Ndryshuar për herë të fundit nga Blue_sky : 28-07-2008 më 15:18
Kam vetem nje limit: qiellin!
Sigurisht që të gjithë bindje personale i kemi. Megjithatë mund ta kuptoja nëse thjesht të pëlqente më shumë emri Vlora. Po se prisja që po e kundësshtoje Ismail Qemalin meqë ka emër mysliman. S'më kishte shkuar ndonjëherë mendja te islami kur lexoja emrin e Ismail Qemalit.
Me fal por sinqerisht s'ke kuptuar thelbin e asaj qe doja te thoja. Persa me perket mund t'a quajne dhe Mahmut apo Pjeter universitetin e tyre vlonjatet, aq me plas mua. Une thjeshte po jepja vizionin e nomenklatures Euro-Perendimore. Kaq!
Une te njejten gje do kisha thene dhe sikur te ishte quajtur Jezus.
Kam vetem nje limit: qiellin!
Meqense e ke thene edhe vete mund ti vije nje titull tjeter psh ;
Propozohet per ti hequr emrin universitetit etj....
Ndersa titulli aktual e ben nje fakt te kryer gje qe nuk eshte ende e vertet dhe komentet e tjera jane te kota.
Liones dryshoje pak se me vret syte titulli.
larguar forever
Mund te ndodhe qe ke te drejte kur thua se ne Gjermani univerzitteve u mundesohet autonomia per ligjdhenie interne, e cila perfshin edhe te drejten per riemertim te univerzitetit, per arsye te historise se hidhur (naziste) te ketij shteti.
Nuk jam i sigurte. Dhe nuk njoh shembuj konkret qe kunderthojne kete cka thua ti.
Mirepo cka mendon ti:
Ne e dijme se ne demokraci ka nje liri themelore (Grundrecht) te quajtur liria shkencore (Wissenschaftsfreiheit). Kjo liri mbron shkencen ne te gjitha fascetat e saja nga nderhyrja autoritare, kuptohet nese shkenca praktikohet ne konkordance me vlerat tjera te larta te kushtetutes. Nese nisemi nga kjo liri, duhet pyetur: Perse e sheh kushtetutedhenesi nje liri si ate shkencore te nevojshme? Cili eshte intencioni i tij? Kend deshiron kushtetutedhenesi ta mbroj, kend ta kufizoj? Une mendoj se nuk ka institucion me te qelluar se sa univerziteti per te gezuar kete liri. Keshtu qe liria shkencore i dedikohet (nder tjerash) univerziteteve. Ndersa intencioni eshte ky: Nisur nga e kaluara (jo vetem ajo gjermane, por e tere ajo europerendimore) mesojme se entet shteterore apo qeveritare shpesh kane nderhyre ne punen shkencore te univerziteteve dhe me sukses i kane uzurpuar dhe vene ato (univerzitetet) ne sherbim te tyre per qellime politike. Kete prakse historike deshiron ta nderpres liria shkencore. Per kete arsye shteti i njeh univerziteteve autonomine per ligjdhenie interne. Cka mendon ti, a nuk eshte kjo nje arsye e mundshme per t´i dhene univerziteteve nje autonomi per ligjdhenie interne - pra pa u bazuar ne te kaluaren naziste gjermane?
Se ku saktesisht gjen kufinjet e saj kjo autonomi, me fjale tjera: a guxon univerziteti te nderroj emrin sa here te deshiroj senati apo te marri cilin emer te deshiroj ai, kjo eshte nje pyetje tjeter, e cila sipas mendimit tim duhet pergjegjur nga njohes te dispozitave ligjore te vendit tone, dhe ne rend te pare atyre kushtetutore, dhe ne rast te mungeses se normave te tilla dhe mungeses se nje zgjidhjeje harmonike ne mes pjesemarresve ne vendim, duhet thirrur Gjykata Kushtetutore e cilo do te krijoj nje vendim precedent, qe eshte i vlefshem si nje norme kushtetutore, dhe e cila do definoj dhe kufizoj ceshtjen e emertimeve te univerziteteve per mbare Shqiperine.
Mirepo, dhe kjo eshte me rendesi, nuk eshte aspak shokuese riemertimi i nje univerziteti sic mendojne disa ketu. Sidomos kur flitet per nje emertim te ri (Univerziteti i Vlores), i cili ne cdo aspekt shihet te jete asnjajes: ne ate religjioz, politik dhe ate te botekuptimit.
Me nderimet me te sinqerta,
Chino
T'i leme teorite konspirative menjane per momentin.
Taulant Shaska (rektori) ka mbaruar doktoraten (PHD) ne US. Dhe eshte nje nga ata/ato te pakte qe kane studiuar jashte shtetit dhe qe jane kthyer. (S'e kam idene e studentave me doktorate sa jane kthyer, por s'ma ha mendja te jete nje perqindje "e larte.")
Kur hodhi kandidaturen per rektor, mbaj mend qe me tha mami, dhe u votua nga shumica e universitetit.
Dy gjera, mund te jete influenca e edukimit ne US, ku universitetet shteterore kane emrat e qyteteve perkatese, universitetet private pastaj, tjeter gje. Nga ky aspekt mund te diskutohet kjo ceshtje. Por per cfare jam kunder eshte arsyeja e dhene. Fola me mamin sot ne telefon (pedagoge atje) dhe me tha qe s'kishte njeri idene derisa e degjuan ne lajme.
Megjithate, sic eshte konstatuar me lart, mendimi final i perket Keshillit te Ministrave.
Nuk janë ato arsyet që thuhen nëpër media.
Mediat janë budallallepsur dhe po përpiqen me çdo mënyrë të fërkojnë shqiptarët që të ngrihen, si "ashtu"
O Lioness po ne nga ty prisnim moj të na thoshe ça po bëhet.Na le në baltë.
Deklarata e rektorit.
Cili duhet te jete emri i Universitetit te Vlores?
Tanush Shaska,
Rektor, Universiteti “Ismail Qemali” i Vlores
www.univlora.edu.al
Ne mbremjen e dates 26 Korrik 2008, ne mbledhjen e radhes se Senatit te Universitetit “Ismail Qemali” te Vlores, si kryetar i Senatit propozova ndryshimin e emrit te Universitetit nga “Universiteti Ismail Qemali i Vlores” ne “Universiteti i Vlores” dhe godines se re te Universitetit do t’i jepet emri Ismail Qemali. Ky propozim ka ngjallur reagime te ndryshme ne shtyp dhe media.
Dua te sqaroj se Senati nuk ka te drejte te ndryshoje emrin e universitetit, por vetem propozon dicka te tille. Emri i universiteteve ndryshohet vetem me vendim te qeverise. Gjithashtu, eshte e nevojshme te theksoj se isha i pregatitur per nje reagim te ashper nga opinioni ne Vlore dhe tejembane trojeve shqiptare. Kjo per vete faktin se figura e Ismail Qemalit dhe vepra e tij patriotike eshte madhore dhe e padiskutueshme ne historine e kombit shqiptar. Eshte e rendesishme te kihet parasysh se pergjegjesia morale mbi kete veprim bie plotesisht mbi mua si kryetar i senatit dhe Rektor i Universitetit Ismail Qemali te Vlores. Me poshte dua te paraqis shkurtimisht disa nga arsyet qe motivuan kete propozim.
Universiteti i Vlores nuk eshte as prone imja dhe as e Senatit. Universiteti i Vlores nuk i perket vetem Vlores, por po merr permasat e nje prej universiteteve me te rendesishme te gjithe trojeve shqiptare. Per kete me te drejte ky debat ka marre nje karakter kombetar dhe po diskutohet me shume interes ne gjithe mediat kombetare. Une e mirepres nje diskutim te tille mbarekombetar. Ne te njejten kohe, Universiteti “Ismail Qemali” i Vlores po merr nje karakter gjithmone e me shume nderkombetar. Vetem kete vit ne kemi me qindra kerkesa per studime nga vende si Kina, India, Bangladeshi, Pakistani, vendet e Lindjes se Mesme etj. Ne keto kushte, permiresimi i imazhit te Universitetit eshte synimi yne kryesor. Duke pasur parasysh kete, une ende mendoj se “Universiteti i Vlores” eshte shume here me i marketueshem se sa “Universiteti Ismail Qemali”. Emrat e shkurter jane shume me efektive se sa emrat e gjate. Une dua t’ju sjell si shembuj se universitete si “Oxford University”, “Cambridge University”, “University of Michigan”, “University of Florida”, “University of California at Berkeley”, “University of California at Los Angeles”, etj sot njihen vetem me emrat Oxford, Cambridge, UM, UF, Berkeley, UCLA, etj.
Se dyti, figura dhe vepra e Ismail Qemalit nuk nenvleresohet nga fakti ne se nje universitet ka ose jo emrin e tij. Ndoshta ne do te benim me shume per figuren e Ismail Qemalit sikur te siguronim disa fonde qe disa prej studiuesve tane qe po studiojne figuren e tij te financohen nga shteti dhe universitetet. Universiteti i Vlores po ben dicka ne kete drejtim. Ismail Qemali eshte themeluesi i shtetit shqiptar, por nuk ka ende asnje bust te tij ne kryeqytetin e Shqiperise. Se treti, mendoj se vete Ismail Qemali do te ishte teper i lumtur qe Vlora te dilte ne plan te pare dhe jo Ismail Qemali. Te mos harrojme se Vlora, Shqiperia jane ato me te cilat asnje individ nuk mund te barazpeshohet, ato per te cilat ne duhet te bejme perpjekjet maksimale per te dale ne plan te pare. Historia e Vlores eshte mijravjecare dhe asnje individ nuk mund te jete me i rendesishem se Vlora vete. Ne fund te fundit edhe Ismail Qemali per Vloren u perpoq gjithe jeten.
Ne duhet te dalim jashte mentalitetit ballkanas dhe patriotizmit te fjaleve. Nuk eshte e thene qe ata qe bertasin shume e duan me shume se ne te tjeret Ismail Qemalin. Patriotizmi me i mire eshte puna dhe perkushtimi qe universitetet tona te ecin sa me perpara.
Une jam i hapur per idene qe kjo ceshtje te diskutohet ne Vlore e me gjere. Ndoshta nje vote midis gjithe studenteve dhe pedagogeve te Universitetit do ishte nje zgjidhje e pranueshme.
Ne te njejten kohe une dua te terheq vemendjen e gjithe opinionit ne Vlore dhe mbare Shqiperine se Universiteti yne ka probleme shume te mprehta. Ne jemi universiteti me kushtet me te keqia te infrastuktures ne gjithe Shqiperine. Ne kuadrin e akreditimit te universiteteve nga agjensi te huaja akreditimesh Universiteti yne do te kete probleme te thella. Ne kemi nevoje per ndihme te menjehershme nga pushteti lokal ne Vlore, biznesi vlonjat dhe qeveria per godina te reja dhe toke per nje kampus te ri. Keto jane nevoja urgjente qe rrezikojne ekzistencen e Universitetit ne Vlore dhe atehere nuk do te kishim as “Universiteti Ismail Qemali i Vlores” dhe as “Universitet i Vlores”.
Rektori
T. Shaska
Unë për vete nuk e di po i besoj Tanushit. E kam fjalën në sinqeritetin e atyre që thotë.
Në fakt tani që e mendoj thellë thellë....Ky dashka t'i japë brand-in Vlorës si qytet për arritjet e universitetit. Dmth kur të thuhet Universiteti i Vlorës, lidhet direkt me qytetin dhe jo me figurën historike që vendosej te emri.
Edhe djali në fjalë ka ambicje...madje siç kam dëgjuar ka krijuar një grup të vlefshëm profesorësh në degën e matematikës.
Ndryshuar për herë të fundit nga Julius : 28-07-2008 më 17:43
Ezekiel 25-17.
M'duket se e kishte emrin Tanush, dhe jo Tualant..
Life's too short to remove USB safely.
Meqenese arsyeja/ana akademike e emertimeve te institucioneve arsimore eshte arsye per te ndryshuar emrat, atehere le ti lehet Akademise se Shkencave te Shqiperise qe te japi nje gjykim te drejte per keto gjera. Nuk e kuptoj pse Rektorit i eshte lene kjo e drejte qe te organizoje ndryshimin e emrave!.
ABCÇDDhEËFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gërma)
Argumenti kyc i perdorur nga propozuesit per ndryshimin e emrit ishte, pak a shume, ky: "I. Qemali nuk ka dhene ndonje kontribut per fushen akademike shqiptare. Prandaj, universiteti i Vlores nuk ka pse te mbaje emrin e I. Qemalit, me gjithe respektin per kete figure historike." (Pjesa e fundit e fjalise eshte shtuar nga une per efekt korrektesie politike.)
Ky argument nenkupton faktin qe ekziston diku tjeter nje arsyetim se nje universitet ose duhet te mbaje emrin e vendit gjeografik ku gjendet, ose duhet te mbaje emrin e nje figure te atij kombi (ose jo) qe ka kontribuar ne fushen akademike te atij kombi (ose shteti). Ne te vertete, nuk ekziston ndonje ligj i tille logjike dhe per kete arsye, meqenese qenia njerezore eshte gjithnje ne kerkim te se vertetes te pranueshme, atehere argumenti i Tanushit, PhD, nuk eshte se ka ndonje peshe te madhe sa c'do te mund te kishte ndonje argument tjeter (qe nuk shoh se si mund te thurret nje i tille). Gjithashtu, titulli PhD nuk i kthen qeniet ne me inteligjente se qenie te tjera. Per kete arsye, jo cdo gremine qe thone PhD-te se kapercehet mund, ne fakt, te kapercehet. Madje, sic thote dhe Paul Krugman, nga ata me PhD, me pak se 1% jane vertete aq te ditur sa te mund te quhen inteligjente. Meqenese 1% eshte me e vogel se 99%, pjesa tjeter, edhe argumenti se "...Tanushi, PhD, ka studiuar ne SHBA, ku emrat e universiteteve identifikohen me vendndodhjen gjeografike te tyre dhe prandaj edhe ai i Vlores duhet te identifikohet me emrin e Vlores", eshte nje tjeter argument i pajustifikuar dhe, mbi te gjitha, i pajustifikueshem, dhene historia e dy vendeve nen kontrastim.
Sa per mua, shume pak me intereson. Per sa kohe qe ky vend mbyll akademi shkencash dhe emerton ministra arsimi disa qenie qe nuk dine c'do te thote zhvillim arsimi, atehere kujt i dhemb se I. Qemali konsiderohet figure qe "...nuk ka dhene kontribut ne arsimin e ketij kombi"?
"The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)
Krijoni Kontakt