Close
Faqja 15 prej 22 FillimFillim ... 51314151617 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 141 deri 150 prej 215
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ti Suliot ke mendime radikale enveriste, qe jo domosdoshmerisht jane komuniste.

Ti ofendon me formulimet e tua nacionalizmin e vertete tradicional shqiptar, qe e kane pare fene si bashkeudhetare dhe frymezuese te atdhedashurise, sulmon Gjergj Fishten e shume e shume te tjere.

Ti kujton se fete marrin vlere pikerisht nqs prej tyre do kishim perkrahje nga shtete te te njejtes fe! Kjo flet vecse per varferine e botes tende shpirterore.

Po edhe keshtu po ta marrim, ateizmi enverist po ashtu ankohej se ia kishin me te futur shtet e se njejtes ideologji te lindjes. Atehere sipas teje, po ashtu, nuk zgjidh gje. Sipas teje po ashtu, levizjet e majta ne Shqiperi, te perfaqesuara nga PS-ja, na dalin ca kelyshe te rregjimeve te majta te lindjes, me stilin e se ciles ata bejne politike.

Kur vjen puna tek shtrimi me dajak, do te kishe te drejte te flisje vetem nqs e fillon kete menyre shtrimi TEK FAMILJA jote, prinderit e tu, vellezerit e motrat e femijet e tu. Vetem atehere mund tua parashtrosh si metode te vetme shqiptareve.

Nuk e shohim kete logjike tek enveristet, perkundrazi, megjithese nuk jane as me te mencur, fisshem etj, se pjesa shqiptare qe barbarizuan, ata jo vetem qe se shtypin klyshin e vete, por madje u garantojne pushtete te tjera po aq te fuqishme edhe kur humbasin ate politik.

Po ju Sulioteve ua shtroi mire Ali Pasha tepelensi, sa sot su merr vesh njeri se c'jeni. I njejti fis, shqiptar hiqet ne Shqiperi, grek ne Greqi!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 13-12-2009 mė 07:47

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    enver hoxha beri pune gjysmake,nuk e crrenjosi sic duhet fene ne shqiperi...pas 90 dolen kerpudhat e para antikombetare te felliqura islamike,islami ja zhvesh shpirtin nje kombi, e arabizon....gje e mire qe islamiket jane te paket ne shqiperi.

anyway ishte e vetmja gje pozitive qe beri dhe pse gjysmake.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ne nje teme te tille duhet mbajtur para sysh ceshtja e klerit katolik ne menyre te vecante dhe ekskluzive.

Une mendoj qe masakra ndaj klerit katolik nuk ka mare ende njohjen e duhur pas 90-tes. Derisa deklarohet se jemi bashkefajtore gjate komunizmit, atehere masakra genocide ndaj ketij kleri par excellence shqiptar, DUHET ti ve FRE me detyrim cdo goje te flase kundra fese ne dobi te enverizmit.

Enveristet e kesaj teme jane duke thene ne nje menyre ose tjetren, qe sa mire qe e nxorren Fishte fetarin nga varri enveristet, qe ia hodhen eshtrat ne lum, se keta te tille shqiptare duan dhe shtrohen vetem me dajak e dhune, se jane anti-kombetare! Sa mire ia bene P. Anton Arapit, Prendushit etj etj!

Ne vend qe te kete ardhur koha ketyre njerezve tu ngrihet piedestal i padiskutueshem autoriteti nder te gjithe shqiptaret per nacionalizmin e tyre fetar edhe per fetarine tyre nacionale, ketu ndodh e kunderta.

Kjo eshte shenje ogurzeze per nivelin e sotem.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga refet Lexo Postimin
    enveri shkoj e fete mbeten.ideologji e gabuar e enver hoxhes
    S'ka lidhje kjo. Edhe mjeku nganjehere vdes me heret sesa nje semundje, te cilen ai tentonte te sheroje. P.sh. Sigmund Freud vdiq, por semundjet, te cilat ai diagnozonte, terapizonte mbeten. Jo qe them se E. Hoxha ishe mjeku dhe feja semundja, por dua te te sqaroj ty se sa femijerore i ke argumentet.

*

yep Maska e Izadora
    Anėtarėsuar
    11-09-2008
    Vendndodhja
    ne zemren e atij qe ka "zemer"
    Postime
    8,793
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    A ekziston ndonje dallim mes institucionit fetar dhe institucionit komunist?
    Me gjeni nje dallim te vetem!
    Tek te dyja udheheq po e njejta fryme, beso beso vetem tek une !!!!

Kjo ishte filozofia e Enverit !
    Jeto sot se neser nuk i dihet

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Luani33 Lexo Postimin
    Ne fakt orgumenti qe ngacmova pak me ty, (jo me temen) ishte ky :
    Ne diskutime te ngjashme,me fe brenda(kam parasysh jo vetem forumin) Vlersimi i mire apo i keq ne raport ndaj Zotit(krijuesit) behet pergjithsisht :
    I mire dhe i pa diskutueshem per ata qe besojne.
    I pa pranueshem nga ata qe nuk besojne ,.
    Deri kete eshte normale,gjithkush mendon si do.
    Problemi fillon ketu,sepse pergjithsisht gjykimi i mendimeve, transferohet nga Zoti, tek "vet te emeruarit si perfaqesus te Tij", Sistemet Fetare .
    Pra ne se u shpjegova qarte: Eshte nje sistem boteror fetar qe ka marre "pronesine" ndaj Zotit, dhe ekskluzivitetin per t'a ndare ne parcela.Per ta perdorur si t'ju pelqeje vete atyre.
    Ketu mbaron per fetaret, etiketimi si Pronare te Pushtetit te Zotit ne Toke .
    - Dhe ketu ngacmohesh nje diskutim me konkret, nje percaktim direkt te ekzistences,ose jo, te Krijuesit (Perendise),qe ti nuk doje ta ngacmoje.
    Kaq ishte.......
    Duke qene se pergjithesisht nuk desheroj te ngacmoj nder "sekrete" e leme ketu.
    A ben edhe nje here kete argumentin tend ne forme te shkurte? Qe te jam i sigurt se nuk kaqkuptoj gje. Po mendoj, po deshe. Pasi qe shkruan "e leme ketu".

Por te them qe tani, se nuk behet fjale per nje grup te vogel fetaresh (klerikesh), te cilet tentojne te sekuestrojne Zotin. Sipas mendimit tim te shprehur me lart dhe percjellur me shembuj, sekuestrimi eshte tipikja e nje feje. Cilesdo fe. Secila fe pretendon te kete "fjalen e vetme te Zotit te vetem" ne posedim.

Nese mendon te thuash se jane vetem disa klerike (sipas teje: te gabueshem), te cilet sekuestrojne Zotin, je gabim. Por perserite edhe nje here "argumentin tend" qe te shoh se a mos te keqkuptova gje.

*

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    [QUOTE=Seminarist;2518889]Ti Suliot ke mendime radikale enveriste, qe jo domosdoshmerisht jane komuniste.

Ti ofendon me formulimet e tua nacionalizmin e vertete tradicional shqiptar, qe e kane pare fene si bashkeudhetare dhe frymezuese te atdhedashurise, sulmon Gjergj Fishten e shume e shume te tjere.

Ti kujton se fete marrin vlere pikerisht nqs prej tyre do kishim perkrahje nga shtete te te njejtes fe! Kjo flet vecse per varferine e botes tende shpirterore.

Po edhe keshtu po ta marrim, ateizmi enverist po ashtu ankohej se ia kishin me te futur shtet e se njejtes ideologji te lindjes. Atehere sipas teje, po ashtu, nuk zgjidh gje. Sipas teje po ashtu, levizjet e majta ne Shqiperi, te perfaqesuara nga PS-ja, na dalin ca kelyshe te rregjimeve te majta te lindjes, me stilin e se ciles ata bejne politike.

Nuk kemi filozofi te njejte o semi-nar-isht,po te zberthej te gjitha ato qe kam une ne kok,sdo mjaftonte as dhe nje dite e ter keshtu qe shko e bej cicin se nuk je per keto gjera ti.Pse jam kundra feve e kam shpjeguar me lart ne pergjigjen qe i kam dhen Albos, ne do te kuptosh kuptoje, nese sdo kurre mos e kuptofshe.

Ps SULIOTET ran ne kurthin e fes dhe ne kurthin e Ali pashes,nje thike me dy presa,sepse ishin te drejt, e te fort.Vetem me kurthe i hengren suliotet se drejt per drejt sguxoi ti prekte njeri se nje suliot vlen sa per nje kope idiotesh, fakte kam boll keshtu qe mos e zgjat me.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga sulioti : 13-12-2009 mė 10:01

-
    Anėtarėsuar
    21-01-2009
    Vendndodhja
    -
    Postime
    2,081
    Nuk e dime se kujt goje duhet t`i veme fre.
    Sepse qellimisht perziehet Fishta poet me Fishten prift. Dhe kuptohet qe kjo ndodh me cdo klerik.

Te perkufizosh Fishten thjesht si "klerik" ne rastin me te mire e gjymton rende duke i hequr pjesen me te shendoshe, por me sakte do te thote qe te besh PIKERISHT ate qe bene komunistet. Qe i vune vizen cdo lloj vlere tjeter por e cilesuan thjesht "klerik".
    Fishta si klerik mund te kete vlere vetem per aq njerez sa shkojne kishe katolike. Fishta Poet dhe Fishta Intelektual i perket gjithe shqiptareve.

Por jane ca goje qe i mbylli ai i regjim po duhen mbyllur ne cdo kohe, qe cdo lloj vlere i vene persiper vulen "Made in Katolike" apo "Made in Orthodhokse" apo "Made in Myslymane".
    Ketyre gojeve vertet u duhet vene Freri dhe fre i forte fort. Dhe kjo nuk eshte "metode komuniste". Vete Fishta e nxjerr veten mbi perkufizimet banale te tipit "katolik" apo "fetar" perderisa shkroi per te gjithe shqiptaret dhe jo "ekskluzivisht" per katoliket.

Dhe kjo qe bejne ca, eshte ogurzeze per te gjithe koherat sepse ne te gjitha koherat ka sjelle percarje, vellavrasje, luftra civile dhe shkaterrime kombesh.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Albo, per te mos u marrur edhe me detajet e mendimeve tua, te kerkova qe te braktisesh verberine, njeanshmerine tende ne mbrojtje te religjionit. Duke te thene se

1. Nuk thote askush se fete s'kane asnje vlere apo asnje te mire
    2. Secili sistem boteror (fetar, politik, social) mund te numeroje per vete dy-tri te mira.

Si simbioze mund te nxjerrim piken
    3. Nuk mjafton te fshehesh pas disa pikave pozitive te feve dhe pas disa pikave negative te ndalimit te feve. POR DUHET TE BESH NJE GJITHEVESHTRIM!!!! Te marresh "burrerine" dhe t'i shikosh demet e mundshme te fese, sidomos kur keto bashkeveprojne, dhe te thuash: Po, ka keto dhe keto arsye per te ndaluar fete teresisht, edhe pse atehere do te kishim kete dhe ate dem (te nderlidhur patjeter me ndalimin e feve).

Ndersa ti edhe ne postimin tend te ri, kufizon veten tek numerimi i te mirave te fese, dhe tek te keqiat e ndalimit te tyre. Keshtu qe une "simbiozen" e mesiperme akoma e shoh si argument kunder teje te pakaluar nga ti.

Prandaj, pasi qe s'le rruge tjeter, ne vijim dua te te demostroj ne imtesi, perse mendoj keshtu.

Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Chino, ti vete nuk ke jetuar ne ate rregjim dhe nuk e njeh nga afer, e ke me te degjuar. Une kam lindur e rritur ne ate rregjim dhe e kam jetuar nga afer. Prandaj kur une shkruaj ne tema te tilla e jap mendimin tim, jap nje mendim te ngritur mbi eksperiencen personale dhe jo deduksion teorik nga librat e televizionet sic ben ti e shume si ty me lart. Prandaj ti nuk mund te me "korrigjosh" mua ne kete teme, ti vetem mund te mesosh nga une, nese vertet je i interesuar te mesosh se perse rregjimi i ndaloi fete.
    U morem me kete argument me lart. Mendimi im eshte se nuk eshte e ndaluar apo gje e keqe apo nuk paraqet patjeter mangesi fakti qe nje njeri si une, i cili s'ka jetuar ne kohen e diktatures, kur ai merret me diktaturen. Por mangesi kemi atehere, kur ky merret me shembuj jo te sakte, shembuj te pavertetuar, thyen ligje te mendimit, shkences, p.sh. dedukton gabimisht, indukton gabimisht, rezymon gabimisht. Kjo eshte ajo qe me ben mua si jojetues te diktatures te gabueshem, jo vete fakti qe jam jojetues. Perndryshe edhe per ty qenka e ndaluar, apo edhe ti qenke "totalisht gabim", "totalisht i paafte" per te folur per periudhen e Gj. Kastriotit.

ANDAJ: Trego ne cilat mendime jam jo i sakte. Ku thyej ligje te mendimit? Ku marr per baze shembuj te padeshmuar? Kete dua te di nga ti si jetues i diktatures. Dua te mesoj nga ti. Dua lexuesi te kuptoje se jam gabim. Trego pra.

Keqkuptimi eshte ne kendveshtrimin tend qe mundohesh ti nenvleftesosh, sulmosh e mosbesosh asnje nga fete qe besojne shqiptaret.
    Mundohem te thyej cdo besim te tepert. I tepert ne kete kuptim eshte ai besim, i cili nga ana ortodokse parasheh se Ortodoksia eshte feja e vetme e vertete, e paster, e drejte ne kete bote. Ndersa nga ana tjeter, p.sh. ajo islame, besim te tepert kemi kur nje musliman beson se feja e tij eshte poashtu e njejta (sic qe mendon Ortodoksia) dhe mendon e per fe edhe ka te drejte te genjehet ne emer te Zotit te tij, te fshihet e verteta ne emer te Zotit te tij, te shtypen rrymat joislame ne emer te Zotit te tij e keshtu me radhe. Pra jam kunder gjithe atyre milion keqvajtjeve, te cilat fete - secila - i solli njerezimit deri sot, te cilat ti edhe po u cmende nuk do te mund t'i fshehesh. Jam pro nje besimi ne fe, i cili eshte moderat. Por kur thyhet ky kufi, une terbohem teresisht. Behem si E. Hoxha ne fuqine e 400-te. S'ka sekret per kete gje. O do mesojne fete te mos prodhojne perverzione, sulme e konflikte ne shpinen e nje popujve te vegjel, ose do fundosemi ne popujt e vegjel bashke me fete perjetesisht. Kaq utopik jam.

Te njejten gje bejne edhe fete. Edhe ato sulmojne (didaktikisht) kultura tjera, sanksionojne mosperfillesit e tyre, pandehin te jene me te sakta sesa te gjitha tjerat. Kete te drejte e kam edhe une. Jo vetem fakti qe nuk jam semito-gabel si Krishti e Muhamedi dhe nuk di te prodhoje enderra te pista me ben mua te nenshtruar ndaj ketyre morrave. Si te me vije, ashtu e kthej. Nuk e di a e doni edhe me eksplicit kete gje, apo kuptoni me kaq.

Kendveshtrimi yt eshte nje kendveshtrim utopist komunist, (kjo eshte edhe arsyeja perse te pelqen ateizmi i rregjimit te Enver Hoxhes).
    Mendimi im s'ka mbeshtetje ne komunizem fare. Perpos ate qe e fantazon ti. Nese mendon ndyrshe, deshmo. Ne cilen pike eshte mendimi im komunist. Utopist mund te jete, kete e pranoj, por jo komunist. Deshmo.

Utopizmi yt eshte i ngritur mbi idene "Meqe une jam ateist e nuk besoj ne asnje fe, te gjithe shqiptaret duhet te jene si une, pasi po te jene te gjithe si une, ateiste, do jemi te bashkuar".
    Jo, aspak. Nuk ke nje fjali apo nje apostrof, ne te cilen mund te mbeshtetesh kete produkt tendin fantazie mbi mua.

Te thashe eksplicit cfare mendoj, ku i shoh kufinjet, dhe me cilin motiv, me cilat arsye i shoh keta kufinje. Pra nuk ishin motive te bazuara ne mendimin tim pozitiv,ne mendimin tim egoist, por ne te mire te pergjithshmes. Tani ti ke rendin te deshmosh te kunderten, pasi qe e presupozon.

Problemi i ketij kendveshtrimi egocentrik eshte se: a) jo te gjithe shqiptaret jane ateiste si ty b) asnje njeri nuk ka te drejte ti imponoje dikujt cfare te besoje, si te besoje, dhe si te sillet.
    Me mendimin nen a) pajtohem plotesisht. Edhe te supozoj te vraposh ne Kishe dhe te lutesh perdite qe te mos behen te gjithe shqiptaret si une, sepse atehere doktrinat e kishes tuaj do te mbeteshin per muze. E njejta vlen per Islamin.

Por mendimi nen b) s'ka lidhje me imponim timin. Dhe s'ka lidhje me asnje vlere demokratike apo cfaredo vlere tjeter, qe eshte e menduar te shkoje ne te mire te te gjitheve. Sepse une them dhe argumentoj, perse besimi i tepert ne fe eshte i demshem per te gjithe, sidomos ne nje shoqeri si e jona me perkatesi ne tri fete dhe per shkak te sekuestrimit te ndersjellte te Zotit nga njera fe ndaj dy te tjerave. Pra nuk behet fjale per nje imponim timin, por per nje tentim te zhvillimit te njeriut te thjeshte, nje arsimim te metejshem te tij, ngritje te tij ne ate nivel qe te mos jete i keqperdorueshem nga kisha apo xhamia.

Sipas mendimit nen b) qenka cdo liri e pakufizuar. Edhe vrasesi paska te drejte te thote: Vrasja eshte liri imja. Askush te mos me perziehet, se si dua te sjellem une, apo te me mesoje se si duhet te vleresoj. Dhe ti ke nervat te me quash mua "utopist".

Njerezit ZGJEDHIN NE LIRI TE PLOTE qe te jetojne jeten e tyre sic u pelqen.
    Folem per kete. Nese mendon keshtu, atehere cfare do i thoje nje njeriu, i cili sipas "besimit" te tij mendon se ai duhet te vrase sa here te doje? Nuk sheh ti arsye per te nderhyre tek ky njeri per te nderprere kete "liri" te keqkuptuar nga ky? Sigurisht se sheh. Dhe pershkak se ne rast te tij, sheh arsye, por ne rast te fese jo, per kete arsye je i pabesueshem. Keto gjera i thua vetem kur eshte ne pyetje feja. Por ne raste tjera i mohon.

Pra thelbi i keqkuptimit tend eshte se ti nuk respekton lirine e shqiptareve per te besuar ne Zot, apo per te mos besuar.
    Nuk i respektoj aq sa eshte e parapare ne baze te normave te bisedes se frytshme. Pra nuk pajtohem me menyren se si ata argumentativisht e shpjegojne, e kumtojne besimin e tyre, dhe se si ua sugjerojne edhe tjereve besimin e tyre. Kjo eshte gje fare normale. Qe kjo te pengon, qe kete e sheh si mosrespektim te lirive te tjereve, kjo tregon se ti je shume me afer diktatures sesa ne te vertete kumton. Kete tregon edhe sjellja jote si moderator, ku nganjehere zhlyen postime ne menyre arbitrare, pa fije mundesie per arsyetim te shlyerjes me norma te forumit. Asgje tjeter nuk beri as E. Hoxha. Shlyu mendime qe ishin kunder idese se tij, epokes dhe njerezve te tij.

Mua nuk me shqeteson ateizmi yt, ajo eshte zgjedhja jote si individ i lire.
    Por te pengon, kur e kumtoj mosbesimin tim me argumente, sidomos kur keto argumente nganjehere jane drejtperdrejt kunder fese. Dhe kur mundohem te binde tjeret se jam ne te drejte. Atehere nderhyn ti. Dhe kudnerargumenton. Sepse kjo te shqeteson. Keshtu eshte puna edhe me mua. As mua nuk me shqeteson besimi yt apo i tjetrit. Por kur argumentoni besimin e juaj, dhe kur cmoni besimin e juaj ne piedestal, dhe tentoni t'i bindni tjeret (dhe anasjelltas t'i hidhni poshte besimet tjera, qofshin keto boterore apo shpirterore) atehere une nderhyj. Sepse kjo me shqeteson. Vetem duhet te mendosh objektivisht, dhe kupton fare mire se sa mire e zbatoj une saktesisht ate te cilen feja sekuestron per vete. Krijoj barazi. Trembi fete per te u zgjeruar shume mbi shoqeri. Sepse i perdori te njejtat mjete per zgjerim edhe une pastaj.

Ty perse te shqeteson fakti qe une besoj ne Zot?
    Hic s'me shqeteson. Me shqeteson dicka tjeter. Lexo me lart, cfare.

A e di qe 82% e shqiptareve ne mbare boten besojne ne Zot, sipas nje sondazhi qe ne kemi bere ne kete forum? Pra ti e ateistet shqiptare nuk keni as te drejten morale qe te shisni ateizmin tuaj si risi e vlere, pasi jeni nje minoritet ne realitetin shqiptar.
    Ka patur kohera, kur mosbesimtare ka patur edhe me pak. Por ja qe numri i tyre eshte rritur sot. Jane sipas "analizave" tua 18%. Cfare nenkupton kjo? Nje mori!! Per shembull nenkupton, se diskutimet e bejne te veten. Nje besimtar nuk eshte e thene qe mbetet besimtar. Nje shumice nuk eshte e thene qe mbetet shumice. Fati i shumices varet vetem nga argumenti. Po qe ky kunder mendimit dominues, bie mendimi dominues. Eshte parim imanent i demokraticese se pakica duhet te kete te gjitha te drejtat, mundesite qe te behet shumice.

"Feja nuk na percan ne shqiptaret, ateizmi na bashkon"
    Askush s'e ka thene kete. Une personalisht vetem them se feja e tepert, besimi i tepert eshte "bombe tikuese" (ticking bomb), nese fete qe kemi nuk krasiten nga shoqeria shqiptare ne te gjitha ato pika qe prodhojne konflike.

Nese ke dicka per te knderargumentuar mbi kete mendim, beje. Ky qe ke cituar eshte rezultat i frikerave te brendshme tua. S'kam une faj per to.

Kete sllogan e lexoj shpesh ne forum edhe nga te rinj shqiptare qe jane helmuar nga propaganda komuniste qe e kane trasheguar nga prinderit e tyre qe u rriten ne ate rregjim. Sa per dijeni, ateizmi nuk i ka bashkuar e asnjehere nuk do ti bashkoje shqiptaret. Te gjitha krahinat shqiptare pa perjashtim, te perbashketen e tyre kane besimin ne Zot dhe traditen e ngritur mbi fene perkatese. Pavaresisht se besojne ne besime te ndryshme, pavaresisht se mund te flasin shqipen me dialekte te ndryshme, e perbashketa eshte besimi ne Zot. Kjo vlen per malesoret katolike shqiptare ne Malesi, kjo vlen per shqiptaret myslimane ne Kosove, Maqedoni, e Shqiperi, kjo vlen edhe per shqiptaret orthodhokse e bektashi ne Shqiperine e Jugut. Kjo vlen edhe per te gjithe ata shqiptare emigrante ne bote qe kane eksportuar nga Shqiperia besimin e tyre ne kishat, teqete e xhamite qe kane ngritur atje ku kane shkuar.
    Ateizmi nuk e di a na bashkon apo na ka bashkuar. Por na bashkuan njerez si Pashko Vasa qe vune veten mbi llymin e feve, dhe thane se mbi te gjitha, jemi nje komb dhe duhet te hedhim ne shporte te mbeturinave cdo fe, e cila kontribon ne konfliktmbjellje apo ndasira e percarje.

Se dyti, ateizmi i kultivuar tek shqiptaret e Shqiperise komuniste, i ndan e nuk i bashkon shqiptaret me shqiptaret e krahinave te tjera apo me shqiptaret e diaspores. Edhe pse Enver Hoxha e ndaloi me ligj cdo fe, shqiptaret ne Kosove, Maqedoni, Mal te Zi e diaspore nuk pushuan se praktikuari besimin e tyre. Pra ky ateizem nuk ishte nje e mire, ishte nje e keqe, pasi i ndante shqiptaret ateiste nga shqiptaret matane kufirit. Dhe kete me qarte se kushdo e veren edhe historiani britanik Noel Malcom ne librin e tij "Kosovo, a short story". Kur shqyrton ceshtjen se a preferonin shqiptaret e Kosoves nje bashkim me shtetin am ne kohen e Titos e Jugosllavise, ai veren se shumica e shqiptareve ne Kosove nuk e preferonin rregjimin komunist apo idene e bashkimit me shtetin komunist, pikerisht, se ai shtet e kish ndaluar me ligj praktikimin e fese, dhe populli i Kosoves ishte nje popull mysliman besimtar.
    Ateizmi enverist ndau aq shume shqiptaret matane kufirit dhe shqiptaret tjere, sa qe shqiptaret matane kufirit - si une sot dhe si shume shqiptare tjere matane kufirit - ne ndalimin e feve nga E. Hoxha shohin edhe gjera fare te mira.

Edhe nje here: Askush nuk tha se ateizmi i bashkon patjeter shqiptaret, por une personalisht them se besimi i tepert i verberon shqiptaret. Na mban akoma ne shoqeri mesjetare. Ketu kunderargumento. Prandaj besimi i tepert eshte patjeter pert te u ndaluar. Nese nuk ndalohet vetem besimi i tepert ndryshe perpos me ndalimin e fese ne teresi, e kuptoj fare mire ndalimin e fese. A ishte ky apo nuk ishte motivi bartes i E. Hoxhes, kjo eshte pyetje e hapur.

Pra ne dilemen e madhe qe ju ngrini: "Shqiptaret besimtare te behen ateiste si ne per te miren e kombit", une do ta shtroja, zgjidhja me e mire e me lehte (edhe llogjikisht) eshte qe shqiptaret ateiste si puna juaj, te mesojne te respektojne lirine e shqiptareve per te besuar ne Zot. Eshte me e lehte per nje minorance ateishtesh mes shqiptareve qe te mesojne te respektojne realitetin e popullit te tyre, se sa nje shumice absolute e ketij populli te heqi dore nga besimi i tyre per hir te ateizmit te nje minorance te paperfillshme. Ky eshte edhe thelbi i "keqkuptimit" tend.
    Kjo vendoset nga argumenti, shembulli, historia, krahasimet me vendet tjera reloigjioze dhe keso gjera. Jo me numrin e besimtareve apo jobesimtareve. Pakica e dikurshme (demokracia) sot sundon boten perendimore. Kaq vlen ky argumenti yt i shumices dhe pakices. Me rendesi eshte te diskutohet ne menyre joarmiqesore. Se te diskutohet, kjo eshte imperativ. Edhe mendimi "Ku Djallin po na con besimi ne Zotin XY??" duhet te diksutohet.

Mesoni te respektoni lirine e besimit te shqiptareve. Kjo ju ben shqiptare te mire, kjo ju ben edhe patriote te medhenj. Per aq kohe sa te gjithe shqiptaret do te respektojne lirine e shqiptareve te tjere per te besuar apo mosbesuar, Shqiperia nuk ka per te qene asnjehere e percare. Uniteti i shqiptareve duhet te ndertohet mbi lirine e fituar e jo mbi sistemet totalitare te se shkuares.

Albo
    Personalisht i respektoj lirite e besimit te shqiptareve, si cdo liri tjeter ne bote. I respektoj aq shume sa qe kam deshire qe cdo liri imja te mos respektohet aspak me shume se sa une qe i respektoj ato te besimit per besimtaret. Por kjo nuk nenkupton se une jam duarkryq ndaj

- keqvajtjet e feve apo pjeseve te tyre
    - konflikteve qe mbjellin ato
    - faktit qe fete sot nuk jane te meveta (shqiptare), por influencohen nga jashte

Dhe nuk nenkupton se une nuk diskutoj haptazi mbi

- gabueshmerine qe shoh une ne besim te tepert ne fe
    - rrezikun qe fete paraqesin
    - rrezikun qe tri fete per shoqerine tone paraqesin

Dhe nuk nenkupton se une nuk sulmoj nje fe (cilendo) ne rrenjen e saj, kur

- ajo sulmon sado pak nje fe tjeter apo rryme tjeter ideologjike
    - ve veten mbi cdo fe tjeter apo rryme tjeter ideologjike
    - keqperdor liri dhe thyen (terthorazi) norma kushtetutore, kulturore dhe socio-morale te individeve

Kjo nuk nenkupton se s'pranoj liri ndaj besimtareve. Kjo vetem me ben shqiptar atdhedashes demokrat. Gjeja me e larte qe nje njeri mund te jete ne kete bote. Edhe me e larte se Krishti, Muhamedi dhe te gjitha perrallat rreth tyre.

*

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist Lexo Postimin
    Chino,

nuk kam ndermed te sqaroje cdo pike me the te thashe. Ne teme u parashtrua ideja se komunizmi nuk ka asnje dallim te vetem nga feja si institucion. Une po ju them se FAKTI qe institucioni i papatit jeton prej 2000 vjetesh, apo e doni qe prej 1200 vjetesh (koha e Karlit te Madh, kur papati u be edhe shtet), apo e doni nga kryqezata e katert (shek.13), kur katolicizmi riformatohet ne jeten shqiptare, kurdo qe ta marresh, ka jetuar me shekuj te tere me, ne edhe nder shqiptare dhe vazhdon ta beje kete, nderkohe qe komunizmi ateist as pesedhjete vjet.
    Edhe une u takoj atyre qe mendojne se s'ka dallim esencial. Dhe thashe se dallimi i vetem eshte tek ajo, e cila ne shtetet demokratike quhet "legjitimacioni" per pushtet. Feja thote kame te drejte per zbatim dhe dhenie te normave (obligimeve nga te gjitheve) nga Zoti. Beni keshtu dhe ashtu, sepse Zoti ka thene te beni. Ndersa sistemet joshpirterore thone: Beni keshtu dhe ashtu, sepse populli ka thene se kjo eshte e mire per te gjithe.

Dallimet tjera jane te imeta. Si feja, ashtu edhe p.sh. komunizmi njeh mjete sanksioni apo dhune per mosperfillje te normave. Si feja, ashtu edhe p.sh. komunizmi parasheh indoktrinim. Si e para, ashtu edhe i dyti vejne monopolin mbi pushtetin. Pra te dyja jane identike. Perpos tek legjitimacioni ndahen.

Argumenti qe ofron ne paragrafin e cituar, eshte i gjymte. Pse? Sepse ne rezultat thua jo me teper se: Pasi qe feja eshte ide e moqme tek shoqeria shqiptare, asaj i takon te kete nje pozite jashteordinere. Ky eshte nje belbezim intelektual. Pse? Sepse ne te shihet vetem lashtesia si kriter mates. Por nese marrim konsekuent lashtesine si kriter mates, atehere duhet te themi se paqja ndershqiptare, mospercarja e tyre, eshte nje vlere me e lashte sesa fete, me e lashte sesa Zoterat e feve. Prandaj fete nen kete vlere, nen kete ide te shoqerise shqiptare duhet te nenshtrohen. Dhe nese nuk ka mjet tjeter per te siguruar nenshtrimin e feve nen kete vlere, atehere vjen ne shprehje edhe ndalimi teresor i tyre. Keshtu qe argumenti yt terthorazi i jep te drejte E. Hoxhes. Edhe pse ti kete ndoshta nuk e sheh menjehere.

Pastaj kunderargument hipotetik ke kunder vetes ke shembullin hipotetik qe te solla, ate me zhdukjen e feve ne menyre ireverzible (te pakthyeshme) ne vitin 2100. Sipas teje njerezit ne vitin 2101 (apo ne vitin 3000) duhet te thone: Zhdukja e fese eshte element esencial i shoqerise shqiptare. Prandaj duhet te pranohet. S'ka fe. Keshtu argumenton ti.

Paganizmi edhe kultura popullore qe permend ti, nuk kane asnje ekzistence institucionale per kohen qe po flasim. Mbetjet pagane ne kulturen popullore nuk jane vecse ngopje injorante te nivelit te ulet e te thjeshte te te pashkolluarve, nderkohe qe kultura e popullit zhvillohej nepermjet insi\titucionit te fese, e pashkeputur prej saj.
    Po atehere neve u dashkemi vetem te zhdukim fete ne menyre rrenjesore, pra ne ate menyre qe te mos kete institucione fetare, dhe keshtu arritkemi te tregojme se fete ne shoqerine shqiptare nuk meritojne nje pozicion qe ia vlen te ceket.

*

Faqja 15 prej 22 FillimFillim ... 51314151617 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •