Close
Faqja 120 prej 148 FillimFillim ... 2070110118119120121122130 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,191 deri 1,200 prej 1475
    i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Nderkohe qe ne kete harte, Elimiotet jane te spostuar (djathtas).
    Atintanes-jane po ashtu bartes te nje emertimi qe flet vete.

Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 01-06-2009 më 11:01

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Ketu keni nje pamje me te qarte te komplet "Greqise" me gjithe Dardanine e Ilirine e te gjitha...gjithe bota quhet Graecia dmth.
    Megjithate Shikoni ku ndodhe Elimjotet.
    Gjergani, aty eshte nje emretim qe mbase ty te terheq vemendjen PETRA ELYMA.
    Ndersa PETRA ALBA qe eshte pak me siper shkruhet thjesht si Albanopolis.

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Javan, besoj se ne kete madhesi lexohet mire lumi te cilin kishe nder mend.
    Krahas Acheron-it eshte edhe lumi Dodon.
    Mund te pranohej si spostim i gabuar i autorit, por vendosja e Butrintit nen Dodonen e ben cdo gje me te komplikuar, ose me te qarte.

Lumi Dodon

i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anëtarësuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    [QUOTE=BARAT;2283746]Gjergani
    Ky me poshte eshte dhene informacioni i hartes.
    Besoj se e kam parasysh mire se per cfare toponimi dhe guri po flet.
    Edhe Aulona mund te shpjegohet Ylona/Eylona/Elymona
    Ato vende per te cilet ti ke arritur ne keto perfundime (nje hipoteze e imja) permenden edhe ne shkrimin e Eva Brinjes. AJo flet pikerisht per ate zone per te cilen ti po pyet.

Ne fakt nuk di cfare artikulli ka bere zonjush Brinja do te me interesonte ta lexoja kete arikull ne mundesh te ma dergoshe me nje mesazh do ta dija per faleminderit.
    Sa per gurin mund te te them qe jane shume gure atje.Cdonje prej tyre perfaqeson nje temp(yll)ull me vete me nje specifike interesante qe cdo dolmen Ne fund te vendshtrirjes se kurbanit kane nganje te themi te thelluar me forme rrethore ne te cilin ne cdo rast ka patur nganje kolone falustike ne nje prej tyre e kam gjetur dhe kolonen.Me habit sesi disa studjues ose njerez publik thone se kjo popullsi ka ardhur nga veriu nga Mirdita thone me shume?Vetem toponimia qe ruan kjo popullsi si Sheshi i LEJLERËVE, Qafa e ELINIT ose shprehja qe perdorin disa fshatra qe ne dimer i ze era e nje gryke mali KUR FRYN NGA .... TE GRIN CEMERREI per mendimin tim modest ndoshta po te zevendesohet M me B ne e lejon gjuhesia gjithmon del nje emer interesant gjithmon ne mos gaboj.Gjithashtu me habit fakti qe ne kenget e zones akoma i falen gurit
    AMANI PER GURIN/GURIN E TE PAREVE/PER VARRET E GJYSHERVE /DHE TE BABALLAREVE
    Me duket e pa mundur te jene te ardhur dhe per nje arsye tjeter perdorin akoma DYAREN qe ngjan shume me fyellin e PANIT ndoshta eshte me interes te dihet qe e punojne dhe ne gur kete fyell dhe eshte funksional.

Jam plotesisht dakorte me analizen qe i beni emrit AULON ndoshta po te bejme nje ndarje ne tre pjese shohim A+ UL+ON ku A mund te jete AJA=i PARË UL=Yll kurse ON per mendimin tim gjithmon, eshte ION jo JON pra eshte perendia qe ndau qiellin nga deti dhe lejoj te ngrihej toka qe te krijohej jeta.Pra mund te themi qe AULON mund te lexohet I PARI YLL IONI, pra IONI eshte i pari i zotave
    Jam shqiptar se kesh lerë unë i parë, pa bëra gjuhë e bëra perëndinë e më pas Perëndia bëri njerinë.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Barat hartat qe sillni jane te epokes se Bizantit....te pakten mbas shek 11 te eres sone...vendosja e Apollonis ne jug te vlores si edhe vendosja e lumit Aqheron ne laberi ..ne nje kohe qe ky lume derdhet ne gjirin e Amvrakias ,tregojn mos saktesin e pershkrimit gjeografik.

Dodona nuk shpjegohet nga asnje dijetar si pjes e bregdetit por permendet si banes shume e lashte=nga kohet qe nuk mbahen mende..edhe nga me te rinjet qe mundemi te marrim te dhena te verteta edhe jo perrallore,mbetet vetem Straboni..te cilit deri me sote nuk i kan zbuluar dygjuhesi per te njejten ceshtje..Straboni e vendos Dodonen nga lumi Erigon deri ne majat e malit Pindi..aty ku buron lumi Pinio..ne kete zone vetem nje Tomorre ekziston.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga BARAT Lexo Postimin
    Krahas Acheron-it eshte edhe lumi Dodon.
    Mund te pranohej si spostim i gabuar i autorit, por vendosja e Butrintit nen Dodonen e ben cdo gje me te komplikuar, ose me te qarte.

Lumi Dodon

Krahas Acheron-it eshte edhe lumi Dodon. Mund te pranohej si spostim i gabuar i autorit, por vendosja e Butrintit nen Dodonen e ben cdo gje me te komplikuar, ose me te qarte.
    Ne fakt mua me duket cdo gje me e komplikuar tani, se paku per proponentet e Dodones ne Tomorr. Krahaso vendosjen topologjike ne hartene Shqiperise me kete harte te Cluverit. Dy vende teresisht te ndryshme. Dodona Cluverit nuk ka asnje mal perqark. Per me shume, ne Shqiperi, nuk ka lume te ngjashem me skicimin e Akeronit ne ate zone. Nderkohe qe kollaj mund te hiqet nje paralele se lumi i pikturuar si Akeron ka te njejtin bazen dhe formim hidratik si ai i Semanit! Po ashtu, lumi i quajtuar Dodon fare mire perputhet me Devollin/Diavolon, ose Deimas/Sangarius.

Kjo harte per mendimin tim nxjerr probleme te medha, dhe jo vetem me vendosjen e Dodones. Por nuk eshte hera pare qe shikoj Cluver te jete (bere) kontradiktor. Ne rubriken e hartave kam sjelle dy harta te tij qe nuk perputhen.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Ne fillim kur e pashe ne harte aty ate Lumin qe e ndante kodren mendova se eshte e gabushme kjo harte mirepo ngadale duke iu afruar me zum vdejta se sa i saket ka qene autori i kesah harte sepse kete lum qe e shofim aty ne hart e ndanjne malet e larta por pa u lodhur autori e ka vazhduar vijen qe shkon ne drejtim te veriut.. Me kryesorja qe eshte Dodona u gjete !
    Ajo eshet aty poshte diku, vendi i pershtatet per mrekulli, vend hyjnor !

Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Ne fillim kur e pashe ne harte aty ate Lumin qe e ndante kodren mendova se eshte e gabushme kjo harte mirepo ngadale duke iu afruar me zum vdejta se sa i saket ka qene autori i kesah harte sepse kete lum qe e shofim aty ne hart e ndanjne malet e larta por pa u lodhur autori e ka vazhduar vijen qe shkon ne drejtim te veriut.. Me kryesorja qe eshte Dodona u gjete !

http://img9.imageshack.us/img9/3181/...0620090022.jpg
    Urime Kreksi per kete zbulim te madh. Tema mund te mbyllet, dhe ne tani, te gjithe te gezuar mund te shkojme diku te festojme kete te arritur te jashtzakonshme...
    Lajmeroni te gjithe sa me shpejte!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin

E TOMORRI??

Mos u merzit Kreksi se do sjell une nje harte tjeter me te njejtin lume
    po pak me poshte ne Greqi. Pastaj e bejme me tek a cift kush fiton Dodonen.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 01-06-2009 më 19:07

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •