Katunar apo qytetar
Shume interesant eshte kjo teme.Edhe ne Kosove ekziston nje ndarje e tillle dhe mund te them se na ka kushtu shtrenjte.Njerzit qe vinin ne qytet gjate viteve 60,70, duke dashur te hyne ne ate klasen e larte flisnin gjuhen turke ne shtepi.Keshtu shume njerez qe erdhen nga fshatrat e gjakoves,presheves e bujanovcit flasin turqisht ne shtepi dhe e kqeja kesaj nuk perfunoj aty po sot polli bashkesine turke ne Kosove.Egziston nje thenje e nje gruaje rahmet paste ,qe me pate thanee mire merre sharragjine e qyteti se doctorin e katundit ".Sa per informacion kjo ishte nje grua qe vinte nga dere e bejlerve dhe qe martuar ne fshat malor.Jeta ishte shume e rend per te .
une se percolla udhezimin e saj .
Jeta eshte kudo e veshtire ku nuk ke pare.Gjithekund egzistojne dallimet e tilla dhe evropianet e amerikanet bajne dallime te tilla dhe jane shume me te vrazhd ne sjelljet e tyre por ka ligje te forta qe mbrojne njerezit ne keto vende ,kjo eshte ajo qe i mungone Shqiperise e Kosoves
une po va dergoj kete mesele.
Ma presin dardhën
Dimër i ashpër, borë e madhe, acar...Një Ismet Domi i Gjakovës, për kundër tërë asaj bore e acari, merr rrugën për në Zhabel, fshat ky i Dushkajës mu në mes të malit. Në të dalë nga qyteti, takohet me disa shokë të tij, të cilët po e pyesin: - për ku je nisur në këtë kiamet Ismet burri, çka të ka ndodhur?
- Eh, kam një hall more burra!
- Çfarë halli ke mor vëlla? - po e pyesin ata një zëri.
- A nuk e shihni, ka rënë gjithë kjo borë e i ka nxënë Zhabelin në mjedis të malit e pa dru, - shkova se ata qe besa sonte ma presin dardhën!
- - Shumë shpesh ndodh rasti, kur dhembjen nuk mund ta ndash me askë!
Agim Metbala" ♥
Qytetet e shqiperise ne kohen e komunizmit kane qene geto te verteta. Kultura e shqiptarit eshte bujqesia, blegtoria; pra fshati. Ndersa ne qytetet e vendit ton ka perzierje me rraca te ardhura nga lindje e mesme.
Ndersa ne emigrim, neper bote ata qe vijne nga fshati kane intuita te integrohen me shpejte.
Hajt nje pyetje
Kur qytetari shkon per te jetu ne fshat, si quhet ky?? anasjelltas Kur fshatari shkon me jetu ne qytet si quhet ky?
Aman asfallti dhe semaforat nuk ndikojn ne mentalitetin e njeriut. Ai qe i ndan njerzit ne kete menyre, ai vetë mund ta kete kete mentalitet qe gjykohet si negativ, kur flitet per fshataret.
Fshatar quhet dhe konsiderohet ai qe jeton ne fshat, ndersa Qytatar quhet dhe konsiderohet ai qe jeton ne qytet.
Ndersa civilizimi i njeriut nuk lidhet as me fshat e as me qytet sepse eshte muhabet tjeter![]()
"Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"
Personi i cili respekton ligjin eshte qytetar..
Ndryshuar për herë të fundit nga The_Capital : 22-02-2010 më 17:00
Burri 1 X flet !
Qytetarija per mendimin tim duhet te vleresohet nga ngritje intelektuale e nje individi ,e jo ku jeton ai.
po nese nje njeri eshte i ngritur intelektualisht dhe jeton ne fshat?
po nese nje njeri eshte nje cope injoranti dhe jeton ne mes te qytetit?
fshataresia ka te beje vetem me vendin ku jeton. ashtu si qytetaria.
nje qytetar mun te jete budalla fare dhe nje fshatar mund te jete i mençur.
kane te bejne vetem me vendbanimin dhe jo me intelektin...
Vasudhaiva Kutumbakam
Krijoni Kontakt