Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 14
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    06-12-2008
    Postime
    79

Orakull-Prejardhja

Nga ju qe merreni me gjuhen dhe historine shqiptare,mund te kem nje ndihme?Nga e ka prejardhjen fjala "orakull"?

Orakull..........oraculum(latinisht)....e formuar nga ORARE=PARLARE=TE FLASESH(denominativ i gojes)...ose dhe oratio>diskutim.

origjina eshte latine

ORIS=GOJA

Sensual
    Anėtarėsuar
    17-02-2009
    Postime
    4,304
    orakull = orale

pirg hologramesh Maska e Inteligjentja
    Anėtarėsuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Ne kontinentin e Kurrkundit
    Postime
    862
    Pse shkoni aq larg? Une perhere e kam kuptuar si ora-kulle = kulle/vend ku tregohet ora/fati. Duhen pyetur ekspertet po ne shqip ka shume kuptim per me teper qe Orakulli i Dodones ishte pellazgo-ilire.
    Homo sum; humani nil a me alienum puto.

Citim Postuar mė parė nga Inteligjentja Lexo Postimin
    Pse shkoni aq larg? Une perhere e kam kuptuar si ora-kulle = kulle/vend ku tregohet ora/fati. Duhen pyetur ekspertet po ne shqip ka shume kuptim per me teper qe Orakulli i Dodones ishte pellazgo-ilire.
    aha ti na del tek varianti grek ora=spazio determinato del tempo(hapesire e percaktuar e kohes),je gabim "inteligjente",ben mire te postosh atje ku merr vesh(ke romanca apo tek kenget a ku di une)....ti kerkon ta nxjerresh qe origjina e fjales eshte shqip por indirekt thua qe eshte greqisht.aha

sorry por nuk eshte keshtu----une te ēova deri tek oris(lat)=goja...fjale latine e cila ka patjeter nje fjale paraardhese dhe une nuk kam ndermend ta them qe tani,do shikoj zhvillimin e temes,te shohim ca perlash te tjera do postoni.

per etimologji false derivon dhe orar dhe oroskop.

curriculum si e spjegon ti inteligjente duke qene qe ka te njejten prapashtese si oraculum---perseri me kulle ka te beje....merru me mire me gjera qe ke kellqe sesa me dodonen dhe orakull

ps.firma ime nuk vlen ne te gjitha rastet,vetem per raste te kufizuara dhe ne gjera te kufizuara vlen.......sorry por nga ju te treja joeksperte qe keni postuar ne kete teme nuk mund te mesohet asgje.

te shohim ndonje tjeter joeksperte,ose lereni ne doren e profesionisteve keto lloj temash.

eshte javan,baptist,barat,dalan etj qe marrin vesh nga kto pune.

shendet.

Sensual
    Anėtarėsuar
    17-02-2009
    Postime
    4,304
    po mvinka keq qe se kam gjet ... booo sa inat

Citim Postuar mė parė nga Enii Lexo Postimin
    po mvinka keq qe se kam gjet ... booo sa inat
    lol ēa kishe parasysh ti me ate orakull=orale....ok dhe ajo lidhje me gojen ka

ps.lene se e gjejn kto dy tjerat

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    06-12-2008
    Postime
    79
    Me sa po shoh,origjina na del latine.Cudi!Se une mendoja qe kishte rrenje shqip.Nejse,nese marrim si rrenje pjesen e pare,pra ora,mund te kete dy interpretime.Me aq sa njoh gjuhen italiane,disa ketu kane te drejte,por nje orakull nuk flet vetem.Ai parashikon.Dalim tani,ne interpretimin e dyte.Me sa di perseri nga greqishtja e vjeter,pjesa e pare,"ora"do te thote shoh,shikoj,pra ketu une gjej nje baze.Gjithmone pa qene e sigurte.

Ps.Po ne fakt,do te doja nje interpretim me te sakte.

nuk kisha dyshim,do na dilte greqishtja ne skene

ikim ca me tutje. se gerqet jane ca si te vone ne histori.bejne mire te kerkojne roots andej nga siria.

oris derivon nga osis dhe kjo e fundit nga oshthan=goja.

pra orakull nuk ka te beje me te shikuarit apo parashikuarit,por me te folurit....orakujt nuk ishin fallxhore gipsy
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga CASANOVA1 : 06-03-2009 mė 09:49

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Prejardhja e fjales Krisht ?
    Nga dardajan nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 11-12-2024, 08:56
  2. Prejardhja e fjales Albania?
    Nga s0ni nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 86
    Postimi i Fundit: 26-10-2016, 06:37
  3. Arvanitasit dhe prejardhja e grekėve
    Nga drini_nė_TR nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 12-06-2015, 13:29
  4. Prejardhja e goranëve
    Nga FlashMx nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 126
    Postimi i Fundit: 17-12-2013, 18:11
  5. A eshte e konfirmuar prejardhja arbereshe e Napoleon bonapartit
    Nga Inteligjentja nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 28-12-2008, 03:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •