Close
Faqja 5 prej 25 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 241
    i/e regjistruar Maska e cool_shqype
    Anėtarėsuar
    30-05-2007
    Vendndodhja
    jetoj me lemoshat e nanes natyre
    Postime
    1,024
    do te desha te citoja shum nga bashkeforumsat/set e mesiperm por po mundohem ta shqyrtoj mendimin tim pa u kapur tek ato me te cilat ne baze te arsyetimit tim te mbashtetur ne materiale qe disponoj dhe ne njohuri te tjera, un nuk jam ne te njejtin mendim........
    perse...
    -tema e hapur se pari kerkon te perchaje dhe jo te bashkoje (kjo shihet edhe nga pergjigjet)
    sepse c'do besimter i mire shpejton te mbroje besimin e tij e te minimizoje ate te tjetrit duke harruar qe te gjithe jemi nje komb....
    -kristianizimii, orthodhoksizimi dhe islamizimi nder Shqipetare kane ardhur me dhune qofte ajo me ane sociale por edhe me gjenocid
    -te treja e kane perdorur Shqiptarin dhe vazhdojne te bejne te njejten gje ne ditet tona.....te treja keto besime jane perfaqesuar nga popuj fqinj qe kane PUSHTUAR vendin dhe me mjete jo paqesore (ashtu sic predikonte besimi qe kishin) u munduan te ASIMILONIN duke u perpjekur qe PREDIKIMIN e fese se tyre ta benin ne GJUHET e tyre....
    CA I BENE PERANDORE , TE TJERET KRYEMINISTRA, TE TJERET GJENERALE por gjithmone per qellimet e tyre
    a-kemi raste te vecanta kur i krishteri i islamizuar Gjergj Kastrioti kthehet ne vendlindje dhe lufton kunda perandorise osmane, POR kemi edhe Ali Pashen dhe Bushatllinjte te islamizuar iu kundervune po kesaj perandorie......NUK DI NDONJE RAST KUR NJE KRYEMINISTER ARVANIT I GREQISE, TE KETE LENE ATE VEND E TE VINTE NE SHQIPERI.....PERSE....perse Zhapa i dhuroi nje pasuri perrallore shtetit Grek dhe nuk e solli ne Shqiperi.....PERSE shum heroj te Greqise me origjine Shqiptare na perbuzen dhe tradhetuan MOS KISHTE VALLE KISHA ROL NE TE ......
    PERSE morri armet injoranti Haxhi Qamili dhe ulerinte se NUK DONTE TE SHIHTE FLAMURIN ME SORRE por donte gjysemhonen e baba dovletit.......PERSE jugu nxorri kancerin SPIRPMILJO me teorite e pavaresisie se voriomamit tvet.......PERSE ulerihet ne forum per shenjtore orthodheokse (dhe fshihen postoime) TE CILET MALLKONIN GJUHEN SHQIPE dhe luftuan deri ne vdekje per asimilim kombetar e shpirteror,.... PERSE NUK I THURET LAVDI psh. Fan Nolit, Papa Kisto Negovanit e shum te tjereve te cilet punuan deri ne flijim per SHTET SHQIPETAR E GJUHE SHQIPE....
    PERSE DUHET TE NDIHET KEQ NJE SHQIPETAR I FESE ISALME (DHE I C'DO BESIMI TJETER QOFTE), QE FLET SHQIP, PREJ NJE ISH SHQIPETARI QE ESHTE SHNERRUAR NE GREK, SERB, ITALIAN OSE MAQEDON QE KA BESIM ORTHOTHOKS DHE QE NUK NDIHET SHQIPETAR QE NUK FLET SHQIP DHE I DERDELLIS PER ANALIZA GJAKU (SE KUSHE KA TE PRISHUR APO TE SHPRISHUR)
    Si do te rreagoni tani kur ne keto 19 vjet me fakte rreale shumica e emigranteve ne Greqi jane detyruar te pagezohen ose te pagezojne femijet e tyre dhe se keta femije nuk flasin me Shqip..
    ......PERSE gjith kjo rokapjekthi intuite se c'ishin Shqiptaret para se te "pranonin" fene islame....po para se te "pranonin" ate orthodhokse...po para se te "pranonin" ate katolike...POR ASNJE NUK FOLI DHE DHA MATERIAL SE NE C'GJENDJE ISHTE KY POPULL KUR I "PRANOI" OSE IU IMPONUAN KETO BESIME perse perpiqemi te shohim momentet historike dhe sociale per sejcilen mesymje fetare dhe sidomos kur kto fe bashkepunonin ndermjet tyre per asimilim...

pra po e permbledh se asimilimi shpirteror ka lene gjurme jo te mira ne kombin tone. Anet negative te ketij asimilimi jane po njesoj tek c'do grup i c'do perkatesie fetare qe jane perpjekur per te c'perfytyruar dhe kthyer ne nje armik kundra kombit te tij TE ASIMILUARIN sepse asnje nga keto besime fetare nuk ka ne taban te saj si parim forcimin dhe mbeshtetjen e KOMBIT SHQIPETAR (sic eshte judaizmi per Hebrenjte)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga cool_shqype : 29-07-2009 mė 13:10
    each second is eternity as eternity is now,
    and now, now is forever

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga cool_shqype Lexo Postimin
    do te desha te citoja shum nga bashkeforumsat/set e mesiperm por po mundohem ta shqyrtoj mendimin tim pa u kapur tek ato me te cilat ne baze te arsyetimit tim te mbashtetur ne materiale qe disponoj dhe ne njohuri te tjera, un nuk jam ne te njejtin mendim........
    perse...
    -tema e hapur se pari kerkon te perchaje dhe jo te bashkoje (kjo shihet edhe nga pergjigjet)
    Bota jomuslimane tere jeten ka qene e percare me ate muslimane. Nuk jam une zbuluesi i kesaj percarjeje.

Nuk jam une ai i cili disponon mbi normat islame dhe ato te krishtera. Nuk kam monopol mbi interpretimin e tyre. Prandaj edhe po te doja, nuk do kisha mundesi te eliminoj percarjen tanime mbi 14shekullore ne mes te Islamit dhe botes tjeter.

Pergjegjes per kete percarje eshte Muhamedi.

Keshtu qe te pshtyerat e tua mbi mua, biejne ne Muhamedin. Edhe pse ti kete gje nuk e sheh.

*

Anėtarėsuar
    30-05-2007
    Vendndodhja
    Postime
    1,024
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Bota jomuslimane tere jeten ka qene e percare me ate muslimane. Nuk jam une zbuluesi i kesaj percarjeje.

Nuk jam une ai i cili disponon mbi normat islame dhe ato te krishtera. Nuk kam monopol mbi interpretimin e tyre. Prandaj edhe po te doja, nuk do kisha mundesi te eliminoj percarjen tanime mbi 14shekullore ne mes te Islamit dhe botes tjeter.

Pergjegjes per kete percarje eshte Muhamedi.

Keshtu qe te pshtyerat e tua mbi mua, biejne ne Muhamedin. Edhe pse ti kete gje nuk e sheh.

*
    personalisht as qe dua tia di se a jane e si jane te percare bota islame apo bota e krishtere, budiste etj. .......personalisht nuk peshtyj kerkend e sidomos ju...........ne qofte se mendimi im te duket peshtyrle atehere mendoj se nuk vepron normalisht, se kam paraqitur mendimin tim dhe nuk po te fyej dhe nuk po te percmoj
    E VETMJA GJE NE KETE TEME ESHTE TE PARAQES KONCEPTIN TIM DHE SIDOMOS SHKAKTARIN E VERTETE QE MJELLE VLLAVRASJE MIDIS KOMBIT TONE E CILA SHETE PER MENDIMIN TIM PERQAFIMI I BESIMIT X (CILADO QOFTE) QE ESHTE NE KUNDERSHTIM ME C'DO GJE KOMBETARE
    and now, now is forever

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    personalisht as qe dua tia di se a jane e si jane te percare bota islame apo bota e krishtere, budiste etj. .......personalisht nuk peshtyj kerkend e sidomos ju...........ne qofte se mendimi im te duket peshtyrle atehere mendoj se nuk vepron normalisht, se kam paraqitur mendimin tim dhe nuk po te fyej dhe nuk po te percmoj
    E VETMJA GJE NE KETE TEME ESHTE TE PARAQES KONCEPTIN TIM DHE SIDOMOS SHKAKTARIN E VERTETE QE MJELLE VLLAVRASJE MIDIS KOMBIT TONE E CILA SHETE PER MENDIMIN TIM PERQAFIMI I BESIMIT X (CILADO QOFTE) QE ESHTE NE KUNDERSHTIM ME C'DO GJE KOMBETARE
    Edhe une dhash vetem mendimin tim kunder tendit. Kush nuk po e pranon mendimin e kujt ketu?

*

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    ...chino.....mendoj se ai miku aty, po e mbeshteste mendimin tend dhe aspak nuk deshi te peshtynte.....eshte paksa i ēorientuar, por ka zemer te madhe shqiptari.......tjeta.....

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga jarigas Lexo Postimin
    ...chino.....mendoj se ai miku aty, po e mbeshteste mendimin tend dhe aspak nuk deshi te peshtynte.....eshte paksa i ēorientuar, por ka zemer te madhe shqiptari.......tjeta.....
    Pershtatem me mendimet e tij parimisht, por kur thote "qellimi i kesaj teme eshte percarja", aty nuk pershtatem me askend.

Forma e fundit ne te cilen kjo teme mund te interpretohet eshte forma e percarjes.

E sqarova disa here: Tema ka per qellim t'ju tregoje muslimaneve se islamizimi i (te pareve te) tyre nuk ishte asnje lloj akti patriotik, moral apo gje tjeter e tille, por ishte shthurje nga kombi. Jemi deshmitare se si muslimanet permanent sulmojne jomuslimanet duke u thene se jeni tradhetar te kombit e tjera gjera te tilla. Ai musliman qe lexon kete teme, me nuk do te kete asnje argument per keso sulmesh. Kur eliminohet nje arsye me shume per sulme te muslimaneve ndaj jomuslimaneve, cfare percarje mund te shohesh aty?

Nuk ka lidhjen me te vogel me percarje kjo teme. Prandaj reagova. Mospercarja kombtare per mua eshte nje nder vlerat me te larta. Me e larte se te gjitha te Bibles dhe Kuranit dhe te te gjithe botes bashke. Ajo qendron mbi mua, ty, dhe cdo shqiptar. Prandaj jam alergjik ndaj kesaj akuze.

*

Anėtarėsuar
    30-05-2007
    Vendndodhja
    Postime
    1,024
    Pershtatem me mendimet e tij parimisht, por kur thote "qellimi i kesaj teme eshte percarja", aty nuk pershtatem me askend.

Forma e fundit ne te cilen kjo teme mund te interpretohet eshte forma e percarjes.

E sqarova disa here: Tema ka per qellim t'ju tregoje muslimaneve se islamizimi i (te pareve te) tyre nuk ishte asnje lloj akti patriotik, moral apo gje tjeter e tille, por ishte shthurje nga kombi. Jemi deshmitare se si muslimanet permanent sulmojne jomuslimanet duke u thene se jeni tradhetar te kombit e tjera gjera te tilla. Ai musliman qe lexon kete teme, me nuk do te kete asnje argument per keso sulmesh. Kur eliminohet nje arsye me shume per sulme te muslimaneve ndaj jomuslimaneve, cfare percarje mund te shohesh aty?

Nuk ka lidhjen me te vogel me percarje kjo teme. Prandaj reagova. Mospercarja kombtare per mua eshte nje nder vlerat me te larta. Me e larte se te gjitha te Bibles dhe Kuranit dhe te te gjithe botes bashke. Ajo qendron mbi mua, ty, dhe cdo shqiptar. Prandaj jam alergjik ndaj kesaj akuze.

*
    NDOFTA JU SQARONI SE PER C'ARSYE E KENI SJELLE KETE TEME POR HIDHI NJE SY POSTIMEVE DHE DO TE SHIHNI SE SI PERCILLET TEK BASHKEFORUMSAT TEMA E NGRITUR PREJ JUSH....per kete lloj percjellie un e quajta percarese.......
    per mua ju ngrini nje alibi dhe kerkoni llogari per dicka qe kane bere gjenerata te kaluara dhe ne nuk mund ti gjykojme ...
    POR nese kemi ketu mes nesh njerez qe ne emer te fese se tyre ngrene alibi se jane me atdhetar se ai i perkatesise fetare tjeter, mendoj se JANE TERESISHT, GABIM BILE DUHET TE KERKOJNE NDJESE PUBLIKISHT...
    FIGURAT ME ATDHETARE TE KOMBIT TONE JANE NJE BUQETE ME PERKATESI TE NDRYSHME FETARE.....PRA NUK ISHTE BESIMI FETAR AI QE TE BENTE ME ATDHETAR ....
    and now, now is forever

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    NDOFTA JU SQARONI SE PER C'ARSYE E KENI SJELLE KETE TEME POR HIDHI NJE SY POSTIMEVE DHE DO TE SHIHNI SE SI PERCILLET TEK BASHKEFORUMSAT TEMA E NGRITUR PREJ JUSH....per kete lloj percjellie un e quajta percarese.......
    per mua ju ngrini nje alibi dhe kerkoni llogari per dicka qe kane bere gjenerata te kaluara dhe ne nuk mund ti gjykojme ...
    POR nese kemi ketu mes nesh njerez qe ne emer te fese se tyre ngrene alibi se jane me atdhetar se ai i perkatesise fetare tjeter, mendoj se JANE TERESISHT, GABIM BILE DUHET TE KERKOJNE NDJESE PUBLIKISHT...
    FIGURAT ME ATDHETARE TE KOMBIT TONE JANE NJE BUQETE ME PERKATESI TE NDRYSHME FETARE.....PRA NUK ISHTE BESIMI FETAR AI QE TE BENTE ME ATDHETAR ....
    Alibi mund te jete dicka e cila nuk mund te deshmohet. Ndersa une mund te deshmoj se eshte e sakte, cfare them. Eshte e sakte qe shqiptaret muslimane besimtare permanent akuzojne jomuslimanet per tradheti kombtare. Sapo qe marrin vesh qe nuk je musliman besimtar, menjehere quhesh shka (serb) apo grek. Kete gje jo vetem qe perjetoj ne forum, por edhe e di nga pervoja ime me biseda personale me besimtare muslimane. Prandaj nuk e di ku sheh ti alibi ketu. Te kisha pyetur me saktesisht, por nuk e shoh te nevojshme. Perderisa mbetesh nje nga te rrallet qe shohin qellim percares ne kete teme, nuk kam problem.

Nisesh nga ajo se jam i krishter (thua "ne emer te fese"). Gabim eshte edhe ky.

Jep te kuptohet se une paskam thene se te krishteret jane me kombtare se jotekrishteret. Gabim.

Eshte e vertet qe disa nga biseduesit muslimane besimtare jane paraqitur te ngacmuar nga kjo teme. Por a eshte kjo patjeter faji im? A nuk mund te jete shkaktar per kete ndjenje ngacmimi hegjemonizmi islam? Pra ajo gje e cila i ben muslimanet te quajne jomuslimanet tradhetare te kombit (serbe, greke) dhe ajo gje e cila me ben mua te hap kete teme?

Keshtu qe reakcionet e besimtareve muslimane ne kete teme jane njesi e gabueshme per matje te "percarjes". Pse? Sepse nje besimtar musliman ndien veten te ngacmuar edhe kur t'i thuash se kombi yt luftoi me shekuj fene te cilen ti sot predikon. Ndien veten te ngacmuar nga rendesia qe i japin shqiptaret heronjeve si Kastrioti. Keshtu qe nuk eshte postimi im shkaktar per ndjenjen e ngacmimit te tyre, por hegjemonia islame. Ndjenja e shperndare ne Kuran se cdo gje joislame ka te drejte te ofendohet, nencmohet dhe mundesisht te zhduket. Ky liber eshte fajtor. Jo une. Une dal para vlerave te kombit tim sa here qe ndokush mendon te zbatoje urdherat e ndonje profeti per te sulmuar keso vlera. Sa here qe muslimanet bejne nje propagande sado te vogel per fene e tyre ne kete forum, une kam te drejte te bej 1 milion here kunderpropagande kunder Islamit. Kete te drejte e marr nga i njejti burim, nga e merr Kurani te drejten per te deklaruar boten jomuslimane haptazi si shenjester te botes muslimane. Pavaresisht sa lote krokodilesh derdhen ketej, une besoj se e kam kete te drejte. Menyra ime do te cegersonte Islamin. Do t'i tregonte qarte se per cdo sulm ne vlera kombtare pason nje resher sulmesh ne te gjitha shenjtesirat tua si fe. Prandaj kujdes. Kaq te vogel e shoh une problemin. Ti mendo si te duash. Kryesorja eshte nje gje: Kjo teme nuk ka asnje fije qellimi per percarje. Perkundrazi. Kjo teme zhduke nje ndjenje te mbjellur nga pashallaret e hoxhallaret turq tek shqiptaret muslimane besimtare se te qenurit muslima eshte vlere kombtare dhe te mosqenurit nje vlere antikombtare. Une kam mbi nje vit peroje ne kete forum. Vij vet nga familje muslimane. E di fare mire per cfare flas. E di fare mire me cfare infektesh e difterishe islame kemi te bejme.

*
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 29-07-2009 mė 18:49

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-12-2004
    Postime
    13
    Ne tre paragrafet e mesem shoh te vetmin kunderargument ndaj mendimit tim te deritanishem, qe islamizimi i shqiptareve - i matur ne aspektin moral, ndergjegjesor, spiritual dhe kombtar - eshte identik me serbo-ortodoksizimin e tyre.

Por me duket se eshte jo i sakte.

Pse?

Sepse ti nisesh nga vleresimi yt, se "ndjenja e Krishterimit" tek arberoret nuk paska qene e mbjellur thelle ne ndergjegjen e tyre. Dhe si pasoje nuk paska qene vlere qe ia vlen te mbrohet Krishterimi. Apo Islami nuk paska qene vlere qe ia vlen te refuzohet apo luftohet nga arberoret.

Une dyshoj saktesine e ketij vleresimi. Per shume arsye (fakte). Por per te mos perdorur edhe aso arsye te veshtira per kuptim, do perdori aso qe i njohim pak a shume te gjithe. Arsye e tille eshte fakti qe arberoret/shqiptaret luftuan me te gjitha forcat e tyre osmanet dhe me te perhapjen e vlerave te tyre (Islamit). Nuk ishte vetem Gjergj Kastrioti qe udhehoqi beteje kunder osmaneve. Por ishin shume pararendes te tij, nder ta edhe prindi i tij si dhe prijesit tjere arberore bashkekohes te prindit te tij. Gjergj Kastrioti pra nuk zbuloi kryengritjen, por ai e trashegoi ate. Kjo flet per nje ndjenje te thelle te arberoreve per te debuar osmanet dhe vlerat e tyre. Keshtu qe mund te themi se te gjithe arberoret luftuan kunder P. Osmane, kunder perhapjes se Islamit. Dhe kjo mjafton per te treguar se vleresimi yt eshte jo i sakte. Kjo nuk deshmon se arberoret paten nje ndjenje te thelle te Krishterimit. Por te pakten deshmon se luftimi i P. Osmane, mbrojtja nga vlerat e tyre, ishte mendim unisono i te gjithe arberoreve. Keshtu qe sipas kesaj islamizimi i mevonshem i shqiptareve prap se prap paraqitet si nje shthurje ne 4 aspektet e permendura nga une. Kisha deshiruar te dij, se si mendon zi per kete kunderargument timin. A ka force per te treguar se ti gabon kur thua se islamizimi i arberoreve nuk mund te shihet si shthurje ne kater aspketet e permendura nga une, apo nuk ka.

Kur thua se Islami dallon nga Ortodoksia per shkak se i pari eshte fe univerzale, kurse e dyti jo, nuk me duket e sakte. Sepse nese Ortodoksia eshte fe jo univerzale, por nacionale, atehere do te duhej te ekzistonte kjo fe vetem tek nje komb. Kjo nuk eshte keshtu. Ortodoksia si fe eshte te pakten poaq univerzale sa eshte Islami. Tani mund te thuash se une nuk fola per Ortodoksine, por per Serbo-ortodoksine. Ketu ke te drejte. Serbo-ortodoksia paraqet - sic tregon vet emertimi - nje lloj lidhje me nje komb te caktuar: Me ate serb. Por kjo nuk eshte vendimtare. Sepse une Serbo-ortodoksine e perdora vetem per dy arsye. E para: Per shkak se ishim te pushtuar nga nje popull me kete fe. Dhe e dyta: Per shkak se deshirova te shfrytezoj ndjenjat refuzuese (urrejtese) ndaj kesaj feje te cilat kane adresatet e mendimit tim: Shqiptaret muslimane besimtare. Desha te them se islamizimi ishte saktesisht ajo, cfare ju tere kohen mundoheni te mos ju ndodhe: Serbo-ortodoksizimi. Sikur te kisha folur vetem per Ortodoksine, atehere ata (muslimanet) ndoshta nuk do te kishin "shokimin" qe pritja dhe deshiroja une. Sikur te kisha folur vetem per ortodoksizim (e jo per serbo-ortodoksizim), do te mungonte aspekti i pushtimit. Prandaj mora si shembull serbo-ortodoksizimin, i cili si Islami na u shfaq me dhune pushtuese.

Keshtu mendova une. Por edhe nese Ne rastin e dyte (te postimit te pare) e zevendesojme fjalen "Serbo-ortodoksi" me "Ortodoksi", prap se prap pernga 4 aspektet e permendura nuk del ndonje dallim ne mes te islamizimit te nje shqiptari ortodoks/katolik ne kohen e pushtimit osman dhe ortodoksizimit te nje shqiptari musliman ne kohen e pushtimit jugosllav.

Kur thua se Islami u perhap ne viset e popujve luftarake dhe pa influence te mjaftueshme te Krishterimit (Mali i Zi, Bosna, Shqiperia, Kreta e tjera), edhe kjo em duke gabim. Sepse duhet te dijesh se Ortodoksia zanafillen e saj nuk e kishte diku tjeter, por ne P. Bizantine. Dhe si pasoje serbet, malazezet, maqedonet, bullgaret, rumunet, ruset kurre nuk mund te kene qene me te infulencuar sesa neve shqiptaret apo kretasit apo boshnjaket. Per kete flet vet shtrirja gjeografike e popujve ne fjale. Perkundrazi. Madje me duket se edhe mund te thuash se nepermjet te arberoreve u ortodoksizuan edhe popuje sllave qe kufizonin me arberoret (serbet, malazezet, maqedonasit sllave). Per kete flet edhe historia. P.sh. flet fakti qe arberoret apo paraardhesit e tyre ishin edhe perandore ne P. Bizantine dhe luftonin dyndjnen e sllaveve barbare (= joortodokse) ne veri te Perandorise (ne Ballkan). Perandor i tille thuhet te kete qene edhe Justiniani.

Ndersa kur thua se Islami nuk ka sjellur bastardizim te madh te Shqipes, me duket fare qesharake. Nuk ka nevoje te mirremi me kete pohim, sepse dyshoj qe ka lexues serioz, i cili nuk mendon njejte si une. Edhe pse nuk desha te mohoje ne asnje moment barstardizimin e Shqipes nepermjet te Krisherizimit. Ketu mund te perseris argumentin tim: Nje bastardizim nuk justifikon apo nuk cben bastardizimin tjeter.

Kaq njehere. Mire u shkrofshim.

*
    Chino, prap po e perseris qe ti po i krahason dy kontekste krejtesisht te ndryshme historike. Nese argumenton qe konvertimi ne Islam eshte i krahasueshem me konvertimin ne serbo-orthodoksizem, mbi te njejtin pretekst mund te thuhet se konvertimi ne krishterim ishte po e njejta gje, nje tradhti ndaj tradites dhe identitetit stergjysheror, sepse perhapesit e krishterimit, perandoria romake dhe posacerisht perandoria bizantine, poashtu, sikurse osmanet, ishin shtypes te popullit tone, pushtues. Te gjitha keto fe jane importime abrahamike nga Lindja e Mesme dhe sipas logjikes tende, tradhetira ndaj tradites se lashte stergjysherore. Skenderbeu perpos myslimaneve, lufftoi edhe me te krishtere, pikerisht venedikasit por edhe serbet.

Mirepo, konvertimi ne serbo-orthodoksizem eshte nje hap edhe me i madh, sepse sic thashe me heret, nuk eshte vetem nje institucion fetar, por nje institucion kombetar serb, gje qe te le te kuptoje edhe vet emri i kesaj kishe (serbe). Kjo, kombinuar me faktin qe ne shek. 20 eshte zhvilluar ndergjegjja kombetare, perben nje tradheti shume me te madhe nese dikush konvertohet ne serbo-orthodoks. Une nuk fola per orthodoksizmin ne pergjithesi, por fakti qe ekzistojne kisha kombetare orthodokse le te kuptoje qe jane shume eksluzive keto kisha, dhe perfshirja ne to nenkupton nje humbje te identitetit. Kjo dallon shume nga koha kur u konvertuam ne te krishtere dhe mysliman ... ne rastin e fundit, sic e ceka, nuk ka qene shume e rrenjosur tradita e krishtere; nje kishe vendase ku liturgjia ishte ne shqip s'ka ekzistuar, por edhe nje prani masive te klerikut te krishtere ka munguar. Gjithashtu vet struktura shoqerore e lehtesonte konvertimin ne Islam; ti thua qe nuk kane qene me te ndikuar kga orthodoksizmi serbet apo greket se ne? Kjo tregon nje mosnjohje te thelle, sepse kur ne nje vend kisha eshte vendase, kleriku rrjedh nga vet gjiri i popullit dhe liturgjia eshte ne gjuhen amtare, identiteti i krishtere eshte shume me i perforcuar se nje vend plotesisht i shkaterruar nga lufterat, ekonomikisht i pazhvilluar, me nje popullsi te rralluar, dhe ku s'kishte zene rrenje ndonje kishte vendase, ku per nje kohe te gjate, autore mesjetar s'dinin ku t'i venin shqiptaret ne spektrin orthodokso-katolik.

Se fundi, ti flet per nje bastardizim gjuhesor, sa per te forcuar argumentin tend. Me trego, cfare nenkupton ti me nje bastardizim gjuhesor? A seriozisht mendon se Islami ka bastardizuar gjuhen me shume se krishterimi? Aty ku mungojne terme vendase, si xhami, hoxhe, imam, mufti etj, aty duhet huazuar. Njashtu eshte huazuar edhe per terme nga sfera e krishterimit, si prift, kishe, ipeshkv, peshkop etj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Aeneas : 30-07-2009 mė 14:01

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Aeneas Lexo Postimin
    Chino, prap po e perseris qe ti po i krahason dy kontekste krejtesisht te ndryshme historike. Nese argumenton qe konvertimi ne Islam eshte i krahasueshem me konvertimin ne serbo-orthodoksizem, mbi te njejtin pretekst mund te thuhet se konvertimi ne krishterim ishte po e njejta gje, nje tradhti ndaj tradites dhe identitetit stergjysheror, sepse perhapesit e krishterimit, perandoria romake dhe posacerisht perandoria bizantine, poashtu, sikurse osmanet, ishin shtypes te popullit tone, pushtues.
    Le te thuhet, nese permbushen kriteriet qe i permend. Nese Krishterimi eshte pasoje e pushtimit bizantin apo romak, le te thuhet.

Sipas bindjes time, Krishterimi erdhi me predikime, jo me pushtim.

Por ja do te nisem per nje cast se eshte e vertete kjo qe thua. Pra e zeme qe eshte e vertete qe kalimi ne Krishterim ishte i bazuar ne pushtim. Cfare ndryshohet ne vleresimet e mia ne kete teme? A "cbehet" fakti se kalimi ne Islam ishte pasoje e pushtimit? Nuk cbehet. Ndoshta tregohet se ne shqiptaret kaluam edhe nje here para Islamit ne nje fe si pasoje e pushtimit, por ardhja e Islamit si pasoje e pushtimit nuk mohohet nga kjo gje.

Keshtu qe argumenti yt, edhe po te jete i vertete, nuk qendron kunder vleresimit tim ne kete teme.

Te gjitha keto fe jane importime abrahamike nga Lindja e Mesme dhe sipas logjikes tende, tradhetira ndaj tradites se lashte stergjysherore. Skenderbeu perpos myslimaneve, lufftoi edhe me te krishtere, pikerisht venedikasit por edhe serbet.
    Eshte e vertete qe luftoi ede kunder Venedikut dhe ndeshkoi serbet disa here. Kete gje kam pohuar disa here ne tema perkatese. Skenderbeu luftoi pushtuesit. Por pse mendon se ky fakt i qendron mendimit tim ne kete teme kunder? Te njejten gje them une. Sipermarrja e kultures se pushtuesit, eshte shthurje nga kultura kombtare. Islamizimi ishte sipermarrje e tille. Njashtu si qe eshte serbo-ortodoksizimi. Sjelljet e Skenderbeut qe i permende nuk jane kunder mendimit tim.

Mirepo, konvertimi ne serbo-orthodoksizem eshte nje hap edhe me i madh, sepse sic thashe me heret, nuk eshte vetem nje institucion fetar, por nje institucion kombetar serb, gje qe te le te kuptoje edhe vet emri i kesaj kishe (serbe).
    Nuk i pe sqarimet e mia ne kete pike?
    Pse i injoron?
    Pse thash une se me u desht te marr shembullin e Serbo-ortodoksise? Kjo pike eshte e sqaruar nga une. Thash: me u desht te marr kete fe si shembull per shkak te elementit pushtues. Nuk gjeta ne nje fe kete element tjeter. Prandaj mora Serbo-ortodoksine. Vetem nje fe me nje element pushtues eshte e krahasueshme me Islamin. Sikur te merrja Krishterimin, nuk do te kishim situate te krahasueshme. Njerezit do te mund te pergjigjeshin p.sh. duke thene "po cfare ka te keqe ne krishterizimin e shqiptareve?" Sikur te merrja Ortodoksine vlen e njejta. Prandaj me u desht serbo-ortodoksizmi. Per shkak te elementit pushtues/armiqesor i cili mundeson krahasimin me Islamin. Mos u sill verdalle ne kete pike. Fol vetem atehere kur gjen argument tjeter. Ke kohe. Te pres.

Kjo, kombinuar me faktin qe ne shek. 20 eshte zhvilluar ndergjegjja kombetare, perben nje tradheti shume me te madhe nese dikush konvertohet ne serbo-orthodoks.
    Ndoshta ndergjegja kombtare ne shekullin 20 ishte nje tjeter, me e zhvilluar. Por nuk kemi nevoje te merremi me kete pike aspak me tej. Pse? Sepse eshte fakt i pamohueshem, se te gjithe shqiptaret luftuan islamizimin e vendit. I gjithe populli qe kunder islamizimit. Keshtu qe islamizimi vetem per shkak te ketij fakti ishte patjeter ne te njejten mase shthurje si qe mund te paraqitet serbo-ortodoksizimi sot. Prapa ty dyjave qendron i njejti mendim: Perkunder te luftes shkatterruese qe i behet popullit tim, perkunder luftes maksimale qe udheheq populli im kunder depertimit te kesaj feje (te pushtuesit) une kaloj ne kete fe. Ketu kemi nje identitet ne mes te dy rasteve.

Une nuk fola per orthodoksizmin ne pergjithesi, por fakti qe ekzistojne kisha kombetare orthodokse le te kuptoje qe jane shume eksluzive keto kisha, dhe perfshirja ne to nenkupton nje humbje te identitetit
    Nuk luan rol kjo.

Edhe Islami turk i cili depertoi tek ne eshte poaq autark/ekskluziv ndaj Islamit arab. "Elementi kombtar" i Serbo-ortodoksise eshte prezent edhe tek islami turk. Edhe pse kjo gje ne shikim te pare nuk duket. Hap nje teme tjeter mbi kete pyetje (Cfare parasheh Ortodoksia Kombtare? Sa e pavarur eshte ne te vertete nga vet Ortodoksia?) qe te kemi mendime edhe te bisedueseve tjere ne kete pike dhe - sic besoj une - qe tregojne se nuk ka me shume dallim sesa islami turk nga ai arab.

Serbo-ortodoksia shikuar detajisht as qe eshte fe autarke. Por eshte vetem nje nenndarje e vogel brenda Ortodoksise. Edhe pse quhet Serbo-ortodoksi, vlerat minimale te saj jane aso nacionale, shmuca mbiabsolute e predikimeve jane aso biblike sipas verzionit ortodoks. E njejta gje vlen per Greko-ortodoksine, Shqiptaro-ortodoksine. Keto "fe" nuk jane fe autarke apo fe ne rend te pare me karakter kombtar. Por jane autonome brenda nje teresie te pajisur me shume ingerenca dhe shume force influencuese, e cila quhet Ortodoksi. Perafersisht te njejten autarki te fese islame ke nepermjet te popujve islame. Prandaj argumenit yt mbi "kombtaresine" e Serbo-ortodoksise eshte jo bindes.

Kjo dallon shume nga koha kur u konvertuam ne te krishtere dhe mysliman ...
    Ti mendon se dallon, por une jo. Argumentet i ke me siper.

ne rastin e fundit, sic e ceka, nuk ka qene shume e rrenjosur tradita e krishtere;
    U pergjegja edhe ketu. Nuk e di pse mendon se une duhet te vleresoj konkludimet tua me shume sesa kunderargumentet e mi te cilet i tregojne keto konkludime tua si te gabueshme. Nuk eshte e vertete qe Krishterimi nuk qe i rrenjosur tek arberoret. Ka fakte te verifikueshme per secilin per kete mendim timin. I lexo me larte. Argument shtese ke edhe faktin qe kisha ishte pjese e pandashme e sistemit jetesor te arberoreve. Kete e tregon Kanuni.

nje kishe vendase ku liturgjia ishte ne shqip s'ka ekzistuar, por edhe nje prani masive te klerikut te krishtere ka munguar.
    Sipas Kanunit liturgjia e krishtere nuk behej ne gjuhe te huaj. Por shqip.

Qe Krishterimi ne fillim nuk pati tek asnje popull liturgji ne gjuhen amtare, kjo eshte normale. Sepse latinet nuk dinin si dhe cfare predikonte Krishti. Por me kohen u zhvillua liturgjia. E njejta vlen per greket. E njejta edhe per ne. Me rendesi eshte se Krishterimi ne kohen kur u islamizuam ishte pjese e pandashme e jeteses se arberoreve, pjese e shenjte, aq e shenjte, sa qe u decimuan, u pergjysmuan, u zhduken ne mbrojte edhe te tij. Kot sillesh verdalle ne kete pike. Faktet e botes jane kunder mendimit tend.

Gjithashtu vet struktura shoqerore e lehtesonte konvertimin ne Islam; ti thua qe nuk kane qene me te ndikuar kga orthodoksizmi serbet apo greket se ne? Kjo tregon nje mosnjohje te thelle, sepse kur ne nje vend kisha eshte vendase,
    Haha tentim i lezetshem per pergjysmim te pohimit tim. Une thash se ortodoksizimi i serbeve e sllaveve tjere duhet te kete kaluar patjeter nepermjet te arberoreve. Kjo mu per shkak te shtrirjes gjeografike. Dhe pastaj per shkak te kyqjes se deshmuar te paraardheseve te arberoreve ne Perandorine dhe Kulturen Bizantine. Kete kunderargumento po deshe. Mos katapulto veten ne kohera me te reja. Kombtarizimi i kishave ortodokse eshte i vonshem. Nuk i perket kohes se zanafilleve te Ortodoksise. Ne kete kohe nuk pati "kisha nacionale", por misionim te popujve sllave nga ose greket ose (sic besoj une) iliro-arberoret dhe greket bashke.

Se fundi, ti flet per nje bastardizim gjuhesor, sa per te forcuar argumentin tend. Me trego, cfare nenkupton ti me nje bastardizim gjuhesor? A seriozisht mendon se Islami ka bastardizuar gjuhen me shume se krishterimi? Aty ku mungojne terme vendase, si xhami, hoxhe, imam, mufti etj, aty duhet huazuar. Njashtu eshte huazuar edhe per terme nga sfera e krishterimit, si prift, kishe, ipeshkv, peshkop etj.
    Te fola per kete gje. Shko ne rubriken Gjuha Shqipe dhe hulumto atje ne temen "Fjalet turke ne Gjuhen Shqipe" dhe e sheh sa bastardime gjen atje. Shumica mbiabsolute nuk kane te bejne aspak me pasurim te gjuhes me aso fjale te cilat mungonin.

*

Faqja 5 prej 25 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •