Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 44
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671

Prejardhja e emrit "kështjellë"

Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Ky ishte edhe gabi fatal i Justinianit, barbaret(avaret e sllavet) ne vende qe te ndalen e te rrethojne apo pushtojne keto kulla qe quheshin castile, barbaret ishin mesuar tani dhe sulmonin vetem zonat e vendbanuara ku pameshire i masakronin popullaten e pambrojtur.
    Mendoj që Kështjellë duhet të lidhte me fjalën kashtë. Kështjellat në pjesën e sipërme janë rrethuar me gardh, dhe nga ky gardh sllavët morën fjalën grad që e quajnë qytetin, ndërsa nga një emër tjetër "kashtallë" (grumbull kashte e hunjsh), mund të ketë mbetur kështjellë.

Ça menoni?

Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Mendoj që Kështjellë duhet të lidhte me fjalën kashtë. Kështjellat në pjesën e sipërme janë rrethuar me gardh, dhe nga ky gardh sllavët morën fjalën grad që e quajnë qytetin, ndërsa nga një emër tjetër "kashtallë" (grumbull kashte e hunjsh), mund të ketë mbetur kështjellë.

Ça menoni?
    Mendoj se e di prejardhjen e kesaj fjale. Une mendoj se kemi te bejme me nje fjale te perbere. Kështjellë=ka+ shtjellë

1. -ja eshte nje shnderrim jo i plote i ka-së e cila tenton te shnderohet ne . Rastet me tipike jane fjalet kadmos(ka+dhembe), kalesh(ka +lesh), kampion(ka-mbi), kandar(ka+ndarë),kambanë(ka+mban), kangjell(ka+ngel), karroce(ka+rrotza) etj, etj. Kjo folje kur shfaqet ne perberje te fjaleve pervec aftesise foljore te cilen nuk e humbet shnderrohet dhe ne nje percaktor te pjeses shoqeruese.

2. Shtjellë eshte nje emer ne gjuhen shqipe dhe perdoret per objekte rrethore qe rrotullohen rreth nje aksi ose nje qendre. Rastet me tipike jane shtjellat e ujit ne objektet qe fundosen ose shtjellat e eres qe rrotullohen me shpejtesi te madhe dhe formojne dicka te ngjashme me nje kulle:

Keshtjella ne vetvete eshte nje SHTJELLE muri ose disa te tilla:

Keshtjella quhet dhe TORRE(ne disa gjuhe Evropiane), por dhe kjo ka te beje me rrotullimin rreth nje aksi dhe konkretisht buron nga folja shqipe tjerr e cila ne te kryeren e thjeshte bene TORRA.
    Torra evropiane s'eshte gje tjeter vetem TURRA shqiptare.
    Kete nuk duhet ta ngaterrojme me fjalen tjeter Kastora=kastro e cila ndoshta buron prej foljes shtu~shtuar qe ne te njejten kohe eshte dhe origjina e foljes tjeter shqip shtroj.
    Kjo eshte pak a shume etimologjia e kesaj fjale.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 19-10-2008 më 17:18
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Duhet studiu forma antike dhe jo forma e sotme. Nëse thu se kështjellë rrjedh nga KË dhe SHTJELLË, del bllof. Se në kohë të lashta thuhej KASTELL.

Nuk insistoj në teorinë e mësipërme që e thashë unë, por duhet marrë -për studim gjithëmonë formën antike.

Në këtë rast bëre mirë që përmende KASTRA se m'a çite ndër mend. Këto dyja duhet të jenë e njëjta fjalë pellazge, vetëm kemi rotacionin L => R, ose e kundërta R => L. Kastell - Kastra

Kastra përveç që në greqishte dmth kështjellë edhe në latinishte është ruajtur në të njëjtën formë me kuptimin "kamp ushtarak". Ndërkohë derivati i saj në latinishte ka ruajtur kuptimin Kështjellë.

Apo ndoshta Kastell është më e lashtë se sa Kastra??

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Mendoj dhe une se rrenja e fjales Keshtjelle eshte "Shtjell".
    Kurse parashtesa "Ke" nuk besoj se eshte prej foljes "Ka", por me shume nje parashtese pa ndonje kuptim te sakte por si mbeshtetese e fjales se ciles i paraprin.

Duhet studiu forma antike dhe jo forma e sotme. Nëse thu se kështjellë rrjedh nga KË dhe SHTJELLË, del bllof. Se në kohë të lashta thuhej KASTELL.

Nuk insistoj në teorinë e mësipërme që e thashë unë, por duhet marrë -për studim gjithëmonë formën antike.

Në këtë rast bëre mirë që përmende KASTRA se m'a çite ndër mend. Këto dyja duhet të jenë e njëjta fjalë pellazge, vetëm kemi rotacionin L => R, ose e kundërta R => L. Kastell - Kastra

Kastra përveç që në greqishte dmth kështjellë edhe në latinishte është ruajtur në të njëjtën formë me kuptimin "kamp ushtarak". Ndërkohë derivati i saj në latinishte ka ruajtur kuptimin Kështjellë.

Apo ndoshta Kastell është më e lashtë se sa Kastra??
    Ne fillim dhe une mendova se kemi rotacionin L => R, por ne fund jam me shume i terhequr nga ideja se stro duhet te jete nje reduktim i foljes shteroj e cila ka te beje me 'shterimin', 'humbjes' ne rendese gjate renjes ose thithjes.

Pra une mendoj se stro eshte reduktimi i foljes me shterru.

Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    Mendoj dhe une se rrenja e fjales Keshtjelle eshte "Shtjell".
    Kurse parashtesa "Ke" nuk besoj se eshte prej foljes "Ka", por me shume nje parashtese pa ndonje kuptim te sakte por si mbeshtetese e fjales se ciles i paraprin.
    Nuk egzistojne ne gjuhesi asnje forme ligjerate ose pjesez e saj 'pa ndonje kuptim te sakte'. Ato te gjitha rrjedhin prej dickaje me kuptim dhe ne shumicen e rasteve fillesat jane te foljet si tulla primitive te te folurit.
    Une e permenda dhe vete qe ka-ja si parashtese shfaqet ne formen e nje percaktori() por ky i fundit nuk mund te linde nga nje trajte amorfe kuptimore.

Por ne latinisht egziston dhe fjala 'incastrum' qe do te thote i ngulur(ne toke).
    Pra fjala Castrum ka ne perberje te saj strum qe do te thote i ngulur, i lidhur, i shtrëngum. Pra ajo mund te paraqese nje objekt te larte i cili eshte i lidhur fort me token.
    Megjithate dhe ne kete rast akumulimi i tre bashtingelloreve str na con tek nje origjine shqip e fjales.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Fjala STELË, çfarë kuptimi ka?

Kam dëgjuar nganjëherë "stela e qenve".

Pra fjala Castrum ka ne perberje te saj strum qe do te thote i ngulur, i lidhur, i shtrëngum. Pra ajo mund te paraqese nje objekt te larte i cili eshte i lidhur fort me token.
    UM ëshrë mbaresë gramatikore, andaj heqe. Të mbetet Kastr ose Kastra.

E njëjta gjë vlen tek kjo tjetra që është mbaresë greke OS:

Ne fillim dhe une mendova se kemi rotacionin L => R, por ne fund jam me shume i terhequr nga ideja se stro
    Sidoqoftë, gjasat që dy fjalë me të jenë të ngjashme, kuptimin e njëjtë dhe prejardhje të ndryshme, janë shumë të vogla.

Fjala STELË, çfarë kuptimi ka?
    Kuptimi kryesor ka te beje me nje pllake guri ose druri i ngulur be toke vertikalisht me mbishkrim pershkrues te te vdekurit.

Kuptimi tjeter eshte TRA ose KOLLONE mbajtese. Ne """greqishten""" e lashte ajo thuhej stëlë e cila ne menyre te habitshme korrespondon me shqipen: nuk te lë=te mban. Ndoshta rastesi.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Prejardhja nga një gjuhë ROMANE e fjalës kështjellë është diçka e PADISKUTUESHME. Ajo që mund të diskutohet është prejardhja direkte latine (castellum) siç vepron Çabej apo prejardhja italiane (castello), siç vepron Meyer.

Zgjidhni e merrni.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Prejardhja e fjales Krisht ?
    Nga dardajan në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 11-12-2024, 08:56
  2. Prejardhja e fjales Albania?
    Nga s0ni në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 86
    Postimi i Fundit: 26-10-2016, 06:37
  3. Arvanitasit dhe prejardhja e grekëve
    Nga drini_në_TR në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 12-06-2015, 13:29
  4. Prejardhja e fjales "mishmash"!!!!!!!!
    Nga drague në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 15-06-2009, 20:31
  5. Prejardhja linguistike e emrit ATHINA
    Nga ash në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 10-06-2009, 10:55

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •