herodoti thjesht nuk eshte i sigurt çfare jane liguret,ndersa plutarco e thote qartesisht qe jane kelte.
kurse strabo dhe diodoro siculo ju jep origjine pellasge,autore te tjere(plini psh) thone qe jane iberike.
pra origjina e tyre eshte jo shume e qarte,gjithsesi me e pranueshme eshte qe te kene qene kelte.......por mos harrojme,kelte dhe ilire kane qene mjaft te afert.
nje gje dihet me siguri,qe jane banoret me antike te europes perendimore,jane proto arianet e pare
ps.une jetoj aktualisht ne liguria,dhe di mjaft gjera per historine e tyre.
Ndryshuar për herë të fundit nga crazy_diamond : 26-10-2008 më 19:33
Pse ne nuk jemi ne gjendje te perkthejme mbishkrimet e lashta?
E para, se ato jane ne nje forme konvencionale, pra nuk perfaqsojne gjuhen e popullit.
E dyta, se ato perdorin nje fjalor ku fjale te ndryshme kane kaluar ne zhdukje ose jane zevendesuar me fjale te reja si pasoje e evoluimit.
E treta, sepse pervecse mund te jene ne nje forme dialektore-krahinore ato shkruhen ne menyre te panderprere.
Le te marrim nje fragment nga Lahuta e Malsis:
le te supozojme se gjetem nje mbishkrim te lashte me keto vargje dhe se shkrimi eshte i panderprere, ai do paraqitet keshtu:Postuar më parë nga Gjergj Fishta/ Lahuta e Malsise
ENPERFUSHAENPERGAJUSHADERQISMBRAMITNPRATEZHUMHUR
Sigurisht qe eshte pothuajse e pamundur ta perkthesh.
Detyra behet me e veshtire kur perdoren germa qe ne nuk e dime cilen germe latine perfaqsojne:
pastaj kur ato jane hieroglife, mundesite shteren plotesisht:
Megjithate ne e dime shume mire se sa me shume te bejme kerkime aq me mire eshte. Prandaj do ju inkurajoja te sillnit sa me shume analiza per temen: 'Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir' sepse ato jane te domosdoshme dhe ku e ku me te mira se sa prujet "greko-romane" te "akademikeve" tane te shitur.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Stele varri ne Apolloni ,kam nje material fotografik per Adrenicen dhe Apollonine te diteve te fundit dhe mendoj qe te hap nje teme te re pasi aty ka shume elemente interesante.
Dija eshte injorance e mesuar.....
Une nuk jam ekspert i kesaje lemie,por para pak kohe kam lexuar librin ENIGMA nga Robert D´angely.Edhe ai (si Alfeko) zberthen emrin e Marsejes ne : mar-sjell.Simbas tije ka qene nje qytet i rendesishem pellazg,dhe ne kete liber permenden shume familje qe edhe sot mbajne emra(parashtesa ose mbrapashtesa)pellazge-shqipe.
o diamond
ç far po thoni?????
a e njihni ju lulëzimin romak??
si e shkruajn francezet emrin e marsejës?
cilët e ndërtun maresiallen?????
Herodoti edhe i gjithë antikiteti e quajn maresiallen si të ndërtuar nga të shpërngulurit nga ishulli i Limnos -të cilët quheshin Fokia-Fukia.Mbishkrimi i Limnos e vërteton një gjë të tillë.Ju ku bazoheni?????
sa për të bir e kur. gustavo mëjerin si edhe këlyshët e tij në tiranë-beograd-athinë ,,,po të lajmëroj se janë çështje e kësaj teme-të pëlqen apo nuk të pëlqen ty.Pasi teoria e tij e bazuar në ajër ka sabotuar rrugën e vërtet të prejardhjes së gjuhës sonë të lashtë.Në shqipëri kjo teori ka gjetur mbështetësit e vetë si zoti buda i cili ishte edhe mbetet më serbogreke se miloshevici.
mbështeteni postimin tuaj mbi fakte edhe jo mbi tralalalalat nacionaliste latinase-tralala që nuk na lanë ngjysëm fjale të shkruajtur për etruskët,nga ana tjeter i thurin lavdi romës edhe vetëm romës.......maresialle njihet nga shek 6 p e s-ju njihni ndonjë gjurëm të qytetrimit latinë në këtë kohë???ma thoni edhe mua të paditurit.
Disa monedha ilire
po monedhat jan te njohura -por fotografin tuaj se ku e kam pare?????
ky lloj alfabeti është alfabeti jono-pellazge=paragreke.Këtë alfabet e adoptoj greqishtja e lashtë me anë të ligjit -viti 402 p e s-shikoni Suida tek fjala "saimon o dhamos".Është më se llogjike që me këtë alfabet pellazgë të jenë shkruajtur monedhat ilire.Apo e kam gabimë![]()
Krijoni Kontakt