Gocani, ju jeni te impenjuara ne ate lloj jete qe 90% flisni anglisht, e pjesen tjeter shqip, dhe nqs ngatrroni noj fjale ose nuk iu kujtohet noj fjal, seshte noj gje e madhe.
Po ca tu besh ca te tjerve qe shkojne per shkolle ne Itali, e vijne pas nje viti duke folur gjys per gjys, ose iu vjen me mbare komunikimi ne italisht me farefisin se sa ne shqip. Jam habitur me kta emigrantet e sivjetshem, ka nja dy jave qe ne Shkoder(aty ku jetoj)... nuk degjoj te flitet shqip po vetem gjuhe e huaj, e ata njerez i njof e me vjen cudi sesi te jesh student ne Itali, te kesh shoqeri shqiptare, familjen qe te jeton ne Shqiperi, e prape se prape duke fol gjysma gjysma, kto lloj njerzish shesin pordh pa qene nevoja.
Really Dude... Get A Life!!!
Une flas gjitmone shqip dhe me vjen natyrshem sepse mendoj ne shqip,vetem kur jam me te huaj flas italisht por shqiptaret q flasin gjuhe te huaj me njeri tjetrin te hapin zorret!
te jap nje shembull te shpejte une ty.
mbi 50% a rraces indiane kane dituri te madhe te gjuhes angleze edhe pa emigruar ne vendet anglisht-folese.
Si e shpjegon ti faktin qe kjo rrace ,edhe te rrije me gjenerata te tera ne emigrim , prape se humbin gjuhen e tyre?
Vet jetoj ne angli e kam jetuar shume afer kesaj rrace per kohe te gjate e kam vene re se te gjithe femijet e indianeve , edhe pse lindin ne angli, prape e flasin gjuhen e prinderve te tyre.
Mirembajtes te kultures se tyre nuk jane vetem indianet. Kam vene re se disa rraca te tjera e mbajne ate persembari me gjenerata te tera.........greket,italianet,turqit,kinezet etc etc etc.
Une e kam thene me qindra here qe shqiptaret kane probleme ne identitet , edhe klasa e pashkolluar luan nje faktor te larte ne kete problematike,duke mos harruar faktin se shumica e popullates shqiptare eshte e pashkolluar.
Di ana prsh
eshte mese e vertete qe shumica e shqiptareve nuk perdorin me gjuhen shqipe ne rethana te ndryshme (me shoqeri, me partnere etj)
Nje mendim qe do jepja eshte dhe ajo qe shumica nga ne u bene vite ketej dhe duke qene ne ambjente qe shumica prej nesh duhet et flasin gjuhen vendase te behet kronike.
Persa i perket greqise si i thone nje fjale te shkretet e kan nga halli e jo na malli sepse nese greket degjojne nje shqiptar duke folur shqip hakerehen dhe kushdo qe te ishte per te mos humbur vendin e punes do detyrohej te fliste greqishte.
Por ka dhe na ata qe thjeshte flasin per hobi, sic ka dhe nga ata qe duke qene shume vite larg vendit kan asimiluar fjale te reja dhe nuk dine si ti perkthejne ne shqip me ndodh dhe mua qe dicka qe e them ne gjuhe te huaj sdi si ta them ne shqip.
Ajo qe mua nuk me vjen mire eshte prinderit qe u mesojne gjuhen e huaj femijeve te tyre dhe kur shkojne ne shqiperi ndodh qe gjysherit sdine cte flasin me niperit apo mbesat ngaqe nuk dine te flasin shqip.
Mos valle haruam qe gjuha shqipe eshte gjuha meme?
Gjithsesi gjuha shqipe ka per te ngel gjithnje![]()
●•∙ яє¢ℓαιмιηg вα¢к мy ωσяℓ∂●•∙
Ori Rexhina, a nuk e sheh se faktet qe sjell ti nuk flasin kunder perceptimit tim? Ti thua se je e arsimuar ne USA por ne Shqiperi flisje shqip:
Do behem i mire dhe do te ndihmoj te kuptosh cfare thash:
Thash se perceptimet e mia vlejne vetem per te rritur. Pra per aso emigrante, te cilet kane emigruar si te rritur, qendruar nje kohe jo shume te gjate ne mergim, nuk jane arsimuar atje, dhe kur vijne ne vendlindje - edhe pse nuk e njohin ghjuhen e huaj aq mire - flasin ne gjuhe te huaj. Ndersa ata nga te rriturit qe kane qendruar kohe te gjate, jane arsimuar ne mergim, ata flasin shqip (perpos ato fjalet specifike, te cilat nuk i njeh askush, prandaj thash flasin 99% shqip, jo 100%).
Kurse per femijet e lindur apo rritur ne mergim, kur ata nuk flasin shqip ne vendlindje, kjo thash eshte e kuptueshme. Keshtu qe nuk shoh se ti paraqite nje rast qe sipas fakteve disprovon ("dementon") kete perceptim timin? Sepse ti je rritur ne USA, thua vet. Ke emigruar atje si femij. Rasti yt eshte tjeter nga ai qe pershkruaj une.
Une thash se nuk i atestoj perceptimit tim siguri empirike, por rasti qe solle nuk mohon kete perceptim. Sjell tjeter po deshe te deshmosh patjeter te kunderten, cfare kisha deshiruar shume, sepse me mire te jete ky defekt i mendimit vetem ne rrethin tim sesa ne tere shoqerine shqiptare.
*
Me rastisi kur po beja plazh ket vere , diku ne Shqiperi.
Isha shtrir per qejfin time ne rere, kur degjoj nga larg, po vinin nje goce e cun (me duket se ishin moter e vella, nejse pa rendesi) dhe ne italisht keta, tu fol per gati disa minuta. Thashe do jen italian, por prape se prape kisha dyshime se mos ishin shqiptar, se sa do dallohemi.
Kur filluan tu fol shqip me vone. thashe me vete, cfare fodullash!
Per mu ky rast tregon se sa fodulla jane njerezit.
Ndryshon rasti kur je ne vend te huaj, dhe je i detyruar dhe per me teper per kulture qe te flasesh ne gjuhen e vendit ku jeton.
Lost time is never found again.
-Benjamin Franklin-
paske dy pseudonime ti? lol
Ne shqiperi flisja shqip pasi nuk do i flas anglisht te afermit e mi qe nuk dine mire anglishten, plus dhe po ta dinim, nuk do filloja te flisja anglisht dhe te talleshin "ka harruar shqipen fare"....kapish?
Ti the qe ata qe nuk dine nje gjuhe te huaj mire, vendosin te flasin gjuhen e huaj sadoqe nuk jan te arsmuar...une shqipen nuk e konsideroj gje gjuhe te huaj, pasi eshte gjuha e pare qe kam mesuar....pike se dyti, ti the qe ata qe jan arsimuar dhe e dine nje gjuhe te huaj shume mire, flasin shqip 100%...un gjuhen e huaj (anglishten) e di shume me mire se shqipen, ama nuk flas 100% shqip ketu ku jetoj...ne shqiperi mundohem te flas vetem shqip por e kam fjalorin "limited"...pra cfare thash eshte shume kundra perceptimit tend
Nuk jam nje rast tjeter meqe jam rritur ne Amerik...smund ti ndash njerzit ne dy kategori pastaj te thuash "oh po ti je nje rast i ndryshem"
Nuk mund te krasohem me nje person qe ka lindur ne amerike, pasi kam jetuar ne shqiperi sado pak vjet te ken qen.
I don't care how poor a man is; if he has family, he's rich.
Krijoni Kontakt