MAT- Banorët e fshatit Gurrë të Matit kanë bllokuar makinat me hetuesit e KE-së, të cilët mbërritën në vendin tonë për hetime pas akuzave të Serbisë për trafik organesh nga UÇK-ja.
Mësohet se përfaqësuesit e KE-së, kryesuar nga Dik Marti i janë drejtuar sot fshatit të shumëpërfolur për trafikun e organeve. Synim ka qenë hyrja në banesën në fshatin Gurrë, e cila sipas akuzave të bëra ka qenë vendi ku janë kryer ndërhyrjet për transplantin e organeve.
Por, gjatë ndalesës dhe tentativës për të hyrë në banesë, ata janë penguar nga banorët e zonët, të cilët nuk kanë lejuar makinat që të afroheshin. Sipas tyre, personat brenda automjeteve nuk kanë paraqitur asnjë lloj mjeti identifikimi ose shkresë nga prokuroria që autorizonte kryerjen e vizitës në këtë banesë.
Situata zgjati kështu për më shumë se një orë, deri sa u pa e nevojshme ndërhyrja e policisë lokale, e cila gjithsesi nuk mundësoi dot vizitën e hetuesve të huaj.
I dërguari i Këshillit të Evropës, senatori zvicerian Dik Marti (Dick Marty) mbërriti në 5 gusht në Tiranë për misionin fakt mbledhës mbi bazën e pretendimeve të ngritura nga Beogradi, sipas të cilave Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) gjatë luftës 1998-'99 ka rrëmbyer rreth 300 pjesëtarë të komunitetit serb dhe më pas ia kanë trafikuar organet e tyre. Për të kryer transplantet, sipas pretendimit serb, është përdorur një shtëpi në fshatin Gurrë të rrethit të Matit. Qëllimi i takimit mësohet se ka qenë njohja e Martit, mbi mundësinë e kryerjes së veprimeve hetimore në Shqipëri. Ai pas takimeve në Beograd mbërriti në Tiranë, duke zhvilluar takim kokë më kokë me Ministrin e Drejtësisë, Enkelejd Alibeaj. Biseda mes tyre ka qenë e karakterit informues me legjislacionin shqiptar, ku senatori Marti, i ngarkuar nga Këshilli i Europës (KE) ka kërkuar të informohet për legjislacion shqiptar mbi hetimin e çështjes konkrete nga një grup hetuesish ndërkombëtarë. Vizita në Tiranë vinte pas takimit në Beograd, ku senatori ka takuar prokurorin serb të Krimeve të Luftës, Vladimir Vukçeviç, i cili mësohet se e ka vënë në dijeni senatorin mbi refuzimin e palës shqiptare të ekipit serb për hetimin e çështjes në Shqipëri.
(c) Shekulli
Krijoni Kontakt