Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 9

Shkrim i vjeter e i rralle shqip i vitit 1635

Si ka qene gjuha shqipe ketu e 400 vite para (nga autori i vjeter i shkrimeve shqipe Frank Bardhi)

http://www.mdevaan.nl/research/Blanchus.pdf

Ne dokumentin pdf do te gjeni edhe nje minifjalor latino-epiriot
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga brooklyn2007 : 15-06-2008 mė 01:18
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

i/e regjistruar Maska e alproud
    Anėtarėsuar
    03-05-2008
    Postime
    292
    kush e ka shkruar kete??? Ju lutem na tregoni nese keni info dhe i dihet autori
    Fali armiqte e tu por asnjehere mos harro emrat e tyre.

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Ore brooklyn cne ky zell patriotizmi keto muajt e fundit ty lale ? Materiali eshte shume i mire, cik i veshtire se eshte shkruajtur me alfabet qe ka 26 e jo 36 shkronja po kushdo qe di italisht e kupton fare mire.

Me beri pershtypje se perdor e me 2 pika lart njesoj si ne gjuhen e njehsuar psh

Nata emire te chiofte
    Nata e mire te qofte/kjofte
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyj-Njeriu : 15-06-2008 mė 05:39
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Citim Postuar mė parė nga alproud Lexo Postimin
    kush e ka shkruar kete??? Ju lutem na tregoni nese keni info dhe i dihet autori

Autorin e permenda me lart qe eshte Frank Bardhi. Frank Bardhi ka qene etnografi dhe leksilografi i pare shqiptar. Lindi diku ne Zadrime ne vitin 1606 dhe vdiq ne 1643. Per me teper informacione mund te kerkoni ne internet.

Eshte mire qe ky shkrim te beje te mundur te kuptohet se sa ka ndryshuar gjuha shqipe me ketu e me pak se 400 vite para. Imagjinoni vete se si mund te kete qene para 2000 vjetesh nese pranojme qe iliret flisnin shqipe te vjeter. Sinqerisht une nuk besoj se ka burre nene te arrije te interpretoje Ilirishten me Shqipen me gjithe keto transformime gjuhesore te gjuhes qe ndodhin ne me pak se 400 vjet. Mbase dikujt s'mund ti pelqeje kjo qe thashe por ky eshte mendimi im.
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    06-05-2005
    Vendndodhja
    Shkoder
    Postime
    139
    Ketu eshte gjuha e shkruar, jam i bindur se neqoftese Frank Bardhi vete do i lexonte ate cfare ka shkruar, te gjithe do ta kuptonim mbi 95%. E lexova tekstin dhe nuk eshte shume i veshtire per tu kuptu sidomos nga ata qe flasin dialektin gege.
    P.sh "biere cheta" sot ne te foluren gege "bjere qetu" ne gjuhe letrare ka kuptimin "sille ketu"

Ose fjalia: "e mu duch se chiste meu chiene per ndoogna ndime"
    ne gegen e sotshme: "e mu duk se kishte me ken per ndonji ndim"
    ne gjuhen letrare "e qe te dukej se do ishte per ndonje ndihme"

keshtu do e interpretoja une te pakten qe s'jam profesionist ne kete fushe.

Pra nqs Frank Bardhi do ta lexonte vete ate qe ka shkru do tingellonte njelloj si gega e sotshme dhe do e merrnin vesht pothuajse krejt se nuk po them 100%.
    Kur u ndane, keshtu na rane.

Citim Postuar mė parė nga brooklyn2007 Lexo Postimin
    Eshte mire qe ky shkrim te beje te mundur te kuptohet se sa ka ndryshuar gjuha shqipe me ketu e me pak se 400 vite para. Imagjinoni vete se si mund te kete qene para 2000 vjetesh nese pranojme qe iliret flisnin shqipe te vjeter. Sinqerisht une nuk besoj se ka burre nene te arrije te interpretoje Ilirishten me Shqipen me gjithe keto transformime gjuhesore te gjuhes qe ndodhin ne me pak se 400 vjet. Mbase dikujt s'mund ti pelqeje kjo qe thashe por ky eshte mendimi im.
    brooklyn2007,
    Per mendimin tim, shkrimi qe ke sjelle nuk verteton se sa ka ndryshuar por se sa NUK ka ndryshuar gjuha shqipe keto 400 vitet e fundit. Per ne qe jemi rritur ne kontakt me gegerishten, gjuha e FBardhit tingellon shume e kuptueshme dhe e qarte. p.sh. fjalen 'indeks' e perkthen 'deftues'? Sa me shqip se kaq mund te jete kjo fjale? E sa e sa te tjera.

i/e regjistruar Maska e klaus fisher
    Anėtarėsuar
    29-04-2008
    Vendndodhja
    aty ku mbaron hapesira
    Postime
    254
    Me shume duhet te ndalemi ne faktin qe ne vitet 1600 e ca kur flitej per epirotishten si gjuhe nenkuptohej shqipja.Kjo mer rendesi sot kur bollanokserat flasin per Vorio Ipiro

i/e regjistruar Maska e klaus fisher
    Anėtarėsuar
    29-04-2008
    Vendndodhja
    aty ku mbaron hapesira
    Postime
    254
    Sa per ndryshimet ato jane me se logjike ne nje gjuhe te gjalle e cila ne fund te fundit do te pasqyroje totalin e evoluimit.

Tema tė Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarėve
    Nga Iliriani nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Illiristika - Nezir Myrta
    Nga Henri nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 06-04-2011, 17:47
  3. Historia e formave tė likuidimit tė tė dėnuarve
    Nga Davius nė forumin Historia botėrore
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 12-03-2007, 11:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •