Close
Faqja 32 prej 41 FillimFillim ... 223031323334 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 311 deri 320 prej 407
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga janulla Lexo Postimin
    ================================
    Zotnia 55...ma mer mendja se nuk je Fahri Balliu, as Sadik Bejkua , Hajredin Shyti, djali i Hekuran Isajt dhe as djali i Manysh Myftyut ku me firmen e tij u internuan me mijra familje..ketyre u eshte mbyllur goja nje here e pergjithmone. Nuk e mohoj se jam nga Shen Vasili ku une linda... Familja e nenes dhe babajt tim nuk ishin plehra te diktatures(sic thoni juve) , ishin te respektuar nga te gjithe familjet e bregut te detit.. Gjyshi im Spiro Gjoni ishte vertete i pasur ..por ai u dha shkolle te larte te dy djemeve te tije te cilet perfunduan nga 25 vjet ne burgun e Spacit dhe te Burelit.. e pse se gjyshin e bene kulak .. dhe se ndihmoje luften nacional clirimtare.. me shume prodhime.. grure, mish e shume te tjera .. dhe se gjeti partizan te plgosur dhe u mundua ta shpetoje por ishte e kote se blumbi qe kish mare ne zemer i mori jeten dhe ky djale qe gjyshi nuk e dinte se i kujt ishte i beri nderimet deri ne funde... Vone e mori vesh se ishte djali i gjeneral Jaho Gjoligut...Diten qe une linda ...gjermanet me pushkatuan xhaxhane....eshte e vertete per Rako Gjonin shokun tuaj e kam kusheri dy her nga nena dhe nga baba...ta dish mire se une nuk jam shitur por si grua e vetme kam luftuar per te drejtat e mia dhe te djalit .. Njerez te veshur me pushtet ne ate kohe perdoren cdo lloj menyrash deri te tortuar psikollogjike, fizike vetem e vete per ti bere qejfin shkrimtarit.. Ai regjim qe kure mos ardhte la hije te zeze per gjithe kombin Shqiptar.....
    Ta dish mire zotni 55 se une nuk jam shitur per para me djersen time qe punoja ne dyqan ushqimor per 25 vjet me radhe rrita femijte e mi pa baba i cil vdiq nga leucemia nga kushtet qe punonte si laburant rongeni me reze.. kisha ne liste 1300 familje qe me donin dhe respektonin si ata dhe drejtoria ime....

Djali im dhe vajza e Ismail Kadarese u dashuruan ..ishin gati te nje moshe 17-18 vjecare dhe kete e di mire ai qe i hoqen femine nga barku 6 muaj dhe se lane te dale ne drite femija i pafajshem dhe ne kure si kemi hyre me zore ne shtepi.. intrigat e ndryshme si te Shekspirit perfunduam ne internim etj me te renda qe kurre..kurre s`harohen por me gjithate une kam nje shpirte shume te madhe qe dhe fal mekatet qe kane bere kundrejt meje dhe djalit tim...Ne muajin Maj ne Gazeten Ballkan botuan korespondencen time me shkrimtarit te madh Ismail Kadare...besoje se ai ka zemer por servilat e tije sic te thashe dhe me pare(..ndoshta dhe nga interesi se ne ate kohe ishte deputet dhe nenkryetari i Frontit Demokratik)arriten sa ai te pergojohej ... kishte dhe menyra te tjera per tu mbyllur nje here e pergjithmone kjo histori...

Te falenderoje per keqeardhjen per djalin tim ...

Janulla Rrapi
    .
    Familja e nenes dhe babajt tim nuk ishin plehra te diktatures(sic thoni juve)

. Familja e nenes dhe babajt tim nuk ishin plehra te diktatures(sic thoni juve)
    Nuk jam shprehur per familjen e nenes apo te babait tend por per familjen tende personalish.Diktatura ju dhunoi , ju internoi , ju beri me dosje ju moori nderin duke thene se ju u bete shkas per arrestimin e dy grave ruse etj.Ne vizionin e nje komunisti kjo familje eshte plehre.Pra keshtu e kam shtruar une shprehjen e mesiperme dhe kam thene se nuk eshte faji i juaj.Dhe une e kusheriri yt, miku im me i ngushte ,te tille jemi konsidreuar.Kesht une ste kam vene ndonje epitet me te rende se ai qe me kane ven dhe mua apo dhe kusheririt tend.

Si mund te pertendosh ti qe Kadare te pranonte kete krushqi?Njeriu me mend ne koke, intelekti karakteristik i "njeriut te bregut",nje pjelle e "Shen Vasilit"si mund ti beje keto llogari? Ju keni provuar njemije dhimbje te tjera para se te mberrinit ne Tirane, dhe se i nenshtroheshit dhe nje here fatit, une besoj se nuk ishte ndonje cudi. I.Kadare shquhet per nje njeri me vision, parshikues,njeri qe ishte afer oborrit te diktatures.Ai e dinte me mire se kushdo egersine e Enverit dhe keysheve te tij, ai e kuptonte mjaft mire se sa me prane tij, po aq prane e kishe dhe fundin dhe ne menyren me cnjerezore.E njeta gje ndodhi dhe me Mehmet Shehun, njeriun me te afert te diktatorit, qe per nga ligesia benin gare me njeritjetrin.Dhe djali itij udashurua me nje vajze nga Durresi,nje zog i njome me nje bukuri perrallore, por nje familje te deklasuar( si e jotja apo imja).Mehmeti i mori leje dhe Enverit per kete krushqi dhe ai ja aprovoi.Tashme e dime perfundimein e kesaj tragjedie te oborrit diktatorial.Por zonja Janulla, Ismaili nuk eshte Mehmeti.Besoj se ska nevoje per argumente qe te bindesh per kete.Si rasti yt ka me mjira.Vajzat e e familjeve te deklasuara ishin plot ndjenje, ishin shume njerezore,por ishin dhe te ditura,por perse jo dhe te bukura, kishin dhe demostronin civilizim,por po thuajse te gjitha u shkaterruan dhe u kthyen ne viktima.Ti ishe shitese ushqimore por te deklasuarta e qytetit tim punonin me lopate ne ndermarrjen e ndetimit dhe jo vetem mbeten pa martuar por dhe pa shijuar gjerat me elementare dhe ato personale.Klasa jone eshte e mbushur me lot te tille.Une di mire se si trajtohesh nje i presekutuar dhe di po aq mire se sa mund te pretendonte nga ai realitet komunis nje person i tille.
    Per ta thene sinqerisht, si eshte e mundur qe nje e deklasuar, te arije te punesohet si shitese ushqimore???Ne te gjitha lokalet e tregetise si dhe klubet deri te ato me te rendomtat punesoheshin spiune sigurimi ose njerez te paster e te besuar sipas mentalitetit komunist.Ti kishe ne dore jeten e njerezve, te 1300 banoreve, te" nderuar" te Tiranes, ti pa tjeter kishe kliente oficere dhe drejtues te partise, qe ju i kishit ne dore per ti helmuar ato dhe familjete tyre.Te lutem ky fakt e kompromenton qendrimin tend.A kisht dorezuar autobiografine tuaj ne zyren e kuadrit?Te lutem ky fakt e kopromenton te verteten per te cilen ti pak me pare permende.Por le ti lejme te gjithe keto.Njeriu shpesh ben mire te harroje.Mua dhe opinjonit shqipetare nuk i intereson Janulla, se ishte apo nuk ishte e rekrutuar, pasi ne te dyja rastet kjo nuk ben me faj "viktimen" janulla.Mua dhe shqipetareve na intereson shkrimtari.Besoj se sa argumetova me siper te gjithe do te me japin te derejte se Zonja Janulla nuk duhej te pretendonte per nje krushqi me kadarete.Me pas te gjitha ngjarjet jane ne disfavorin tend.Ti i je drejtuar Nexhmije Hoxhes dhe ke marre mbeshtetjen e saj!!!Ku shkon ti, kukerkon ndiheme ti, tek xhelati i prinderve te tu dhe te mbare shqipetareve?
    Jo janulla eshte e pa mundur , ti vet ke hyre ne loje, e pa kesaj ju te gjithe ishit personazh tragjike me teme nga ato qe shqiperia i ka pa fund.Eshte e natyreshme qe ti do te torturoheshe, qe te nderseheshe me vner per kadarene, si gjuetari qe para se te shkoje te gjuaj e len qenin pa ngerene.Te lutem do te ishte me mire ti kerkosh falje Kadarese.Nje kristjan i mire keshtu do te vepronte.Bota e re perendimore atje ne ShBA besoj se do te kete ndikuar per mire per te gjete forca per ngushellim, per te harruar, per tu ndryshuar e per te rigjete vetveten.Harroje Shqiperine dhe sebashku me te dhe bijte e krimineleve qe te jane qepur e te hapin plaget e se kaluares.

Desha te shtoj se une skam te bej fare me Zotin F.Balliu per te cilin e respktoj per kontributin e tij ne lufte per demaskimin e diktatures komuniste.Gjethe te mirat. Anesti.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 06-10-2009 mė 18:21

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-08-2008
    Postime
    1,280
    Kadare: Tė fshehtat qė i kam besuar poetit Dhori Qiriazi nė diktaturė, letra pėr Hekuran Isain

» Vendosur: 09/10/2009 - 08:04

Robert Rakipllari

Shkrimtari i madh shqiptar Ismail Kadare e quan tė pikėllueshme qė vdekja e njė poeti tė talentuar si Dhori Qirizazi ka kaluar nė heshtje nė Shqipėri. Nė njė intervistė ekskluzive pėr “Panorama”, Kadare ka rrėfyer miqėsinė me Qiriazin nė ditėt e vėshtira tė regjimit, ku i kanė besuar njėri-tjetrit tė fshehta qė tė kushtonin jetėn. Kadare ka komentuar edhe letrėn qė i ka dėrguar ish-ministrit tė Brendshėm tė diktaturės, Hekuran Isai, ku i ka pėrmendur mėnjanimin e Dhori Qiriazit. Shkrimtari i njohur ka rrėfyer gjithashtu edhe pėr marrėdhėniet e tij me shkrimtaren Hertha Muller, fituese e ēmimit “Nobel” pėr kėtė vit.
    Zoti Kadare, pėrpara disa ditėsh u nda nga jeta poeti dhe pėrkthyesi Dhori Qiriazi, njė nga miqtė tuaj tė rinisė. Por, ashtu sikur ndodhte kur ishte gjallė, edhe vdekja e tij kaloi gati nė heshtje nė Shqipėri. Ē’mund tė na thoni pėr kėtė?
    Eshtė e vėrtetė se ka ndodhur ashtu siē thoni ju dhe kjo ėshtė tepėr e pikėllueshme. Dhori Qiriazi jo vetėm ka qenė njė nga poetėt mė tė talentuar shqiptarė, por hynte ndėr ata shkrimtarė, qė me aq sa ishte e mundur nė atė kohė, pėrpiqeshin tė mbronin me kėmbėngulje vlerat njerėzore dhe universale tė artit. Pėr fat tė keq, aksioni i tij letrar qysh herėt ndeshi me barrierėn penguese tė regjimit. I ati i tij, emigrant nė botėn perėndimore, ishte vjega qė regjimi gjeti pėr tė pėrligjur mėnjanimin sistematik tė tij nga jeta letrare.
    Nė librin tuaj “Pesha e kryqit” botuar para gati njėzetė vitesh, nė shqip dhe nė frėngjisht nė Francė, keni shkruar se keni qenė miq jashtėzakonisht tė ngushtė, nga ata qė i besojnė njėri-tjetrit ēdo tė fshehtė. Ēfarė do tė thoshte kjo nė njė sistem diktatorial?
    Kjo do tė thoshte atė qė do tė thotė edhe sot, me tė vetmin ndryshim, se nė atė kohė tė fshehtat e mėdha lidheshin me ēėshtje dramatike, qė mund tė tė kushtonin jetėn. Prandaj besnikėria nė miqėsi nė atė kohė ishte diēka me tė vėrtetė sublime. Kėtė besnikėri do t’ia kujtoj pėr jetė si gjėnė mė tė shtrenjtė Dhori Qiriazit.
    Nė librin e ish-drejtorit tė Arkivave, Prof.Dr. Shaban Sinanit “Njė dosje pėr Kadarenė” ėshtė botuar njė letėr e juaja drejtuar ministrit tė Brendshėm tė asaj kohe, Hekuran Isai, ku pėrveē qė i kėrkoni qė tė lejohet tė vizitojė babanė e tij plak jashtė shtetit, pėrmendni edhe mėnjanimin e tij. Si e kujtoni tani kėtė ngjarje?
    Eshtė gjėja mė e paktė qė mund tė bėja pėr tė. Ishte i vetmuar, nė Ersekėn e largėt, me siguri i pėrgjuar nga militantėt fanatikė, qė ishin aq tė palodhur kundėr shkrimtarėve. Ne, shokėt e tij nė Tiranė e vuanim mėnjanimin e tij. Kishte vėshtirėsi botimi. Kishte, me siguri, udhėzime tė fshehta qė tė pengohej sa mė shumė. Nė kryesinė e Lidhjes i kam ngritur dy-tri herė ato ēėshtje qė i shkruaja ministrit tė Brendshėm. Mė kot.
    Edhe njė pyetje tė fundit: Ēmimin Nobel kėtė vit e fitoi shkrimtarja gjermane Hertha Müller. Ē’mendoni pėr tė? Nė librin tuaj “Ra ky mort dhe u pamė”, para dhjetė vjetėsh keni shkruar se e keni njohur kėtė shkrimtare nė Berlin nė njė forum ndėrkombėtar pėr Kosovėn. A mund tė na thoni diēka mė shumė pėr tė dhe pėr incidentin e rėndė qė ndodhi atje?
    Pėr tė qenė i saktė po ju riprodhoj disa radhė nga libri: “Berlin, 4 korrik 1989. Shtėpia Henrich Böll ka organizuar njė forum pėr Kosovėn. Ka shkrimtarė, historianė dhe filozofė nga gjithė Europa... Midis tė ftuarve Gunter Grass, Daniel Cohn Bendit, Jacques Rupnik, Andre Gluckmann, Vesna Pesiē, Georgy Konrad, Herta Müller. Forumi hapet me lexim teksti nga “Tri kėngė zie pėr Kosovėn”... Nė Gjermani, ashtu sikurse nė Francė, Kosova i ka ndarė intelektualėt nė dy kampe. Edhe nė kėtė forum ndihet nervozizmi kundėrshqiptar. Nė pushimin midis dy seancash ai shpėrthen nė njė trajtė tejet vulgare: njė serb e shan Hertha Müllerin me fjalėn “kurvė”.”
    Ky ka qenė incidenti. Para se tė ndodhte dhe natyrisht para tij kam folur disa herė me Hertha Müllerin. E kishte mbrojtur ēėshtjen e Kosovės nė njė mėnyrė tė admirueshme. Pas incidentit, sytė e saj tė kthjellėt u trishtuan shumė, por nė sytė tonė ajo u bė edhe mė e hijshme.

kush eshte Dhori Qiriazi

Dhori Qiriazi lindi nė vitin 1933, nė Lėngėz tė Kolonjės. Ka mbaruar studimet nė Fakultetin e Historisė dhe Filologjisė nė Tiranė, nė vitin 1958 pėr gjuhė-letėrsi dhe histori. Ka punuar si mėsues nė qytetin e Ersekės dhe nė fshatrat e Kolonjės deri nė vitin 1988, kur doli nė pension.
    Mban titullin “Mėsues i Popullit”. Nga viti 2003 ėshtė anėtar i pėrjetshėm i Klubit “Bėrns” (Irvine Burns Club), nė qytetin Irvine nė Skoci. Vdiq nė Tiranė, mė 2 tetor 2009.
    Disa nga titujt e veprave:
    · Kur zemra rreh sė pari (1958)
    · Balada intime (1963)
    · Poema e ushtarit (1968)
    · Pishat me kristale (1971)
    · Poezia shqipe (1974)
    · Poezi (botuar nė Prishtinė) (1976)
    · Vitet (1982)
    · Blerta (1981)
    · Nekrasov, “Kush rron i lumtur nė Rusi” (1982)
    · Guri i kripės (1984)
    · Kukuli dhe shigjeta (1986)
    · Libri i kėngėve - Petrarka (pėrkthim) (1995)
    · Memorje - Gjon Muzaka (pėrkthim dhe pajisje me shėnime) [1996]
    · Gjauri, I burgosuri i Shilonit - Bajron (pėrkthim) (1996)
    · Lirika Antike Greke, Antologji (pėrkthim) (1997)
    · Dhimitėr Kamarda, studim (1997)
    · Poezi - Robert Bėrns (pėrkthim) (1998)
    · Kujtime mbi Tolstoin (pėrkthim) (1998)
    · Kufoma e gjallė - L. Tolstoi (Dramė) (pėrkthim) (1998)
    · Krishterimi nė Shqipėri (2000)
    · Baladat intime (ribotim 2001)
    · Sheshi i Shatrivanit - S. Kuazimodo (pėrkthim) (2001)

“Pse nuk e lini Qiriazin tė vizitojė babanė”

Dokumenti Nr.31
    Shoku Hekuran
    Mė falni qė po ju shqetėsoj duke ju dėrguar letrėn e poetit Dhori Qiriazi, i cili ju ėshtė drejtuar juve me sugjerimin tim. Ka shumė vite qė ai i ka bėrė administratės sonė shtetėrore njė kėrkesė tė natyrės thjesht humane, tė shikojė pas 50 vjetėsh pėr herė tė parė dhe me siguri tė fundit babanė e vet, emigrant ekonomik i vitit 1938, nė Australi.
    Pėr mua si shkrimtar dhe koleg i Dhori Qiriazit si edhe pėr shokėt e tjerė tė kryesisė sė Lidhjes sė Shkrimtarėve ka qenė pėrherė i pashpjegueshėm qėndrimi qė ėshtė mbajtur pėr njė kohė ndaj kėtij poeti, qė ėshtė njė ndėr mė tė mirėt e letėrsisė sonė. Ne shokėt e tij e kemi njohur atė si shkrimtar tė shquar dhe si njeri shumė tė mirė. Ndonėse ne disa herė kemi kėrkuar shpjegime pėr qėndrimin ndaj tij, kėto shpjegime nuk janė dhėnė kurrė derisa para disa vitesh ai e rifitoi prapė tė drejtėn e botimit, tė cilėn ndonėse de juro nuk i qe hequr, de facto nuk e gėzonte mė. Tani mesa duket njė hije e atij qėndrimi qė as ai vetė, as ne, kolegėt e tij nuk e dimė nga i vjen, vazhdon ta ndjekė herė pas herė kėtė shkrimtar. Ndryshe nuk ka si shpjegohet qė pėr njė kėrkesė qė do t’i zgjidhej cilitdo qytetari qė do tė kishte kushtet e nevojshme, kėtij poeti tė shquar vazhdon tė mos i plotėsohet. Ėshtė kjo arsyeja qė unė i sugjerova t’ju drejtohet drejtpėrsėdrejti ju me besim tė plotė se ju do ta zgjidhni kėtė problem.
    Ju lutem edhe njė herė tė mė falni pėr shqetėsimin
    Me respekt tė pėrhershėm
    Ismail Kadare
    1. Gjendet nė: AQSH, Fondi 779, Dosja 2, Fl. 1-4
    2. Ruhet nė dorėshkrim, me ndėrhyrje tė karakterit redaktues nga autori;
    3. Nuk mban datė, por duhet tė jetė e viteve 1982-1984

Qiriazi, ikonė e lirikės shqiptare

Ne sot kemi njė lajm dhe njė dhimbje pėr tė ndarė mes nesh, por jo vetėm mes nesh: Dhori Qiriazi, poeti, pėrkthyesi dhe miku ynė i shtrenjtė nuk jeton mė. Ai na ka bėrė njė shenjė dhe ka ikur nė mėnyrėn mė tė qetė dhe tė pabujshme, krejt njėlloj si jeta dhe poezia e tij. E vetmja gjė qė s’ka mundur tė marrė me vete ėshtė poezia dhe fjala e tij. Pesėdhjetė vjet mė parė, Dhori Qiriazi, midis brezit tė shkrimtarėve tė viteve gjashtėdhjetė, u shfaq befasues, duke paralajmėruar njė buqetė tė veēantė nė kurorėn e lirikės shqiptare. Dhe ia ka mbėrritur: Fjalė pas fjale, libėr pas libri, Dhori Qiriazi do tė mbetet nė kujtesėn e sotme dhe tė nesėrme si njė ikonė e lirikės shqiptare.
    Dhori Qiriazi ėshtė mė sė pari poeti dhe liriku i papėrsėritshėm. Nė bibliotekėn e poezisė shqiptare, tė gjitha librat e tij, qė nga i pari “Kur zemra rreh sė pari” dhe deri tek i fundit, ende i pambaruar deri nė fund, janė tė imėt, tė imėt, si xhevahire tė fshehura, qė duhen zbuluar.
    Dhori Qiriazi ėshtė edhe rasti i mbijetesės. Nėse besojmė se arti dhe poezia, si njė thelb i artit ėshtė njė komunikim me lirinė, rasti i Dhori Qiriazit ėshtė pa frikė rasti i mbijetesės, pa e tradhtuar komunikimin me lirinė. Pėr mė shumė se tridhjetė vjet nė Ersekė, nė atė qytet tė vogėl juglindor tė Shqipėrisė, kur jo rrallė, ashtu si nė tė gjithė vendin, por atje ndoshta edhe mė ashpėr, frynin erėra tė acarta edhe pėr shpirtin, edhe pėr lirinė e njeriut, Dhori Qiriazi nuk mund tė ishte tjetėr, veēse Bohemi shpėrfillės pėrmes vargut tė pabujė dhe tronditės, me thjeshtėsinė dhe bukurinė e tij. Gjithė jeta e tij intelektuale ka qenė njėherazi edhe njė mundim dhe nė tė njėjtėn kohė njė shpėtim.
    Ne sot duhet tė kujtojmė dhe tė nderojmė pėrveē poetit edhe shqipėruesin e talentuar: Robert Bėrnsi, Petrarka, Nekrasovi, etj., folėn njė shqipe tė mrekullueshme pėr shkak tė shpirtit dhe pėrkushtimit tė Dhori Qiriazit.
    Dhori Qiriazi, poeti, shkrimtari, pėrkthyesi dhe mėsuesi i talentuar na ka bėrė njė shenjė tė fundit dhe ka ikur. Por vargu i fundit, i shkruar nga shpirti i tij “Kam qenė i lirė” ėshtė si njė testament i lėnė prej tij: Na pėrket tė gjithėve. U pėrket tė gjithėve. Tė jeni tė lirė.
    Dritėro Agolli, Sabri Godo, Teodor Laēo, Suzana Turku, Xhevahir Spahiu, Bardhyl Londo, Natasha Lako, Koēi Petriti, Besnik Mustafaj, Preē Zogaj, Nasho Jorgaqi, Nasi Lera, Petraq Zoto, Seit Mansaku, Moikom Zeqo, Albert Rakipi, Myslim Islami, Jorgji Qirjako, Valter File, Bajram Lapi.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-08-2008
    Postime
    1,280
    Ēmimi i madh spanjoll ''Princi i Asturias'' i dorėzohet Kadaresė

Shkrimtari shqiptar Ismail Kadare mori dje, Ēmimin e madh spanjoll, Princi i Asturias pėr Letėrsinė (Prince of Asturias Award for Letters), njė nga ēmimet mė prestigjoze nė botė nė njė ceremoni solemne tė organizuar nė Teatrin Campoamor tė Oviedo-s (Spanjė).

Inspiruesi i lirisė, pėrballė totalitarizmit

"Inspiruesi i lirisė, pėrballė totalitarizmit", - ka qenė motivacioni i ēmimit, dorėzuar shkrimtarit Kadare, nga Princi i Asturias, Don Felipe de Borbón, - i cili mbylli ceremoninė pas laureimit tė tetė personaliteteve tė tjera nė fusha tė ndryshme tė jetės, me njė fjalim qė tradicionalisht konsiderohet si, ngjarja mė e rėndėsishme qė Ai realizon pėrgjatė vitit. Princi i Asturias, Don Felipe de Borbón, vlerėsoi mbrėmė nė ceremoninė e nderimit nė Teatrin "Campoamor" tė Oviedo-s nė Spanjė, shkrimtarin shqiptar Ismail Kadare, si "njė prej shkrimtarėve mė tė mirė evropianė tė tė gjitha kohėrave, qė e pėrshkruan me mjeshtėri situatėn e vendit nga ai vjen, Shqipėrisė." Ceremonia solemne u mbajt nė Teatrin "Campoamor" tė Oviedo-s nė Spanjė dhe u transmetua drejtpėrdrejt nga stacionet televizive spanjolle. Nė fjalėn e tij, Princi i Asturias, Don Felipe de Borbón, theksoi gjithashtu se, pėrveē konditave tė vėshtira tė vendit tė tij, ai diti se si tė spikaste duke krijuar karaktere dhe ngjarje, tė cilat i shkojnė pėr shkas, pasi letėrsia nuk ėshtė thjesht argėtuese, por sė pari thuhet se ajo pėrcjell mesazhe."Puna e tij si shkrimtar dhe poet janė tė admirueshme, njėkohėsisht edhe esetė dhe shkrimet e tij, mbi Ballkanin dhe Greqinė e Lashtė, janė tė admirueshme. Vepra e Kadaresė, universalizon problemet dhe aspiratat e kėtyre sistemeve, tė kėtyre vendeve pėr tė cilat ai ka shkruar si dhe pėr pėrpjekjet pėr tė mbrojtur, pėr tė mos humbur atė ēka as arti,as letėrsia dhe askush tjetėr nuk mund ta ndalojė: Lirinė", - pėrfundoi fjalimin e tij, Princi Don Felipe de Borbón. Nė fjalėn e tij, shkrimtari Ismail Kadare, me rastin e nderimit me anėn e kėtij ēmimi pėr letėrsinė, pėrmendi ndėr tė tjerash se "20 vite mė parė nė vendin tim komunist, nė qoftė se njė shkrimtar shqiptar do tė merrte njė ēmim nė Spanjė dhe do tė nderohej nga princi trashėgimtar, fillimisht do tė prangosej dhe do tė ēohej nė ēmendi". Por kjo, - tha Kadare, - do tė ishte e keqja mė e vogėl. Sipas njė versioni tė dytė ai do tė pėrfundonte nė hetuesi dhe mė pas nė torturė. Kadare ndėr tė tjerash tha se sistemi totalitarist ndėrpreu marrėdhėniet me botėn, por "Njė kalorės i vetmuar, duke shpėrfillur ligjet e botės kapėrcente, sa herė tė donte, kufirin e pakapėrcyeshėm. Besoj se e merrni me mend, se pėr kė e kam fjalėn?" - ngriti njė pyetje retorike, shkrimtari Ismail Kadare, pėr tė vijuar mė tej se ai ishte pikėrisht "Don Kishtoti". Don Kishoti e kapėrcente kufirin shqiptar, pasi ishte i pavarur - theksoi mė tej nė referatin e tij, Ismail Kadare - duke bėrė njė sintezė krahasuese midis sistemit totalitar dhe veprės sė mirėnjohur tė shkrimtarit Migel Servantes, "Don Kishoti". "Mendja jonė e ka tė vėshtirė tė kapė vlerat dhe pėrmasat e tij... Mendja e ngushtė propagandiste, e ka tė vėshtirė tė pranojė paralelizmin me pavarėsinė e vėrtetė, tė njė qenieje tė pavarur...". Nė pėrmbyllje tė fjalimit tė tij prej rreth 10 minutash, mbajtur nė podiumin e Teatrit "Campoamor" tė Oviedo-s, Kadare bėri njė krahasim midis "Republikės sė Letrave" apo fushės sė letėrsisė dhe botės reale, tė cilat sipas tij, "janė rivale. Ajo realja ka armėt e saj si censurėn, doktrinėn, burgjet. Arti, gjithashtu ka mjetet e tij, protestat dhe veglat. "Por nė asnjė rast, e theksoj nė asnjė rast, letėrsia dhe arti, nuk e sulmojnė jetėn reale, pėr ta dėmtuar, por pėrkundrazi 'luftojnė' qė ta bėjnė mė tė jetueshme dhe mė tė bukur. Ky ėshtė dallimi absolut midis tyre, dhe nė kėtė rast njė dallim i tillė nuk ėshtė gjė tjetėr, veēse konfirmimi im mė sublim i pavarėsisė sė vėrtetė tė artit", pėrmbylli referatin e tij, Kadare.

=ஜ۩۞۩ஜ= Maska e toni007
    Anėtarėsuar
    02-03-2009
    Vendndodhja
    Ne vendin e Shqiponjave
    Postime
    3,266
    urrime kadares per kete ēmim kaq prestigjoz....
    qe ndreoj si veten e tij ashtu edhe gjithe shqiptaret
    Mendjemadhesia eshte KRENARIA e njerezve te dobet!

Si Shkrimtar - ndoshta, Por si shqiptar .....????????!

Ja nje kendveshtrim per Ismail Kadarene:

Shenjtėrimi i Ismail Kadaresė

Olsi Jazexhi

Kur nė Korrik tė vitit 1990 vegjėlia e Shqipėrisė, e cila ishte shtypur pėr vite tė tėra nga regjimi despotik i Enver Hoxhės, theu muret e ambasadave, pėr t’u ēliruar nga shtypja e regjimit dhe bashkuar demokracisė liberale qė ekzistonte nė Perėndim, shkrimtari mė i madh i regjimit tė asaj kohe, Ismail Kadare, qe po tronditej nga rrėzimi i pushtetit, nxitoi tė sulmojė tė rinjtė revolucionarė tė Tiranės siē kishte bėrė edhe mė parė mė Fadil Paēramin e Todi Lubonjėn, duke i quajtur; jashtėqitja e kombit. Mė kujtohet si tani sesi shtypja e regjimit kishte tronditur aq shumė rininė e lagjes sė Kombinatit ku unė jetoja, saqė ajo ishte e gatshme tė pėrballej pėrditė, me tulla dhe gurė me makinėn ushtarake tė komunizmit.

Deklarata e Kadaresė kundėr rinisė qė solli demokracinė nė Shqipėri, ishte e rėndė pėr djemtė e Kombinatit. Ata ndėrsa mblidheshin pėrnatė dhe shkėmbenin me njėri tjetrin thashethemet e ditės dhe arritjet kundėr regjimit, shanin me sa t’ju zinte goja edhe shėrbėtorin mė tė madh tė komunizmit, i cili i pati quajtur ata, djemtė e pėrgjakur nga makina policore e regjimit; jashtėqitje. Mė kujtohet si tani sesi nė njė natė vere, nė bllokun e parafabrikateve nė Kombinat rinia e lagjes sonė mallkonte Kadarenė, ndėrsa ditėn tjetėr mbushi muret e lagjes me grafitė kundėr Partisė sė Punės, Nexhmije Hoxhės dhe vetė Ismail Kadaresė.

Megjithatė me kalimin e viteve, akrobacitė qė politikės sonė i’u desh tė ndėrmarrė, ndėr tė tjera rehabilituan edhe vetė shėrbėtorin mė tė madh tė regjimit tė frikshėm tė tė kaluarės; Ismail Kadarenė. Duke nisur qė nga viti 1991 Kadareja i arratisur nė Francė nisi tė ndryshojė tezat e tij. Nė Paris, ai u deklarua disident dhe nisi tė sulmojė tashmė jo vetėm ish-eprorėt e tij, por edhe shumė kujtime tė tjera tė popullit shqiptar. Kadareja i cili nė shkrimet e tija tė kohės komuniste, si pėr shembull nė shkrimin “Realizimi socialist – arti i madh i revolucionit” botuar nė Zėri i Popullit, nė 13 janar 1974 ishte mėsuar tė shajė tė gjitha fetė, tė quaj Kuranin dhe Biblėn si shpirti i reaksionit botėror, tė sulmojė pėrfaqėsuesit e fesė nė Shqipėri, qė nga Fishta dhe me radhė dhe tė mbrojė arritjet e revolucionit kundėr kapitalizmit, pas vitit 1991 do tė bėnte ndryshim. Nga Parisi, Kadareja nuk do tė sumonte mė armiqtė e Partisė si Fadil Paēramin dhe Todi Lubonjėn siē bėnte nė 1974-ėn, por nacionalistėt shqiptarė dhe fenė e shumicės sė popullit tonė, Islamin.

Siē edhe Rexhep Qosja kujton nė shkrimin e tij nė gazetėn SHQIP mė 15.06.2006, nė vitin 1991 nė librin nga Nėntori nė Nėntor, shkrimtari francezo – shqiptar Ismail Kadare, nisi agjitacion propagandėn e re e cila do ta shoqėronte atė nė tė gjithė epokėn e paskomunizmit. Islami i cili shihej me pėrbuzje nga strehimdhėnėsit e tij francezė do bėhej edhe njė nga armiqtė mė tė mėdhenjė tė Kadaresė sė pas viteve 91. Ja sesi e argumentonte Kadareja sulmin kundėr Islamit nė vitin 1991 dhe mirėsinė qė komunizmi kishte bėrė nė Shqipėri;

Prirja e Shqipėrisė do tė ishte drejt fesė sė krishterė, ngaqė ajo lidhej me kulturėn, kujtimet e vjetra, dhe nostalgjinė e kohės paraturke. Me kalimin e viteve, feja e vonė islamike, e ardhur bashkė me otomanėt, do tė zbehej (sė pari nė Shqipėri e mė pas nė Kosovė), derisa t’ia linte vendin fesė sė krishterė, ose mė saktė kulturės sė krishterė. Kėshtu qė sė paku nga njė e keqe (ndalimi i fesė mė 1967) do tė vinte njė e mirė. Kombi shqiptar do tė bėnte njė korigjim tė madh historik, ēka do tė shpejtonte bashkimin e tij me kontinentin mėmė: Evropėn.

Ndėrsa pėr Kadarenė nė vitin 1974, armiq tė kombit shqiptar, pėrveē islamit, kishin qėnė edhe katoliēizmi dhe priftėrijtė e tij, si Fishta me Koliqin, tė cilėt Kadareja i quante agjentė tė Vatikanit, filoitalianė, fashistė, partizanė tė ēkombėtarizimit dhe romanizimit tė kulturės sonė, pas vitit 1991 kėta tė fundit Kadareja do ti bėnte shenjtorė. Togfjalėshi Evropė dhe katoliēizėm janė dy fjalėt e shenjta qė kanė zėvendėsuar slloganet me tė cilat Kadareja i drejtohet kombit shqiptar nė epokėn pas-komuniste. Ndėrsa gjatė kohės sė komunizmit pėr Kadarenė armiqtė e kombit projektoheshin te tė huajt, imperialistėt dhe revizionistėt, klerikėt katolikė dhe gjergjfishtėt fashistė, pas 1991-shit hasmit e rinjė tė Kadaresė janė projektuar te osmanėt, myslymanėt, islami, lindja dhe haxhiqamilėt.

Shkrimet e Ismail Kadaresė kundėr pėrkatėsisė kulturore dhe nacionalizmit shqiptar nė shumė raste kanė ndezur reaksione tė forta nė rrethet e shqiptarėve anembanė botės. Shumė luftėtarė tė UĒK-sė pėr shembull, ndėrsa luftonin nė Maqedoni me sundimtarėt maqedonė dhe dėgjonin Kadarenė qė i mallkonte si kėlyshė tė Enverit nga pas, e kanė kuptuar mirė qė pas maqedonėve, nė Tiranė ata kanė hasėm edhe mė tė mėdhenjė.

Njė patern i Kadaresė sė kėtyre viteve tė fundit ka qėnė qė pėrveēse tė shajė dhe mallkojė muslimanėt dhe nacionalistėt nė Shqipėri, Kosovė e Maqedoni, tė kthehet edhe nė kryeagjentin e neo-imperializmit kulturor tė frank-katoliēizmit nė Ballkan. Si pasojė e shenjtit tė rikonkuistėt katolike qė ai ka pranuar tė bėhet nė Shqipėri, Kadareja edhe ėshtė sponsorizuar nga kancelaritė e katoliēizmit perėndimor, nė tė njėjtin mėnyrė siē ėshtė sponsorizuar edhe Esad Pashė Toptani pas shitjes qė i bėri Shkodrės nė fillimin e shekullit tė XX-tė. Esadizmi dhe kuislingizimi i Kadaresė mund tė shihen edhe nė veprat e tija paskomuniste. Mė pėrfaqėsuesja e mendimit esadist dhe servil tė Kadarėsė ėshtė novela “Viti i Mbrapshtė“. Nė “Vitin e Mbrapshtė“ Kadareja rrėfen qartė misionin e tij tė ri. Duke sulmuar revoltėn e Shqipėrisė sė Mesme tė viteve 1914 – 1915, kur populli shqiptar u ēua kundėr imperializmit tė Fuqive tė Mėdha, tė cilat bėnin lojra dhe pazare me fatet e kombit tonė, Kadareja tregon trendėn e re tė cilėn ai kėrkon qė politika por edhe populli shqiptar tė ndjekė kėtej e tutje.

Novela Viti i Mbrapshtė shan, shpif dhe flet me pėrēmim pėr patriotėt e Shqipėrisė sė Mesme tė cilėt kundėrshtuan me pushkė kolonizatorėt evropjano - perėndimorė. Urrejtja e Kadaresė drejtohet kundėr shtresės sunite muslimane tė Shqipėrisė e cila i tha jo imperializmit evropjan dhe kėrkoi qė tė vendosė vetė fatet e saja nė fillim tė shekullit tė XX-tė. Udhėheqėsit popullorė shqiptarė qė u ēuan kundėr kapter Vidit dhe ushtarėve tė tij hollandezė dhe romunė, pėr Kadarenė janė rebelė, tė prapė, anadollakė. Nė pasazhet e librit “Viti i Mbrapshtė“ i cili ju mėsohet me imponim edhe nxėnėsve tė shkollave tė Mesme tė Republikės sė Shqipėrisė, Kadareja shan shqiptarėt muslimanė; apo mė saktė siē edhe ai i quan, bandat myslymane tė Esat Pashės, tė cilat sipas Kadaresė donin ta ndajnė Shqipėrinė nga Evropa dhe ēojnė drejt Azisė. Pėr Kadarenė lufta kundėr imperializmit rrėfehet si aziatike, ndėrsa nėnshtrimi ndaj okupatorėve si evropjanizėm. Pėr Kadarenė kapter Vidi me rruspijet e tija, tė cilat populli tiranas i kishte tė vėshtirė ti pranonte si pėrfaqėsuese tė kombit, rrėfehen si shpėtimi dhe nderi i tij. Ndėrsa shqiptarėt krenarė qė pritėn me pushkė kapter Vidin siē priti edhe De-Goli i tij francez me pushkė Hitlerin, Kadareja i quan tė prapė, anadollakė dhe aziatikė. Pėr kėtė Kadareja i atribuon revolucionarėve fshatarė edhe njė kėngė, sipas sė cilės kėta urrenin Shqipėrinė kaq shumė, dhe donin vetėm Turqinė saqė pėr himn kishin kėtė kėngė:

Pėr nė xhenet u nisėm,

mbėrritėm nė xhehenem

Shqipėri moj kuēkė

Ē’na bėre verem

Sipas Kadaresė, Shqipėria duhej vetėm nga Vidi dhe mercenarėt e tij rumunė dhe hollandezė. Ndėrsa ata qė ja donin gropėn asaj ishin shqiptarėt. Dhe kėtu jo shqiptarėt dosido, por ata myslymanė. Urrejtja qė Kadare rrėfente pėr fetė nė 1974 kur shkruante se: “Bibla dhe Kurani, (janė) puse tė pashtershme ideshė reaksionare” pas vitit 1991 duket se ėshtė transformuar nga ai vetėm me tezėn se Kurani ėshtė ky pus reaksioni. Ndėrsa muslimanėt rrėfehen si fatkeqėsia e kombit nga Kadareja antimusliman, mirditorėt katolikė tė cilėt me nė krye Gjon Marka Gjonin apo Preng Bib Dodėn u vunė nė shėrbim tė imperializmit tė Fuqive tė Mėdha dhe kishin vėrshuar drejt Durrėsit pėr tė nėnshtruar pjesėt myslymane tė Shqipėrisė, nuk preken aspak, apo trajtohen edhe si pozitivė.

Antimyslymanizmi dhe anti-kombėtarizmi i Kadaresė gjendet i pėrsėritur parreshtur nė vitet e fundit nė njė seri shkrimesh tė tij, ku pėrveē mallkimit qė Kadare i ka bėrė nacionalistėve shqiptarė, kėtyre, ju ka kėrkuar herė pas here edhe qė tė konvertohen nė fenė e Romės, apo mė saktė tė princit katolik, atletit tė Krishtit dhe mbrojtėsit tė Vatikanit, i cili sipas Kadaresė ėshtė Gjergj Kastrioti.

Fryma pro-imperialiste dhe pėrēarėse fetare e Kadaresė shprehet edhe nė shkrimin e tij, “Identiteti Evropjan i Shqiptarėve“, kur me terma raciste ai sulmon kulturėn e bejtexhive shqiptarė – pėrkundėr asaj qė pėr strehuesit e Kadaresė nė Paris, ėshtė politikisht korrekt; letėrsia latino – katolike e Bogdanit me kompani. Sulmi antimusliman i Kadaresė shihet qartė edhe kur ai sulmon hyrjen e Shqipėrisė nė Konferencėn Islamike dhe kėrkon izolim e saj dhe shqiptarėve muslimanė vetėm me perėndimin. Antimuslimanizmi i Kadaresė arrin kulmin kur ai ju pėrkujton shqiptarėve nė shkrimin nė fjalė edhe deklaratėn e shpikur ndaj Konicės, e cila presupozon qė ai tė ketė thirrur muhamedanėt shqiptarė tė pėrqafojnė fenė e Romės.

Edhe pse Kadarenė nė tė kaluarėn e kanė sulmuar shumė vetė pėr krimet e tij, denoncimi i akademikut Rexhep Qosja duket se ka qėnė mė i efektshmi pėr tė rrėfyer konjukturalizmin e Ismail Kadaresė. Rexhep Qosja, si njė komrad i vjetė i shkrimtarėve komunistė shqiptarė nė shkrimin “Identiteti i Shpėrfillur“ ka thyer fuqishėm heshtjen qė ka kapluar mendimin e lirė shqiptar nė kėto vitet e fundit. Pėrveēse vėnies nė pah tė asaj qė tė gjithė dinė; qė Kadareja ėshtė njeri konjukturash dhe servil regjimesh, Qosja ka vėnė nė pah racizmin gjeografik dhe fetar qė shkrimtaro shqiptaro – francez ka eksportuar nga metropoli kolonial i Republikės sė Pestė Franceze nė Tiranė. Qosja vė nė pah edhe antishqiptarizmin e Kadaresė, kur ai sulmon revoltėn popullore shqiptare tė viteve 1914 – 1915 por lė nė heshtje krijimin e Republikės Katolike tė Mirditės nga Gjon Marka Gjoni dhe Dom Loro Caka, apo kur sulmon luftėtarėt e lirisė nė Kosovė dhe Maqedoni si kėlyshė tė Enverit.

Megjithatė, denoncimi qe Kadaresė po i bėhet kėto kohėt e fundit nga disa akademikė profilik tė letrave shqipe si Abdi Baleta, Rexhep Qosja etj, duket se nuk ėshtė i mjaftueshėm pėr tė thyer proteksionin dhe statusin e Kadaresė. Ismail Kadare gėzon mbrojtje shtetėrore nė Republikėn e Shqipėrisė. Ai siē edhe zoti Leskaj ka zakon tė thotė, ėshtė njė monument kulture. Pasi ka mundur tė rehabilitohet pas rėnies sė komunizmit tė cilit i shėrbeu pėr 45 vjet, Kadareja nuk e ka problem rehabilitimin dhe mbrojtjen zyrtare edhe nga regjimi i doktor Berishės. Daljet publike tė Kadaresė me MJAFT-in, ambasadoren amerikane, italianėt etj rrėfen qė pas Kadaresė sot, nuk qėndrojnė mė shtete kombėtarė si nė ditėt e komunizmit, por fuqi globale. Apo siē Kadareja do ta kishte shkruar vetė vite mė parė, pas tij sot qėndrojnė Klasat Sunduese; imperialistėt dhe monopolistėt e mėdhenjė tė perėndimit kristjan.

Pas Kadaresė sot qėndrojnė edhe Opus Dei dhe organizatat e tjera sekrete tė Kishės Katolike tė cilat tek ai kanė gjetur renegadin me profilik tė Kishės Perėndimore nė Shqipėri. Njė gjė e kėtillė u pa qartė edhe ditėn e enjte tė datės 22 qershor 2006 kur nė krah tė Kadaresė regjimi i doktor Berishės kishte vendosur ish-doganierin – tanimė ministėr kulture dhe pėrfaqėsues i interesave katolike nė Shqipėri, Bujar Leskaj, i cili sėbashku me mercenarėt e Opus Deit dhe institutit katolik ’Alcide De Gasperi’ nė Tiranė, ēertifikoi paprekshmėrinė e Kadaresė e Ismail Kadaresė. I rrethuar nga vllehėt antishqiptarė Aurel Plasari dhe Maks Velo, priftėrinjtė Adrian Ndreca, Zef Pllumi, dhe fondamentalisti katolik Fahri Balliu dhe pėrfaqėsuesi zyrtar i Italisė nė Tiranė, ambasadori Attilio Massimo Iannucci, Kadareja dėshmoi zyrtarisht proteksionin ndėrkombėtar qė ai gėzon. Apo mė saktė statusin e Brahmanit tė kombit apo rilindėsit modern qė regjimi Berisha po i jep kėtij oportunisti strukturash.

Duke qėnė nė shėrbim tė Fuqivė tė Mėdha, Kadareja i ditėve tona, kombit shqiptar po i dikton ashtu si edhe nė shkrimin „Realizimi socialist-arti i madh i revolucionit“ tė vitit 1974 vijėn politikisht korrekt qė ky komb duhet tė ndjekė. Vetėm se nė kundėrshtim me 1974 kur Kadareja i mėsonte shqiptarėt tė ishin antimperialistė, antirevizionistė, antikatolikė e antimuslimanė, Kadareja i ditėve tona kėrkon qė kombi i ri shqiptar tė jetė anti-islamik, pro-katolik, anti-kosovar, kundėr Botės Islame, anti-arab, anti-aziatik dhe anti-turk. Pėrkthyesi mė i mirė i mendimit kadarejan, Maks Velo arriti tė perifrazojė shumė mirė ideologjinė e patronit tė tij shpirtėror mbi tė ardhmen e kėtij kombi, nė shkrimin ’Qoseizimi ose teoria e urrejtjes’. Sipas Maks Velos identiteti i ri i shqiptarėve gjatė shekullit tė XXI duhet tė jetė i ndarė nga ai i kosovarėve primitivė, nė luftė kundėr shqiptarėve tradhėtarė muslimanė, dhe nė aleancė tė pandashme me institucionet e Opus Deit dhe Kishės Katolike, pėr tė realizuar atė qė Princ Vidi nuk arriti tė realizojė nė fillimet e shekullit tė XX nė Shqipėri; ē’islamizmin dhe ē’kombėtarizimin e shqiptarėve. Dhe mesa shihet, shenjtori i gjithė kėsaj rikonkuiste tė ditėve tona, tashmė, nuk do tė jetė mė Nėnė Tereza siē predikonte Kastriot Myftaraj disa vite mė parė, por vetė Shėn Ismail Kadareja. Ai qė nė vitin 1974 quante Gjergj Fishtėn filoitalian i papėrmbajtshėm, agjent i Vatikanit, emisar i pushtimit fashist, partizan i ēkombėtarizimit dhe i romanizimit tė kulturės sonė... shovinist i tėrbuar dhe njėkohėsisht kozmopolit i tėrbuar, duket se po pėrmbush ato me tė cilat akuzonte tė tjerėt vite mė parė.
    Ndrysho Firmėn

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Nuk na intereson se ēfare thone palaēot turq per Kadarene e madh.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-08-2008
    Postime
    1,280
    Berisha: Nderimi pėr Kadarenė, njė krenari e veēantė pėr ēdo shqiptar

Kryeministri Berisha i telefonoi menjėherė pas Ceremonisė shkrimtarit tė madh, Ismail Kadare dhe i pėrcolli atij urimet mė tė pėrzemėrta tė tij personale dhe tė qeverisė shqiptare

Kryeministri Berisha i telefonoi menjėherė pas Ceremonisė sė marrjes sė Ēmimit “Princi i Asturias”, shkrimtarit tė madh, Ismail Kadare dhe i pėrcolli atij urimet mė tė pėrzemėrta tė tij personale dhe tė qeverisė shqiptare. Nė kėtė bisedė Kryeministri Berisha i shprehu kėnaqėsinė pėr kėtė vlerėsim tė jashtėzakonshėm, kėtė nder tė madh dhe tė merituar, qė ju bė kollosit tė letrave shqipe, njėrit prej shkrimtarėve mė tė mėdhenj tė kohėrave, Ismail Kadare, nga Kurora Mbretėrore e Spanjės dhe juria prestigjoze e Ēmimit tė dytė mė tė rėndėsishėm nė botė, “Princi i Asturias”. Kjo, i tha Kryeministri Berisha, ėshtė njė ditė e madhe pėr ju, pėr familjen tuaj dhe pėr tė gjithė shqiptarėt. Ėshtė njė ditė e shėnuar dhe historike nė marrėdhėniet midis Shqipėrisė dhe Spanjės. Nderimi i madh dhe plotėsisht i merituar qė sot Spanja dhe Kurora Mbretėrore spanjolle i bėri punės dhe veprės suaj tė madhe, janė njė krenari e veҫantė pėr ҫdo shqiptar.

Shkrimtari Ismail Kadare e falėnderoi Kryeministrin Berisha pėr kėtė telefonatė tė ngrohtė dhe pėr urimet e pėrzemėrta qė ai i pėrcolli.

Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DYDRINAS : 24-10-2009 mė 09:50

Citim Postuar mė parė nga Guri i Kuq Lexo Postimin
    Berisha: Nderimi pėr Kadarenė, njė krenari e veēantė pėr ēdo shqiptar

Kryeministri Berisha i telefonoi menjėherė pas Ceremonisė shkrimtarit tė madh, Ismail Kadare dhe i pėrcolli atij urimet mė tė pėrzemėrta tė tij personale dhe tė qeverisė shqiptare
    Te gjithe ne e kuptojme se Urimi i Sali Berishes eshte nje potez politik.

E shfrytezon Ismailin e shkrete si loder politike.

Ishmaili edhe pak do te haroje te flas shqip nga ngritja ne palle qe ja bejne

shtetet katolike.
    Ndrysho Firmėn

Faqja 32 prej 41 FillimFillim ... 223031323334 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Premisa tė gabuara
    Nga Arrnubi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 30-04-2012, 18:25
  2. Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 06-10-2011, 14:03
  3. Leter drejtuar Ismail Qemal bej Vlores
    Nga Brari nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 28-11-2006, 14:14
  4. A po realizohet teoria e konspiracionit hebre?
    Nga DEN_Bossi nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 20-11-2006, 12:27
  5. Historia fetare pėrmes historisė dramatike (nga Ismail Kadare)
    Nga macia_blu nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 13-01-2004, 12:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •