Close
Faqja 13 prej 23 FillimFillim ... 31112131415 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 228
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Kjo nuk sqaron asgje. Gjithe emertimet: ashkenaz, khazar (turq), e alaman (gjerman) vijne nga mesjeta shekujt 10-13, mbase si perpjekje e burimeve hebreje per identifikim.

Cifutet sot jane nje konglomerat race. Ne origjinat e tyre, mbase trashegimia racore kondicionoi postulate maternale te trashegimise, ndersa epersia politike/spirituale i detyroi te largohen drejt linjave patriakale. Pse?

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Testim Lexo Postimin
    un nuk po mohoj kurrfar fakti, vetëm potencova se nuk po tregoheni fer.

Të marrësh pushtetin në një vend të huaj, është e padrejtë, sepse iu takon atyre vetë vendasve, dhe jo lloj lloj ardhacaku.

Ju thoni ishin të zotët, dhe iu takon.

Pra iu e arsyetoni padrejtësinë me atë se të padrejtët ishin të zotë e të aftë e inteligjentë. Ju lutem veproni me të njëjtin standard kundrejt Hitlerit, arsyetojeni veprimin e tij me atë se ai ishte i aftë, dhe inteligjent. Çka edhe ishte me të vërtetë.
    Mire pra. Me u duk se je i interesuar te mbrosh Gjermanine Naziste apo te "drejtevendosesh" aktet kriminale te saj. Te paskam keqkuptuar.

Nuk thash se cifutet kishin marrur pushtetin ne Gjermani. As nuk thash se (po te kene bere kete gje) kjo ishte e drejte. Vetem thash se pati numer marramendes te cifuteve ne te gjitha shtresat e larta te shoqerise gjermane dhe qe kishin arritur pasuri te madhe materiale. Keto te arritura te cifuteve ishin shkak kryesor per gjenocidin e Gj. Naziste ndaj tyre. Qe duhet te kete patur influence marramendese te intelektualeve cifute per shoqerine gjermane, tregon mjat fakti qe Hitlerit iu desht te djege librat e tyre. Nuk ka nevoje te futet njeriu ne detaje te panevojshme, te lexoje kete dhe ate liber per te kuptuar kete te vertete. Kjo eshte thjesht omniprezente. Te pakten per njerez qe kane kaluar rruge si une. Ju nuk e di ku jetoni, ku arsimoheni, por jam i bindur se rralle student gjerman do te gjeni qe nuk mendon si une, qe nuk i thote ato gjerat qe i thash ne postimet e para te kesaj teme, qe u be arsye per tere keto diskutime pasuese.

Citim Postuar më parë nga darwin Lexo Postimin
    çfarë kuptimi ka kjo chino?

Cilat janë këto - fakte, motive, Lufta e Dytë Botërore - dhe përse i thua?

Nëse ke dëshirë hap një temë te historia dhe i sqarojmë të gjitha, bashkë me temën në fjalë rreth hekzagonalëve.
    P.sh. motivet dhe vlerat inhumane-shtazarake te Gjermanise ne kete periudhe. Nese ju mendoni te "zbutni" keto fakte mbi Gjermanine Naziste duke u munduar te tregoni se Hitleri nuk pati rrugedalje tjeter apo qe ishte dicka e natyrshme apo ishte vetmbrojtje, kjo eshte armiqesia me e madhe qe mund t'i shfaqes Gjermanise sot. Ky eshte mendimi im. Kete pershtypje pata per ju. Nese ju kam keqkuptuar, u be mire qe folem, sepse u sqaruam tani.

*

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Inteligjentja Lexo Postimin
    ...
    Ju nuk terhiqni te njejtin rezultat? E mengjithate nuk eshte ceshtje opinioni, jane thjeshte fakte.
    Sigurisht qe terheq rezultate. Kjo eshte e natyrshme. Secili nga perceptojme e vleresojme faktet ne menyren qe na duket si e sakte. Nga kjo dukuri jeton e tere bota shkencore, kontroverzat ne te.

Per mua eshte marramendes numri i cifuteve ne shtresat intelektuale si dhe shtresa tjera te larta ne shoqerine prenaziste gjermane. Marramendes sepse GJermania nuk ishte shteti i tyre, sepse kishin kaluar rrugen e mudnimshe te integrimit ne kete shoqeri, kishin arritur ta kryenin me sukses kete rruge, ne te cilen jo pak popuj kane deshtuar dhe vazhdojne te deshtojne, dhe t'i japin kontribut te madh shoqerise gjermane ne teresi. Nese mirrem me gjithe ata cifute ne Gjermanine para L2B vij tek perfundimi se nuk ka popull me dashuri me te madhe per arsimim sesa cifutet. Nuk kam mesuar ndonjehere per nje kontribut, nje te arritur te tille te nje populli ne nje popull tjeter ne vend te huaj. Prandaj "marramendese".

Une kete nuk kuptoj ne logjikimin tuaj. Askush s'po mohon intelektualet me prejardhje cifute (nje prejt te cileve nuk eshte Lessing - ky ishte aq gjerman ne fakt sa te atin e kish prift) por c'do te thote kjo? Eshte nje Einstein me i madh se nje Fermi? Eshte nje Heine me i respektueshem se nje Goethe a Schiller? Nje Marx me i rendesishem se nje Engels? Me arsyen sepse keta jane cifute?(!) Per cdo cifut intelektual je ne gjendje tee gjesh 200 te tjere europiane. E cfare pastaj? Normalisht qe kane dhene kontributin e tyre te pashoq (per te cilin nderohen e respektohen) por eshte mese normale perderisa kane qene pjese e asaj shoqerie. Shume prej cifuteve kane pasur mundesine te shkollohen ne universitete europiane (ashtu si edhe shume shqiptare jane shkolluar e me pas kane kontribuar nen Perandorine Osmane) ashtu si nje pjese edhe me e madhe e tyre kane qene njejrez te thjeshte: punetore krahu a dyqanxhinj qofshin. Nga menyra sesi je shprehur disa here del qe gjithe cifutet ishin me diploma dhe tunden Europen nga dheu! Edhe dua ta ritheksoj ceshtjen e edukimit europian. Sikur cifutet te kishin marre vendimin te shpernguleshin ne Afrike ne vend te Europes, a do kishin dhene kontribut te ngjashem (lemimi i shkopave nuk quhet)?
    Mund te kesh te drejte per Lessing, cifutesia e tij eshte kontroverze.

Nuk eshte Heine me i rendesishem se Goethe e tjere. Por Heine, Adorno, Freud, Einstein, Marx jane impregnues per shoqerine gjermane. Heine si dhe cifute tjere si ky jane vet Gjermania, pasqyra e Gjermanise ne bote. Gjermania ne bote njihej (poashtu, jo perjashtimisht, por poashtu) nepermjet te cifuteve, veprave te tyre shembullore. Sigurisht se nuk pati vetem intelektuale cifute, por edhe muratore, edhe kriminele, e tjere. Por shikuar ne krahasim, mendoj se ne Gjermani treguan shkathtesi te papare per rolin e tyre si popull i ardhur.

Sigurisht se Gjermania pati meriten e saj ne kete arritje te tyre. Ne Afrike nuk do kishin prodhuar cifutet Heinen. Por nuk e di sa eshte i afte ky kriter per te gjykuar mbi shkathtesite e tyre. Sepse nuk ishte vetem Gjermania vendi i te arriturave te tilla te cifuteve. Ishte e tere Europa. Eshte sot Amerika, Australia e tjera.

E zgjatem shume. Mendim ime mbetet se arsyeja primare e urrejtjes se cifuteve eshte shkathtesia e tyre per te dhene kontribut, per te depertuar ne cdo shoqeri, por pa u tretur teresisht ne te.

*

i/e regjistruar Maska e K.i EPERM
    Anëtarësuar
    09-03-2009
    Postime
    924
    Hebrejtë janë një nga racat sikur edhe e bardha apo e zeza
    Çifutet janë ata qe besojnë ne jetën pas vdekjes, janë religjioz
    Izraelet janë ata te cilët posedojnë shtetësin Izraelite, pra mund te këtë edhe muslimane Budistë etj kshtu e kuptojë unë

Javan---Hebrejte (si edhe gjermanet) njohin linjen matrilineare, pra nje femije qe ka nene cifute dhe baba te huaj konsiderohet hebre, e ne se nena eshte e huaj, nuk ka asnje shans qe femija te konsiderohet i tille.
    Kjo është e saktë ---njohin linjen matrilineare

Përshendetje F.SH.

Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Kjo nuk sqaron asgje. Gjithe emertimet: ashkenaz, khazar (turq), e aleman(gjerman) vijne nga mesjeta shekujt 10-13, mbase si perpjekje e burimeve hebreje per identifikim.
    Kjo nuk eshte korrekt. Perkundrazi sqaron shume. Emertimi khazar jew (pa folur fare per mbreterine e Khazarise) eshte per ata qe nuk kane qene cifut por u konvertuan si te tille. Pyet nje cifut te Izraelit sesi trajohen khazars jew apo ashkenazi jew kur shkojne ne Izrael. Pergjigja do jete: shpesh qytetar te dores se dyte madje ka raste njesoj me arabet dhe palestinezet. Kam miq ketu ne Toronto qe e konsiderojne veten CIFUT madje me krenari thone qe jane ajo rrace qe rrodhi nga 10 fiset dhe te flasin per kahazar's jew dhe ashkenazi jew me shume percmim. Kjo natyrisht vlen per te rinjte e jo per ata qe jane stabilizuar me kohe ne pozicionet kyce ekonomike e politike.

In the ninth century, the Khazarian royalty and nobility as well as a significant portion of the Khazarian Turkic population embraced the Jewish religion. After their conversion, the Khazars were ruled by a succession of Jewish kings and began to adopt the hallmarks of Jewish civilization, including the Torah and Talmud, the Hebrew script, and the observance of Jewish holidays.

Ja cfare ka tek Enciklopedia Britanike:

The New Encyclopedia Britannica, Volume 6, page 836 relates: "Khazar, member of a confederation of Turkic-speaking tribes that in the late 6th century A.D. established a major commercial empire covering the southeastern section of modern European Russia . . . but the most striking characteristic of the Khazars was the apparent adoption of Judaism by the Khagan and the greater part of the ruling class in about 740 . . . The fact itself, however, is undisputed and unparalleled in the history of Central Eurasia. A few scholars have asserted that the Judaized Khazars were the remote ancestors of many of the Jews of Eastern Europe and Russia."
    Ka shume cifut izraelit qe ta thone me gojen plote se faji per problemet qe krijohen sot nga cifutet e kane ashkenazi jew, ata jane sionistet dhe ata jane fajtoret per emrin qe i eshte dhene cifuteve sot neper bote. Nuk duhet harruar qe cifutet Ashkenazi perbejne me teper se 89 % (ne mos me shume) te te ashtuquajtureve cifute sot ne gjithe boten.

Po vendos dhe dy citime shume interesante ne kete teme dhe po i mbyll komentet se nuk besoj se do dali gje nga keto diskutime.

The Jewish racial myth flows from the fact that the words Hebrew, Israelite, Jew, Judaism, and the Jewish people have been used synonymously to suggest a historic continuity. But this is a misuse. These words refer to different groups of people with varying ways of life in different periods in history. Hebrew is a term correctly applied to the period from the beginning of Biblical history to the settling in Canaan. Israelite refers correctly to the members of the twelve tribes of Israel. The name Yehudi or Jew is used in the Old Testament to designate members of the tribe of Judah, descendants of the fourth son of Jacob, as well as to denote citizens of the Kingdom of Judah, particularly at the time of Jeremiah and under the Persian occupation. Centuries later, the same word came to be applied to anyone, no matter of what origin, whose religion was Judaism.
    dhe ky tjetri me poshte qe ka me rendesi pasi ve ne dukje faktin qe antropologjikisht Hitleri mund te kete qene cifut qe i perkiste te famshmeve 10 fiseve biblike izraelite:

For all that anthropologists know, Hitler's ancestry might go back to one of the ten Lost Tribes of Israel; while Weizmann may be a descendant of the Khazars, the converts to Judaism who were in no anthropological respect related to Palestine. The home to which Weizmann, Silver and so many other Ashkenazim Zionists have yearned to return has most likely never been theirs. "Here's a paradox, a paradox, a most ingenious paradox": in anthropological fact, many Christians may have much more Hebrew-Israelite blood in their veins than most of their Jewish neighbors.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Kjo nuk eshte korrekt. Perkundrazi sqaron shume. Emertimi khazar jew (pa folur fare per mbreterine e Khazarise) eshte per ata qe nuk kane qene cifut por u konvertuan si te tille. Pyet nje cifut te Izraelit sesi trajohen khazars jew apo ashkenazi jew kur shkojne ne Izrael. Pergjigja do jete: shpesh qytetar te dores se dyte madje ka raste njesoj me arabet dhe palestinezet. Kam miq ketu ne Toronto qe e konsiderojne veten CIFUT madje me krenari thone qe jane ajo rrace qe rrodhi nga 10 fiset dhe te flasin per kahazar's jew dhe ashkenazi jew me shume percmim. Kjo natyrisht vlen per te rinjte e jo per ata qe jane stabilizuar me kohe ne pozicionet kyce ekonomike e politike.
    ....
    Pikerisht ate qe thashe une. Cfare ke shkruar me lart deshmon se perse (midis te tjerave) ata qe njihen si jew sot jane te perzier, por nuk tregon aspak cilet qene hebrejte ne fillimet e historise dhe ne se kane qene te nje race. Khazaret turq e kurdistaneze me sa di une jane konvertuar nga mesjeta ne judaizem, pra nuk kane qene "jew" origjinale, nderkohe qe sot mjaft prej tyre jane jew spirituale dhe mbase shtetas izraelite. Ndersa Ashkenazet jane nje konglomerat racor.

Pra, pyetja qe shtrova une ishte: cfare race ishin (ne se qene prej nje race te vetme) cifutet qe u debuan nga Egjipti? Si shpjegohet spiritualizmi patrilinear (Tora) ne raport me traditen matrilineare te organizimit te tyre social?

Ragnald
    Anëtarësuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Jo me kot darius, turqia ka marredhenie , ose kishte me mire para ketij kryeministri , shume te mira me izraelin.

ps: mgjth konvertimi ne cifut , ka qene gjithmone i hapur tek cdo lloj rrace. nuk ka cifute qe rrjedhin drejperdrejt nga familja e isakut sot.
    jane te gjithe hibrida. kush pretendon se eshte i tille , eshte iluzionist.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Smth_Poetic : 18-10-2009 më 14:50

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Jo me kot darius, turqia ka marredhenie , ose kishte me mire para ketij kryeministri , shume te mira me izraelin.

ps: mgjth konvertimi ne cifut , ka qene gjithmone i hapur tek cdo lloj rrace. nuk ka cifute qe rrjedhin drejperdrejt nga familja e isakut sot.
    Jo krejtesisht i hapur. Aplikohet vetem ne se nena eshte cifute. Nje pike interesante per shqyrtim.

Citim Postuar më parë nga Smth_Poetic Lexo Postimin

Po ne rastin kur nje cifut martohet me nje jo-cifute (edhe pse kjo nuk ndodh shume shpesh), a konsiderohen femijet e tyre automatikisht cifut kur nena e tyre nuk eshte cifute?
    Ndryshuar për herë të fundit nga INFINITY© : 18-10-2009 më 15:20

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Jo krejtesisht i hapur. Aplikohet vetem ne se nena eshte cifute. Nje pike interesante per shqyrtim.
    Me sa di unë, aplikohet në të dy gjinitë, por me sa duket e marrin parsysh faktin që fëmiu flet gjuhën e nënës... ???

Faqja 13 prej 23 FillimFillim ... 31112131415 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •