Close
Faqja 1049 prej 1135 FillimFillim ... 4954994999910391047104810491050105110591099 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 10,481 deri 10,490 prej 11341
    el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Pershendetje!Mė jepni pėrkufizimin e Zotit, shprehet dikush ketu ne kete forum, ndoshta per ti bere ironi besimtareve.Por une me te njetin arsyetim ju kerkoj ju, materialisteve, se "ceshte liria"?A ka nje perkufizim per te, a ndjehemi te lire materialisht dhe shpirterisht, a e ka arritur kush lirine e plote?Nese jo," Liria" dhe "Krijuesi" a jane dy konceptime te njeta? Atehere te pranosh njeren dhe te refuzosh tjetren, a nuk eshte te kundershtosh vetveten?
    Liria eshte gjendje shpirterore apo fizike. Nenkupton te qenurit i padetyruar te sjellesh ne nje menyre te caktuar. Por edhe nenkupton te qenurit i detyruar te sjellesh ne ate menyre qe vlerat qenesore shoqerore te mos demtohen, si.psh. liria e tjereve dhe parimet qe shkojne ne te mire te shumices.

Keshtu e kisha perkufizuar ne menyre abstrakte lirine. Behet fjale per lirine ne kontekstin aktual juridik. Jo per ate historik, filozofik, e tjera.

Nga ky definicion tregohet se liria mund te bie ndesh me krijuesin. Varet se si perkufizohet krijuesi. Sa me i gjere rrethi i normave, obligimeve, te cilat ai ia urdheron njeriut, aq me shume shtrydhet liria. Anasjelltas vlen e njejta. Krijuesi sipas kuptimit te fese, te trijave qe kemi, eshte sekuestrues i rende i lirise. Krijuesi sipas mendimtareve jashte feve eshte me i pershtatshem me lirine. Kush s'e kupton mendimin tim qe paska disa krijues, mund t'ia sqaroj keshtu: Sipas Bibles Zoti e krijoi token per 6 dite, ne menyren e pershkruar atje, me fjalet e thena atje, dhe ne te 7-en dite u ul dhe pushoi. Ky eshte konkretizimi i krijuesit sipas definicionit te Bibles. Sipas Kuranit Allahu krijoi token ne menyren e cekur atje. Ky eshte konkretizimi i krijuesit sipas Kuranit. Keshtu qe nese bejme nje krahasim Bibel-Kuran, del se paska dy krijues te ndryshem. Per kete "ndryshim" te mundshem ne mes te krijueseve e kam fjalen, kur them se "varet se si perkufizohet krijuesi", apo "sipas mendimtareve jashte fese, krijuesi eshte me i pershtatshem me lirine". P.sh. sipas biseduesit Xfiles, sic tregojne mendimet e tij me siper. Apo sipas meje.

Keshtu qe pergjegja per pyetjen tende, a jane liria dhe krijuesi dy koncepte te njejta, eshte: "Varet".

Pyetja jote: "Atehere te pranosh njeren dhe te refuzosh tjetren, a nuk eshte te kundershtosh vetveten?"
    Pergjegja ime: Nuk jane te njejtat koncepte. Jo sipas perkufizimit qe na jep feja per krijuesin. Krijuesi i fese eshte debues maksimal i lirise. Dallon feja nga feja. Krishterimi (tanime) nuk ofron perkufizim aq gjitheperfshires per krijuesin sa Islami. Zoti i Islamit reglementon ndoshta 99% te sjelljeve te lira. Reglementon veshjen, rrobat, te folurit, te lexuarit, muziken, shkencen, botekuptimet, artin, ndjenjat, e tjera, e tjera, e tjera. Keshtu qe refuzimi i ketij lloj "krijuesi" eshte i pashmangshem per te mundesuar lirine. Refuzimi i tij nuk eshte "te kundershtosh veteveten".

Pyetja tjeter ishte: "a ndjehemi te lire materialisht dhe shpirterisht, a e ka arritur kush lirine e plote?"
    Pergjegja ime: Nuk e di per te gjithe, por une nuk ndjehem teresisht i lire ne kuptim te perkufizimit te mesiperm. Por kete gje e shoh si normale, sepse sipas kuptimit tim shumica mbiabsolute e njerezeve nuk ndjehen apo nuk do te duhej te ndjehen te lire. Por edhe kjo eshte normale. Sepse liria duhet te kuptohet perhere si nje qellim, si nje proces fluid qe varion, jo nje i ngurt apo formal.

Nese nuk kam pergjegjur te gjitha pyetjet, me trego cila eshte hapur. Nese po, me pergjigj ti mua: C'eshte ajo, qe na ben neve, konkretisht mua, nje "materialist"? Kurre nuk kam arritur te kuptoj kete term ashtu sic perdoret ketu. Materialisht eshte nje njeri, i cili ne rend te pare cmon te mirat materiale, ne rend te pare te hollat, pasurine. Ju e perdorni ndryshe. Deri me tani supozoj se mendoni "sekularist" kur thuani "materialist". Por me mire te sqarohet.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-02-2010
    Postime
    1
    Une jam anarkist. Nese nuk e di une c'eshte liria, nuk e di njeri.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-05-2006
    Postime
    3,344
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Po pse e ke cunguar postimin tim aman . I sillje te plote ketu .

GV_USA
    'My sincere apologies' !

Por keto qe shkeputa mu duken nga me te bukurat ,tamam si trimat qe hedhin avionet ne ere dhe vriten dhe vete ne emer te zotit.Lexo veten .

Bye!

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Koncepti i lirise ne kendveshtrimin idealist vjen si rezultat i raporteve qe krijon njeriu me Krijuesin.Pra sa me afer persosmerise se krijuesit aq me shume liri ke.Prandaj dhe njerezit grupohen rreth nje feje ,qe te gjithe sebashku te kene menyra dhe mundesi te njeita ne krijimin e merdheneieve me Krijuesin.Pra kjo menyre e kerkimit te lirise, duke persosur vlerat njerezore duket me e konceptueshme, me e arrire sesa ne konceptin e materializmit, si fillozofi.

Ne kendveshtrimin meterialist ku nuk ka asgje te mbinatyreshme apo hyjnore, koncepti i lirise vjen si rrezultat i mardhenieve te njeriut me njeri tjetrin dhe materies.Ne kete konceptim liria vjen si rrezultat i luftes apo kerkeses per dhunimin e lirise se tjetrit e mbi te, te krijosh lirene tende e te tij.Ne kete koncept njeriu perfytyrohet me nje shpate ne dore me te cilen ai kerkon qe te dhunoje cdo element njerezore apo objeltiv per te fituar lirine.
    Nese ne rastin idealist kemi konceptin e nenshtrimit te njeriut ndat Hyjit, ne konceprin materialist kemi nenshrimin e njeriut sipas konceptit "Peshku i madh e han te voglin"
    Pra ne konceptimin materialist liria vjen si rezultat i dhunes, ne konceptimin idealist vjen si rrezultat i persosmerise , pra paqes.
    Te parashtrojme fakte:A jetojme te dhunuar kur jetojme ne nje oqen valesh elektromanjetike,Pra nuk jemi te lire te jetojme ne nje atmosfere te paster si e krijoi Krijuesi.A nuk jetojme mbi nje fluks te madh rrezatimi pershkak se industrialistet e shkaterruan ozonin duke dhunuar lirine e te tjereve e per te zbukuruar te tyren?A jetojme ne nje gare armatimi berthamore qe dhe vetem me provat e saj ndikon negativisht ne jeten e njeriut te pa faj?A jetuam ne nje dhune te tmerrshme ne sistemin komunist ( te nje dege te materializmit dialektik)ku njeriu hante njeriun per te shkuar drejt zeros absolute te vlerave?A kemi sot viktimat e droges si nje produkt indistrualist?

Nga sa thashe me siper materialistet(ateistet), jane ne lufte me Krijuesin, por ne te njeten kohe dhe me lirine, pra si rezultat shohim se liria si konceptim dhe krijuesi, eshte nje.Po krekove persosmerine e lirise ne rrugen e paqes te dashurise, duke ulur urrejtjen,natyrshem shkon drejt Krijuesit.

Prandaj ateizmi si nje koncept materialist eshte i pa pranueshem.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    ...

Ne kendveshtrimin meterialist ku nuk ka asgje te mbinatyreshme apo hyjnore,
    Te eshte pergjegjur Xfiles ne kete pike:

Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin

problemi me i madh kur nje jo-besimtar(do ishte ofendim materialist sepse shpirterorja nuk eshte monopol i fese) dhe nje besimtar flasin mbi Krijuesin nuk eshte ndryshimi ne besim, por ndryshimi se si e konceptojne Krijuesin.
    Une psh besoj ne krijues,
    por nese do rradhisnim karakteristikat mes atij krijuesi ne te cilin besoj une dhe krijuesit qe beson ti anesti, perveē epiteteve te zakonshme "i plotfuqishem, i pafundem, etj etj etj" nuk do ishte tamam e njejta gje.
    Nese kemi te drejte te anashkalojme mendimet e tjetrit pa asnje argumentim, atehere edhe une paskam te drejte te theme se secili njeri, i cili nuk eshte saktesisht si une, nuk mendon saktesisht si une, nuk eshte njeri. Por une nuk kam monopol te definimit te "njeriut", definimi im nuk eshte me i vlefshem se i joti, se i tjetrit, se i 6 miliarde njerezve ne toke. Sidomos nese une nuk jap asnje argumentim per ate perse mendoj se definimi im eshte me bindesi. Ashtu si une qe nuk kam monopol mbi termin njeri, ashtu nuk ka feja monopol mbi krijuesin.

Krishterimi, Islami, Budizmi, Hebreizmi kane perkufizim, parafytyrim, pershkrim poaq te sakte, te drejte, te pranueshem per Krijuesin sa edhe nipi im 3 vjecar, sa Akili, sa Samsoni, Diokleciani, sa te gjithe tjeret, perfhsire edhe ata qe s'besojne ne tri fete monoteiste. Perse eshte kjo keshtu? Sepse askush nuk ka sjellur deshmi per saktesine e definicionit te tij per Krijuesin. As feja. Asnjera. Te gjitha kane ofruar vetem hamendje. Kane shperndare supozime dhe kane deklaruar se keto supozime jane te sakta deri atehere kur dikush deshmon mossaktesine e tyre. Zoti beri kete dhe ate, dhe kush nuk beson, le te deshmoje se s'ishte keshtu. Si te deshmoj une? Nuk mund te deshmoj. Prandaj feja luan loje te piste.

Eshte e njejta sikur une te thoja se Zoti dje ishte ne nje univerz karshi univerzit tone dhe pinte kafe me Muhamedin dhe Krishtin bashke. Dhe ai qe nuk beson kete, le te deshmoje se eshte jo e sakte, dhe nese nuk deshmon askush se nuk eshte e sakte, atehere pohimi im (hamendja, supozimi, fantazia, paranoja ime) eshte e sakte. Kaq ka bere feja. Ja ku deshtoni. Dhe pastaj beheni kinse nuk kuptoni kur refuzohet feja. Mi mbytni qelizat e trurit dhe menjehere behem besimtar.

*

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Pershendetje Chino.
    Une nuk shoh ndonje konflikt ne shkrimin e xfiles,pasi tema eshte ne antagonizmin mes ateisteve materilaiste dhe idelaisteve.
    Materializmi si filozofi mbahet nga ata qė thonė se ekzistenca ėshtė e shpjegueshme vetėm duke marrė materien pėr bazė, pa llogaritur shpirtin apo ndėrgjegjen.
    xfiles thote-
    problemi me i madh kur nje jo-besimtar dhe nje besimtar flasin mbi Krijuesin nuk eshte ndryshimi ne besim, por ndryshimi se si e konceptojne Krijuesin.

Pra nese i referohet Krijuesit ketu skemi me te bejme me matrializem, por me koncepte te ndryshme fetare , pra besime te ndryshe.
    Me tej ai shpreh kete
    :Une psh besoj ne krijues,
    por nese do rradhisnim karakteristikat mes atij krijuesi ne te cilin besoj une dhe krijuesit qe beson ti anesti, perveē epiteteve te zakonshme "i plotfuqishem, i pafundem, etj etj etj" nuk do ishte tamam e njejta gje.
    E xfiles eshte besimtare dhe shkrimi i tij eshte ndertuar ne konceptin idealist dhe jo materialist.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 15-02-2010 mė 18:21

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Pershendetje poashtu Anesti,

do te thote ti dallon ne mes te atyre qe s'besojne sipas feve aktuale, por besojne thjesht ne Krijues dhe atyre qe s'besojne fare ne Krijim apo Krijues. Dhe vetem keta te fundit i quan materialiste, pra njerezit, te cilet nuk besojne ne asgje hyjnore. Besoj se keso njerez do te gjesh shume pak ne forum, ndaj pyetjet tua, te cilat ua ke dedikuar ketij grupi, do mbeten te pergjigjura. S'ka lidhje, kryesorja eshte te kuptojme se feja s'ka monopol mbi Krijuesin, Zotin, hyjnoren, metafiziken. As patent te mbrojtur ligjerisht mbi to. Feja eshte thjesht kopjuese e ketyre ideve. Prandaj feja duhet te pyetet mbi Zotin e duhet te na mbaj fjalime mbi Zotin sakesisht sa nje femij qe ka filluar te flas. Dhe si pasoje une mund te refuzoj pershkrimet e fese per Zotin si ato te nje femiu.

Dhe Zoti nuk mund te jete ne kundershtim me kete refuzim. Kjo vlen edhe po te ishte Zoti vertete ai sic e pershkruan feja. Sepse Zoti nuk mund te jete aq i kufizuar ne intelekt, sa qe te denoje nje njeri, i cili nuk ka besuar ne te per shkak se nuk eshte ofruar asnje deshmi, as me e vogla per te. Per shkak se ka patur qindra fe, qindra zotera, te cilat te gjitha kane kerkuar t'ju besosh zotit te tyre perkates. Dhe Zoti do te dij se per te gjetur une Zotin ne mesin e ketij pazari Zoterash duhet te jem vete Zot.

Por qe te mos behem si fetaret qe pervertojne temat, t'i kthehemi pyetjes tende. Me lart pata mendimin se varet a eshte koncepti i krijuesi ne kunderthenie me konceptin e lirise. Sepse nese e kupton krijuesin si p.sh. Islami, atehere ke ngulfatur cdo liri. Koncepti i Krijuesit i verzionit islam eshte drejtperdrejt ne kunderthenie me konceptin e lirise matur ne definicionin e mesiperm per te.

Por jo vetem koncepti i Krijuesit i verzionit islam eshte ne kunderthenie me konceptin e lirise. E njejta vlen deri ne nje mase edhe per Krishterimin. Kuptuar si p.sh. nje murg koncepti i krishter i Krijuesit del pak me i papershtatshem me konceptin e lirise. Ndoshta varet si e kupton, ndoshta mendon se edhe murgu eshte i lire sepse jeton sipas deshires se vete. Por kush mendon keshtu, duhet te shpjegoje perse atehere nuk qenka cdo njeri i lire, i cili shumicen e jetes se tij e kalon sipas reglementimeve e urdheresave nga nje force jashte personit vete. P.sh. perse jo edhe gruaja e nje imami apo talibani ne Afganistan. Perse jo edhe krimineli ne burg. Atehere te gjithe qenkan te lire.

Sigurisht qe nuk jane te gjithe te lire. Kete nuk do ta pranoje as murgu, as gruaja e imamit taliban e as krimineli ne burg. Sepse murgu nuk do te thote se jetoj sipas normave qe ia kam dhene vetes. Sipas sjelljeve qe ia kam urdheruar une vetes. Por sipas asaj qe i kane vendosur dhe urdheruar njerezit rreth tij.

Prandaj qe te mos perfshihen keso raste si raste te te qenurit te lire, duhet te definosh lirine paraprakisht. Ashtu sic e bera une. Sipas atij definicioni as murgu, as gruaja e imamit taliban e as krimineli ne burg nuk jane te lire.

Keta shembuj tregojne per secilin ne menyre te kuptueshme se koncepti i Krijuesit di te bie ndesh me konceptin e lirise fare mire. Edhe ne variacionin e krishter te Krijuesit.

*

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    E xfiles eshte besimtare dhe shkrimi i tij eshte ndertuar ne konceptin idealist dhe jo materialist.
    Pyetje: A nuk eshte edhe mendimi se ekzistenca ka te bej vetem me materie nje konceptim idealist? Ne kete mendim incident gjindet mendimi se ekzistenca nuk ka te beje me dicka hyjnore. Dhe mendimi se ekzistenca s'ka te bej me dicka hyjnore, kerkon te merresh me hyjnoren, metafiziken. Dhe pasi qe je marrur, vjen tek perfundimi se ekzistenca nuk ka te beje me hyjnoren. Keshtu qe si idealistet ashtu edhe materialistet i sherbehen asaj qe na servon feja si hyjnore per mendimet e tyre. Keshtu qe edhe mendimi i materialisteve bazon ne hulumtimin e hyjnores, ne hyjnoren. Keshtu qe "materialist" ne fudn te fundit eshte term kot. Term per te njollosur njerez qe mendojne ndryshe. Term-bisht i hegjemonizmit fetar, qe kerkon te nenshtroje cdo gje qe i del para, dhe nese s'mundet, te pakten deshiron ta njollos. Ta njollos qe te munden njerez si ti dhe tjere t'i tregojne botes "iiiiih hicu atij, ai eshte materialist!" Ne vend se t'i thuash: "Ky njeri eshte ai, i cili ka qene atje, ku deshiron feja, por ka pare se feja kerkon te besoh ne perralla. Kete njeri e ka etiketuar feja pastaj me 'materialist'".

*

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    [QUOTE=chino;2601795]Pershendetje poashtu Anesti,

do te thote ti dallon ne mes te atyre qe s'besojne sipas feve aktuale, por besojne thjesht ne Krijues dhe atyre qe s'besojne fare ne Krijim apo Krijues. Dhe vetem keta te fundit i quan materialiste, pra njerezit, te cilet nuk besojne ne asgje hyjnore. Besoj se keso njerez do te gjesh shume pak ne forum, ndaj pyetjet tua, te cilat ua ke dedikuar ketij grupi, do mbeten te pergjigjura. S'ka lidhje, kryesorja eshte te kuptojme se feja s'ka monopol mbi Krijuesin, Zotin, hyjnoren, metafiziken. As patent te mbrojtur ligjerisht mbi to. Feja eshte thjesht kopjuese e ketyre ideve. Prandaj feja duhet te pyetet mbi Zotin e duhet te na mbaj fjalime mbi Zotin sakesisht sa nje femij qe ka filluar te flas. Dhe si pasoje une mund te refuzoj pershkrimet e fese per Zotin si ato te nje femiu.

Dhe Zoti nuk mund te jete ne kundershtim me kete refuzim. Kjo vlen edhe po te ishte Zoti vertete ai sic e pershkruan feja. Sepse Zoti nuk mund te jete aq i kufizuar ne intelekt, sa qe te denoje nje njeri, i cili nuk ka besuar ne te per shkak se nuk eshte ofruar asnje deshmi, as me e vogla per te. Per shkak se ka patur qindra fe, qindra zotera, te cilat te gjitha kane kerkuar t'ju besosh zotit te tyre perkates. Dhe Zoti do te dij se per te gjetur une Zotin ne mesin e ketij pazari Zoterash duhet te jem vete Zot.

Por qe te mos behem si fetaret qe pervertojne temat, t'i kthehemi pyetjes tende. Me lart pata mendimin se varet a eshte koncepti i krijuesi ne kunderthenie me konceptin e lirise. Sepse nese e kupton krijuesin si p.sh. Islami, atehere ke ngulfatur cdo liri. Koncepti i Krijuesit i verzionit islam eshte drejtperdrejt ne kunderthenie me konceptin e lirise matur ne definicionin e mesiperm per te.

Por jo vetem koncepti i Krijuesit i verzionit islam eshte ne kunderthenie me konceptin e lirise. E njejta vlen deri ne nje mase edhe per Krishterimin. Kuptuar si p.sh. nje murg koncepti i krishter i Krijuesit del pak me i papershtatshem me konceptin e lirise. Ndoshta varet si e kupton, ndoshta mendon se edhe murgu eshte i lire sepse jeton sipas deshires se vete. Por kush mendon keshtu, duhet te shpjegoje perse atehere nuk qenka cdo njeri i lire, i cili shumicen e jetes se tij e kalon sipas reglementimeve e urdheresave nga nje force jashte personit vete. P.sh. perse jo edhe gruaja e nje imami apo talibani ne Afganistan. Perse jo edhe krimineli ne burg. Atehere te gjithe qenkan te lire.

Sigurisht qe nuk jane te gjithe te lire. Kete nuk do ta pranoje as murgu, as gruaja e imamit taliban e as krimineli ne burg. Sepse murgu nuk do te thote se jetoj sipas normave qe ia kam dhene vetes. Sipas sjelljeve qe ia kam urdheruar une vetes. Por sipas asaj qe i kane vendosur dhe urdheruar njerezit rreth tij.

Prandaj qe te mos perfshihen keso raste si raste te te qenurit te lire, duhet te definosh lirine paraprakisht. Ashtu sic e bera une. Sipas atij definicioni as murgu, as gruaja e imamit taliban e as krimineli ne burg nuk jane te lire.

Keta shembuj tregojne per secilin ne menyre te kuptueshme se koncepti i Krijuesit di te bie ndesh me konceptin e lirise fare mire. Edhe ne variacionin e krishter te Krijuesit.
    do te thote ti dallon ne mes te atyre qe s'besojne sipas feve aktuale, por besojne thjesht ne Krijues dhe atyre qe s'besojne fare ne Krijim apo Krijues. Dhe vetem keta te fundit i quan materialiste, pra njerezit, te cilet nuk besojne ne asgje hyjnore. Besoj se keso njerez do te gjesh shume pak ne forum, ndaj pyetjet tua, te cilat ua ke dedikuar ketij grupi, do mbeten te pergjigjura.
    Plotesisht e drejte, nese i referohemi shqipetareve te shqiperise, ato kryesisht jane te tille , pra jobesimtare dhe materialiste.Ato vete dhe prinderit e tyre dolen nga ky edukim.Nese do te ndanim te majtet te cilet jane jo vetem materialiste, por produkte i materializmit dialektik marksist- leniniste, pra keto jane akoma me larg.Nga pjesa tjeter me i miri jam une, qe e pranoj qe jam shenjtan.Pra idealistet shqipetare jane te rij, pa nje eksperience me nje baze trashegimore te coptuar nga koha.Keshtu qe eshte e kunderta , ketu ne forum duhet te kete shume me teper matreialiste te tipit qe medoj une sesa idealiste.

Por jo vetem koncepti i Krijuesit i verzionit islam eshte ne kunderthenie me konceptin e lirise. E njejta vlen deri ne nje mase edhe per Krishterimin.
    Eshte e vertete , ne kendveshtrimin idealist Krijuesi(Zoti)lejon aq liri per nje grupim njerezish sa c'eshte perafrimiteti i tyre me te.Popujt qe mekatojne me shume kane me pak liri.PS. shqipetaret prishen kisha e xhamija , u bene ateiste materilaiste, hengren njeritjetrin dhe pa pase armiq e krijonin ate vete me pasion,e si perfundim ju ngushtua liria, pasi u rrit diferenca ne referim me Krijuesin.
    PO keshtu nje populli lindjes se mesme i cili ka menduar se i perafrohet Krijuesit me menyren e tij (islamin) ato do te perfitojne lirine sa u takon ne mardhenie me Krijuesin.Europianet me krishterimin liberal dhe ateizmin materialist jo komunist, kan nje tjere madhesi lirie.

Prandaj qe te mos perfshihen keso raste si raste te te qenurit te lire, duhet te definosh lirine paraprakisht.
    Shume e drejte ,jo ne konceptin tim por sa thashe me lart del se "Liria eshte shperblimi qe Krijuesi i jep njerezve, per arritjet e tyre drejt persosmerise"
    Por ketij definicioni ishkon dhe shprehja e me poshteme:
    Pra ne konceptimin materialist liria vjen si rezultat i dhunes, ne konceptimin idealist vjen si rrezultat i persosmerise , pra paqes.

Per kete une mendoj se nje sistem demokratik ku lirite e njeriut ne grup jane me te perkryerat, si dhe menyra e besimit te krishtere si me rezultative per persosmerine e figures njerezore ( tregon fakti)lejimi i nje krishterimi liberal si ne rastin europian dhe nje nje shtet laik, eshte menyra me e perkyer deri me sot qe nje grupim njerezor te perdore per te fituar lirine maximale te mundeshme.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 16-02-2010 mė 10:39

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163
    po harroni dicka...
    nuk ka rendesi se si e koncepton njeriu.... cfare rendesie ka... ceshtja eshte se si ai eshte ne te vertete.... nese eshte apo jo i lire...

po harroni, liria nuk eshte koncept... ceshte ky koncept per lirine....
    liria eshte ndjenje... kur flisni per konceptin e lirise i referoheni pa e ditur konceptit te ndjesise i te qenurit i lire....
    njeriu eshte i lire nese ai e ndjen lirine... dikush e ndjen duke besuar ne zot... dikush e ndjen duke mos besuar ne te...
    kjo eshte e verteta... te besosh ne zot nuk eshte gabim, por dhe te mos besosh nuk eshte gabim...
    besojne njerezit qe kane nevoj... dhe njerezit qe nuk besojne, nuk besojne se nuk ja kane nevojen nga ana shpirterore... ata jane te forte ta perballojne jeten dhe pa genjeshtren "ka nje zot".

ndjenja e te qenit i lire nuk kushtezohet nga besimi por mund te lindi nga ai!
    kur them besim nuk dua te them vetem besimin ne zot... por edhe besimin per mosegzistence e zotit dhe per te gjith besimet ne pergjithsi!
    fiksojeni sepse eshte filozofi e imja personale....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Rregullator... : 16-02-2010 mė 18:28

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •