Postuar mė parė nga
chino
Ne tre paragrafet e mesem shoh te vetmin kunderargument ndaj mendimit tim te deritanishem, qe islamizimi i shqiptareve - i matur ne aspektin moral, ndergjegjesor, spiritual dhe kombtar - eshte identik me serbo-ortodoksizimin e tyre.
Por me duket se eshte jo i sakte.
Pse?
Sepse ti nisesh nga vleresimi yt, se "ndjenja e Krishterimit" tek arberoret nuk paska qene e mbjellur thelle ne ndergjegjen e tyre. Dhe si pasoje nuk paska qene vlere qe ia vlen te mbrohet Krishterimi. Apo Islami nuk paska qene vlere qe ia vlen te refuzohet apo luftohet nga arberoret.
Une dyshoj saktesine e ketij vleresimi. Per shume arsye (fakte). Por per te mos perdorur edhe aso arsye te veshtira per kuptim, do perdori aso qe i njohim pak a shume te gjithe. Arsye e tille eshte fakti qe arberoret/shqiptaret luftuan me te gjitha forcat e tyre osmanet dhe me te perhapjen e vlerave te tyre (Islamit). Nuk ishte vetem Gjergj Kastrioti qe udhehoqi beteje kunder osmaneve. Por ishin shume pararendes te tij, nder ta edhe prindi i tij si dhe prijesit tjere arberore bashkekohes te prindit te tij. Gjergj Kastrioti pra nuk zbuloi kryengritjen, por ai e trashegoi ate. Kjo flet per nje ndjenje te thelle te arberoreve per te debuar osmanet dhe vlerat e tyre. Keshtu qe mund te themi se te gjithe arberoret luftuan kunder P. Osmane, kunder perhapjes se Islamit. Dhe kjo mjafton per te treguar se vleresimi yt eshte jo i sakte. Kjo nuk deshmon se arberoret paten nje ndjenje te thelle te Krishterimit. Por te pakten deshmon se luftimi i P. Osmane, mbrojtja nga vlerat e tyre, ishte mendim unisono i te gjithe arberoreve. Keshtu qe sipas kesaj islamizimi i mevonshem i shqiptareve prap se prap paraqitet si nje shthurje ne 4 aspektet e permendura nga une. Kisha deshiruar te dij, se si mendon zi per kete kunderargument timin. A ka force per te treguar se ti gabon kur thua se islamizimi i arberoreve nuk mund te shihet si shthurje ne kater aspketet e permendura nga une, apo nuk ka.
Kur thua se Islami dallon nga Ortodoksia per shkak se i pari eshte fe univerzale, kurse e dyti jo, nuk me duket e sakte. Sepse nese Ortodoksia eshte fe jo univerzale, por nacionale, atehere do te duhej te ekzistonte kjo fe vetem tek nje komb. Kjo nuk eshte keshtu. Ortodoksia si fe eshte te pakten poaq univerzale sa eshte Islami. Tani mund te thuash se une nuk fola per Ortodoksine, por per Serbo-ortodoksine. Ketu ke te drejte. Serbo-ortodoksia paraqet - sic tregon vet emertimi - nje lloj lidhje me nje komb te caktuar: Me ate serb. Por kjo nuk eshte vendimtare. Sepse une Serbo-ortodoksine e perdora vetem per dy arsye. E para: Per shkak se ishim te pushtuar nga nje popull me kete fe. Dhe e dyta: Per shkak se deshirova te shfrytezoj ndjenjat refuzuese (urrejtese) ndaj kesaj feje te cilat kane adresatet e mendimit tim: Shqiptaret muslimane besimtare. Desha te them se islamizimi ishte saktesisht ajo, cfare ju tere kohen mundoheni te mos ju ndodhe: Serbo-ortodoksizimi. Sikur te kisha folur vetem per Ortodoksine, atehere ata (muslimanet) ndoshta nuk do te kishin "shokimin" qe pritja dhe deshiroja une. Sikur te kisha folur vetem per ortodoksizim (e jo per serbo-ortodoksizim), do te mungonte aspekti i pushtimit. Prandaj mora si shembull serbo-ortodoksizimin, i cili si Islami na u shfaq me dhune pushtuese.
Keshtu mendova une. Por edhe nese Ne rastin e dyte (te postimit te pare) e zevendesojme fjalen "Serbo-ortodoksi" me "Ortodoksi", prap se prap pernga 4 aspektet e permendura nuk del ndonje dallim ne mes te islamizimit te nje shqiptari ortodoks/katolik ne kohen e pushtimit osman dhe ortodoksizimit te nje shqiptari musliman ne kohen e pushtimit jugosllav.
Kur thua se Islami u perhap ne viset e popujve luftarake dhe pa influence te mjaftueshme te Krishterimit (Mali i Zi, Bosna, Shqiperia, Kreta e tjera), edhe kjo em duke gabim. Sepse duhet te dijesh se Ortodoksia zanafillen e saj nuk e kishte diku tjeter, por ne P. Bizantine. Dhe si pasoje serbet, malazezet, maqedonet, bullgaret, rumunet, ruset kurre nuk mund te kene qene me te infulencuar sesa neve shqiptaret apo kretasit apo boshnjaket. Per kete flet vet shtrirja gjeografike e popujve ne fjale. Perkundrazi. Madje me duket se edhe mund te thuash se nepermjet te arberoreve u ortodoksizuan edhe popuje sllave qe kufizonin me arberoret (serbet, malazezet, maqedonasit sllave). Per kete flet edhe historia. P.sh. flet fakti qe arberoret apo paraardhesit e tyre ishin edhe perandore ne P. Bizantine dhe luftonin dyndjnen e sllaveve barbare (= joortodokse) ne veri te Perandorise (ne Ballkan). Perandor i tille thuhet te kete qene edhe Justiniani.
Ndersa kur thua se Islami nuk ka sjellur bastardizim te madh te Shqipes, me duket fare qesharake. Nuk ka nevoje te mirremi me kete pohim, sepse dyshoj qe ka lexues serioz, i cili nuk mendon njejte si une. Edhe pse nuk desha te mohoje ne asnje moment barstardizimin e Shqipes nepermjet te Krisherizimit. Ketu mund te perseris argumentin tim: Nje bastardizim nuk justifikon apo nuk cben bastardizimin tjeter.
Kaq njehere. Mire u shkrofshim.
*
Krijoni Kontakt