Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 33
    pirg hologramesh Maska e Inteligjentja
    Anėtarėsuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Ne kontinentin e Kurrkundit
    Postime
    862

A eshte e konfirmuar prejardhja arbereshe e Napoleon bonapartit

Fillimisht dua te kerkoj ndjese ne rast se nje teme e tille e ngjashme eshte hapur me pare (nga kerkimi im i temave nuk rezultoi asgje). Se dyti, nuk isha e sigurte ne c`nenforum ta hapja kete teme.

Rastesisht kam degjuar (nga burime te pakonfirmuara) se mendohet qe e ema e Napoleonit, Leticja ka qene me origjine arbereshe. Arsyeja pse mendohet kjo eshte sepse sipas disa burimeve Napoleoni kur nxehej jashte mase fillonte dhe fliste ne nje gjuhe enigmatike qe s`kuptohej nga askush. Kjo gjuhe, mendohet te kete qene nje fare arberishteje e vjeter qe Bonaparti mund ta kete mesuar nga e jema (dhe sic dihet femija e kupton gjithnje gjuhen e nenes). Keto eshte e vertete qe s`kam mundur ti konfirmoj, ndaj e kam hapur kete teme ne forme pyetese per te pasur mundesi te pasuroj dhe une dijet nga debatet qe shpresoj te lindin. Nqs keni me shume njohuri mbi kete ceshtje, jeni te mirepritur.

Une mbetem skeptike.
    Homo sum; humani nil a me alienum puto.

Inteligjenta Bonoparti ka qene korsikan. Une sdi qe Leticia te kete qene arbereshe por mund te jap kete pergjigje dhe me pas nxirre vete perfundimin. Vendet ku arbereshet u vendosen ne Itali jane, Kalabria ku u perqendruan pjesa me e madhe, Sicili dhe pati disa familje qe shkuan ne Korsike. Jane te vetmet zona ne gjithe Italine qe kane faida ose gjakmarrjen, pothuajse identike sic e kemi ne shqiptaret. Dikur kur jetoja ne Itali flisja me nje mikun tim per origjinen e gjakmarrjes dhe si sipas studimeve qe kishte bere ai me thoshte se nuk ka ekzistuar ne Itali perpara shekullit te 16-te.

Anėtarėsuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Postime
    862
    Hmm, faleminderit per infon Darius. Se dija qe arberesh kishte edhe ne Korsike.

i/e regjistruar Maska e daniel00
    Anėtarėsuar
    05-06-2004
    Vendndodhja
    tr
    Postime
    2,836
    Ne frengjisht nuk gjendet asnj lloj gjurme e tille , po citoj edhe postimin e dikujt :

NE biografine e tj botuar ne frengjisht nga MAX GALLO nuk thuhet asnje detaj qe te kete origjine arbereshe. Perkundrasi ne shkrimet e ROBERT DE ANGELI qe eshte me prejardhje SHqiptare nga Permeti thot qe Napoloni ishte arberesh. Duhet patur kujdes ne studjues te tille pasi po ta lexosh , ai ēdo gjeje i jep origjine SHqiptare .

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    shif ketu inteligjentja,nese di italisht,nese jo.e perkthej.

Napoleone Bonaparte di origine arbėreshė?
    Scritto da Jeff Horse

Nel 1903, Adolf Thieres scrive: <>.
    Adolf Thieres scrive che il fratello maggiore di Bonaparte ammise nel 1806 che la sua famiglia aveva origini arbėresh e relazioni con Ali Pasha Tepelena. Sulle origini della famiglia Bonaparte si esprime anche il Prof. Robert d'Angely, di origine Corsa, che ne parla nel suo libro "Enigma of race of origins and languages of Pelasg, Arian, Hellen, Etruscan, Greek and Albania". Si tratta di sette volumi, costato 30 anni di lavoro all'autore. Nelle pagine 113-117 d'Angely scrive che Napoleone Bonaparte era di origini Albanesi, le stesse origini di Alessandro Magno e di Skanderbeg.E' interessante notare come il professor d'Angely scriva che il cognome originario di Napoleone fosse "”Kalė-miri” (in arbėrisht buon cavallo) e non "Kalimeros" come alcuni studiosi greci affermano.
    In alcune cronache si trovano racconti di Napoleone che, in preda all'ira, parlasse in una "lingua sconosciuta". Questa lingua, definita "misteriosa" non poteva certamente essere Italiano, Tedesco, Spagnolo, Olandese o Inglese. Un altro curioso episodio sembra infittire il mistero: si tratta del trattamento che Napoleone riservņ ad un suo generale nel corso della campagna d'Egitto. Il generale stava cingendo d'assedio una fortezza protetta in massima parte da Albanesi. Il generale promise agli albanesi un salvacondotto in caso di resa ma, quando i soldati albanesi si arresero, il generale francese non rispettņ le promesse e disarmņ ed uccise i soldati albanesi (circa 2000 secondo le fonti). Napoleone venendo a conoscenza dell'accaduto, fece fucilare il generale e confiscandogli le medaglie. Perché lo ha fatto? Forse perché i soldati uccisi codardamente avevano il suo stesso sangue?

ps.napoleoni pushkatoi gjeneralin e tij vetem sepse ky i fundit,vrau dy mije shqiptare ne fushaten e egjiptit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 17-12-2008 mė 03:49

Anėtarėsuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Postime
    862
    Jam dakort. Mua ne fakt me erdhen ne vesh fare rastesisht dhe natyrisht qe i mora parasysh pseudo-shkencetaret qe me shume fantazojne se hulumtojne. Megjithate fakti qe nuk permenedet ne biografine zyrtare te tij nuk me duket shume shqetesues. Napoleoni mgjth i urrente francezet ne fillimet e hershme si kadet i akademise ushtarake (sepse e tallnin si fshatar qe ishte) me pas u be nacjonalist i cmendur francez dhe u mundua me cdo kusht te crrenjoste cdo grimce korsikane ne sjelljet e tij.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    Inteligjenta Bonoparti ka qene korsikan. Une sdi qe Leticia te kete qene arbereshe por mund te jap kete pergjigje dhe me pas nxirre vete perfundimin. Vendet ku arbereshet u vendosen ne Itali jane, Kalabria ku u perqendruan pjesa me e madhe, Sicili dhe pati disa familje qe shkuan ne Korsike. Jane te vetmet zona ne gjithe Italine qe kane faida ose gjakmarrjen, pothuajse identike sic e kemi ne shqiptaret. Dikur kur jetoja ne Itali flisja me nje mikun tim per origjinen e gjakmarrjes dhe si sipas studimeve qe kishte bere ai me thoshte se nuk ka ekzistuar ne Itali perpara shekullit te 16-te.
    arbereshe u vendosen dhe ne italine e veriut,ne piemonte psh.

i/e regjistruar Maska e gojanidz
    Anėtarėsuar
    24-06-2008
    Postime
    20
    Une do te thoja dhe nje fakt interesant .Kur po benim ne letersi shkrimtaret e huaj nje dite na qelloi te merrnim nje autor francez qe kishte shkruar per ishullin e korsikes.Ai aty pershkruan traditat e vendasve dhe thote se megjithese korsika ishte ishulli i frances njerzit dhe kultura e tyre nuk kishte asnje gje te perbshket me francezet .Ne kete liber ai pershkruan se si nje baba vret djalin vetem se ai genjen per nje fakt te caktuar.(Shume e ngjashme me traditat shqiptare).

Citim Postuar mė parė nga gojanidz Lexo Postimin
    Une do te thoja dhe nje fakt interesant .Kur po benim ne letersi shkrimtaret e huaj nje dite na qelloi te merrnim nje autor francez qe kishte shkruar per ishullin e korsikes.Ai aty pershkruan traditat e vendasve dhe thote se megjithese korsika ishte ishulli i frances njerzit dhe kultura e tyre nuk kishte asnje gje te perbshket me francezet .Ne kete liber ai pershkruan se si nje baba vret djalin vetem se ai genjen per nje fakt te caktuar.(Shume e ngjashme me traditat shqiptare).
    Me ngadale, eshte fakt qe Korsika nuk ishte e Frances, por si edhe Sardegna eshte popull me vehte, me kulture dhe tradita te ndryshme nga italiket.
    Por jo qe jane shqiptare, ose kjo qe jeni duke diskutuar, qe Napoleoni ishte arberesh..., me jepni nje dokument, qofte ne italisht o frengjisht, ose ne dialekte te ketyre ..., ku te jete edhe e argumentuar, jo me kot ti japim nje nenshtetesi nje personazhi kaq te famshem, pasi per kunderpergjigje italianet do te na e marrin Gjergjin tone...!

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    arberesh,korset jane italike,dialekti kors eshte nje lloj latino volgare e diteve tona qe vertet eshte ca larg me italishten standarte,por gjithsesi shume me afer me italishten sesa me frengjishten..........ka mjaft elemente te perbashket dhe me dialektin e ligurias...sardet jane gjithashtu italike.

ps.te gjithe dialektet italiane jane larg me njeri tjetrin.

vete mbiemri bonaparte>buona parte eshte italisht.......thuhet qe e ema e napoleonit ishte arbereshe.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Napoleon Bonaparti me origjinė nga njė familje arbėreshe
    Nga Albo nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 09-10-2011, 04:08
  2. Napoleon Bonoparti, Perandori I Frances Me Origjine Shqiptare.
    Nga ALBA nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 07-01-2010, 18:35
  3. Eparkia arbėreshe nė Kalabri
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-10-2005, 23:13
  4. Fakte interesante
    Nga kalivo nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 20-04-2004, 16:49
  5. Napoleon Bonaparti, perandori me origjinė arbėreshe
    Nga shoku_sar nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 27-09-2003, 02:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •