Close
Faqja 187 prej 255 FillimFillim ... 87137177185186187188189197237 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,861 deri 1,870 prej 2545
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Cila eshte ma origjinale e ma e sakte: Fell apo Thellë?
    Është më origjinale FERRA apo THERRA?

Se këta në Shqipni thonë "therri me thikë", "therri mëzatin", po fjalës "therrë" i thojnë "ferra".

Origjinali duhet të jetë TH.

Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    I huaj nuk do të thotë tjetër racë apo tjetër gjak.

Në kushtet e mentalitetit fisnor-lokalist, çdo banor i komunave apo fiseve tjera është "i huaj".
    I huaj është edhe fqiu kundrejt anëtarit të familjes, edhe i jashta-katunësi kundrejt katunësit etj.

Ndonëse nuk ka ndodhur kjo që po them tash, po sikur të ndodhte do të duhej të ishte kështu:

O i huaj kosovar, shko pas dhe mos shkel në teqe tetovare, është e ndaluar për kosovarët të shkelin në to. (një' krahasim si do të mund të ishte, po të kishim të njëjtin mentalitet sikur atëherë)

Të gjitha këto ishin fise të racës dinarike. Pellazgët ishin mbartësit e qytetërimit të vjetër akeas (agamemnoni, etj), dhe Helenët krijuesit e qytetërimit të ri, me bazë nga të gjitha kulturat dinarike por gjithsesi edhe me ndikime nga jashtë (Egjipt, Azi etj)
    Komenti jot mund te kete nje fare te vertete por ne rastin konkret Athinasit dhe Helenet ishin dy gjera te ndryshme:

Thuqiditi, Lufta e Peloponezit 3.62

ὕστερον ἰόντων Ἀθηναίων ἐπὶ τοὺς Ἕλληνας μόνους αὖ Βοιωτῶν ἀττικίσαι..

Pasi qe Athinasit sulmuan Helenet , Beotianet ishin Atikizuar......

ose ne nje tjeter koment te luftes midis Athinasve dhe Dorianeve ne librin I ai thote:

...οἱ γὰρ Λακεδαιμόνιοι, ἐπειδὴ τὸ χωρίον βίᾳ οὐχ ἡλίσκετο, δείσαντες τῶν Ἀθηναίων τὸ τολμηρὸν καὶ τὴν νεωτεροποιίαν, καὶ ἀλλοφύλους ἅμα* ἡγησάμενοι...

Lakademonet(Helenet) te cilet deshtuan ne sulmin e tyre kunder Athinasve dhe te ndergjegjshem per kurajon dhe shpirtin perparimtar te athinasve dhe per me teper duke i konsideruar ata nje tjeter race........

Ti ndoshta e di se kjo Lufte ishte midis Pellasgeve dhe Heleneve dhe aspak nje lufte civile sic shihet rendom nga historianet filogreke ose papagalle te tyre.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 25-08-2008 më 17:59
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

Se këta në Shqipni thonë "therri me thikë", "therri mëzatin", po fjalës "therrë" i thojnë "ferra".

te na thone "t'therri allti" tash me t'rene.
    kjo qe ke shtu ktu nuk ndryshon asgja nga sa u tha.

Atje Ferra u thone "kacubave me therra" (therrave, therrishtave), per te cilat na nuk kemi shprehje te pervecme pergjithsuese - e jo "therres"; E qe per dallim ata nuk kane shprehje per "therre" njejse, se kesaj i thone "gjemb"- fort gabim!

Qe do me thane: nuk asht TH, po F, (ajo fjala origjinale ne diskutimin siper), e as kjo "ferra" nuk asht origjinale po e amallgamume ne nji parashtese t'kontraktume e tash te shlyeme, qi ka prodhu formen e shqiptimit "ferre" por qe dha nje shprehje te re (shume ma efikase shprehja qe e perdorim na; si per njejes si per shumes = "kjo therra", "ato therra") e cila per dallim neve na mungon.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Tani sa per etimologjine e Ἀφροδίτη(nese vertet eshte shkruajtur keshtu) nese do ta lexojme φ=f do te kemi Afrodite/i. Kjo fjale eshte shume shqip dhe pikerisht per kete druhem ta pranoj etimologjine te tille.
    Sipas studjuesve te gjuhes φ-ja arkaike eshte shqiptuar pʰ. Pra ka qene nje p e shoqeruar me nje aspirante te pazeshme.
    Pra praktikisht a-pru(o)-dita. Pru eshte forma gegerisht e foljes sjell.
    Pra une do te thoshja qe varianti etimologjik i saj do te ishte : qe sjell dita/n.
    a--parashtese emerformuese
    pru=sjelle
    dita(e pandryshuar=) dita.
    Sipas teje 'Aphrodite' do te thot 'ajo qe sjell diten' ose 'ajo qe afron diten',

Po pse sipas teje 'Aphrodite' nuk do te thot 'afër dite' ?

Mos valle per arsye qe eshte afro me O, por nqs eshte ashtu atehere po t'mungojne dy N-ja, dhe ne qoft se eshte urdher per arsye se eshte afro e jo afër at'here po te mungon nje N. Pse (sipas teje) nuk eshte e mundur te jete Afërdite per arsye qe eshte me O e jo me E/Ë, por eshte e mundur (gjithnje sipas teje) te jete Afroditen ose Afronditen edhe pse po te mungone nje N ose dy N-ja.

Mos ndryshimi i O-jes qenka shum me rendesi ndersa mungesa e dy N-jave s'prish pune a ?

Vazhdoe ti kete fjali: "Planeti Venus shihet vetem ............"

(e tash per inati tim mos thuaj "Planeti Venus shihet vetem afër dite", por thuaj "Planeti Venus shihet vetem me teleskop")

-----------------

Baptist, une nuk e di se a jan dy aferdita apo vetem nje qe hakmirret nganjehere kur te nervozohet/vrahet/nxihet/errsohet, por Aphrodite Urania duhet te jete (si te them) 'The dark Aphrodite'. Ne e dime qe perendite nuk kishin vetem atribute pozitive, keshtu pra edhe Aferdita.

Ps.: Edhe pse boll po munohna, q'ate 'Zojs asht Zojs' kurrqysh nuk po muj me mare vesh. Futja edhe nja kater-pese shkronja purmas q'asaj 'Zojs asht Zojs', ta di pse Zeus asht Zojs ... nese s'priton , nese priton s'prish pune hiq.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 25-08-2008 më 18:42

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672

Mi more fjalet prej gojes

fëmi apo thmi,

ferrë apo therrë,

fell apo thell ?

etj.

Mua ma mer mendja qe origjinali eshte me TH, dhe shendrrimi i TH-se ne F duhet te jete ndikimi i romakve ne pellazgo-iliro-shqipen tone.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Lakademonet(Helenet) te cilet deshtuan ne sulmin e tyre kunder Athinasve dhe te ndergjegjshem per kurajon dhe shpirtin perparimtar te athinasve dhe per me teper duke i konsideruar ata nje tjeter race........
    Edhe kjo është vetëm shprehje e urrejtjes ndërfisnore.

Ke plot shembuj këtu në forum, kur dikush urren tjetrin i thotë: "Serb i ndyrë", turk, arab etj.

Ana tjetër mund të jetë kjo: Dorianët një popullësi bjonde malëzore, erdhën nga Dalmacia, Akejt-pellazgët kishin kohë që u ishin përshtatur klimës bregdetare.

Kemi të bëjmë me dy fise që fillimisht jetonin shumë larg nga njëri tjetri.

Mos harro që Tukididi e thotë pa asnjë fije dyshimi: Dorianët janë një fis ilir.

Në anën tjetër, është e pamundur që Akejt-Jonianët-Athinasit-Pellazgët t'i konsiderosh jo-ilirikë.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Mua ma mer mendja qe origjinali eshte me TH, dhe shendrrimi i TH-se ne F duhet te jete ndikimi i romakve ne pellazgo-iliro-shqipen tone.

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    dias10, ti do me thene e paske zbuluar qe greket e sotem jan Doret apo Dorianet e vjeter, apo po te keqkuptoj une ?

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=78298

Ja ne kete teme kemi diskutuar gjer e gjat per Doret/Dorianet dhe me sa e di une kemi ardhur ne perfundim qe edhe ata ishin pellazg e jo aziat.

Ps.: Ne ate faqen tende i kishe disa gjera te mrekullueshme, por disa te tjera hiq nuk te shiten, ato nuk ti han pazari shoki.

Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Sipas teje 'Aphrodite' do te thot 'ajo qe sjell diten' ose 'ajo qe afron diten',

Po pse sipas teje 'Aphrodite' nuk do te thot 'afër dite' ?

Mos valle per arsye qe eshte afro me O, por nqs eshte ashtu atehere po t'mungojne dy N-ja, dhe ne qoft se eshte urdher per arsye se eshte afro e jo afër at'here po te mungon nje N. Pse (sipas teje) nuk eshte e mundur te jete Afërdite per arsye qe eshte me O e jo me E/Ë, por eshte e mundur (gjithnje sipas teje) te jete Afroditen ose Afronditen edhe pse po te mungone nje N ose dy N-ja.

Mos ndryshimi i O-jes qenka shum me rendesi ndersa mungesa e dy N-jave s'prish pune a ?

Vazhdoe ti kete fjali: "Planeti Venus shihet vetem ............"

(e tash per inati tim mos thuaj "Planeti Venus shihet vetem afër dite", por thuaj "Planeti Venus shihet vetem me teleskop")

-----------------
    Nga ana kuptimore Aferdite me Afrodite jane e njejta gje dhe shprehin afrimin e dites, pra jane forma te te shprehurit qe percaktojne se pas lindjes se yllit te mengjesit tregohet se zbardhimi i dites/drites eshte prane. Por une po i referohesha germes φ. Kjo germe ne epoken kur ka lindur Aferdita si Hyjni ka qene e shqiptuar [pʰ](sipas dijetareve te gjuhes). Por ne shqip apʰro dhe afro do te perbenin dy fjale te ndryshme, e para pa kuptim, ndersa e dyta nje forme urdherore te afroj ose nje forme dialektike te saj.
    Ne kete pikepamje varet si eshte shqiptuar tingulli φ prej """grekeve""" te lashte per te pasur mundesine per te vazhduar me tej me etimologjine e fjales.

Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    dias10, ti do me thene e paske zbuluar qe greket e sotem jan Doret apo Dorianet e vjeter, apo po te keqkuptoj une ?

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=78298

Ja ne kete teme kemi diskutuar gjer e gjat per Doret/Dorianet dhe me sa e di une kemi ardhur ne perfundim qe edhe ata ishin pellazg e jo aziat.

Ps.: Ne ate faqen tende i kishe disa gjera te mrekullueshme, por disa te tjera hiq nuk te shiten, ato nuk ti han pazari shoki.
    Aspak,
    Une vetem po them qe Helene te lashtesise sipas autoreve klasike edhe me pas, klasifikoheshin vetem Dorianet, kurse 4 grupet e tjera etnike Jone, Eole, Athinas, Ishullore ishin pellazge.

Per sa i perket grekeve te rinj, ata jo vetem qe jane nje popullsi krejtesisht heterogjene etnikisht, por edhe nese kane ndonje lidhje me greket e vjeter, ate e kane nepermjet shqiptareve. Gjuhen pastaj e adoptuan ne fillim si gjuhe liturgjie, pastaj predikimi, pastaj edukimi/kulture/aristokracie/letrare dhe ne fund si gjuhe popullore. Kaq eshte. Nuk e kuptoj pse shqiptaret "realiste" i shofin ata si pasardhes natyrale te Heleneve antike qe ishin dhe ata nje popullate tejet e perkohshme ne Pellazgji.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •