"Projekti 21" nuk i bėn reklamė vetes, afirmon tė tjerėt!
Eh zgjohuni ju zotrote gjith naten rrini e tash diten flini zgjohuni e shhini qar kohe e mir te knaqet shpirti n'rreze t'diellit
mirmengjesi Drenic
if love is the answer, could you rephrase the question?
Unė po e filloi, e Ju demantoni vetėm me shembuj konkret. Po edhe nėse me demantoni, kėtė nuk janė fjalė tė mijat, por tė pleqve tė asaj kohe, njėri nga ta tani i ka 99 vjet dhe quhet Hysen Hiti. Ashtu si ju pyeta Juve, e kanė pyet edhe Hasan Regjėn: si mund tė vėrtetosh gjatėsinė e plepit pa e matė me masė siē ėshtė hapi, pashi, pėllėmba, pėlqiku e masa tjera tė asaj kohe? Hasini ju ka pėrgjegjės thjeshtė: Kur bėhet mesi i ditės, hija e njeriut ėshtė barazi me gjatėsinė e trupit tė njeriut. Kur njeriu e dinė gjatėsinė e vet, pret gjysmėn e ditės, kur gjatėsia e hijes ėshtė e barabartė me trupin e njeriut, atėherė e matė hijen e plepit dhe vlerėson gjatėsinė e plepit duke krahasuar me hijen e tij.
Sa i pėrket pyetjes sė dytė rreth verifikimit tė kufomės se cilės familje i takon, Hasan Regja u ka thėnė: nėse nuk dini se cilės familje i takonin eshtrat e kufomės, duhet marrė ashtin e kufomės dhe gjakun e anėtarit tė familjes qė mendohet se kufoma i takon asaj familje atė pikė gjaku e qet nė ashtin e kufomės, nėse ashti e thithė at gjak, atėherė me siguri i takon asaj familje. Pėrkundėr kėsaj, nėse ashti nuk e thithė gjakun kufoma nė fjalė nuk i takon asaj familje.
O Ēaush! Rri rehat e mos qprush ha, ha, ha! Edhe pse e di qė ėshtė dalė libri nė shitje nuk e kam ble ende. Tani me ke shty menjėherė me shkuar nė librari. Ajo qė e shkruat ju ėshtė e vėrtetė, se Rexhė Hyseni e ka pleēnuar kėtė pleqėri, mirėpo, Rexha ėshtė baba i Hasanit emrin e tė cilit do e gjeni nė librin e Ajet Haxhiut Shota dhe Azem Galica. Njė kohėsisht, sa isha i lodhur nga vizitat qė i bėra sot, siē thotė zotėriu ademgashi, Ju zotėri Ēaush fortė me keni freskuar. Ju lumtė!. Ua kthefsha pėr tė mirė! Sepse unė pikėrisht jam pjellė e tė cekurve nė tregimin qė ju e shkruat. Njėkohėsisht, edhe unė e kam njoftė pak Xhamajl Abrinė.
E ti e zonja shtėpisė prishtinase, nėse donė mi rrethuar meshkujt, ata qė janė tė martuar gjeju punė, e ata qė nuk janė tė martuar martoj, se pėr ndryshe nuk tė rrinė rehat.
Zotėri "ademgashi", shikoje njė emision nė njė televizion tė Krocaisė qė quhet NOVA, me temėn "Ēasit i tė vėrtetės" ose kroatisht "trenutak istine". ēdo tė marte nė ora 20 (njėzet). Atėherė do me tregoish vėlerėn e kėtij emisioni.
Z. Salihaj, fatkeqėsisht sa pėr televizor jam "sakat". Po tė ishte punė kompjuteri nuk jam keq me tė. Po, sa pėr vlerėn e emisionit unė nuk dyshoj. Njė shtet qė ka Akademinė e Shkencave mbi 150 vjet( hiq kėtu shkjetė qė kanė politizuar edhe shkencėn pėr qėllime tė tyre tė errėta ) nuk dyshohet nė kualitetin e tij.
"Projekti 21" nuk i bėn reklamė vetes, afirmon tė tjerėt!
I nderuar salihaj!
Sa shume qe isha kurreshtar te te njohe..."tani te gjeta ha,ha ,ha"! krejt spontanisht e kam postu ate shkrim duke u mundu ta plotesoj pytjen qe kishe len paraprakisht!Te ēmoj shume per gjithe ate qe sjell ne Oden-sofren tone te perbashket.Une isha i ftuar ne promovimin e librit ne fjale.Edhe me te ēmuar e beri promovimin prezenca e Familjes EMBLEM E SHQIPTARISE Z. Murat Jashari,po ashtu aktori i madhe Ēun Lajqi shpalosi disa fragmente te kohes se Xhemail Abrise,duke interpretuar para te pranishmeve rolin e Xhemailit ....!
Ne shenje respekti per te gjithe te pranishmit ne Odė po sjell dhe disa thenje te Pleqnarit te Kosovės:
Porosi e Madhe e Xhemail Abrise,para vdekjes:
- Muejm me u ēlirue,veē kur t'ēlirohemi mes veti!Tutna qi kena me pritė 100 vjet me u ēlirue!
- Sa t'kėrset pushka midis nesh,kurrė i huej pej qafe s'ka me na u hjekė.
Shume ngrohtesisht,u pershendes te gjithve... ne Odė!
Dhuro shumė...e prit pak!
Ju respektoi, respekt pėr z. Murat Jasharin, gjyshin e tė cilit ja kam puthė nė dy faqe pėrafėrsisht njė muaj pa ndėrruar jetė duke luftuar me makinerinė serbosllave, pėrshėndes Qun Lajqin qe kam qenė pjesėmarrės i diplomimit tė tij nė temėn kaligula. Pėrshėndes tė gjithė ata qė lexojnė kėto shkrime qė po i shkruajmė bashkėrisht.
Sa i pėrket qė nuk kanė me u hekė qafe qafirėt, nuk jam profet, por kam diē nga profecia. Xhemajl Abria ka qenė trim dhe i menēur, mirėpo thonė: njė trimėri me shumė mjeshtri. E di se kanė ndryshuar raportet qė do i ceku njė ēikė mė poshtė. Jam shumė averziv ndaj politikės, kėshtu qė nga viti 1999 i kam jap veti kusht: 1. Qė kur shqiptari vret shqiptarin nuk do tė marr pjesė as nė varrim, e as kreshendosh, edhe nėse ėshtė nė pyetje anėtari i familjes sime. 2. Oda pėrpara ka qenė gjithmonė shkollė, nga paraqitja e universitetit nė Kosovėn e pasluftės, pėr mua vdes oda, edhe pse i ndjeri Shkelzen Haradinaj nė gusht tė vitit 1998 nė oborrin e shtabit tė Glloxhanit decidivisht me ka thėnė: nėse nga kjo luftė shpėtoi gjallė, ti ke me qenė ai qe do jesh nė krye tė odės. I treti ka qenė me radhė qė mi ka thėnė kėto fjalė. Me 23 mars tė vitit 1998 kam qenė nė odė tė Shaban Jasharit ma kurrė nuk kam shkuar nėpėr oda. Ku donė odė mė tė mirė, se sa tani qe jemi duke shkėmbyer mendime tė mira, shėndosha dhe tė pastra. Dhe 3. Edhe e fundit, nga dita e pėrfundimit tė luftės pėr mua vdes politika. Sa i pėrket raporteve qė pėrmenda se do i ceku janė kėto: 1. Sė pari ne jemi popull autokton, mė bujar, mė tė urtė, biologjikisht mė rezistent ndaj vėshtirėsive, natyrore, politike dhe sociale. Kėto tipare asnjė popull fqinjė nuk i posedon. 2. Nė konsideratė vjen thėnia e tė madhit Konfuce: ēdo shtet i kufizuar me kufi politik, ėshtė shtet artificial dhe i paqėndrueshėm. Ndėrsa, ēdo shtet qė kufizohet me kufi etnik, ai shtet ėshtė natyral dhe i qėndrueshėm. Pėr tė ardhur deri kėtu vetėm nevojitet menēuria, urtia dhe guximi i elitės politike qė do krijohet hap, pas hapi. Kėtu luan rol ligji natyror (rrushi sheh rrushin e piqet). 3. Serbi ēdo gjė qė ka bėrė ka bėrė nė ombrellėn e Jugosllavisė sė atėhershme e pėrkrahur nga ndėrkombėtarėt, se serbi si serbi me moralin e tyre zero, kurrė nuk kishte me mbajt shqiptarin nėn okupim siē e ka mbajt. 4. Vet profetėt e popullit serb vėllezėrit Tarabiq e kanė thėnė kėtė: do vjen koha, kur nė jug tė Serbisė, do paraqitet njė popull i ri si bari i gjelbėr me flamur tė vetin, mė tė cilin popull Serbia do pėrgjaket dhe armiqėsohet si kurrė mė shumė, mė nė fund do bėhem miq mė tė mirė me atė popull. Zotėri Ēaush ashtu si rri tani pran kompjuterit, kam qėndruar para kokės sė lopės duke njehsuar sa herė kafshon lopa barė gjatė kullosės. Delet epo gjedhi kur ishin tė uritura, nuk shikofshin asgjė, ēfarė zėnin pėrpara shkelnin edhe nėse ishte nė pyetje qengji, apo viēi i saj. Njeriu nga bagėtia dallohet se ka ndėrgjegjen, ndėrsa bagėtia instinkti. Mė pėlqen njė veprimtarė (tash qėllojani) , kur thotė: ende nuk ėshtė vetėdijesuar populli. Misri, ėshtė misėr, mirėpo pa i bėrė sė paku 110 ditė nuk vilet. Ne jemi shtet i ri, dhe jam optimist i madh se do ja arrijmė qėllimeve marramendėse qė vetė ky popull ka mė bėrė ēudi. Unė nuk jam kurioz pėr tė arritur atė kohė, mirėpo ēunat ton do e arrijnė nėse vlen ligji: Ēurani ,kur nuk i ka ngrėnė 40 arra ato do i ngrėnė pėr njė ditė. Jam shumė i bindur qė kemi hekė mė shumė se njė shekull, tani ato vuajtje do i pėrjetoi armiku ynė i deritanishėm i cili, nuk do pėrjetoi dhunė nga dikush siē kemi pėrjetuar ne, por do tretėt nga dhuna vetjake. shko e vatė me ditė e me natė. Ashtu si kanė ardhur, ashtu edhe do braktisen. Nuk ka ma stari jug Bogdane sa devet jugoviqa. Atėherė ju kanė dashtė nėntė e dhjetė e mė shumė Jugoviqa. Tani shkina njė e bėnė i dyti ėshtė tepėrt me treqind probleme duke konsumuar narkotik ose lėndė qė shkatėrronin shėndetin e njeriut.
Krijoni Kontakt