do te thote ti dallon ne mes te atyre qe s'besojne sipas feve aktuale, por besojne thjesht ne Krijues dhe atyre qe s'besojne fare ne Krijim apo Krijues. Dhe vetem keta te fundit i quan materialiste, pra njerezit, te cilet nuk besojne ne asgje hyjnore. Besoj se keso njerez do te gjesh shume pak ne forum, ndaj pyetjet tua, te cilat ua ke dedikuar ketij grupi, do mbeten te pergjigjura. S'ka lidhje, kryesorja eshte te kuptojme se feja s'ka monopol mbi Krijuesin, Zotin, hyjnoren, metafiziken. As patent te mbrojtur ligjerisht mbi to. Feja eshte thjesht kopjuese e ketyre ideve. Prandaj feja duhet te pyetet mbi Zotin e duhet te na mbaj fjalime mbi Zotin sakesisht sa nje femij qe ka filluar te flas. Dhe si pasoje une mund te refuzoj pershkrimet e fese per Zotin si ato te nje femiu.
Dhe Zoti nuk mund te jete ne kundershtim me kete refuzim. Kjo vlen edhe po te ishte Zoti vertete ai sic e pershkruan feja. Sepse Zoti nuk mund te jete aq i kufizuar ne intelekt, sa qe te denoje nje njeri, i cili nuk ka besuar ne te per shkak se nuk eshte ofruar asnje deshmi, as me e vogla per te. Per shkak se ka patur qindra fe, qindra zotera, te cilat te gjitha kane kerkuar t'ju besosh zotit te tyre perkates. Dhe Zoti do te dij se per te gjetur une Zotin ne mesin e ketij pazari Zoterash duhet te jem vete Zot.
Por qe te mos behem si fetaret qe pervertojne temat, t'i kthehemi
pyetjes tende. Me lart pata mendimin se varet a eshte koncepti i krijuesi ne kunderthenie me konceptin e lirise. Sepse nese e kupton krijuesin si p.sh. Islami, atehere ke ngulfatur cdo liri. Koncepti i Krijuesit i verzionit islam eshte drejtperdrejt ne kunderthenie me konceptin e lirise matur ne definicionin e mesiperm per te.
Por jo vetem koncepti i Krijuesit i verzionit islam eshte ne kunderthenie me konceptin e lirise. E njejta vlen deri ne nje mase edhe per Krishterimin. Kuptuar si p.sh. nje murg koncepti i krishter i Krijuesit del pak me i papershtatshem me konceptin e lirise. Ndoshta varet si e kupton, ndoshta mendon se edhe murgu eshte i lire sepse jeton sipas deshires se vete. Por kush mendon keshtu, duhet te shpjegoje perse atehere nuk qenka cdo njeri i lire, i cili shumicen e jetes se tij e kalon sipas reglementimeve e urdheresave nga nje force jashte personit vete. P.sh. perse jo edhe gruaja e nje imami apo talibani ne Afganistan. Perse jo edhe krimineli ne burg. Atehere te gjithe qenkan te lire.
Sigurisht qe nuk jane te gjithe te lire. Kete nuk do ta pranoje as murgu, as gruaja e imamit taliban e as krimineli ne burg. Sepse murgu nuk do te thote se jetoj sipas normave qe ia kam dhene vetes. Sipas sjelljeve qe ia kam urdheruar une vetes. Por sipas asaj qe i kane vendosur dhe urdheruar njerezit rreth tij.
Prandaj qe te mos perfshihen keso raste si raste te te qenurit te lire, duhet te definosh lirine paraprakisht. Ashtu sic e bera une. Sipas atij definicioni as murgu, as gruaja e imamit taliban e as krimineli ne burg nuk jane te lire.
Keta shembuj tregojne per secilin ne menyre te kuptueshme se koncepti i Krijuesit di te bie ndesh me konceptin e lirise fare mire. Edhe ne variacionin e krishter te Krijuesit.
Krijoni Kontakt