Close
Faqja 158 prej 255 FillimFillim ... 58108148156157158159160168208 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,571 deri 1,580 prej 2545
    Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    A ka burre nene qe te thote se Homeri nuk ka perdorur fjalen ''thalasa'' ne shkrimet e tij?
    Jo nuk ka "burre" (bir thuhet) nene qe te thot se Homeri nuk e ka perdorur fjalen 'thellasa' (thellesia) ne shkrimet e tije.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Jam kurioz; ti kundershtine e ke per hir te te vertetes apo ke ndonje afinitet me Greqine?
    Vetëm këto alternativa kam?
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Me behet qefi kur nje nxenes i ngecur kerkon ta kompensoje hapin madje edhe te gjeje kenaqesi ne kete mundim te pesefishuar sado qe efektivi i tij eshte serish zero nxenie, zero vetdijsim e zero kontribut.
    Bapo duhet te studiosh ca pedagogji se demoralizoke gjithe nxenesit qe mund te kene emeruar profesor.

Kam nje pyetje per ty:

- Si ka mundesi qe gegerishtja( logjikisht dhe toskerishtja) te jete krijuar diku mes shek 10-16 por nga ana tjeter elemente te qarte gege i perdor me shumice edhe zotrote ne shpjegimin e problemeve gjuhesore te lashtesise (edhe asaj me te hershme), se jo per gje po duket sikur qe nga antikiteti i hershem paska filluar 'sforcimi' per te ndryshuar menyren e te folurit e te pakten 3 mije vjet perpjekje per te ardhur ne gegerishten e shek 16 me duken relativisht shume per krijimin e nje dialekti ?
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Ne se shumeret jane ata qe hodhen themelet e fese (e cila me pas u bastardua) Brahmine, ky popull ishte i ardhur, i bardhe, dhe sipas gjithe tregueve (zakoneve, shkrimeve) pellazg.

Deri tani (me njohurite e kufizuara qe kam mbi shumeret) mendoj se keta jane shperndare ne bote (Indi ne kete rast) pas kulles se Babelit, pak para permbytjes. Sic kam shkruar, keta pellasge (te kulles) ishin nje gjini me tanet. Por ndersa ata u zhduken per shkak te mekatit dhe asimilimit, tanet mbeten ne token e te pareve.

Kushdo mund te shohe edhe ne harta mijeravjet me te reja se Antitanet jane fis i palevizur rreth Dodones.
    Nuk e di se ku e bazon ti universalizmin , kur shprehesh per kullen e Babelit. Mos valle edhe negroidet e Australise apo mongoloidet e Amazones flasin nje pellazgjishte te bastardizuar ?

Kur vete hipoteza nostratike shkon 15 mije vjet para, ku i gjen argumentet per te shtrenguar historine e gjuhes se njeriut ne 6 mije vjet sic ben bibla ?

Atintanet apo antitanet(si te pelqen ty) kane qene diku ketej nga Gramozi.

Nese permbytja e madhe ndodhi sepse Zeusi u hidhnua me pellazget per shkak te mendjemadhesise e arrogances se tyre e kete mund ta quajme mit te mirefillte pellazg per shkak se ata jane protagoniste si dhe po te degjojme Aristotelin Deukalioni u nis nga Epiri(qendra e pakundershtueshme pellazge) per te ripopulluar boten, atehere miti i bibles cfare ka pellazgjike, dmth pse une duhet te nisem nga Noe e jo nga Deukalioni?
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Nuk e di se ku e bazon ti universalizmin , kur shprehesh per kullen e Babelit. Mos valle edhe negroidet e Australise apo mongoloidet e Amazones flasin nje pellazgjishte te bastardizuar ?

Kur vete hipoteza nostratike shkon 15 mije vjet para, ku i gjen argumentet per te shtrenguar historine e gjuhes se njeriut ne 6 mije vjet sic ben bibla ?

Atintanet apo antitanet(si te pelqen ty) kane qene diku ketej nga Gramozi.

Nese permbytja e madhe ndodhi sepse Zeusi u hidhnua me pellazget per shkak te mendjemadhesise e arrogances se tyre e kete mund ta quajme mit te mirefillte pellazg per shkak se ata jane protagoniste si dhe po te degjojme Aristotelin Deukalioni u nis nga Epiri(qendra e pakundershtueshme pellazge) per te ripopulluar boten, atehere miti i bibles cfare ka pellazgjike, dmth pse une duhet te nisem nga Noe e jo nga Deukalioni?
    Hyj-Njeriu,

Cognat i Japheth-it birit te Noes eshte ky IAPETI Qe njihet si stergjyshi i Europianeve. Padyshim Miti i Deukalionit dhe Pyrrhas e kundershton Mitin e Iapetit,

Tani pyetja eshte: kush eshte me vjeter, pula a veza?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 15-08-2008 më 18:00

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Kam nje pyetje per ty:

1. Si ka mundesi qe gegerishtja( logjikisht dhe toskerishtja) te jete krijuar diku mes shek 10-16

2. por nga ana tjeter elemente te qarte gege i perdor me shumice edhe zotrote ne shpjegimin e problemeve gjuhesore te lashtesise (edhe asaj me te hershme),

3. se jo per gje po duket sikur qe nga antikiteti i hershem paska filluar 'sforcimi' per te ndryshuar menyren e te folurit e te pakten 3 mije vjet perpjekje per te ardhur ne gegerishten e shek 16 me duken relativisht shume per krijimin e nje dialekti ?

1. C'huqje e gjore logjikimi.
    2. Pse, si u dashka sipas teje?
    3. Kurrku s'je.

Perse sjell ne kundershtim me te verteten, pikerisht argumentet e te vertetes, kur ato jane ne harmoni te plote?

Gegerishtja e vjeter eshte deshmitare e ekzistimit te nje trungu unik te gjuhes se njesuar shqipe deri ne shekujt paraosman.

Shembull i fresket eshte kalimi radikal i trefurkut pas reduktimit ne t'furk, permes tcs ne sfurke. Ky eshte ndikim i ashper latin nga viset jugperendimore te bregdetit shqiptar. Si do ta zbertheje ndryshe se sfurk rrjedh nga tre-furka po te ishte zhdukur gegerishtja sic ishte planifikuar? Ani qe furi eshte variant perendimor i shprehjes bri ndersa erii variant lindor i gjuhes osnte te lashte te periudhave mitologjike.

Gegerishtja dhe variantat e saj arkaike te fjaleve tregojne tipare te qarta te ekzistimit te nje gjuhe te unisuar shqipe e cila ne shekujt e kaluar te shqiperise se bashkuar eshte folur nga te gjithe shqiptaret pa dallim dhe se ato menyra e forma nuk mund te quhen as gegerishte as toskerishte sepse gjuha jone kishte njesuar dialektet, nuk kishte dialekte, te shumten permbante krahinorizma sic permbajne dhe vet dalektet perbrenda arealit ku fliten, e qe eshte nje dukuri tejet normale.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po, ka.

Por mire do ishte te na tregonte ''studiuesi'' sa homerike jane ato fjale qe ka sjelle. Pra nje reference. Kujdes, une si parim nuk i mohoj se ato fjale jane keshtu apo jo, thjesht me duhen qe te hap Homerin ne origjinal (greqisht, natyrisht) qe ta vertetoj. Pra te me japi nje reference se fjala ''thetis'' psh permendet ne filan kenge e filan varg te Iliades apo te Odisese me kuptimin e detit. Sepse keshtu, verberisht, pa permendur reference, mund te dali edhe ndonjeri te thote se Homeri permend fjalen ''ashensor'' edhe pastaj te tjerret te thone ''ueeee, sa i madh ka qene Homeri''. A ka burre nene ta beje kete gje?

A ka burre nene qe te thote se Homeri nuk ka perdorur fjalen ''thalasa'' ne shkrimet e tij?

A ka burre nene te na thote se sa fjale perdor greqishtja per te treguar ''detin'', madje edhe Homeri vete sa fjale perdor?
    E vi nga deti moj lale,
    eh, tallas-tallas e...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    “Get ready, Tethys, and you, O Thalassa (Sea)!”

Dionysiaca - 23:236

Lexoji librin Kocaqit dhe jo permbledhjen e gazetes.
    Aeneas Dardanus

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    “Get ready, Tethys, and you, O Thalassa (Sea)!”

Dionysiaca - 23:236

Lexoji librin Kocaqit dhe jo permbledhjen e gazetes.
    Thetis, nëna e Akilit, perëndeshë e detit. Emër vetiak. JO fjalë me kuptimin e detit. Në asnjë tekst.

Thalassa, fjalë HOMERIKE për detin, bashkë me fjalët als, pontos, pelagos, okeanos edhe rreth 49 fjalë të tjerra...

Në fakt më bën përshtypje që grekët, popull detar qysh në lashtësi, kanë vetëm nja 50 e ca fjalë për detin.... në momentin që eskimezët kanë rreth 100 fjalë për dëborën.

Kocaqi do bënte mirë të na tregonte se sa fjalë për detin ka shqipja ''homerike''.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Thetis, nëna e Akilit, perëndeshë e detit. Emër vetiak. JO fjalë me kuptimin e detit. Në asnjë tekst.

Thalassa, fjalë HOMERIKE për detin, bashkë me fjalët als, pontos, pelagos, okeanos edhe rreth 49 fjalë të tjerra...

Në fakt më bën përshtypje që grekët, popull detar qysh në lashtësi, kanë vetëm nja 50 e ca fjalë për detin.... në momentin që eskimezët kanë rreth 100 fjalë për dëborën.

Kocaqi do bënte mirë të na tregonte se sa fjalë për detin ka shqipja ''homerike''.
    Pardon. Harrova qe nuk lexon Anglisht. Perkthimi eshte: "Behu gati Thetis, dhe ti O Tallazi (Det)!.

Tani pasthirma O vetem eshte shume greke. Por sic e sheh nga perkthimi, Thetis dhe Thalasa nuk jane e njejta gje. Edhe Okeanos, Thalasa, dhe Deti nuk jane e njeta gje.

Po t'i numerojme ne te njejten menyre qe greket rendisin "sinomimet" per fjalen det ne kemi me qindra fjale per nje koncept te vetem:

Pershembull: Dru, peme, trung, cung, shtylle, druid, dorian, lis, ah, plep, dushk, Zeus, Kron, Thori, Thumon, Thumus, Zani, Zaus, Gjemon, Gjemues, stap, tra, ...mund te vazhdoj deri neser.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 16-08-2008 më 09:42
    Aeneas Dardanus

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •