Close
Faqja 6 prej 11 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 109
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    PENIEL,
    FENE TIME KATOLIKE E DESHMOJ DHE E PRANOJ DHE E SHTUDIOJ, E MENDOJ, PA PARQAGJYKIME, DUKE STUDIUAR SERIOZISHT TEKSTET BIBLIKE DHE DUKE GJETUR NE TRADITEN KATOLIKE 2000 VIEĒARE NJE PERKIM TE PLOTE ME TEKSTIN BIBLIK, ME BESIMIN FILLESTAR TE KISHES SE RRESHAJEVE. NE QOFTE NUK DO TE ISHTE KESHTU, UNE DUHET TE LARGOHEM NGA KISHA KATOLIKE.

TANI FJALA AUTORITETI, qe e ka ketu nje rendesi te madhe. Nga pjesa e te ciles ti ke bere copie-paste, une nenvizoj nje varg, sepse pas atyre fjaleve Jezusi menjehere e beri mrekulline. Nuk flas as per autoritetin as per rolin: nje nene shpreh nje deshire dhe Biri e kryen. Nena e do Birin, Biri e do nenen e vet, dhe gjithēka behet.

"Autoritet Maries nga Jezusi? Ku? Pa tė shikojmė pak Gjoni kapitulli 2 vargjet 1-12:
    1 Tri ditė mė vonė po bėhej njė dasmė nė Kanė tė Galilesė, dhe nėna e Jezusit ishte atje.
    2 Edhe Jezusi me dishepujt e vet ishte ftuar nė dasmė.
    3 Duke qenė se mbaroi vera, nėna e Jezusit i tha: ''Nuk kanė mė verė!''.
    4 Jezusi i tha: ''Ē'ke me mua, o grua? Ora ime s'ka ardhur akoma!''.

5 Nėna e tij u tha shėrbėtorėve: ''Bėni gjithēka qė ai t'ju thotė!''.

6 Aty ishin gjashtė enė prej guri, qė pėrdoreshin pėr pastrimin e Judenjve, dhe secila nxėnte dy ose tri masa.
    7 Jezusi u tha: ''Mbushni enėt me ujė!''. Dhe ata i mbushėn deri nė grykė.
    8 Pastaj u tha: ''Nxirreni tani dhe ēojani tė parit tė festės''. Dhe ata ia ēuan.
    9 Dhe, mbasi i pari i festės e provoi ujin e shndėrruar nė verė (ai nuk e dinte nga vinte kjo verė, por e dinin mirė shėrbėtorėt qė e kishin nxjerrė ujin), i pari i festės e thirri dhėndrin,
    10 dhe i tha: ''Ēdo njeri nxjerr nė fillim verėn mė tė mirė dhe, kur tė ftuarit kanė pirė shumė, verėn e keqe; ti, pėrkundrazi, e ke ruajtur verėn e mirė deri tani!''.
    11 Jezusi bėri kėtė fillim tė shenjave nė Kanė tė Galilesė dhe e shfaqi lavdinė e tij, dhe dishepujt e tij besuan nė tė.
    12 Pas kėsaj, ai zbriti nė Kapernaum me nėnėn e tij, vėllezėrit e tij dhe me dishepujt e tij; dhe ata qėndruan aty pak ditė.

Shikon ti gjėkundi ndonjė pėrcaktim autoriteti?"

Nje autoritet i percaktuar nga nje kode ligjor jo, nje "autoritet" qe e shtyn ne veprim nga dashuria per nenen e tij po.

Ne katolike kur flasim per Marine preferojme te mos perdorim as fjalen autoritetin as fjalen rolin, por fjalen Misionin, ne kuptim qe ajo ka qene e vetmja grua qe ne menyre te vetdijshme pas nje thirrje, e ka pranuar te jete sherbetorja e Zotit ne plotesimin te planit te shelbimit.
    Behet pra fjale per nje mister dashurie, me shume se per nje autoritet apo nje rol.

ADHURIMI: une dihem ofenduar kur disa (me duket se ti nuk e ke thene kete) thone qe ne e adhurojme Marine.
    Adhurimi i perket vetem Hyjit.
    Marine dhe shenjterit i nderojme, i duam, kerkojme t'i imitojme, Marine me nje nderim qe quhet "iperdulia", per arsye te misionit te veēante, unike te saj, shenjterit me nje nderim qe quhet "dulia". Si e di ti sigurisht "doulos" eshte nje fjale greke qe dmth "sherbetor", "skllav".

Per menyren me te cilen une e perdor Biblen dhe citimet e saj, problemi nuk eshte nese une e iinterpretoj sipas tradites katolike, e ti, ndoshta sipas tradites evangjelike. Problemi eshte nese interpretimet jane ne perkim me tekstin apo jo, e perkthejne mire mendimin e autorit te shenjt apo jo, jane te verteta apo jo.
    Ne diskutojme per kete, t'i nenshtruar Shpirtit Shenjt qe i ka frymezuar Shkrimet te shenjta.

Torrkerry
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga torrkerry : 20-05-2009 mė 09:14

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    GREGU,
    DO TE NENVIZOJ NE POSTIMIN TEND GJITHĒKA NGANJE KATOLIK MUND TE PRANOHET PA PROBLEME.

Citim Postuar mė parė nga Gregu Lexo Postimin
    Kur e hapa kete teme, mendova se zhvillohej nje bisede qe do jete shembull per kete forum, por kisha gabuar rend!

Me vjen turp kur hyj neper tema dhe shohe vetem paragjykime, fyerje...
    Kam menduar thell keto kohe dhe perfundimi im eshte se ketu, postimi i dikujt niset nga paragjykimi dhe "urrejtja" ndaj tjetrit. Thjesht duke u bazuar se cilit besim i perket, aty fillon edhe replika negative.

Une e kam ndjekur kete teme vazhdimisht edhe pse nuk kam shkruar.
    Une nuk mund te shkruaj kur aty nuk ka miresjellje. Fyerjet dhe shpifjet nuk hapin rruge, por mbyllin.

E falenderoj Peniel-in per pjesmarrjen ne kete teme (kuptohet edhe gjithe te tjeret).
    Postimet qe i ka bere Peniel per mua jane te mjaftueshme per te kuptuar rolin e Maries ne bibel.

Por meqė fillova te beje kete postim, po i them dy llafe. (nuk do mbeshtetem ne postimet e mesiperme).

Maria eshte personi qe Perendia zgjodhi, dhe kur them zgjodhi, nenkuptoj se Perendia kishte edhe mundesi te tjera, por Maria ishte zgjedhja e Tij.
    Po cfare e bente Marien me ndryshe nga grate e tjera? A ishte e vetmja Maria vajza e virgjer ne ate kohe?
    Mendoj se nuk ka nevoj per ndonje pergjigje, thjesht ishte zgjedhja e Perendise.
    Po pse i tha engjulli "hirpolte, dhe e bekuar"?
    Maria ishte me e favorizuara nga te gjitha grate meqe u zhgjodh nena e Jezusit.
    Megjithate asnje nga librat e Dhjates se re nuk thone se ajo duhet te adhrohet, t'i drejtohen lutje ose t'i jepen tituj te vecant. Maria gezon respektin tone, por vetem Biri i saj meriton adhurimin tone.

Perendea ka perdorur njerez te ndryshem per ta bere te dukshme lavdin, dashurine, karakterin, cilesit e Tij, Shenjterin e Tij. Maria eshte nje nder ta.

Ajo cfare eshte shqetesuese per mua eshte se Maries i eshte dhene nje rol qe nuk i takon, eshte vene ne ate pozite qe nuk eshte per te.

Nje nder deklaratat me te kuptueshme si cili eshte roli i Maries mes Krishtit eshte dhene tek Mateu 12:46-50
    46 Ndėrsa ai vazhdonte t`u fliste turmave, ja nėna e tij dhe vėllezėrit e tij po rrinin jashtė dhe kėrkonin tė flisnin me tė.
    47 Dhe dikush i tha: ``Ja, nėna jote dhe vėllezėrit e tu janė atje jashtė dhe duan tė flasin me ty``.
    48 Por ai duke iu pėrgjigjur, i tha atij qė e kishte lajmėruar: ``Kush ėshtė nėna ime dhe kush janė vėllezėrit e mi?``.
    49 E shtriu dorėn e vet drejt dishepujve tė vet dhe tha: ``Ja nėna ime dhe vėllezėrit e mi.
    50 Sepse kushdo qė kryen vullnetin e Atit tim qė ėshtė nė qiej, mė ėshtė vėlla, motėr dhe nėnė``.

Sipas kesaj deklarate te vet Krishtit shohim se per Te (Jezusin), nene, vella, moter eshte ai qe e ndjek Ate.

Jezusi kurr nuk mori ndonje urdher nga Maria, as dishepujt. Tek dasma ne Kane, prap eshte Jezusi qe jep urdher. Jezusi nuk pranon te urdherohet nga Maria apo ti bindet asaj. Dishepujt iu binden Jezusit dhe jo Maries.(Per kete mund te lexosh postimin tim me siper)

Askund nuk gjejm se Maria ka bere nje fjalim, nje predikim...
    Te qenurit bashke me dishepujt dhe besimtaret(burra e gra) e tjere, nuk do te thote se ajo kishte nje rol te vecant.

Perendia Trini ishte qe para krijimit, ne krijim dhe do jete pafundesisht. Mari nuk i gezon keto cilesi. Te barazosh ne njefar menyre Marien me Jezusin eshte rrezik i madh teologjik.

Une nuk kam pergjigje per kete pyetje kur e di se qe nga Adami e ketej te gjithe njerezit jane mekatar.
    Romaket 3:23 sepse tė gjithė mėkatuan dhe u privuan nga lavdia e Perėndisė.
    Por duke qene se Maria ishte mekatare nuk do te thote se edhe Jezusi u be i mekatshem.
    Ai nuk trashegoj mekat. Perendia eshte i pa mekat.Ne driten e kesaj te vertete dalim se vetem Krishti ka fuqi shpengimi dhe jo Maria pasi qe eshte njeri dhe ne mekat.

Kisha katolike i lutet Maries dhe i kerkoj ndermjetesim tek Perendia! (Rruzarja qe behet cdo dite eshte nje shembull, po ashtu edhe figura e saj ne kishe)
    Por cfare thote bibla?
    1 Gjoni 2:1 Djema tė mi, ju shkruaj kėto gjėra qė tė mos mėkatoni; dhe nė qoftė se ndokush mėkatoi, kemi njė avokat te Ati, Jezu Krishtin tė drejtin.

Gregu
    A GREGU, KUNDER KUJT JE TI?

Torrkerry
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga torrkerry : 20-05-2009 mė 09:39

Shtegtari! Maska e Gregu
    Anėtarėsuar
    30-11-2008
    Postime
    869
    Citim Postuar mė parė nga torrkerry Lexo Postimin

Torrkerry
    Temen nuk e kam hapur KUNDER dikujt! As nuk pretendoj te jem kunder dikujt. (Ky eshte treguesi se si gjykojn disa).
    Tema eshte hapur per te pare rolin e Maries sipas bibles e jo sipas pikpamjeve dhe deshirave njerezore.

P.S.
    torrkerry,
    Ke harruar me e nenvizuar kete: t'i drejtohen lutje ose t'i jepen tituj te vecant.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Gregu : 20-05-2009 mė 10:55 Arsyeja: Shtesa P.S.
    "Nė fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranė Perėndisė, dhe Fjala ishte Perėndi!"

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    TEMA ĖSHTĖ MARIA NĖ BIBLEĖN.

I. NĖNA..

Nė tė gjitha nivelet e traditės ungjillore Maria ėshtė para sė gjithash “nėna e Jezusit”.

Shumė tekstet i japin asaj kėtė titull tė thjeshtė (Mk 3,31v e par Lk 2,48; Gjn 2,1-12; 19 25v), i cili pėrcakton tė gjithė rolin e saj nė veprėn e shėlbimit.

1) Kjo amnėsi ėshtė vullnertare.

Tregimi i Lajmėrimit pėr Lindjen e Jezusit flet qartė pėr kėtė (Lk 1,26-38).
    Pata thirrjes tė papritur qė i njofton Engjėlli, Luka e tregon Virgjėreshėn tė merakosur pėr tė kuptuar mirė thirrjen e Hyjit.
    Engjėlli i zbulon ngjizjen e saj virgjėrore.
    E ndriēuar plotėsisht, Maria pranon: ajo ėshtė shėrbėtorja e Zotit, si Abrahami, Moisiu, profetėt; shėrbimi i saj ėshtė ashtu si shėrbimi i tyre, por edhe mė shumė ėshtė liria.

2) Kur Maria lind Jezusin, fillon detyra e saj si pėr tė gjitha nėnat> Ajo duhet tė rrisė Jezusin.
    Me Jozefin, me tė cilin i ndan pėrgjegjėsitė e saj, ajo ēon foshnjėn nė Tempull pėr t’ia paraqitur Zotit, pėr tė shprehur blatimin pėr tė cilin ndėrgjegja e saj njerėzore ėshtė ende e paaftė.
    Pėr tė, ajo merr nga Simeoni lajmin e misionit tė vet (Lk 2,29-32.34v).
    Ajo ėshtė pėr tė edukatore e ndėrgjegjshme pėr autoritetin e saj (Lk 2,48) dhe Jezusi i nėnshtrohet si asaj ashtu edhe Jozefit (Lk 2,51).

3) Maria mbetet nėnė, kur Jezusi arrin nė moshėn e tė rriturit.
    Ajo ndodhet pranė tė birit tė vet nė ēashtin e ndarjeve tė dhimbshme (Mk 3,21.31; Gjn 19,25vv).
    Por detyra e saj merr atėherė njė formė tė re.
    Luka e Gjoni bėjnė qė tė ndihet kjo gjė nė dy etapa kryesore tė pjekurisė sė Jezusit.
    Nė moshėn 12, izraelit me tė drejta tė plota, Jezusi u shpall prindėrve tė tij tė tokės se ai i detyrohet sė pari hyjnderimit tė Atit tė vet qiellor (Lk 2,49)
    Kur ai e fillon misionin e tij nė Kanė, fjalėt e tij drejtuar Marisė: “Moj burrneshė, a ėshtė punė pėr ne? Ende nuk erdhi koha ime!” (Gjn 2,4) janė mė pak ato tė njė biri sesa tė njė pėrgjegjėsi tė Mbretėrisė; ai kėrkon nė kėtė mėnyrė pavarėsinė e vet si i dėrguar i Hyjit.
    Tani e tutje pėr kohėn e jetės sė vet mbi tokė, nėna fshihet pas besimtares (Mk 3,32-35; Lk 11.27v).
    4) Kjo zhveshje pėrfundon nė Kryq.
    Duke i zbuluar Marisė fatin e Jezusit, Simeoni e kishte paralajmėruar sė njė shpatė dio ta tejshponte shpirtin e saj kur tė ndahej Izraeli dhe se do tė kalonte sprovėn e fesė (Lk 2,34v).
    Nė Kalvarin kryhet amėsia e vet, si e paraqit Gjoni nė njė skenė ku gjithēka ėshtė domethėnėse (Gjn 19, 25vv).
    Maria rri nė kėmbė nė rrėzė tė kryqit,.
    Jezusi i drejton pėrsėri fjalėn solemne “Grua”, qė tregon autoritetin e tij si Zotėria i Mbretėrisė.
    Duke i treguar nėnės sė vet dishepullin e pranishėm: “Ja, biri yt”, Jezusi e thėrret atė pėr njė amėsi tė re, qė do tė jetė kėteje tutje roli i saj nė popullin e Zotit.
    Ndoshta Luka deshi tė sugjėronte kėtė mision tė Marisė nė Kishė, kur e tregonte nė lutje me tė 12 nė pritjen e Shpirtit tė Shenjtė (Vap 1,14); sė paku kjo amėsi e gjithanshme duhet t’i pėrgjigjet mendimit tė tij, i cili ka parė nė Marinė pėrsonifikimin e popullit tė Hyjit, vajzėn e Sionit (Lk 1,26-55).

torrkerry
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga torrkerry : 20-05-2009 mė 11:09

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Citim Postuar mė parė nga Gregu Lexo Postimin
    Temen nuk e kam hapur KUNDER dikujt! As nuk pretendoj te jem kunder dikujt. (Ky eshte treguesi se si gjykojn disa).
    Tema eshte hapur per te pare rolin e Maries sipas bibles e jo sipas pikpamjeve dhe deshirave njerezore.

P.S.
    torrkerry,
    Ke harruar me e nenvizuar kete: t'i drejtohen lutje ose t'i jepen tituj te vecant.
    Ato fjale nuk i kam nenvizuar sepse lutjet e titujt nuk i kemi te perbashket. Kam nenvizuar doktrinene qe e kemi te perbashket!

Torrkerry

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Une e kam ndjekur kete teme vazhdimisht edhe pse nuk kam shkruar.
    Une nuk mund te shkruaj kur aty nuk ka miresjellje. Fyerjet dhe shpifjet nuk hapin rruge, por mbyllin.
    Ndihesh i fyer edhe pse je duke ofenduar e fyer me mosbesimin tend Nenen e Zotit qe e nderojne ne toke e ne qiell?!

Cfare do te mbjellesh edhe do te korresh.
    Albo

Shtegtari! Maska e Gregu
    Anėtarėsuar
    30-11-2008
    Postime
    869
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Ndihesh i fyer edhe pse je duke ofenduar e fyer me mosbesimin tend Nenen e Zotit qe e nderojne ne toke e ne qiell?!

Cfare do te mbjellesh edhe do te korresh.
    Albo

Ajo qe gjithmone me bene pershtypje eshte kur dikush don me e mbrojt Zotin!

Ne kete teme duket sikur disa po e mbrojn Marien duke menduar se po e mbrojn nenen e Zotit.

Te nderuar Zoti nuk ka nene. Zoti nuk eshte i lindshem, pra nuk lind ne nje kohe te caktuar. Jezusi ishte para Maries.

Ti qe me thua mua se po e fyej Marien, me sill faktin se ku e kam fyer dhe ku une jam ne kundershtim me biblen. Jezusi e respektoj deri aty ku duhet respektuar dhe nuk i dha ndonje privilegj, dhe as qe kerkoj nje gje te till. Maria ka rolin e saj ne histori dhe i till duhet te mbes, dhe jo te ngritet ne nje nivel me Zotin, duke e quajtur bashkshpetimtare, te shenjte (te gjithe kur te vdesim dhe kur te jemi ne prani te Perendise do te jemi te shenjte), ti lutesh asaj, ti kerkosh te ndermjetesoj tek Zoti... Atehere perse vdiq Krishti? Pse u derdh gjaku i Tij? Nuk mjafton Ai por na u dashka edhe nje ndermjetes?

Mos e provokoni mendimin tim, sepse nuk jame duke kerkuar kete gje, por te diskutohet mbi temen.

Gregu
    "Nė fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranė Perėndisė, dhe Fjala ishte Perėndi!"

i'm not fragile Maska e Daniel Maker
    Anėtarėsuar
    17-03-2008
    Postime
    1,802
    Un spara mor vesh shum po kjo Maria me ne fund,si ka mundsi eshte virgjer dhe ka lind Jesusin? Nje gjo nuk shkon ktu..
    Ai Bepi o bon sikur nuk nigjon se kot qe thot e ka pas mik ate engjullin Gabriele se ai ka pas qen shejtoni

Pa u zi ma zidhni ket mister. pa ofendime.
    mos luj se sta quj

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anėtarėsuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386
    Citim Postuar mė parė nga torrkerry Lexo Postimin
    GREGU,
    DO TE NENVIZOJ NE POSTIMIN TEND GJITHĒKA NGANJE KATOLIK MUND TE PRANOHET PA PROBLEME.

Torrkerry
    Torrkery cka jane sakramentet, dhe p.sh. eukaristi?!

Qito i gjeta ne wikipedia...

http://en.wikipedia.org/wiki/Eucharist

Kete sqarim ne Catholic Encyclopedia

http://www.newadvent.org/cathen/05572c.htm

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Atehere perse vdiq Krishti? Pse u derdh gjaku i Tij? Nuk mjafton Ai por na u dashka edhe nje ndermjetes?
    Me te njejten llogjike dhe me te njejte fryme krenarie te qoftelargut mund te thuash edhe:

- Perse na duhen apostujt, nuk na mjafton Krishti?
    - Perse na duhet Tradita e Shenjte Apostolike e Kishes, nuk na mjaftojne vetem ato librat e Bibles?
    - Perse na duhet Kisha, nuk na mjafton "besimi individual"?
    - Perse na duhen mesimet e shenjtoreve dhe teologeve te krishtere ne keta 2000 vjet te Krishterimit, nuk na mjafton vetem mendja jone qe na ben qe ta interpretojme Shkrimin e Shenjte ashtu sic duam ne?

Dhe kulmi i injorances eshte kur protesante si puna tende dhe e Penelit me lart thone:

- "Po te mos kish pranuar Maria, Perendia do kish gjetur nje Virgjereshe tjeter", duke i dhene "mend" edhe Perendise se si duhet te realizoje shpetimin e Krijeses.

Ne syte e Perendise, edhe nje mysliman eshte me i denje se sa nje protestant. Pasi edhe ai myslimani tregon me shume respekt per Nenen e Zotit, Meriamin, se sa ju protestantet.

Megjithate, nuk eshte faji juaj, eshte faji im qe e harxhoj fjalen time me njerez qe as nuk dine e as nuk duan te mesojne.

Albo

Faqja 6 prej 11 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjykimi i dhunes sipas Bibles dhe Islamit
    Nga altin55 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 51
    Postimi i Fundit: 26-04-2009, 11:21
  2. Ēlirimi i Frymės
    Nga Matrix nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 59
    Postimi i Fundit: 12-08-2005, 12:55
  3. Analize e nje muslimani
    Nga Klevis2000 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 16-12-2004, 18:48
  4. Te hedhesh veten ne ere per biblen
    Nga Arrnubi nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 86
    Postimi i Fundit: 30-04-2004, 07:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •