Fere libenter homines id quod volunt credunt (Julius Cezar)
Po meqë është fe universale, atëherë le t'a mbajë populli universal këtë fe. Ne nuk jemi universalë, ne jemi shqiptarë.Islami eshte poaq besim universal bile edhe me shume se besimet tjera. Kete bota e dine. Megjithese secili le ta zgjedh vete besimin fetar, eshte qeshtje e tij.
SHKOZA nga Prizreni
Megjithatë nuk është universale. Është arabe.
Perse e paguajne, qe mbush gazetat e botes me shkrime dhe ese per Kosoven dhe Shqiptaret? Na shkrive!
Ti karakterin nga ia njeh mire, shok banke e ke pasur? Pushtet??? Kur ka kerkuar Kadare pushtet (qe me lehtesi mund te behej p.sh. President i Republikes, po te deshironte)? Para??? Nuk e pashe te behej politikan (si ca kolege te tij medioker) dhe te zhvaste para te popullit neper punera publike! Ti e ke pare gje te vjedhe gjekundi si politikanet tane te nderuar?
Dy fjalite e tua te fundit nuk kane vijemesi llogjike, keshtu qe as e kam idene cdo te thuash.
Kadare eshte nga te paktet persona publike shqiptare qe statusin e tij (te padiskutuar) shoqeror i ka fale talentit, punes dhe kapacitetit intelektual, dhe jo dallavereve, militanteve dhe mafiozlleqeve. Kjo eshte nje nga arsyet qe nuk honepset.
Ndryshuar për herë të fundit nga D@mian : 20-07-2009 më 21:40
FLUCTUAT NEC MERGITUR
Po more Shkoza Shqiptar jemi, por meqen se jemi, pse te ndryshojm identitet?duke u kthyer ne arab, sllav, grek a ku di une tjeter mbase dhe kines se kan filluar dhe budistat.
Degjo nje min dhe bjeri trurit, fet jan parti politike, ato kan te njejtin burim, por e kan pershtatur kete burim, sipas disa interesave te ngushta rracore, metod largpamese per pushtim total, ne fillim atij shpirteror, e kure te pushton tjeteri shpirterisht ste ka ngelur me asgje per te bere cfare te doj me ty,mua, atij,asaj, etj.
Te gjithe popujt, e kan perdorur nje fe te caktuar ne varesi te interesave te tyre kombtare, mos te shkojm me larg se vete turqia, te cilet jan mongol dhe budiste ne origjin, moren fen islame jo se ishte me e mire se budismi, por sepse interesi i tyre e kerkoi ashtu, ata nese do kishin qendruar budist, kinen, japonin e kishin shume larg per mbeshtetje, dhe mbeshtetja dhe ndihma qe atyre ju duhej per te ndenjur aty ku jan sot, ishin arabt, te cilet din shume mire cfare kan ber dhe ku duan te shkojn, jan njesoj si hebrejt, njeres largpames.
Te kthehemi tek ne tani,ne jemi ne nje zon shume delikate, do ta krahasoja me trekendshin e bermudhes, sepse ne kufit tan,, eshte viza ndarese e ketyre grupimeve gjigande;sllav,evrop,arab,dhe ne qe kemi ngelur sot ne kete trekendesh te rrezikshem, thjesht mbijetuam kaq pak sa jemi sot, fale ndjenjes nacionaliste te nje pakice, po kurresesi fale nje feje te caktuar cila do qoft ajo.
Nese te tjeret perdoren fetaret tan per qellimet e tyre, le te bejm dhe ne te njejten gje;
Te perdorim fete per qellimet tona kombetare, dhe eshte e thjeshte kjo gje, secili te kete ndjenje te forte kombtare dhe feja te jet mjet per tu perdorur ather kure te jet nevoja per pune politike, fjala vjen tani me rastin e Dardhanis,.
Ngrejeni zeri per ceshtje kombtare e jo ato fetare, duhet te zgjohemi dhe ne nga ky dreq gjumi qe nuk po na hiqet ne shumicen derrmuese.
O Suliot po kete gje po beje or burre. Une po e ngreh zerin per qeshtjen kombetare. Une po i shqelmoj njerezit qe kerkojne te perqajne , te prishin harmonin qe me aq menquri kane ndertuar breza e breza patriotesh. Dallimet fetare, krahinore, dialektore nuk jane asgje para asaj qe na bashkon. Po qka ti besh qe disa fanatike te keqinje ketu ne emer te kombetarizmit luajne me keto gjera. Une keta i shqelmoj dhe do ti shqelmoj gjithmone.
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
Me fal or mik po ketu e ke ngirtur zerin per dicka qe nuk ka te bej me interesat tona kombtare,ti qart ketu i ben reklam fes tende jo kombit.Je dakort me mua apo jo???
Secili ka te drejt te besoj ne cfare te doj, por besimi duhet te jet ne rang te dyt, mbas besimit kombetar, se po qe se besimi fetar i paraprin atij kombetar, do te thote se jemi pushtuar shpirterisht, e gjitherisht.
O jo o burre ajo fjali ishte nje pergjigjije qe bera per te nderuarin Testim Prenku qe pyeti se qka ka universale feja islame. Ishte ne kete kontekst dhe menoj se eshte plotesisht e drejte te thuhet se te gjitha fete jane universale nuk jane vetem per nje komb ose per nje shtrese shoqerore.
Une panderprere kam thene dhe po e them perseri se indenteti kombetar i shqiptareve s'ka te beje asgje me besimet. Ne mund te jemi pjestare te cilit do besim fetar por te mbetemi poaq shqiptare .
Une e kam thene dhe perseri po ju them ketyre fanatikeve se shqiptaret e dijne shume mire kete se:
Ne nuk jemi me pak evropian pse nuk jemi te krishtere, sikurse nuk jemi me teper aziatik pse i perkasim me shumice besimit islam. Besimet fetare jane nje dallim qe vetem sa e pasuron vleren qe ne si shqiptare e kemi. Ne per dallim nga shume popuj te tjere e kemi percaktuar qarte kufirin ne mes te indentitetit kombetar dhe fetar dhe kjo eshte nje vlere qe perdite e me shume po respektohet nga bota e qyteruar.
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
Krijoni Kontakt