Close
Faqja 201 prej 255 FillimFillim ... 101151191199200201202203211251 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 2,001 deri 2,010 prej 2545
    Hibernated
    Anëtarësuar
    14-07-2008
    Postime
    97
    Citim Postuar më parë nga crazy_diamond Lexo Postimin
    liguret ishin protokelte
    Po mos ja fut kot tani !
    Na sill argumenta, fakte.
    Liguret ishin aty kur erdhen Keltet !
    Si te dilkan ty Liguret proto-kelte ?!!

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Kanan Lexo Postimin
    Po sjell disa informacione te permbledhura duke i rrjeshtuar qartazi;

- Para shek 6 p.e.s. Liguret vendosen edhe ne bregun lindor te lumit Rona (afer Marsejes)
    - Liguret tashme shtriheshin kryesisht nga lumi Arno (Etruri) deri ne lumin Rona
    - Sipas Plutarkut Liguret e quanin veten Ambrones (popull i ujit)

ARNOS, perendia e lumit tek etrusket jepet si nje dem me fytyre njeriu.
    Nese shikojme me kujdes elementet e stemes se qytetit, kemi ne njeren ane demin shoqeruar me tridhembeshin, dhe ne anen tjeter luanin shoqeruar me nje element paksa te nderlikuar (ne nje skepter 2 krahe shqiponje me siguri dhe 2 gjarperinj pak me poshte)
    Mendoj se demi dhe tridhembeshi jane te Ligureve, ndersa luani dhe skeptri me krahe shqiponje dhe gjarperinj (shoqerues te Apollos) te Fokeve

Ka mundesi qe ARNAUT origjinon nga nje emer tjeter i ngjashem i cili ishte emri i popullit qe jetonte prane lumit ARNO(S) dhe ky emer mund te jete cuar aty nga Liguret.

- Rreth shek 6 p.e.s. mberrijne Foket te cilet themelojne qytetin si edhe ndertojne portin me emrin Lacydon.
    Arnaut ka kuptimin e ngjajshem per "dhit e egra' apo dhit e malit" ....
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Citim Postuar më parë nga Kanan Lexo Postimin
    Herodoti sikur thote qe Liguret jane te ndryshem nga Keltet, edhe pse ka ngjashmeri ne menyren e tyre te jeteses.

Ku mund ta gjejme kete postimin e Styx per ARNO te lutem ?
    herodoti thjesht nuk eshte i sigurt çfare jane liguret,ndersa plutarco e thote qartesisht qe jane kelte.

kurse strabo dhe diodoro siculo ju jep origjine pellasge,autore te tjere(plini psh) thone qe jane iberike.

pra origjina e tyre eshte jo shume e qarte,gjithsesi me e pranueshme eshte qe te kene qene kelte.......por mos harrojme,kelte dhe ilire kane qene mjaft te afert.

nje gje dihet me siguri,qe jane banoret me antike te europes perendimore,jane proto arianet e pare

ps.une jetoj aktualisht ne liguria,dhe di mjaft gjera per historine e tyre.
    Ndryshuar për herë të fundit nga crazy_diamond : 26-10-2008 më 19:33

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    Ju çfar kuptoni me këtë shkrim?

1)sutstrakt?tribush?ligure?preegzistenten?ligurian o segobrigi?komercial?.
    do të lutesha që të mos shtoheshim shumë ne që kemi nevoj për mësonjtoren........pak më shqip se po ja kalon edhe "shqipes" së gustavo mëjerit

2)ana e mbasme e të gurtës së Limnos na flet për kombin "Fokia-Fukia".Herodoti edhe antikiteti na tregojn se nga këtu u shpërngulën ata që ndërtuan Marsejën,ose marr siall.

ndaj ironizimi juaj në fund të këtij postimi ka të bëj më shumë me paditurin tuaj ...Aref edhe Stylo po na hapin sytë,ndërsa ne të verbërit nuk e duam dritën.
    Pikërisht qesharakër ishin ata ndyrësira (aleks buda) të cilët mbështetën mëjerin= dashnoren e miklosiçit,për të sulmuar lashtësin e shqipes.Me parrulla ha mer ik u interrnuan burra edhe burra me rrezultatin trgjik që sotë shkenca shqiptare të pranoj përfundimet e mëjerit me shqipen si gjuhë mesjetare të huazuar nga sllavja-serbishtja-turqishtja.Ndaj edhe kosova nuk po njihet nga shumë vende pasi serbia e ka kaluar iden e mëjerit se shqiptaret janë ardhës të shekujve 8-12.Komunizmi ra,por nuk ka rënë akoma në akademin tradhëtare e cila nuk ka bërë asgjë në dobi të kombit-përkundrazi e dëmtoj edhe po e dëmton kombin .....me ha mer ik edhe harten e greqis deri në gjirin e vlorës.

Barat

jam shumë i zënë me punë miku imë..........së shpejti do kemë më shumë kohë.
    alfeko e kam shkruar dhe me pare emrin Massilia(Marseja) e dhane romanet/romaket,nuk ka te beje aspak me marr-sjell....mos ja futim kot tani.
    dhe lere gustavin se nuk hyn fare me ca po flas une.

Pse ne nuk jemi ne gjendje te perkthejme mbishkrimet e lashta?

E para, se ato jane ne nje forme konvencionale, pra nuk perfaqsojne gjuhen e popullit.

E dyta, se ato perdorin nje fjalor ku fjale te ndryshme kane kaluar ne zhdukje ose jane zevendesuar me fjale te reja si pasoje e evoluimit.

E treta, sepse pervecse mund te jene ne nje forme dialektore-krahinore ato shkruhen ne menyre te panderprere.
    Le te marrim nje fragment nga Lahuta e Malsis:

Citim Postuar më parë nga Gjergj Fishta/ Lahuta e Malsise
    e npër fusha e npër gajusha,
    der'qi s'mbramit, n'p'r' atë zhumhùr,
    le te supozojme se gjetem nje mbishkrim te lashte me keto vargje dhe se shkrimi eshte i panderprere, ai do paraqitet keshtu:

ENPERFUSHAENPERGAJUSHADERQISMBRAMITNPRATEZHUMHUR

Sigurisht qe eshte pothuajse e pamundur ta perkthesh.

Detyra behet me e veshtire kur perdoren germa qe ne nuk e dime cilen germe latine perfaqsojne:

pastaj kur ato jane hieroglife, mundesite shteren plotesisht:

Megjithate ne e dime shume mire se sa me shume te bejme kerkime aq me mire eshte. Prandaj do ju inkurajoja te sillnit sa me shume analiza per temen: 'Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir' sepse ato jane te domosdoshme dhe ku e ku me te mira se sa prujet "greko-romane" te "akademikeve" tane te shitur.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Stele varri ne Apolloni ,kam nje material fotografik per Adrenicen dhe Apollonine te diteve te fundit dhe mendoj qe te hap nje teme te re pasi aty ka shume elemente interesante.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Dija eshte injorance e mesuar.....

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anëtarësuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    alfeko e kam shkruar dhe me pare emrin Massilia(Marseja) e dhane romanet/romaket,nuk ka te beje aspak me marr-sjell....mos ja futim kot tani.
    Une nuk jam ekspert i kesaje lemie,por para pak kohe kam lexuar librin ENIGMA nga Robert D´angely.Edhe ai (si Alfeko) zberthen emrin e Marsejes ne : mar-sjell.Simbas tije ka qene nje qytet i rendesishem pellazg,dhe ne kete liber permenden shume familje qe edhe sot mbajne emra(parashtesa ose mbrapashtesa)pellazge-shqipe.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100

o diamond

ç far po thoni?????

a e njihni ju lulëzimin romak??

si e shkruajn francezet emrin e marsejës?

cilët e ndërtun maresiallen?????

Herodoti edhe i gjithë antikiteti e quajn maresiallen si të ndërtuar nga të shpërngulurit nga ishulli i Limnos -të cilët quheshin Fokia-Fukia.Mbishkrimi i Limnos e vërteton një gjë të tillë.Ju ku bazoheni?????

sa për të bir e kur. gustavo mëjerin si edhe këlyshët e tij në tiranë-beograd-athinë ,,,po të lajmëroj se janë çështje e kësaj teme-të pëlqen apo nuk të pëlqen ty.Pasi teoria e tij e bazuar në ajër ka sabotuar rrugën e vërtet të prejardhjes së gjuhës sonë të lashtë.Në shqipëri kjo teori ka gjetur mbështetësit e vetë si zoti buda i cili ishte edhe mbetet më serbogreke se miloshevici.

mbështeteni postimin tuaj mbi fakte edhe jo mbi tralalalalat nacionaliste latinase-tralala që nuk na lanë ngjysëm fjale të shkruajtur për etruskët,nga ana tjeter i thurin lavdi romës edhe vetëm romës.......maresialle njihet nga shek 6 p e s-ju njihni ndonjë gjurëm të qytetrimit latinë në këtë kohë???ma thoni edhe mua të paditurit.

..... .....
    Anëtarësuar
    11-05-2008
    Postime
    2,503
    Disa monedha ilire
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura   

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga white-knight Lexo Postimin
    Disa monedha ilire
    po monedhat jan te njohura -por fotografin tuaj se ku e kam pare?????

ky lloj alfabeti është alfabeti jono-pellazge=paragreke.Këtë alfabet e adoptoj greqishtja e lashtë me anë të ligjit -viti 402 p e s-shikoni Suida tek fjala "saimon o dhamos".Është më se llogjike që me këtë alfabet pellazgë të jenë shkruajtur monedhat ilire.Apo e kam gabimë

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •