Postuar mė parė nga
salihaj
Mė parė thash dhe citoi: Pėr ma shumė, kėtu ėshtė bisedė ode, ku i pėrmbahem rregullave. Ju falė nderit i zoti i odes ademgashi, pėr shpjegimin qė ja bėri tė zonjės sė odes prishtinases. Asht qėndron nė fjalor. Unė mungoja dhe po sa hyra nė odė (PC). Vėrejta se ėshtė bėrė sqarim i qėlluar pėr fjalėn melez. Edhe unė jam me tė njėjtin status, melez apo diē tjetėr (kjo histori rrjedh nga lufta e Jenipazarit). Se vėrtetė ėshtė qė kam dajė nė Sanxhak. Por, ata kanė prejardhje nga Rugova. Kujtoi gjyshin tim (baba i nėnės sime) fliste shqip, ndėrsa gjeneratat pas gjyshit asnjėri nuk din shqip. Dua tė shtoi, se pėrveē melez, kryqėzimi midis dy specieve tė njėjtit lloj quhej hibrid. Sikur tė thosha hibrid, pata frik se mos po e bėjė farė misri apo diē tjetėr, andaj me aq e lash. Pėrndryshe, lėndėn shkencore gjenetika e kam pasur pėr qefi, e kam njohtė edhe e njoh fortė mirė se nuk ėshtė vetėm lėndė shkencore pėr ēfarė unė e kam mėsuar pėr botėn bimore dhe atė shtazore, po shumė tipare tė njeriut varen kryesisht nga radhitja e aminoacideve nė ADN duke krijuar kod gjenetik pėr njė tipar tė caktuar, sikur qė ka cekė zotėriu ademgashi e siē janė: ngjyra e lėkurės, ngjyra dhe lloji i flokėve, tė folurit, zėri, ngjyra e syrit, veti agresive, apo e qetė etj. Pėr tė mos ngarkuar kėtė materie nuk po ceki mė, se janė me dhjeta, apo qindra tipare te njeriu. Njėkohėsisht, kėtė lėndė ma ka ligjėruar njė profesor nga Sarajeva dhe ja ka filluar mė kėtė thėnie: Pela e bardhė ka vrenjt qenin laraman dhe e ka pjellė mazinė e larmė. Ēfarė hamshor edhe ēfarė pela po sillen vėrdallė nėpėr Kosovė, ka filluar tė vėrehen mėza (melez) me ngjyra qė nuk i pėrkasin racės sonė Sa do qė ne tė jemi internacionalist, natyra me ligjet e veta nuk falė gabime. Edhe amebėn si gjallesė njėqelizore natyra e pėrcjellė. Mendimi i profesorit me pėlqej shumė, sepse nuk e kisha dėgjuar as lexuar asnjėherė mė parė. Nė vitet e tetėdhjeta, mė kujtohet njė titull nė shtypin serb: se filan shkencėtari serb tė cilit nuk ja di emrin, ka zbuluar kodin gjenetik pėr gjuhėn serbe. Atė zbulim e kanė aprovuar tė gjitha instancat e botės shkencore, e sidomos ajo gjenetike. Pėr kėtė materie do bėjmė fjalė nė rastet tjera. Ne nė pėrgjithėsi, bukur shumė jemi pėrqendruar vetėm nė forcėn e logjikės pėr ti vlerėsuar ca gjėra, qė fjalėn e fundit e ka dhėnė shkenca.
Krijoni Kontakt