Close
Faqja 43 prej 55 FillimFillim ... 33414243444553 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 421 deri 430 prej 548
    Ja ku jam, mua më dërgo!
    Anëtarësuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    Citim Postuar më parë nga xhamia Lexo Postimin
    Tek Gjoni 16

Ne perkthimin e Bibles se krishter lexon Zot , kurse tek Botimi i Botes se Re lexon Zoteri , pra me duket qe kete Bibel e perdorin Deshmitart .

Cili botim eshte me i sakt , dhe mundesishte me shpjegu pak , edhe nga rrjedhe kjo fjal sepse ndryshon ne menyre dramatike kuptimin e vargut biblik.
    Problemi eshte sidomos specifik me gjuhen shqipe. Sepse ketu fjala Zot ne perkthimet biblike eshte keqperdorur qellimisht per te lene idene e Perendise, apo per t'u perdorur si sinonim. Dhe gjithandej degjon, Zoti, Zoti ne vend te Perendia.

Interesant qe ne anglisht eshte me lehte te dallohet. Ndoshta edhe ne gjuhe te tjera une nuk e dij.

P.sh. Fjala qe ke permendur ti atje perkthet Lord (sikur My Lord - Zoteria im)
    Pra ka kuptimin Zoteri.

Perkthimi bota e re nuk e perkthen Zoteri per te ulur vleren e titullit per Krishtin, por per te hequr idene e gabuar qe perqon ndonjeher fjala Zot tek njerezit.
    Ky perkthim perdore psh. edhe per Perendine Jehova te njejten metode: Zoteria Sovran Jehova. (Ndersa disa perkthime ne shqip e kane Zoti Perendia, qe nuk e kam idene si e kane menduar te kuptohet kjo gje)

Perseri ne anglisht eshte nje perparesi. Sepse kur flitet per Krishtin apo dike tjeter me titullin Zoteri (ose sipas ketyre perkthimeve shqipe - Zot) e perkthjene: Lord. Ndersa kur flitet per Emrin e pervecm te Perendise - Jehova, e zevendesojem me LORD, per t'u dalluar. Perseri gabim perkthimi, por te pakten mund ta kuptosh.

Nje problem me keta terma lind edhe me kete shkrim: Mateu 22:43, qe ne fakt Jezui po citonte Psalmin 110:1

Sipas perkthimit Diodati thuhet: Zoti i tha Zoteris sime, apo tek Mateu: Zoti i tha Zotit tim.

Tani duket sikur eshte nje Zot i Madh, pastaj edhe nje Zot tjeter i Davidit. Absurde as qe perputhet me tekstin origjinal. Ne origjinal duhet te ishte:

Jehovai i tha Zoteris tim... (keshtu e perkthen Bota e Re, keshtu e perkthejne edhe disa perkthime ne Anglisht)

coptic
    ... njerëzitë deshnë më tepërë errësirënë se dritënë; sepse punërat' e atyreve ishinë të-liga.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Toni77
    Shtrohet pytja se si ka mundesi të nderuar vëllezer dhe motra qe dikush të jetë JETA pos Perendisë?
    Shumë e goditur! Nuk mendoj se ka nevojë për shpjegime të tjera. Sikur vetëm këtë varg të kishim do ishte e mjaftueshme. Por Lavdi Zotit, ai na ka furnizuar me vargje ku dëshmojnë se Krishti është Perëndi.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Toni77
    Toma i tha Krishtit; “Zotëria im dhe Hyji im!”, çudi, Krishti nuk e qortoj!!
    Citim Postuar më parë nga coptic
    Pse do te duhej. Ai po e nderonte.
    Sinqerisht coptic, ti e ke bërë ndonjëherë në jetën tënde këtë veprim dhe i ke thënë këto fjalë? Akoma edhe në shenjë nderimi. Ti guxon ta quash Krishtin Perëndi? Dhe e ke quajtur ndonjëherë, sikur edhe në shenjë nderimi?

Sinqerisht e them. Unë mund të pranoj si të logjikshme, megjithëse të pa pranueshme nga unë, çdo lloj interpretimi që ti i bën rasteve të adhurimit, duke i konsideruar ato si shenjë nderimi. Mund të kutpoj, (jo ta pranoj) se edhe fjala zot, ka kuptimin zotëri, por në asnjë mënyrë nuk mund të kuptoj dhe të pranoj si të logjikshme, atë që thua ti se Toma e quajti Krishtin Perëndi, vetëm në shenjë nderimi. Ky lloj arsyetimi nuk ha pykë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga marcus1 : 11-12-2009 më 04:34 Arsyeja: shtesë fjalësh
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Ja ku jam, mua më dërgo!
    Anëtarësuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    Citim Postuar më parë nga marcus1 Lexo Postimin
    Sinqerisht coptic, ti e ke bërë ndonjëherë në jetën tënde këtë veprim dhe i ke thënë këto fjalë? Akoma edhe në shenjë nderimi. Ti guxon ta quash Krishtin Perëndi? Dhe e ke quajtur ndonjëherë, sikur edhe në shenjë nderimi?

Sinqerisht e them. Unë mund të pranoj si të logjikshme, megjithëse të pa pranueshme nga unë, çdo lloj interpretimi që ti i bën rasteve të adhurimit, duke i konsideruar ato si shenjë nderimi. Mund të kutpoj, (jo ta pranoj) se edhe fjala zot, ka kuptimin zotëri, por në asnjë mënyrë nuk mund të kuptoj dhe të pranoj si të logjikshme, atë që thua ti se Toma e quajti Krishtin Perëndi, vetëm në shenjë nderimi. Ky lloj arsyetimi nuk ha pykë.
    Pse te kem frike t'i jap lavdine dhe nderin qe i takojne. Cdo gje qe shkrimet zbulojne eshte Krishti, si te mos e nderoj. E nderoj, madje edhe i jam drejtuar edhe ne lutje si zoteria im, dhe e kam predikuar si nje perendi te fuqishem, ne lavdin e Atit, jo te tijen. Nuk e kuptoj perse te duket e pakuptimte deklarata e Thomait.

Kujto te lutem si u drejtoheshin sherbetoret e Perendise edhe ne te kaluaren engjejve qe perfaqesonin Pranine e Jehovait. Ja nje shembull tipik:

Zanafilla 31:11-13
    11 Dhe engjëlli i Perëndisë më tha në ëndërr: "Jakobi!". Unë iu përgjigja: "Ja ku jam!".
    12 Atëherë ai tha: "Ço tani sytë dhe shiko: tërë deshtë që ndërzejnë femrat janë vija-vija, me pulla dhe lara-lara, sepse pashë të gjitha ato që të punon Labano.
    13 Unë jam Perëndia i Bethelit, ku ti ke vajosur një përmendore dhe më lidhe një kusht. Tani çohu, lëre këtë vend dhe kthehu në vendlindjen tënde"".

Si te duket ketu? Blasfemi? Engjelli po e quan veten Perendia i Bethelit. A kishte problem engjelli apo Jakobi? JO! Absolutisht. Kushdo qe perfaqesonte Perendine e vertete, sherbetoret e Jehovait mund t'i drejtoheshin sikur te ishte Perendia.

Nje shembull te ngjashem te kalimit te autoritetit e kemi edhe te Moisiu. Dhe ajo qe eshte me interesantja eshte se Jezui ishte profetizuar ne ngjasim me Moisiun. Dhe Moisiu nga ana tjeter ishte quajtur perendi nga Perendia, dhe Aaroni si profet i Moisiut. A u quajt blasfemi edhe kjo? Jo, madje Perendia e organizoi vete kete.

Keshtu qe kur lexojme fjalen e Perendise duhet te hapim mendjen, qe te jete Fjala e Perendise qe na ndreq mendimin dhe personin e brendshem, jo te marrim vendim cfare te besojme dhe pastaj ta vleresojme dhe gjykojme Fjalen e Perendise nga pikepamja njerezore.

coptic
    ... njerëzitë deshnë më tepërë errësirënë se dritënë; sepse punërat' e atyreve ishinë të-liga.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Coptic,

engjelli i Perendise ne DHV eshte prefigurim i vete Krishtit dhe Pali e sqaron kete te letrat e tij, prandaj edhe adhurohej. Asnjehere adhurimi nuk mund ti drejtohej ndonje njeriu apo engjelli, cfaredo autoriteti tu kishte dhene Zoti atyre.
    Lexo letren e Hebrejve se e sqaron QARTE dallimin e Birit me engjejt EDHE Moisiun.

Ja ku jam, mua më dërgo!
    Anëtarësuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    Citim Postuar më parë nga Seminarist Lexo Postimin
    Coptic,

engjelli i Perendise ne DHV eshte prefigurim i vete Krishtit dhe Pali e sqaron kete te letrat e tij, prandaj edhe adhurohej. Asnjehere adhurimi nuk mund ti drejtohej ndonje njeriu apo engjelli, cfaredo autoriteti tu kishte dhene Zoti atyre.
    Lexo letren e Hebrejve se e sqaron QARTE dallimin e Birit me engjejt EDHE Moisiun.
    Eshte e vertet qe Krishti ka sherbyer si zedhenes per Atin e tij, sepse kjo duket nga titulli qe mbante para se te vinte, Fjala e Perendise. Por ajo qe kupton secili kur lexon shkrimet eshte ky parim: Kur filani dergohet nga fisteku, filani respektohet sikur te ishte vete fisteku. Kjo ishte tradite e njohur ne vendet e lindjes, madje ishte si nje lloj kodi i pashkruar. Po te vrisje dike qe dergohej, cofte edhe sherbetorin, do te kishe punen pisk, per shkak te mos nderimit te duhur per ate qe e dergoi. Dhe shpesh kjo reflektohet edhe tek autoret qe u frymezuan te shkruanin librat e Shkrimeve Hebraike. P.sh. ka shume raste qe thote Perendia Jehova ju tha, por ne fakt ishte engjelli i Jehovait. Apo: Vete Perendia do te zbrese tek ju, ndersa kuptohej ne shkrime tjera qe aty ishte derguar nje engjell. Prandaj, ajo qe po perpiqem te them eshte se fjala adhurim keqinterpertohet dhe keqperdoret shpesh. Por kur lexon shkrimet interlinare nese eshte e mundur, kuptohet qe ajo ka te beje me nje tradite nderimi dhe perkulje para personit me autoritet me te larte, si psh. mbreti, komandanti, prifti apo kryeprifti, etj. Por jo te adhurohej sic adhurohej Perendia, jo te perkuleshe me qellim per t'iu nenshtruar si Perendia yt, gjerave apo krijesave. Prandaj, Bibla kur shpjegon nje gje, jep parime, ne shumicen e rasteve duhet te stervitim mendjen tone duke e lexuar komplet Biblen disa here dhe me kujdes, sikur te jete hera e pare, sepse ne kete menyre shohim Atin te na flase dhe te na zbuloje mendjen e vet dhe qellimin e tij.

coptic

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ajo qe thua ti, qe i derguari merr nderimin e derguesit, sipas mentalitetit te lindjes, vlen vetem kur i derguari dhe derguesi jane te se njejtes natyre, dmth te dy njerez, ose te dy Perendi. ASNJEHERE i derguari nuk mund te marre adhurimin e derguesit, nqs ky i fundit eshte Perendi ndersa i derguari thjeshte njeri apo engjell. Shembull mund te sjellim ENGJELLIN tek Zbulesa, te cilin Joani u be gati ta adhuronte, nderkohe qe engjelli ia ndaloi!

Edhe ne rastin e ikonave te Krishtit, rast ku kemi perfaqesim te prototipit, ne Kishen ortodokse behet dallim midis nderimit qe u ofrohet atyre (proskinisis) dhe adhurimit (latreia) qe i shkon prototipit pra vete Krishtit.

Adhurimi i Krishtit per nder te Atit, eshte tregues i konsubstancialitetit, njeqenshmerise, se Birit me Atin, pra qe Biri eshte Perendi. Lexo Filipianet kapitullin 2.

Engjelli i Jahves ne DHV eshte Krishti!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 14-12-2009 më 16:16

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Do te te keshilloja te blesh librin e perkthyer ne shqip nga letersia e Eterve te kishes qe i dhane drejtim percaktimit doktrinor mbi Trinine ne shek.4 kundrejt Arianisteve, qe ngjajne me jehovistet e sotem, "Mbi Shpirtin e Shenjte" te Shen Vasilit te Madh. E gjen ne cdo kishe Ortodokse ne Shqiperi.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Deshmitaret e Jehovait jane sot ajo cfare Krishterimi dhe Islami ishin dikur.

Besimtare, keni kujdes si gjykoni mbi pyetjen!

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ajo qe thua ti Chino eshte e genjeshtert!

Nqs do te thuash qe D.J sikurse edhe Islami jane herezi kristologjike dhe trinitare qe datojne qe ne shekujt e pare, eshte tjeter gje.

Faqja 43 prej 55 FillimFillim ... 33414243444553 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Vetëvritet 11-vjeçarja besimtare
    Nga GiSHteZa në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 64
    Postimi i Fundit: 11-02-2009, 08:46
  2. Vetëvaret 16 vjeçari, frekuentonte "Jehovain"
    Nga Cimo në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 31-01-2009, 22:55
  3. Dëshmitarët e Jehovait dhe vetvrasja
    Nga Arrnubi në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 30-12-2008, 06:38
  4. Deshmitarja e Jehovait vret veten ?
    Nga Arrnubi në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 44
    Postimi i Fundit: 22-12-2008, 22:26
  5. Për dëshmitarët e Jehovait
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •