nuk ka te beje fare me numrat....ne gjuhen popullore perdoret kur personi ka marre nje vendim te brendshem te peshuar mire.....kam bere njet=kam vendosur me shpirt e me zemer......
    Jarigas

Faqja 18 prej 30 FillimFillim ... 8161718192028 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •