Pershendetje skuthi!
Nuk kontrrollohet aspak nga Italia. Te jesh i sigurte se une jetoj ketu prej 18 vjeteve. Shkolla me ka bere te studioj dhe historine e tirolit ose Alto adige. Kur thua Trentino, ajo zone eshte krahine tjeter

Nuk ka te beje fare me ne.
E di kush eshte ndryshimi i Alto adige dhe fjales Südtirol? Sepse gjermanet mbajten nga tirolo ( qe eshte ne austria qe definohet me emrin Nordtirol ) emrin Südtirol. Südtirol jemi ne dhe pjesa nord e ka Austria. Dikur ishte toke Austriake sic e deshmon dhe vete historia.
Me tej urdhero hidhi nje sy ketij linku:
http://www.provinz.bz.it/land/landes...ng/default.asp
Nuk eshte e shkruar ''Provincia Autonome di trentino alto adige''
Varet nga Italia per policine dhe ushtrine. Persa i perket taksave dhe ekonomise JEMI KOMPLET AUTONOM, si dhe per ligjet me karakter provinciale.
Nuk thashe se eshte republike. Me siperkam cituar ato qe kisha shkruar une me pare. Po lexoj me vemendje cfare ke shkruar ti tani. Te pakten Nestorp nuk ngaterroi kekun me byrekun lol.
Trentino eshte region tjeter. Nese viziton ne google, aty ku behet kerkimi vendos fjalen: ''provincia autonona b'' dhe fjalet e tjera ti nxjerr vete. Automatikisht te shpie ke sito uficial. Nese veshtron mire, i ke ne 2 gjuhe, italisht dhe gjermanisht.
Persa i perket cfare shkrova une me siper, une tregova nje pjese historie pasi mbaroi lufta e pare boterore. Nuk jane aspak shpifje ose gjera te sajuara sepse eksiston dokumentazion. Mjafton nje sy historise dhe mbaroi filmi.
Se shpejti do te hap nje teme ku do te te informoj dhe me shume. Natyrisht te dhena te bazuara do te jene.
Edhe dicka tjeter: nuk eshte puna se jam separatiste Tirolese. Eshte thjesht llogjike. Pasi e kam studiuar historine, i kam dhene shume te drejte austriakeve. Shume e shume vite me pare, per kete cope vendi jane vrare e kacafytur italiane dhe austriake.
Nejse, e lagu se lagu loool. Do mundohem qe kur te hap temen te sjell material sa me te detaliuar.
Nderkohe te uroj te kalosh sa me bukur.
Krijoni Kontakt