Sipas autoreve te lashte, Adriatiku ne fillim quhej Deti i
Kronosit dhe i Reas, me pas Gjiri Jonian, me nje emertim te trefishte, te
lidhur me traditat parahelenike, pellazgjike.
Jo fort larg nga brigjet e Adriatikut, me 1875 u zbulua Dodona, kryeqendra
shpirterore, politike dhe kulturore e pellazgeve, orakulli paragrek i se ciles
ka qene me i lashti dhe me i njohuri ne Ballkan e ne Europe. Disa qindra
dijetare, klasike e moderne, shpesh me emer nderkombetar, jane marre me kete popull.
ca sllave leshi ngatarron ti mer yahoo
La trimillenaria Atri č una delle cittą d'arte pił antiche dell'Abruzzo adriatico e del Centro Italia.
Furono gli Illiri, provenienti dalla Dalmazia, durante le migrazioni tra il X e il IX secolo a.C., a dare il nome alla cittą, la cui forma pił antica, Hatria, deriva da Hatranus o Hadranus, divinitą illirica - sicula raffigurata sulle monete cittadine, le pił antiche dei popoli italici, coniate, secondo molti studiosi, tra il VI e il IV secolo a.C. Atri si contende con Adria, in provincia di Rovigo, l'onore di aver dato il nome al mare Adriatico.
origjina e emrit adriatik>perendia Ilire Hadranus
tung
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga strider : 05-09-2009 mė 07:15
edhe une e thash kete, po me thuaj ku e cekin italianet apo latinet gerrmen "H" ? askund, pra ti hjeket éH" mbetet origjinali nga hardi ne Ardi e pastaj ne Adri +tik qe do thote ujrat e detit...
Ndryshe e quajten sllavet posa u vendosen buz ketij deti, ata e quajten "Jadra" qe do thote deti i lundruar me anije me vela...
Ti shkon e ja fut kot, hulumton ne internet deh gjoja se gjete "eureken" por nuk te shkon sepse te mungon spjegimi si shtese, nuk e din arsyen pse si dhe qe kur..; pra lexo edhe me tutje e mesohu, nje dite do behesh i madh e mos kce keshtu si cjapi...lol !
Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK
It was the Illiri, who came from Dalmatia during the migrations between the X and IX centuries B.C., that gave the town its name, whose most ancient form, Hatria, derives from Hatranus or Hadranus, an Illyrian-Siculian god represented on the town coins which were minted, according to many scholars, between the VI and IV centuries B.C. Atri contends with Adria (RO) for the honour of having given its name to the Adriatic Sea. It had a flourishing commercial activity with the Etruscans; the most beautiful Etruscan ornaments discovered in Atri are preserved at the British Museum in London. .
ps.Kreksi,mos ngaterro as italiane(se ne kohen qe po flasim as qe egzistonin) as dhe sllave(as keta nuk e dinin nga binte europa)
Javan , une po e kerkoja kete liber , por nuk po e gjeja .
Me kane thene qe eshte botuar ne Prishtine nga shtepia botuese " Rilindja ".
Forumistat qe jane nga Kosova le te na japin ndonje informacion se ku mund ta gjejme.
Sic ka shkruajtur Plini Atri eshte vendosur 6 milje larg nga deti Adriatik dhe ndoshta eshte qyteti me antik i Abruzzos i rrethuar nga shume legjenda.
Shume studjues jane te mendimit qe liburnet ,nje popull ilirik e themeluan qytetin dhe e quajten me emrin Adrio me emrin e lumit qe ndante ne dy pjese krahinen e tyre ne Dalmaci..
Brandenstein mendonte qe emri Atri ( hadria) derivon nga emri ilirik " adu" qe sipas tij shpjegohet me fjalen" uje".Edhe nje studjues tjeter De Sanctis sqaron qe emri i qytetit "Atria" eshte emer ilirik.
Tit Livi ka bere nje krahasim me etrusket nga ku emri arkaik derivon me emrin Tirren, po keshtu dhe per emrin Adriatik e lidh me emrin Atri.
Hatranus or Hadranus,hyjni ilire...lexo me lart ti...adria nuk dmth uje...po deshe uje shko ne apulia
apo puglia( e sotme)
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 04-12-2009 mė 19:44
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
germa "L" ilire behet gjithmone "J" ne shqip.....ne dialektet arbereshe ne itali eshte akoma germe "L"...edhe sot
![]()
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Eros nuk eshte se po e them une se dhe une sjam dakort qe dmth uje por ky Brandejshtejn nuk e di se nga e ka nxjerre. Mua me intereson qe ai thote qe fjala vjen nga ilirishtja.
Po te jete per mua me intrigon mjaft emri i lumit Drin i cili derdhet ne adriatik ( Ha+dri), mbase vjen dhe nga ky emer.
Krijoni Kontakt