Postuar mė parė nga
Gregu
Kur e hapa kete teme, mendova se zhvillohej nje bisede qe do jete shembull per kete forum, por kisha gabuar rend!
Me vjen turp kur hyj neper tema dhe shohe vetem paragjykime, fyerje...
Kam menduar thell keto kohe dhe perfundimi im eshte se ketu, postimi i dikujt niset nga paragjykimi dhe "urrejtja" ndaj tjetrit. Thjesht duke u bazuar se cilit besim i perket, aty fillon edhe replika negative.
Une e kam ndjekur kete teme vazhdimisht edhe pse nuk kam shkruar.
Une nuk mund te shkruaj kur aty nuk ka miresjellje. Fyerjet dhe shpifjet nuk hapin rruge, por mbyllin.
E falenderoj Peniel-in per pjesmarrjen ne kete teme (kuptohet edhe gjithe te tjeret).
Postimet qe i ka bere Peniel per mua jane te mjaftueshme per te kuptuar rolin e Maries ne bibel.
Por meqė fillova te beje kete postim, po i them dy llafe. (nuk do mbeshtetem ne postimet e mesiperme).
Maria eshte personi qe Perendia zgjodhi, dhe kur them zgjodhi, nenkuptoj se Perendia kishte edhe mundesi te tjera, por Maria ishte zgjedhja e Tij.
Po cfare e bente Marien me ndryshe nga grate e tjera? A ishte e vetmja Maria vajza e virgjer ne ate kohe?
Mendoj se nuk ka nevoj per ndonje pergjigje, thjesht ishte zgjedhja e Perendise.
Po pse i tha engjulli "hirpolte, dhe e bekuar"?
Maria ishte me e favorizuara nga te gjitha grate meqe u zhgjodh nena e Jezusit.
Megjithate asnje nga librat e Dhjates se re nuk thone se ajo duhet te adhrohet, t'i drejtohen lutje ose t'i jepen tituj te vecant. Maria gezon respektin tone, por vetem Biri i saj meriton adhurimin tone.
Perendea ka perdorur njerez te ndryshem per ta bere te dukshme lavdin, dashurine, karakterin, cilesit e Tij, Shenjterin e Tij. Maria eshte nje nder ta.
Ajo cfare eshte shqetesuese per mua eshte se Maries i eshte dhene nje rol qe nuk i takon, eshte vene ne ate pozite qe nuk eshte per te.
Nje nder deklaratat me te kuptueshme si cili eshte roli i Maries mes Krishtit eshte dhene tek Mateu 12:46-50
46 Ndėrsa ai vazhdonte t`u fliste turmave, ja nėna e tij dhe vėllezėrit e tij po rrinin jashtė dhe kėrkonin tė flisnin me tė.
47 Dhe dikush i tha: ``Ja, nėna jote dhe vėllezėrit e tu janė atje jashtė dhe duan tė flasin me ty``.
48 Por ai duke iu pėrgjigjur, i tha atij qė e kishte lajmėruar: ``Kush ėshtė nėna ime dhe kush janė vėllezėrit e mi?``.
49 E shtriu dorėn e vet drejt dishepujve tė vet dhe tha: ``Ja nėna ime dhe vėllezėrit e mi.
50 Sepse kushdo qė kryen vullnetin e Atit tim qė ėshtė nė qiej, mė ėshtė vėlla, motėr dhe nėnė``.
Sipas kesaj deklarate te vet Krishtit shohim se per Te (Jezusin), nene, vella, moter eshte ai qe e ndjek Ate.
Jezusi kurr nuk mori ndonje urdher nga Maria, as dishepujt. Tek dasma ne Kane, prap eshte Jezusi qe jep urdher. Jezusi nuk pranon te urdherohet nga Maria apo ti bindet asaj. Dishepujt iu binden Jezusit dhe jo Maries.(Per kete mund te lexosh postimin tim me siper)
Askund nuk gjejm se Maria ka bere nje fjalim, nje predikim...
Te qenurit bashke me dishepujt dhe besimtaret(burra e gra) e tjere, nuk do te thote se ajo kishte nje rol te vecant.
Perendia Trini ishte qe para krijimit, ne krijim dhe do jete pafundesisht. Mari nuk i gezon keto cilesi. Te barazosh ne njefar menyre Marien me Jezusin eshte rrezik i madh teologjik.
Une nuk kam pergjigje per kete pyetje kur e di se qe nga Adami e ketej te gjithe njerezit jane mekatar.
Romaket 3:23 sepse tė gjithė mėkatuan dhe u privuan nga lavdia e Perėndisė.
Por duke qene se Maria ishte mekatare nuk do te thote se edhe Jezusi u be i mekatshem.
Ai nuk trashegoj mekat. Perendia eshte i pa mekat.Ne driten e kesaj te vertete dalim se vetem Krishti ka fuqi shpengimi dhe jo Maria pasi qe eshte njeri dhe ne mekat.
Kisha katolike i lutet Maries dhe i kerkoj ndermjetesim tek Perendia! (Rruzarja qe behet cdo dite eshte nje shembull, po ashtu edhe figura e saj ne kishe)
Por cfare thote bibla?
1 Gjoni 2:1 Djema tė mi, ju shkruaj kėto gjėra qė tė mos mėkatoni; dhe nė qoftė se ndokush mėkatoi, kemi njė avokat te Ati, Jezu Krishtin tė drejtin.
Gregu
Krijoni Kontakt