Burimisht Dia:, Divi... por per kohen
Diaboliku, Diabolo, etj prej ku edhe ne sllavishte Djavo, i takon nje neolatinizmi i cili ne periudhen kristiane Dia-n e shpalli demon shejtan per nga aspekti religjioz "te pa paster", egersire, [Div] apo me saktesisht Bishe. Keshtu e pesonin shenjterite e vjetra nga ato te rejat rregullisht.
Ky toponim do mund te jete shnderuar ne Divjake, por une nuk e di nese Divjaka gjindet kund afer Semanit. (pra ky ishte nje lloj kembimi çorras).
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Di-a(s) = Di-v:
Divi nuk ka asnje dallim prej Dia(s), eshte e njejta fjale i njejti emer neper gjuhe e dialekte te ndryshme qe merr prapashtesa ne kretishten minoike Di-vo jane quajtur perendite, divo, diva, jane fjle te dalura nga kjo baze dhe Zeusi poashtu konsiderohet div. Di-a(s) eshte nje variant i te njejtit emer. Por Divi eshte ekuivalent i Titajve. Keshtu forma Dias me vone dha Dia-vo, Dia-bo, Dia-bo-lo (ne hispanishte). Keto jane vetem akumulime prapashtesash gjate shekujve qe vijne. Por eshtee njejta fjale e cila ne kristianizmin e erret fitoi kuptime te reja rrenjesisht negative demonizuese.
Po Devolli ku gjindet? Sepse Diabolo ka mundur te kaloje ne periudhen e kryqezatave te para mjaft ngaterrueshem ne Devoll.
Pra nuk ka asnje problem ne futjen e te dyjave ne kete grup, perpos dallimit qe i ndane nje distance e konsiderueshme kohore.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
alfeko,sipas meje fjala diabolus po ashtu dhe daimon dhe dias rrjedhin nga rrenja ariane DIV qe do te thote shkelqej..................zeus shkelqente,ai ishte nje diell
me vone kristianizmi i dha diallit atributin e engjellit te se keqes.
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
E qe tash po gutesh, Sic thash kete fjale (di-v) e gjejme ne kretishte ne linearin B te cilen gjuhetaret megjithate nuk e karakterizojne si gjuhe ariane.
DIV = TIN
te dyja kane kuptimin Titan.
Por qe shkelqejne shkelqejne gjithe perendite, ma atje (madje) edhe shenjterite pa dallim, por vetem Hiperioni dhuron driten e jo ai qe i komandon.
Andaj gjuhetaret mund te thone c'te duan ne kete pike por DIV e TIN mund te lidhen me driten (e zbehte e 'ledhatuese') vetem nese jane emra pergjithesues te planeteve, ndersa titajte personifikime te tyre.
(Por ky eshte vetem mendimi im gjithesesi).
Aeneas Dardanus
dhe qe eshte i sakte.(Por ky eshte vetem mendimi im gjithesesi).
pellasget-ariane,une them se po.
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Krijoni Kontakt