Close
Faqja 234 prej 255 FillimFillim ... 134184224232233234235236244 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 2,331 deri 2,340 prej 2545
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Nëse këtë e ka thënë Hahni ia paska fut pordhës.

Emri i saktë është Gallap, që vie nga Galabrët. Serbët duke përdorë metodën kuptim-serbizuese, e quajtën Goljak që dmth "i xhveshur". Ironikisht Gallapi nuk është i xhveshur, por përplot me pyje.

Pëllumbit sllavisht i thonë Gollube.
    Po rusisht si quhet pellumbi?

"Golup" eshte perkthimi shqip i transliterimit gjermanisht te fjales serbisht. Pasi te kesh kuptuar cfare shkrova deri tani, duhet te vesh re se Gulup eshte shume me afer Gollube (duhet qe edhe gjuha Serbe te kete evoluar, jo?) se Goljak.

Hahni ka qene kollos. Mos e beni arin ndryshk. Pasaktesi mund te kete se njeri ka qene, por ama ka punuar me Kristoforidhin shqiptar. Beni ju 1/4 e punes se tij!
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 28-11-2008 më 23:10

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Po rusisht si quhet pellumbi?

"Golup" eshte perkthimi shqip i transliterimit gjermanisht te fjales serbisht. Pasi te kesh kuptuar cfare shkrova deri tani, duhet te vesh re se Gulup eshte shume me afer Gollube (duhet qe edhe gjuha Serbe te kete evoluar, jo?) se Goljak.

Hahni ka qene kollos. Mos e beni arin ndryshk. Pasaktesi mund te kete se njeri ka qene, por ama ka punuar me Kristoforidhin shqiptar. Beni ju 1/4 e punes se tij!
    Etimologjia e emrit "golub" nxirret nga protosllavishtja.
    Tani te kthehemi te Galabret. Ky rend ka ekzistuar nje here dhe nje kohe, por me pushtimin romak cdo gje ka perfunduar, Dardania ska ekzistuar nen perandorine romake per disa shekuj shume vone eshte mevetsuar serish ndersa me ardhjen e Dioklecianit, reastauruesit te perandorise dhe te botes u bashkuan edhe nje here te gjitha tokat shqiptare ne nje shtet, (Illyricum) ku edhe dardania ishte 'republike' me vete dhe e cila u zhvillua shume gjate asaj lirie - por ndarja e klaseve me emrat intern qe shpetuan rastesisht ishte shuar me kohe.
    Eshte fakt se nje numer i madh emrash e fjalesh nga leksiku yne i mocem sot gjallojne ne menyra te koruptuara sllave ende ne gjuhet e fiseve sllave te ishjugosllavlise, por para se te paragjykojme se nje fjale sllave qe rastesisht i ngjet nje fjale te vjeter ilire eshte huazim i hershem nga shqipja, e vetmja menyre per te qene i sigurt se nuk po gambon rende eshte te shikosh nese ajo fjale gjindet ne fjalorin (detyrimisht) rus me pare, sepse rusishtja ka ngelur ende ne fazen zhvillimore qe kishte qysh para dyndjes se ketyre fiseve ne viset tona dhe megjithese keto kane evoluuar, rusishtja ka ngelur ende shume afer formave origjinale te protosllavilshtes.

Ne, fjalen "golub" e gjejme edhe ne rusishte. [голубь]
    Prandaj nuk ka mundesi qe sllavet ta kene mare emrin per pellumba nga emri i nje klase sociale te Dardaneve.

Por ne rastin e kundert kur nje fjale e caktuar nuk gjindet ne gjuhen baze, e sidomos kur je e tille nuk perdoret nga popujt tjere fqinje me te afert territorialisht e gjuhesisht gjasat seeshte huazim nga fjala qe perdorej dikur nganje popull vendor eshte e pamohueshme. Por rasti me gollub, nuk i permbush asnjeren nga keto kushte.

Por ja nje kuriozitet Pellumb ne finlandishte qenka: kyyhky, pulu;
    Kjo "pulu" duket shume interesante.
    Pra pellumb del se eshte fjale pellasgjike shume e vjeter.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    U burrë i dheut, mos më shit dardha se e kam një plantacion 10 hektarësh.

Serbët Gallapin e quajtën dhe ende e quajnë Goljak. Nuk e quajnë ndryshe absolutisht, nuk e kanë quajtur ndryshe kurrë asnjëherë absolutisht.

Goljak në serbisht dmth i xhveshur. Golje, Goljesh, Golji Otok, janë disa toponime sllave me këtë kuptim.

Galabri, ka dy fjalë, Gala dmth i zi, Bri dmth bri, dmth BriZiu. S'ka të bëjë fare as me pëllumba as me zogj.

Fjala sllave Golub është ose me prejardhje indoeuropiane, ose me prejardhje latine via Gjuha sllavonike, Kolumbo - Golub.

ne disa dialekte italiane pellumbit i thone palombo(shume e afert me shqipen,pellumb),ne italisht colombo,ne latinisht columbusne spanjisht paloma.

vlen te theksoj qe mjaft dialekte italiane ruajne mjaft elemente arkaike me te vjeter se vete latinishtja.dhe gjen mjaft fjale te ngjashme me shqipen dhe me larg se me vete italishten...lingua madre..........dhe vete fjala lingua derivon nga fjala shqipe gjuha

ps.te gjitha fjalet me siper kane derivuar nga pellumb.
    Ndryshuar për herë të fundit nga crazy_diamond : 29-11-2008 më 15:34

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    U burrë i dheut, mos më shit dardha se e kam një plantacion 10 hektarësh.

Serbët Gallapin e quajtën dhe ende e quajnë Goljak. Nuk e quajnë ndryshe absolutisht, nuk e kanë quajtur ndryshe kurrë asnjëherë absolutisht.

Goljak në serbisht dmth i xhveshur. Golje, Goljesh, Golji Otok, janë disa toponime sllave me këtë kuptim.

Galabri, ka dy fjalë, Gala dmth i zi, Bri dmth bri, dmth BriZiu. S'ka të bëjë fare as me pëllumba as me zogj.
    Fjala sllave Golub është ose me prejardhje indoeuropiane, ose me prejardhje latine via Gjuha sllavonike, Kolumbo - Golub.
    Me sa duket xhiroke jug-veri dhe ky eshte nje nga rastet kur koka te ndodhet ne pozicionin jugor. Per car po flet nje here, qe ta marrim vesh? Cfare hyn Goljaku ketu? Por ndonjeri mund ta coje me tej dhe te thote, me qe po flasim per zogj te zinj (gala) pse te mos shohim ata te bradhe-hirtet si floket e Albaneve- pellumbat?

Po me thua mua se ti e njeh Sllavishten (hektare me dardha) me mire se une? Nuk kam dyshim per kete, andaj te pyeta si quhet pellumbi ne rusisht. Ku eshte pergjigja?

Po ti a i hape syte me pa se ne nje postim me lart shkembyem mendime me Baptistin se si historianet shqiptare po e vendosin Galaber me prejadhje nga Zogu i Zi i quajtur Gale? Kjo ju ben me dy pale zogj te zinj. Pala e pare duke qene Kosova.

Baptisti kapi piken e vetme te dobet. Ai tha se Strabo permend Thunatet dhe Galabret. Me qe Strabo ka jetuar e shkruar para erdhjes se slaveve ne Ballkan, do duhet te mendosh patjeter se emri Galaber ka eksiztuar para emertimeve te ketij fisi te vena nga Sllavet. Mirepo, si e dime ne qe Strabo nuk eshte pastruar e qeruar? Ai eshte autori me i masakruar, pasi ka qene me i vlefshmi per vertesine e argumentit. Pjesa tjeter, qe e perforcon edhe me shume arumentin e batistit eshte eksiztenda e emerimit Kalabri ne Itali. Ne se ky emer vjen nga koha Strabos, teoria Golub- ave behet pluhur. Ne se, nga ana tjeter emri Kalabri eshte resultati i vone, i pas eres sone, Strabo eshte krasitur.

(Baptisti i lidh dy fiset kryesore dardane Thunatet me thumbin/shtizen dhe Galabret, kam pershtypje me Pelen. Andaj flitej per pela/pellumba ne nje teme tjeter. Kjo eshte hipoteza me e besushme qe kam pare gjer me tani).

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    teoria Golub- ave behet pluhur.
    Këtë e bëra unë. Shih më lart: Goljak.
    Prandaj po mundohem qe shumë herë të them, që nuk ekziston as nevoja më e vogël q të lidhet Galabri me Golub.

Galabri siç e thashë, atë kuptim duhet të ketë. Sikur të pajtohesha me çdo gjë që thotë ky apo ai historian nuk do shkruaja fare këtu në forum. Këtu tregojmë origjinalitetin tonë, idetë tona (secili nga ne).

Emrat që përmbajnë fjalën -bri, kanë qenë të shpeshtë në atë kohë, në njërën anë përdorimi i gjerë i bririt në jetën e përditshme (zëvendësonte plastikën), dhe në anën tjetër fjalori më i varfër (për shkak të periudhës kur flitej).

Gala, përdoret për çdo kafshë por edhe njeri me ngjyrë të zezë. Dashi i zi është galan, Lopa e zezë është galajkë, një familje plot bjondë atë fëmiun e vetëm që është i zi e quan galan ose gal, dhe vajzën galë ose galajkë.

Mazamakeq, veç ne lidhshi me gala e stërçoka.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alibaba : 29-11-2008 më 20:23

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Nuk e dija se postimi me lart ishte ruajtuar, pasi nuk e mbarova dhe pastaj nuk me lejohej hyrja. Kjo pjese mbeti pa shkruar:

"Pranoj qe interpretimi personal qe kam pasuar deri me sot eshte pikerisht Gala-bri Brite e Zinj. Por ato zogjt e zinj te Kosoves nuk ma mbushin mendjen, sidomos sepse nuk kam hasur ne emertime ku shqiptaret bashkojne emertimin e nje zogu (gale) ne vend te ngjyres me nje emertim tjeter direkt-brite. Pra kemi bite dhe jo dhine ose buallin, duhet te kishim te zezen dhe jo galen/sorren.
    Alfeko, ke hasur ne ndonje mbishkrim te vjeter qe na le te kuptojme si quhej e zeza ne lashtesi?"

Kesaj i qenke pergjigjur paraprakisht. Pyetje tjeter. Si ben nxij, me nxi nga anet tuaja? Me pak fjale folja qe tregon me be dicka te zeze? Nga del e zeze/nxij qe kemi sot, krahasuar me ?/gale?

Per fat te keq, Strabon e kane masakruar, pasi emri i zhdukur i qytetit te Galabrive do na lejonte te thonim me siguri ne se ishte Kosova.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 30-11-2008 më 08:03

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Si ben nxij, me nxi nga anet tuaja? Me pak fjale folja qe tregon me be dicka te zeze? Nga del e zeze/nxij qe kemi sot, krahasuar me ?/gale?
    Njëjtë është. Nxij. Nganjëherë, por ma rrallë, me 'zezue', po kjo është zbulim i shek. 20.

Nxij, nga 'xi', 'zi', dhe parashtesa N. Kështu ma merr mendja.

Gal, Galë, janë fjalë themelore, që dmth se nuk kanë kushërinj, të paktën sa e di deri më tash.

Strabone afferma che tribù dei Dardani in Europa sono i Galabrioi e i Thunatai. È possibile che tribù dardane abbiano raggiunto anche l’Italia meridionale e che loro influssi siano penetrati sino nel Lazio. I Galabrioi dell’Iluna sono linguisticamente simili ai Calabri italici. Menenio (nome dal sapore italico) e Mytìlo (simile al Motylos carìo, al Muwatallis ittita, al Mutaiiu neo ittita e al Metellus etrusco-latino) sono re dardani in Europa36. Questa somiglianza può testimoniare l’arrivo in Illiria di correnti migratorie luvite e pelasgiche dall’Asia Minore.
    Oltre che da Erodoto e Strabone, i Dardani sono citati però per la prima volta da Omero. La tradizione greca arcaica impersonificata dal poeta, sostiene, infatti, che Dardano, analogamente a Teucro, è un autoctono anatolico. Solo successivamente la tradizione greca lo fa arrivare dall’isola di Samotracia dopo un diluvio, a Troia, dove è accolto da Teucro. Più tardi ancora, Dardano viene fatto giungere a Troia dall’Arcadia. Nonostante questi tentativi di grecizzare il personaggio, tuttavia Dardano rimane sempre un luvita, come il suo alter ego Teucro. Anche Enea, il pius, che porta i Penati in Italia è, in fin dei conti, un luvita; non certo un illirico. Il culto dei Lan-Penati è testimoniato però anche in Illiria37
    Un argomento particolare riguardante sempre i Dardani, è quello del loro rapporto con l’altra tribù troiana dei Troes o Troi, da cui proviene il nome di Troia. Nell’Iliade, Troiani e Dardanì, sembrano essere due tribù di,tinte: “Troes kai Dardanoi”. In ultima analisi questa formula riassume in é la doppia componente etnica della doppia guerra omenica. I Troes sono li abitanti di Hattusa, quindi un termine luvio; mentre i Dardanoi, analogamente ai Teucroi, sono un gruppo luvio-misio cretese, giunto nella reione in seguito alla seconda migrazione dei Popoli del Mare (“Prima Guera di Troia”) nel 1180 circa che ha dato il nome di Wilios ad una sconosciuta città anatolica (Pala?).
    Ndryshuar për herë të fundit nga crazy_diamond : 30-11-2008 më 08:41

origjina e pellasgeve eshte qyteti ilir palaiste ne dalmaci......st eshte qartesisht nje sufiks ilir.

gjendet mjaft shpesh dhe ne itali,psh...tergeste,praeneste etj

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •