.Familja e nenes dhe babajt tim nuk ishin plehra te diktatures(sic thoni juve)
Nuk jam shprehur per familjen e nenes apo te babait tend por per familjen tende personalish.Diktatura ju dhunoi , ju internoi , ju beri me dosje ju moori nderin duke thene se ju u bete shkas per arrestimin e dy grave ruse etj.Ne vizionin e nje komunisti kjo familje eshte plehre.Pra keshtu e kam shtruar une shprehjen e mesiperme dhe kam thene se nuk eshte faji i juaj.Dhe une e kusheriri yt, miku im me i ngushte ,te tille jemi konsidreuar.Kesht une ste kam vene ndonje epitet me te rende se ai qe me kane ven dhe mua apo dhe kusheririt tend.. Familja e nenes dhe babajt tim nuk ishin plehra te diktatures(sic thoni juve)
Si mund te pertendosh ti qe Kadare te pranonte kete krushqi?Njeriu me mend ne koke, intelekti karakteristik i "njeriut te bregut",nje pjelle e "Shen Vasilit"si mund ti beje keto llogari? Ju keni provuar njemije dhimbje te tjera para se te mberrinit ne Tirane, dhe se i nenshtroheshit dhe nje here fatit, une besoj se nuk ishte ndonje cudi. I.Kadare shquhet per nje njeri me vision, parshikues,njeri qe ishte afer oborrit te diktatures.Ai e dinte me mire se kushdo egersine e Enverit dhe keysheve te tij, ai e kuptonte mjaft mire se sa me prane tij, po aq prane e kishe dhe fundin dhe ne menyren me cnjerezore.E njeta gje ndodhi dhe me Mehmet Shehun, njeriun me te afert te diktatorit, qe per nga ligesia benin gare me njeritjetrin.Dhe djali itij udashurua me nje vajze nga Durresi,nje zog i njome me nje bukuri perrallore, por nje familje te deklasuar( si e jotja apo imja).Mehmeti i mori leje dhe Enverit per kete krushqi dhe ai ja aprovoi.Tashme e dime perfundimein e kesaj tragjedie te oborrit diktatorial.Por zonja Janulla, Ismaili nuk eshte Mehmeti.Besoj se ska nevoje per argumente qe te bindesh per kete.Si rasti yt ka me mjira.Vajzat e e familjeve te deklasuara ishin plot ndjenje, ishin shume njerezore,por ishin dhe te ditura,por perse jo dhe te bukura, kishin dhe demostronin civilizim,por po thuajse te gjitha u shkaterruan dhe u kthyen ne viktima.Ti ishe shitese ushqimore por te deklasuarta e qytetit tim punonin me lopate ne ndermarrjen e ndetimit dhe jo vetem mbeten pa martuar por dhe pa shijuar gjerat me elementare dhe ato personale.Klasa jone eshte e mbushur me lot te tille.Une di mire se si trajtohesh nje i presekutuar dhe di po aq mire se sa mund te pretendonte nga ai realitet komunis nje person i tille.
Per ta thene sinqerisht, si eshte e mundur qe nje e deklasuar, te arije te punesohet si shitese ushqimore???Ne te gjitha lokalet e tregetise si dhe klubet deri te ato me te rendomtat punesoheshin spiune sigurimi ose njerez te paster e te besuar sipas mentalitetit komunist.Ti kishe ne dore jeten e njerezve, te 1300 banoreve, te" nderuar" te Tiranes, ti pa tjeter kishe kliente oficere dhe drejtues te partise, qe ju i kishit ne dore per ti helmuar ato dhe familjete tyre.Te lutem ky fakt e kompromenton qendrimin tend.A kisht dorezuar autobiografine tuaj ne zyren e kuadrit?Te lutem ky fakt e kopromenton te verteten per te cilen ti pak me pare permende.Por le ti lejme te gjithe keto.Njeriu shpesh ben mire te harroje.Mua dhe opinjonit shqipetare nuk i intereson Janulla, se ishte apo nuk ishte e rekrutuar, pasi ne te dyja rastet kjo nuk ben me faj "viktimen" janulla.Mua dhe shqipetareve na intereson shkrimtari.Besoj se sa argumetova me siper te gjithe do te me japin te derejte se Zonja Janulla nuk duhej te pretendonte per nje krushqi me kadarete.Me pas te gjitha ngjarjet jane ne disfavorin tend.Ti i je drejtuar Nexhmije Hoxhes dhe ke marre mbeshtetjen e saj!!!Ku shkon ti, kukerkon ndiheme ti, tek xhelati i prinderve te tu dhe te mbare shqipetareve?
Jo janulla eshte e pa mundur , ti vet ke hyre ne loje, e pa kesaj ju te gjithe ishit personazh tragjike me teme nga ato qe shqiperia i ka pa fund.Eshte e natyreshme qe ti do te torturoheshe, qe te nderseheshe me vner per kadarene, si gjuetari qe para se te shkoje te gjuaj e len qenin pa ngerene.Te lutem do te ishte me mire ti kerkosh falje Kadarese.Nje kristjan i mire keshtu do te vepronte.Bota e re perendimore atje ne ShBA besoj se do te kete ndikuar per mire per te gjete forca per ngushellim, per te harruar, per tu ndryshuar e per te rigjete vetveten.Harroje Shqiperine dhe sebashku me te dhe bijte e krimineleve qe te jane qepur e te hapin plaget e se kaluares.
Desha te shtoj se une skam te bej fare me Zotin F.Balliu per te cilin e respktoj per kontributin e tij ne lufte per demaskimin e diktatures komuniste.Gjethe te mirat. Anesti.
Krijoni Kontakt