Bravo te qofte .Nje studim shume serioz dhe nuk di moshen tende por studimi eshte per mosha serioze .Vazhdoni te lartesoni vendin tone te ``Pa qyteteruar,,
Ju pershendes
Bravo te qofte .Nje studim shume serioz dhe nuk di moshen tende por studimi eshte per mosha serioze .Vazhdoni te lartesoni vendin tone te ``Pa qyteteruar,,
Ju pershendes
Cfare hipokrizie,shumica e moren vesht ku eshte vendodhja, dhe per cudi po e bejn pak lemsh per hir te invidualizmit dhe interesave te cekta vetjake.Sa keq qe dhe ketu midis atdhetaresh, interesi vetjak peshon me shume se interesi kombetar.
Une s'kuptova asgje - a mund te me tregosh cfare more vesh e qe s'po marr vesh une. Ku qenka vendndodhja e Dodones, me tri fjale te lutem, se ngela vone e do me ze turpi po ngela i fundmi qe ta kuptoj kete.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Al ne kete librin e fundit shqipja pellazge gjej dy emra interesant TURAN dhe SHERPEND ju kujtoj se keto emra ne zonen per te cilen flitet ne harten qe solli BARAT emertesa TURAN fshat ne Tepelene dhe SHERP burim po diku aty rotull ne ate zone pra skemi te bejme me legjenda[/QUOTE]
gjergani
emrat qe permend kudoperdoren .Emri Turan eshte i njohur edhe i pranuar boterisht edhe eshte i padiskutueshem.
Emrin Sherpend......nuk e njohe.
Njohe emerimin qe i behet Posidonit ne linear b si nje peshk i madhe ..si sa-ra-pe-da po-si-da-o-ni.
Me sa kam mesuar nga ju ..ju e lidhni Sherpend me nje gjarper te madhe.Nuk mbaj mend shume detaje ,por me sa njohe nje nga gjarprinjet me te medhenj eshte edhe anakonda e cila lidhet me ujrat.
Ne se lidhja e anakondes me Sherpend edhe Posidonin munde te na coj tek botkuptimi i perendis se ujrave=Posidonit...nuk kam as me te voglin dyshim.
Mbishkrimi i linear b qe njoh "sara peda Posidaoni " lidhet direkt me detin,ndersa Homeri na jep te dhena per botkuptimin e lashte duke na kujtuar se Posidaoni shfaqej edhe si peshk.
Ne momentin qe lexoj nje mbishkrim per mua pak rendesi ka ne se Sharpendi eshte nga tepelena apo nga mallakastra..une nuk jam mare kurre me historin e njeres fjale apo me emrin, sepse po u mora do me duhen shekuj te them nje fjali te plote....dijetaret e se ardhmes ler te merren me emrat ..ku linden ..ku shkuan..perse shkuan.
Keshtu qe miku ime une nuk e mohoj ate qe thoni edhe mbeshtesni ju ...thjesht mbeshtetem ne llogjiken e gjith mbishkrimit...edhe fundi fundit une po shkel ne nje toke te ashper e te papunuar aspak...brezat ler te merren me detajet e hollesishme.
Serisht mua me duket se nuk kam mbyllur ndonje porte por i kam lene gjithmon te gjitha portat hapur per shkollen shqipe qe do hapet nje dite edhe do merret me ceshtjen
Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 07-06-2009 më 13:35
Emertimi Sh-r-p-n mund te paraqet emrin e sfurkut te Poseidonit dhe jo emrin e tij ,tek dalmatet edhe sote e kesaj dite perdoret emri harpun per sfurkun e Poseidonit i cili eshte i afert me kete emertim .Por kemi dhe nje folje ne gjuhen shqipe e cila paraqet kte emer edhe si funksion e ajo eshte edhe origjina e emrit sharre ky mjet ka te bej me dhembet sikurse rasti i emrit te gjarpenit sarpen dhe zha(r)pinit pra te gjithe keta emra jane te formuar ne te njejten baze pra behet fjale per dhembet e sfurkut ,gjarpnin , sharren por edhe kroi i sherpenit gjen kuptimin origjinal tek dhembet pra ky krua ka uje te ftoht qe ti s'pin dhembet , si dhe folja sharrova nenkupton funksionin origjinal .
Sarpedoni Ishte mbret Trojan paraardhes i Hektorit Dardan .
Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 07-06-2009 më 16:01
Sarpedoni ishte mbret i Likise, dhe kusheriri i Glaukut djali i pellazgut Hipolokus, dhe mik i Asteropaios qe ishte prijes i ilirasve peone. Ky i fundit eshte i vetmi trojan(ne fakt peonas ilir), i afte per te plagosur Akilin duke i bere rezistencen me heroike ne nje dyluftim te gjate.
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 07-06-2009 më 16:42
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Ne librin 12.80 Homeri i pershkruan keshtu keta heronje:
And Sarpedon led the glorious allies, and he chose as his comrades Glaucus and warlike Asteropaeus, for these seemed to him to be the bravest beyond all others after his own self, but he was pre-eminent even amid all. [105] These then when they had fenced one another with their well-wrought shields of bull's-hide, made straight for the Danaans, full eagerly, nor deemed they that they would any more be stayed, but would fall upon the black ships.
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 07-06-2009 më 17:04
Etimologjia e emrit Sarpedon duhet gjetur njesoj si Liridon, Poseidon, etj. Une jam mese i bindur se ajo eshte bashkim i sharpe + don, kuptimin nxirreni vete.
Krijoni Kontakt