Close
Faqja 0 prej 15 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 148
    … ßriläntě … ΅ Ø λŁŁї Ϊм Maska e [Perla]
    Anëtarësuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Aconteceu !!! Estava escrito assim...
    Postime
    6,577

Çfarë mendimi keni për mblesëritë?

Ende ne ditet tona vazhdojne te praktikohen "mbleserite" dhe jo vetem ne zonat rurale por edhe ne qytete. Prinder te cilet i detyrojne femijet te marrin apo " te njofin" dike qe familjes i 'pershtatet'. Duke shkuar me idene se 'Dashuria lind me kalimin e kohes' Ky eshte nje person qe familjes i mjafton vetem e vetem qe ka ardhur e ka kerkuar vajzen ne shtepi para se te takoje apo te njohe vete vajzen. Apo edhe tek djemte ku prinderit ushtrojne presionin e "ndershmerise" duke i vene duart ne zjarr .Keto jane qesharake por fatkeqesisht vazhdojne te ndodhin. Rastis qe i largojne vajzat nga shkolla e u shkaterrojne te ardhmen.Dihet qe prindi nuk ta do kurre te keqen por perse atehere detyrojne te zgjedhesh per shok jete nje njeri te huaj. Sidomos per femrat, pasi ato jene me shume nen ndikimin prinderor kurse djemte jane me te lirshem por jo se nuk ndikohen.

Cfare mendoni ju per keto 'njohje' ? A jane te pranueshme ne ditet tona ? A ka te drejte prindi te nderhyje ne dashurine e femijes se tij? Mund tju kete ndodhur dhe juve ose mund te na ndodhi te gjitheve ? Si do te vepronit ?
    Un amigo verdadero es algien que cree en ti aunque tu hayas dejado de creer en ti mismo.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    I urrej mbleserite, nje praktike e urryer.

Nuk me duket aspak e tmerrshme mbleseria. Ka njerez qe nuk kane mundur te gjejne ne jete njeriun e dashur per nje arsye apo per nje tjeter dhe detyrohen ta kerkojne ate nepermjet mbleserise. A mos valle keta njerez "te pafat" jane te detyruar te jetojne perhere vetem pse opinioni i sotem "modern" i shoqerise eshte kundra mbleserise?!!! E dyta. Sot ne boten perendimore ka shume e shume agjenci martesash qe lidhin njerezit bashke. Madje ky eshte nje biznes mjaft fitimprures. A nuk eshte dhe kjo nje forme mbleserie?! A e dini sa i madh eshte numri i njerezve sot ne bote qe u drejtohen ketyre agjencive?! Atehere?! C'te keqe paska ketu kur familja jote te rekomandon nje njeri per tu lidhur ne martese?! Ne fund te fundit askush nuk te detyron sot te flesh ne krevat diten e pare qe e njeh cunin/gocen e rekomanduar. Fjala e fundit te ngelet ty.
    ABCÇDDhEËFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gërma)

Ngelem unë! Maska e DI_ANA
    Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Ka lidhje me mbleseri qe ecin shume me mire se ato me dashuri...

Ndonese personalisht jam kunder tyre.
    "Carpe Diem"

Anëtarësuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Postime
    6,577
    Brooklyn2007 flm per mendimin ,por te pakten me agjencite martesore eshte deshira jote ti kontaktosh apo jo dhe pse jane shume te pavend dhe ato por nqs nje njeri ka deshire eshte i lire. Nuk mendoj se ajo eshte dashuri por thjesht nje "biznes" nqs jetojme per kete atehere jam dakort me ty.
    Me vjen keq por realiteti yne eshte me i eger ... sepse ketu vendosin te tjeret per 'ty'. Perputhen apo jo ... ai eshte ideali sepse i ploteson te gjitha kushtet etj .

Keto çfare them jane fakte reale dhe shume te rinj jane viktima per fatin e tyre e keq.Ka dhe nga ato familje qe nuk miratojne dashurine e femijeve sepse nuk eshte i zgjedhur prej tyre ... kjo ju duket e drejte duke i detyruar femijet te zgjedhin ndermjet tyre dhe dashurise ......
    Ndryshuar për herë të fundit nga [Perla] : 06-02-2008 më 17:45
    Un amigo verdadero es algien que cree en ti aunque tu hayas dejado de creer en ti mismo.

谷ஜ๑۩۞۩๑•谷ஜAuGuSt ๑۩۞۩๑•谷ஜ Maska e AuGuSt_
    Anëtarësuar
    20-06-2004
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    1,090
    Besoj se eshte si nje faze njohjeje ne nje lidhje por qe i perket te 'shkuares' dhe besoj se njerezit nuk jan me te predispozuar te gjejne nje femer te virgj. dhe ndaj nuk mund te them qe ia vlen apo jo e gjithe mbleseria kishte te bente me njohjen e femres dhe mashkullit dhe qe te provohej karakteri dhe personaliteti dhe te merej mendimi i lagjes per nje person .
    skerdigodo@hotmail.com

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga DI_ANA Lexo Postimin
    Ka lidhje me mbleseri qe ecin shume me mire se ato me dashuri...
    kjo ndodh se dy te lidhur me mbleseri jane me te ftohte mes tyre, i kane bashkuar te tjeret, jane me formal. Dhe kjo çon ne nje mardhenie te qendrueshme por jo domosdoshmerisht te lumtur, ndonjhere dhe te ndrydhur, se nga ne eshte turp te ndahesh.
    Dy te lidhur me deshiren e tyre, me iniciativen e tyre, e kane me te lehte te kuptojne kur dashuria ka marr fund, dhe i japin fund lidhjes.
    te pakten kjo eshte pershtypja ime, e kam menduar shume here kete gje.

Perla, menyren si e konceptoj une mbleserine sot eshte keshtu: Prinderit, fisi ose shoqeria njohin nje vajze/djale qe eshte e/i rregullt, pa vese te keqija, njeri serioz, me karakter pozitiv etj etj. Ta rekomandojne qe ti te njihesh me te me qellim qe nese ju puqet muhabeti te lidheni bashke. Behet muhabeti midis te dyja paleve dhe vajza me djalin dalin me njeri tjetrin me qellim qe te njihen. Po u puq muhabeti vet djali me vajzen jane ato qe vendosin nese do hidhet nje hap me tutje, pra martesa. Ne rast te kunder, i thone njeri tjetrit qe ishte kenaqesi qe u njohem por nuk mendoj se puqemi bashke. Mbaroi puna. E thjeshte, jo?!

P.S. Kjo ishte mbleseria e pare ne aspektin e nje familjeje te qyteteruar. Se c'behet me zonat ku ha pula gure nuk i hyj ta komentoj kete ceshtje.
    ABCÇDDhEËFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gërma)

Anëtarësuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Postime
    6,577
    Tragjedia eshte se keto qe une them nuk ndodhin atje ku sipas jush pula ha gure por ne zemer te qytetin ...... Eshte per te ardhur keq sepse ne syte e botes duken njeres te qyteteruar qe dine te flasin per kulture por kur puna vjen tek femijet e vet ... ndryshon puna !
    Ndryshuar për herë të fundit nga [Perla] : 06-02-2008 më 18:04

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga brooklyn2007 Lexo Postimin
    P.S. Kjo ishte mbleseria e pare ne aspektin e nje familjeje te qyteteruar. Se c'behet me zonat ku ha pula gure nuk i hyj ta komentoj kete ceshtje.
    le te jete e qyteteruar sa te doje mbleseria, perseri ekziston presioni psikologjik i familjes. Nuk nenkuptoj detyrim me kete presion, por femija sugjestionohet lehtesisht nga kembengulja e prinderve. E kam provuar vete, nese te vihen mame e babe, gjysh e gjyshe e te nisin te te shpjegojne arsyet pse duhet ta marresh ate gocen , ne ambientin e familjes, gati gati te prishet mendja.

dhe nje gje kam vene re une, se si ata te marre me mbleseri jane shume te ftohte me njeri tjetrin, nuk te lene pershtypjen e nje çifti spontan dhe te dashuruar.

Faqja 0 prej 15 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Medh'hebet ne Islam.
    Nga ERIKSON në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-03-2009, 17:07
  2. Përse na duhet Mendimi?
    Nga AuGuSt_ në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 27-11-2007, 14:09
  3. Mendimi juaj për veten dhe mendimi i të tjerëve për ju
    Nga hope31 në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 04-10-2006, 17:59
  4. Mendimi Ekstrem
    Nga green në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 18-11-2004, 11:28
  5. Mendimi demokratik në vitet '30
    Nga erzeni në forumin Kulturë demokratike
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 07-10-2002, 02:40

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •