Është më origjinale FERRA apo THERRA?Cila eshte ma origjinale e ma e sakte: Fell apo Thellë?
Se këta në Shqipni thonë "therri me thikë", "therri mëzatin", po fjalës "therrë" i thojnë "ferra".
Origjinali duhet të jetë TH.
Është më origjinale FERRA apo THERRA?Cila eshte ma origjinale e ma e sakte: Fell apo Thellë?
Se këta në Shqipni thonë "therri me thikë", "therri mëzatin", po fjalës "therrë" i thojnë "ferra".
Origjinali duhet të jetë TH.
Komenti jot mund te kete nje fare te vertete por ne rastin konkret Athinasit dhe Helenet ishin dy gjera te ndryshme:
Thuqiditi, Lufta e Peloponezit 3.62
ὕστερον ἰόντων Ἀθηναίων ἐπὶ τοὺς Ἕλληνας μόνους αὖ Βοιωτῶν ἀττικίσαι..
Pasi qe Athinasit sulmuan Helenet , Beotianet ishin Atikizuar......
ose ne nje tjeter koment te luftes midis Athinasve dhe Dorianeve ne librin I ai thote:
...οἱ γὰρ Λακεδαιμόνιοι, ἐπειδὴ τὸ χωρίον βίᾳ οὐχ ἡλίσκετο, δείσαντες τῶν Ἀθηναίων τὸ τολμηρὸν καὶ τὴν νεωτεροποιίαν, καὶ ἀλλοφύλους ἅμα* ἡγησάμενοι...
Lakademonet(Helenet) te cilet deshtuan ne sulmin e tyre kunder Athinasve dhe te ndergjegjshem per kurajon dhe shpirtin perparimtar te athinasve dhe per me teper duke i konsideruar ata nje tjeter race........
Ti ndoshta e di se kjo Lufte ishte midis Pellasgeve dhe Heleneve dhe aspak nje lufte civile sic shihet rendom nga historianet filogreke ose papagalle te tyre.
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 25-08-2008 më 17:59
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
te na thone "t'therri allti" tash me t'rene.
kjo qe ke shtu ktu nuk ndryshon asgja nga sa u tha.
Atje Ferra u thone "kacubave me therra" (therrave, therrishtave), per te cilat na nuk kemi shprehje te pervecme pergjithsuese - e jo "therres"; E qe per dallim ata nuk kane shprehje per "therre" njejse, se kesaj i thone "gjemb"- fort gabim!
Qe do me thane: nuk asht TH, po F, (ajo fjala origjinale ne diskutimin siper), e as kjo "ferra" nuk asht origjinale po e amallgamume ne nji parashtese t'kontraktume e tash te shlyeme, qi ka prodhu formen e shqiptimit "ferre" por qe dha nje shprehje te re (shume ma efikase shprehja qe e perdorim na; si per njejes si per shumes = "kjo therra", "ato therra") e cila per dallim neve na mungon.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Sipas teje 'Aphrodite' do te thot 'ajo qe sjell diten' ose 'ajo qe afron diten',
Po pse sipas teje 'Aphrodite' nuk do te thot 'afër dite' ?
Mos valle per arsye qe eshte afro me O, por nqs eshte ashtu atehere po t'mungojne dy N-ja, dhe ne qoft se eshte urdher per arsye se eshte afro e jo afër at'here po te mungon nje N. Pse (sipas teje) nuk eshte e mundur te jete Afërdite per arsye qe eshte me O e jo me E/Ë, por eshte e mundur (gjithnje sipas teje) te jete Afroditen ose Afronditen edhe pse po te mungone nje N ose dy N-ja.
Mos ndryshimi i O-jes qenka shum me rendesi ndersa mungesa e dy N-jave s'prish pune a ?
Vazhdoe ti kete fjali: "Planeti Venus shihet vetem ............"
(e tash per inati tim mos thuaj "Planeti Venus shihet vetem afër dite", por thuaj "Planeti Venus shihet vetem me teleskop")
-----------------
Baptist, une nuk e di se a jan dy aferdita apo vetem nje qe hakmirret nganjehere kur te nervozohet/vrahet/nxihet/errsohet, por Aphrodite Urania duhet te jete (si te them) 'The dark Aphrodite'. Ne e dime qe perendite nuk kishin vetem atribute pozitive, keshtu pra edhe Aferdita.
Ps.: Edhe pse boll po munohna, q'ate 'Zojs asht Zojs' kurrqysh nuk po muj me mare vesh. Futja edhe nja kater-pese shkronja purmas q'asaj 'Zojs asht Zojs', ta di pse Zeus asht Zojs ... nese s'priton, nese priton s'prish pune hiq.
Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 25-08-2008 më 18:42
Edhe kjo është vetëm shprehje e urrejtjes ndërfisnore.Lakademonet(Helenet) te cilet deshtuan ne sulmin e tyre kunder Athinasve dhe te ndergjegjshem per kurajon dhe shpirtin perparimtar te athinasve dhe per me teper duke i konsideruar ata nje tjeter race........
Ke plot shembuj këtu në forum, kur dikush urren tjetrin i thotë: "Serb i ndyrë", turk, arab etj.
Ana tjetër mund të jetë kjo: Dorianët një popullësi bjonde malëzore, erdhën nga Dalmacia, Akejt-pellazgët kishin kohë që u ishin përshtatur klimës bregdetare.
Kemi të bëjmë me dy fise që fillimisht jetonin shumë larg nga njëri tjetri.
Mos harro që Tukididi e thotë pa asnjë fije dyshimi: Dorianët janë një fis ilir.
Në anën tjetër, është e pamundur që Akejt-Jonianët-Athinasit-Pellazgët t'i konsiderosh jo-ilirikë.
Mos kujdes i duhur ndaj dallimit mes TH dhe F. Sigurisht kanë ekzistu paralel.Mua ma mer mendja qe origjinali eshte me TH, dhe shendrrimi i TH-se ne F duhet te jete ndikimi i romakve ne pellazgo-iliro-shqipen tone.
Ps.: Ne ate faqen tende i kishe disa gjera te mrekullueshme, por disa te tjera hiq nuk te shiten, ato nuk ti han pazari shoki.
Nga ana kuptimore Aferdite me Afrodite jane e njejta gje dhe shprehin afrimin e dites, pra jane forma te te shprehurit qe percaktojne se pas lindjes se yllit te mengjesit tregohet se zbardhimi i dites/drites eshte prane. Por une po i referohesha germes φ. Kjo germe ne epoken kur ka lindur Aferdita si Hyjni ka qene e shqiptuar [pʰ](sipas dijetareve te gjuhes). Por ne shqip apʰro dhe afro do te perbenin dy fjale te ndryshme, e para pa kuptim, ndersa e dyta nje forme urdherore te afroj ose nje forme dialektike te saj.
Ne kete pikepamje varet si eshte shqiptuar tingulli φ prej """grekeve""" te lashte per te pasur mundesine per te vazhduar me tej me etimologjine e fjales.
Aspak,
Une vetem po them qe Helene te lashtesise sipas autoreve klasike edhe me pas, klasifikoheshin vetem Dorianet, kurse 4 grupet e tjera etnike Jone, Eole, Athinas, Ishullore ishin pellazge.
Per sa i perket grekeve te rinj, ata jo vetem qe jane nje popullsi krejtesisht heterogjene etnikisht, por edhe nese kane ndonje lidhje me greket e vjeter, ate e kane nepermjet shqiptareve. Gjuhen pastaj e adoptuan ne fillim si gjuhe liturgjie, pastaj predikimi, pastaj edukimi/kulture/aristokracie/letrare dhe ne fund si gjuhe popullore. Kaq eshte. Nuk e kuptoj pse shqiptaret "realiste" i shofin ata si pasardhes natyrale te Heleneve antike qe ishin dhe ata nje popullate tejet e perkohshme ne Pellazgji.
Krijoni Kontakt