Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 45
    i/e regjistruar Maska e Borix
    Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Si ta shtrosh pyetjen "Ne cfare beson nje ateist" dhe "Ne cfare *nuk* besoj nje ateist" eshte e njejta logjike, njera pohuese tjetra mohuese. Ne rastin e pare, pergjigjia do te jepet pohuese, ne rastin e dyte ajo do te jepet duke perdorur antonime te rastit te pare ose fjalet e rastit te pare me lidhezen mohuese 'nuk'. Pra, nga ana logjike, pergjigjia do te ishte nje. Cdo orvatje tjeter nen kete kendveshtrim do ta konsideroja loje fjalesh, sic po behet me lart.

Ne te vertete, pyetja e parashtruar nga hapesi i temes eshte e pakuptimte. Gjithesesi, edhe sikur te ishte e kuptimte, pergjigjia ka permasa teper te medha. Duhet filluar te shpjegohen konceptet baze shkencore, pastaj ato te avancuara. Teksa te parat hapesi i temes mund t'i dije, per te dytat mund t'i rekomandoj libra (dhe ne fakt ia kam rekomanduar, besoj se ka filluar t'i lexoje). Edhe sikur t'i lexoje ato libra, serish do te hapte nje teme tjeter ku do te pyeste nga e para.

Dua te them se kjo teme nuk ka me kuptim, per sa kohe qe nuk transferohet ne nenforumin 'Lojra dhe Rebuse'.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Borix : 31-07-2007 më 02:29
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2007
    Vendndodhja
    Ne bote
    Postime
    192
    Vertete pyetje interesante dhe paksa absurde. Me fal per keto fjale, Lizi. Por besojne si ne tjeret kur nuk hudhemi ne biseda te ekzistences se Zotit.

i/e regjistruar Maska e altruisti_ek84
    Anëtarësuar
    18-07-2007
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    1,151
    Citim Postuar më parë nga Borix
    Si ta shtrosh pyetjen "Ne cfare beson nje ateist" dhe "Ne cfare *nuk* besoj nje ateist" eshte e njejta logjike, njera pohuese tjetra mohuese. Ne rastin e pare, pergjigjia do te jepet pohuese, ne rastin e dyte ajo do te jepet duke perdorur antonime te rastit te pare ose fjalet e rastit te pare me lidhezen mohuese 'nuk'. Pra, nga ana logjike, pergjigjia do te ishte nje. Cdo orvatje tjeter nen kete kendveshtrim do ta konsideroja loje fjalesh, sic po behet me lart.

Ne te vertete, pyetja e parashtruar nga hapesi i temes eshte e pakuptimte. Gjithesesi, edhe sikur te ishte e kuptimte, pergjigjia ka permasa teper te medha. Duhet filluar te shpjegohen konceptet baze shkencore, pastaj ato te avancuara. Teksa te parat hapesi i temes mund t'i dije, per te dytat mund t'i rekomandoj libra (dhe ne fakt ia kam rekomanduar, besoj se ka filluar t'i lexoje). Edhe sikur t'i lexoje ato libra, serish do te hapte nje teme tjeter ku do te pyeste nga e para.

Dua te them se kjo teme nuk ka me kuptim, per sa kohe qe nuk transferohet ne nenforumin 'Lojra dhe Rebuse'.
    Te besosh ne Zot je besimtar, te besojsh ne idhuj je idhujtar te mos besosh fare je ateist, nuk eshte krejt njesoj dhe nje logjik

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Te besosh ne Zot je besimtar, te besojsh ne idhuj je idhujtar te mos besosh fare je ateist, nuk eshte krejt njesoj dhe nje logjik
    Kjo eshte ajo qe kerkon ti te konkludosh. Faktikisht, besimi eshte dysor: ose beson ne nje qenie te mbinatyrshme, ose jo. Pra, ose je besimtar (pavaresisht fese) ose jo. Tek kjo e fundit, perfshihen te gjithe ata qe nuk besojne ne zot, pavaresisht se eshte idhulltar, agnostik, ateist, etj. Eshte, pra, e njejta logjike - njera pohuese dhe tjetra jo. S'e kuptoj pse keni deshire te beni lojra fjalesh...
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

i/e regjistruar Maska e Lizi
    Anëtarësuar
    11-07-2007
    Postime
    29
    pershendetje te gjitheve !

Ajo qe une desha te dij me hapjen e temes eshte ''besimi'' juaj .Nuk doja qe kjo teme te jete te shkonte ne shfrerejen e zemrit ,paragjykimit ,urrejtjes etj qe ju mund keni ndaj feve (ne pergjithesi ).

Jam mese e kenaqur nga pergjigjet e Borix (pervec njeres pike mund te jem dakord me mendimin e tij), X files e ndonje tjetri qe te pakten e kane argumentuar pergjigjet e tyre .

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Lizi Lexo Postimin
    E hapa kete teme per te kuptuar me mire bindjet dhe idete tuaj ,sa per kuriozitet Ne cfare besoni ? (Kujdes kjo teme eshte hapur per te pare ate qe ju besoni dhe jo ne ate qe nuk besoni )
    Me respektin me te madh per te miturit, se pari me duhet te te pyes: sa vjece je?

Per te marrur pergjigje per dicka qe te intereson, para cdo gjeje ne kete jete duhet te jesh ne gjendje qe se paku qe te thuresh nje pyetje valide - e jo te pohosh.

"Pyetje" te tilla, - pavaresisht faktit se mund te qendrojne gjuhesisht ( dhe fraza te tilla, gramatikisht pyetsore, mund te thuren me miliona), logjikisht nuk kane asnje kuptim ne bote me cka perfundojme se pohimi yt ne forme pyetje eshte absolutisht absurd!

Per ta bere te qarte kete:
    Me trego "sa kembe i ka gjarperi?" ose "sa krih i ka breshka?" ne rast se kerkon edhe pergjegjen time? (Kuptohet neqoftese nuk te mjaftojne keto dyja siper. Po ta bej edhe nje "pyetje" tjeter: "Cfare ngjyre ka nje lope e kalter?")

-----------------------------
    zgjidhje: (per kl. I sh.f.)
    "sa kembe i ka gjarperi?" = gjarperi ka kembe!
    "sa krih i ka breshka?" = breshka ka krih!
    "Cfare ngjyre ka nje lope e kalter?" = ekzistojne lope te klatra!
    "Ne cfare beson nje ateist?" = ateistet jane besimtar!

Cilen shkolle ke mbaruar, apo nuk ke vendosur ende?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Citim Postuar më parë nga Lizi Lexo Postimin
    E hapa kete teme per te kuptuar me mire bindjet dhe idete tuaj ,sa per kuriozitet Ne cfare besoni ? (Kujdes kjo teme eshte hapur per te pare ate qe ju besoni dhe jo ne ate qe nuk besoni )
    Per mendimin tim ateistet thjeshte nuk besojne ne Zot, pra ne te mbinatyrshmen. Gjithsesi çdokush ka kendveshtrimin e tij te jetes. Rendesi ka te respektohen rregullat morale dhe shoqerore pavarsisht a beson apo jo ne te mbinatyrshmen.

Moderator Maska e Pratolini
    Anëtarësuar
    10-01-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    724
    Pike se pari une mendoj se tema eshte shume e drejte dhe e gjetur.
    Gjithkush beson ne dicka, kuptohet, nese fjala besim shikohet nen nje kontekst shume me te gjere se sa besimi fetar. Keshtu qe perrallat se te te them cfare nuk besoj qe te kuptosh cfare besoj nuk pin uje.
    Te thuash nje pjese te se vertetes nuk do te thote qe ke thene te verteten !

Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    por qe nga botekuptimi im nuk ngjan aspak me ate "zot" qe fete na pershkruajne.
    Besimi eshte diçka intime dhe e tille duhet te mbetet.
    x-files, jo pa qellim te kam cituar vetem keto dy fjali.
    Nga njera ane une jam kurioz te di se cfare do te thote Zot per ty, por nga ana tjeter jam shume dakort kur thua se besimi eshte dicka intime dhe i tille duhet te mbetet. Keshtu qe ti shif e bej, por une jam kurioz

Pro diturise Maska e Gjelosh PRekaj
    Anëtarësuar
    07-07-2008
    Vendndodhja
    N'rranjen e Rozafs
    Postime
    681
    Ateistat besojne qe nuk ka zot.

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907
    Ateistat besojne qe nuk ka zot.
    Jo Gjelosh, ateistet e dine qe nuk ka zot, kurse fetaret besojne se ka gogol. Po mendoj zot, shejtan, engjuj, profete qe flutorojne si superman etj.
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ateizmin nuk e kanë shpikur komunistët (artikull)
    Nga Hyllien në forumin Agnosticizëm dhe ateizëm
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 10-07-2017, 09:32
  2. Si lindi harmonia fetare në Shqipëri?
    Nga Albo në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 127
    Postimi i Fundit: 27-10-2010, 08:41
  3. Vehabizmi po e dëmton pavarsinë e Kosovës
    Nga Cappuccino në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 173
    Postimi i Fundit: 22-02-2010, 08:31
  4. Prof. Hulusi Hako rrefen per luften kunder Fese..
    Nga Brari në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 12-11-2009, 12:22
  5. Informacion per Mitropoline e Korces
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 31-01-2009, 06:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •