Close
Faqja 6 prej 18 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 178
    Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Borix Lexo Postimin
    Ju si mendoni, a mund te kete nje debat te mirefillte ateist-besimtar? Dhe, a do te debatonit ju, personalisht me nje ateist/besimtar?
    Debati eshte i mundshem vetem me kleriket ose me sakte me pjesen qe merret me teologjine. Nje besimtar normal nuk ka kapacitet te debatoje se atij nuk i kerkohet te arsyetoje pertej disa caqeve, por cdo fe ka njerez te specializuar ne teologji te cilet jane teper te forte nga pikepamja racionale.

Po e njejta gje me ateistet, e kote te flasesh me nje ateist dosido, sepse niset e vazhdon me te njejtat gjera te cilat i thote pikerisht ne formen e besimit.

Mendoj se anjostiket jane kategoria me e pershtatshme per te bere debat te shendoshe fetar, duke qene se lirohen nga detyra e besimit apo mosbesimit e mund te peshojne argumentet pro e kunder.
    Gati te gjithe agnostiket nuk besojne ne fete tradicionale, por nuk perjashtojne ekzistencen e nje qenieje siperore.

Faktikisht aty ka ngecur edhe shkenca, duke qene se kjo e fundit i ka bere gati pershesh si kuranin ashtu edhe biblen. Anjostiku nuk mendon se racionaliteti shkencor mund te shpjegoje ndonjehere krijimin e botes dhe te jetes e eshte me racionale nje Qenie Siperore sesa absurditeti i rastesise dmth rastesia si krijuese e botes dhe e jetes eshte me absurde sesa Qenia Siperore. Ne mungese te provueshmerise se saj, ngelet agnostik.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Kur shkruajta me lart qe kjo eshte nje pyetje budallacke, dikush u ndie keq qe u shpreha ne ate menyre. Por ja qe mua me tingellon si nje pyetje budallacke, pasi e bukura me ju ateistet eshte se ju po perpiqeni te njihni "llogjikisht" Perendine. Nje njeri po mundohet te njohi nje Perendi.

Ti së pari Albo po bie në kontraditë me veten tënde, sepse në një postim më parë thua:

Fizikanti e shkencetari tha qe ai besonte ne Zot dhe se ishte i krishtere. Dha disa intervista ne media dhe tha "...sa me shume mundohesha te mohoja ekzistencen e Perendise, aq me shume kuptoja te kunderten." Dhe ky nuk ishte nje njeri qe iu afrua Zotit me "zemer ne dore" por me "fakte shkencore empirike". Me vone shkencetari nxorri edhe nje liber per kete.
    Ndërsa unë më lart pohoj se: Nuk ka asgjë racionale në besimin te zoti. ASGJË!
    Po problemi ku del? Po ja problemi del kur ti dhe të tjerë besimtarë kërkoni të argumentoni pse dhe si besoni në zot.
    Në momentin që argumentoni ju duhen mjete llogjike për ta bërë këtë. Mirëpo juve si për dreq zgjidhni argumenta fallco për të shpjeguar pse besoni.

Do të t'i them edhe ku ke përdor përsëri argumente fallco.

Besimi, duke mos qënë racional, nuk mund të mbështetet me asnjë argument. Është njësoj si të të kërkoj unë ty që të vërtetosh llogjikisht pse dashuron x femër. Ti mund të më thuash: mua më rreh zemra sa herë e shikoj, vdes për sytë e saj etj. Këto nuk janë argumente llogjike.

Po cilët janë argumentet llogjike?
    Ky psh:
    Eshte njesoj si te besosh se nje gote mund te nxere gjithe ujin e oqeanit. Natyra njerezore, nuk mundet as ta shikoje dhe as ta perceptoje dot Perendine.
    Mosperceptimi i perëndisë ama, nuk të pengon ty ta adhurosh në një formë të caktuar dhe njerëzore. Dmth nuk e njeh perëndinë, por ama je i bindur se është mësim i perëndisë që ti të mos hash mish të mërkurave dhe të premteve. Se çfarë ta jep këtë siguri ty, vetëm perëndia e di.
    Ti nuk e njeh perëndinë, po ti shprehesh se përbëhet prej Atit birit dhe frymës shenjtë. Po sikur të kenë shtuar dhe një tjetër family member gjatë kësaj kohe kta, si vete halli?

Ne fakt, Vete Perendia ne Bibel citohet nga profetet te kete thene: "nese njeriu do te shikonte fytyren time qofte edhe per nje cast, nuk do te jetonte me", qe do te thote se njeriu e njeh Perendine aq sa e lejon natyra e tij njerezore dhe aq sa Perendia e lejon ate ta njohe. Njeriu asnjehere nuk do te njohi esencen e Perendise, ai vetem mund te preket nga energjite e pakrijuara te Perendise. Perendia eshte i pakrijuar dhe njeriu eshte krijese e Perendise. Perendia ka nje natyre hyjnore dhe njeriu nje natyre njerezore.
    Ky argumenti më sipër, është fallco sepse vërtitet në rreth vicioz. Vendosim në vend të perëndisë një X politikan.
    Ti po më thua mua: Ai politikani është patriot dhe i pakorruptueshëm.
    Unë të pyes pse?
    Ti më thua se ai politikani e ka thënë vetë që është i tillë në një libër, dhe unë e besoj më thua.

???

Dhe kjo perpjekja juaj per ta "kuptuar" llogjikisht Perendine nuk eshte asgje me shume se sa nje perpjekje per ta kthyer natyren hyjnore te Perendise ne nje natyre njerezore, te cilen ju mund ta kuptoni, studioni, diskutoni.
    Perëndia ka natyrë njerëzore.
    Perëndia e shkretëtirës psh është homofob. Nuk i ka qejf homoseksualët.
    Perëndia është racist. Do një popull më shumë se të tjerët.
    Perëndia e biblës është narcizist, egoist etj etj.
    Ezekiel 25-17.

Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Po e njejta gje me ateistet, e kote te flasesh me nje ateist dosido, sepse niset e vazhdon me te njejtat gjera te cilat i thote pikerisht ne formen e besimit.
    Hyllin, kot ngatërrohesh me konceptet.
    Unë këtu deklaroj se cilido ateist që shprehet se është i bindur që nuk ka zot, është ateist budalla madje dhe besimtar.

Por 99% të ateistëve janë agnostikë.
    Ezekiel 25-17.

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Ky argumenti më sipër, është fallco sepse vërtitet në rreth vicioz.
    Te gjitha besimet ambrahamike, si dhe ato indiane bazohen ne argumentin tautologjik, gje qe i krijon nje lak aq te mprehte logjikes, sa nuk dallohet me e verteta nga falsiteti.

Nje person me lart thote se nuk duhet "logjike" per te kerkuar Perendine. Por, cfare duhet? Cfare mekanizmi aktivizohet ne tru per kete gje, perpos imagjinates teper te avancuar njerezore, sic cek Baptist me lart?

Une njoh vetem nje mjet per te kerkuar te verteten e larte - racionalja ose logjika qe dikush me lart e ve ne thonjeza - dhe nuk njoh mjet tjeter sepse ky eshte me i sakti.

Per sa shekuj me radhe feja me perendine ne krye ka persekutuar njeriun per shkak te argumentit ad bacculum - te sheh perendia, prandaj mos e bej kete se te zune flaket e dreqit. Ne fakt, feja po zevendeson ndergjegjen njerezore me nje mekanizem falsitetesh bazuar mbi friken. Per shembull, nese neser nje fetar largohet nga feja dhe nuk ka me ndergjegje te ngurte e te forte, atehere merreni me mend se c'krime mund te kryeje, sepse nuk njeh me frike nga ferri dhe sepse feja ia ka vjedhur teresisht ndergjegjen. Atehere, ne ateistet qe bazohemi teresisht tek ndergjegjia jone, tek morali yne, gje qe fetareve po iu zbehet, c'duhet te bejme, te luftojme fene si armike te arsyes, apo ta perqafojme?

Druaj se vetem ne kemi mbetur personat qe kerkojme te verteten ne kete bote, sepse ju te tjeret thoni se e keni gjetur. Udhe te mbare...!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Borix : 09-12-2008 më 02:41
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Unë këtu deklaroj se cilido ateist që shprehet se është i bindur që nuk ka zot, është ateist budalla madje dhe besimtar.
    Duket qarte se ti nuk e njeh mire filozofine e ateizmit.
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

[L]{I}[N]{U}[X] Maska e Ardi_Pg_ID
    Anëtarësuar
    28-01-2003
    Vendndodhja
    New York City Haven on Earth
    Postime
    2,678
    Citim Postuar më parë nga Julius Lexo Postimin
    ...... Vendosim në vend të perëndisë një X politikan.
    Ti po më thua mua: Ai politikani është patriot dhe i pakorruptueshëm.
    Unë të pyes pse?
    Ti më thua se ai politikani e ka thënë vetë që është i tillë në një libër, dhe unë e besoj më thua......

A do ekzistonte ne te vertete ligji i gravitacjonit nese nuk kishte nje person ose vete Isak Njutoni nje menyre per ta pasuar kete ligj ne ditet e sotme pra te themi me mire nje cope leter ose nje cope grafiti per ta vendosur qe une pashe nje molle te bjere nga pema edhe arita ne kete konkluzjon qe ekziston graviteti ne toke edhe eshte nje gje qe une e quajta Forca e Gravitetit. Po perse greket mburen e thone qe Aleksandri ishte grek se ne nje menyre ata e vendosen ne nje cope papirusi qe Aleksandri eshte grek e Maqedonasit nuk e vendosen qe ky ishte Maqedonas. Prandaj arsyetimi jot Julius nuk eshte i sakte. Mos besoni se perendia eshte nje gje qe e shkruajten ne liber 3 "peshkatare". Le ta quajme Perendine edhe Besimin nje menyre kontrolli ndaj njerezve qe ne te vertete ka disa baza qofte kjo Bibla apo Kurani qe mund te jene te verteta edhe mund te mos jene te verteta por qe ne te vertete nuk ka asnje menyre ose fakt ti hedhe poshte. Une pershembull besoj ne teorine e evolucjonit te Darvinit po nuk besoj ne "teorine" e Big Bang pasi per mua tani nuk ka asnje fakt qe te me tregoje se si nga nje shperthim aq i madh gazrash te arije te mbijetoje edhe qeliza apo bakterja me e vogel qe te kete sjelle nje krijim jetese kaq te madhe. E vura ne thonjaza teorine se per mendimin tim me aq sa une di eshte nje hipoteze e pa vertetuar shkencerisht edhe teorikisht po thjesht eshte mare si e vertete nga observimet astrologjike. Nese shkurt per mua Perendia ekziston edhe eshte i pranishen derisa te vertetohet e kunderta.

Ardi
    Forgiving Islamic Terrorists is Gods Duty, Our Duty Is To arrange the Meeting
    N. H. Schwarzkopf

Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Duket qarte se ti nuk e njeh mire filozofine e ateizmit.
    Po ta kesh ndjek Dawkins, rendit forcën e besimit nga 1 deri në 7. Ai thotë se është te 6.99.
    Të njëjtën gjë them edhe unë.

Është njësoj si argumenti i tre k0qeve. Çka duhet të thotë dikush duhet të jetë - Nuk e di.
    Po vër re, flasim për konceptin zot dhe jo një zot të caktuar.
    Unë jam i bindur se nuk ka zot të përcaktuar real. Sidomos kta abrahamikët. Po për konceptin zot nuk jam i bindur. Askush nuk duhet të jetë.
    Racionaliteti tënd duhet të operojë më saktë me mosdijen.
    Ezekiel 25-17.

Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Nese shkurt per mua Perendia ekziston edhe eshte i pranishen derisa te vertetohet e kunderta.
    (...debat ne vazhdim degradojne sepse nuk lexohen debatuesit e deritanishem)

Po te shohesh me larte, kam shpjeguar perciptazi konceptin e pohimit pozitiv. Tani nuk do merrem serish me kete por do te te drejtoj nje pyetje dhe pres pergjigje jo vetem nga ty. Nese neser dal publikisht dhe deklaroj se jam profet i derguar dhe i udhehequr nga lart, atehere bej nje pohim pozitiv. Ju, si njerez me mend ne koke, do prisnit te vertetohet e kunderta e asaj qe deklaroj une (qe jam profet), apo do prisni qe une te vertetoj qe jam i tille (nepermjet X mrekullie)? Cila eshte rruga me e logjikshme? (Guess...)

Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Po ta kesh ndjek Dawkins, rendit forcën e besimit nga 1 deri në 7. Ai thotë se është te 6.99.
    SIugirsht, konteksti ndryshon sa here shkeputen pohime nga teresia e pohimeve origjinale. Sigurisht qe ka thene dicka te ngjashme, ne mos kete, por po ta kesh ndjekur mire sagen e Dawkins, do te kuptosh qe ky pohim ka qene nje tjeter pohim alegorik. Kete e ben vete te qarte ai tek seria e videove "The Enemies of Reason" dhe tek video-dokumentaret "The Root of all Evil".

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Kete e quaj shperthim ekzemplar te injorances..

A u thye ndonje dritare edhe andej nga ju?!!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Faqja 6 prej 18 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Asnjë nga ju nuk do të jetë besimtar i vërtetë...
    Nga Explorer në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-05-2009, 18:49
  2. Në çfarë "beson" një ateist?
    Nga Lizi në forumin Agnosticizëm dhe ateizëm
    Përgjigje: 44
    Postimi i Fundit: 08-02-2009, 17:32
  3. Nga ndyshon një besimtar nga një mosbesimtar
    Nga "ABI" në forumin Agnosticizëm dhe ateizëm
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 14-05-2005, 17:32
  4. Si mund te behesh besimtar i Zotit?
    Nga Roneo në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 05-02-2004, 19:24
  5. Pershkrimi i parajses ne Kuran
    Nga deshmuesi në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 07-07-2003, 15:18

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •