Close

Rezultati i Sondazhit: A e flisni gjuhen letrare ne jeten e perditshme?

Votues
133. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • PO

50 37.59%
  • JO

83 62.41%
Faqja 9 prej 27 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 265
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Mundohem te flas gjuhen letrare...pak a shume dhe prinderit e mi flisnin gjuhen letrare.

BeLeGu Maska e KaLajsi
    Anëtarësuar
    19-05-2004
    Vendndodhja
    MiLaNo
    Postime
    365
    Normal qe po .
    Jufka ime ...

i/e larguar Maska e Homza
    Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Une flas Gegnishten, ajo osht gjuha tamam tamam zyrtare Shqiptare....ket te fundit qe e futi ENver loqja nuk e paraflas shum, por po desha edhe e boj.

son of eagle Maska e eri12ing
    Anëtarësuar
    13-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    150
    Citim Postuar më parë nga Homza Lexo Postimin
    Une flas Gegnishten, ajo osht gjuha tamam tamam zyrtare Shqiptare....ket te fundit qe e futi ENver loqja nuk e paraflas shum, por po desha edhe e boj.
    loqja eshte tokerisht lali.............hahahahaha
    Sons of eagle we are and like eagles we fight in war.

beby Maska e jesu
    Anëtarësuar
    08-10-2006
    Vendndodhja
    Reklamat nuk lejohen pa lejen e admin
    Postime
    354
    Po mundohem te flas gjuhen letrare me eshte me e lehte sepse qe e vogel kete gjuhe kam degjuar dhe nga prinderit e mi dhe njerzit e aferm te cilen me rrethonin ne jeten e perditcme.
    Ndryshuar për herë të fundit nga jesu : 02-02-2008 më 21:18
    Jeta eshte e bukur mjafton te dish ta jetosh!

Fuqia ekziston brenda teje!!!

i/e larguar Maska e Homza
    Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Citim Postuar më parë nga eri12ing Lexo Postimin
    loqja eshte tokerisht lali.............hahahahaha
    Loqja na qenka toskerisht??? une sdi per ca e perdorni ju tokset, ama ne geget **** e perdorim si me ta thon si puna e "koqes" hahaha

i/e regjistruar Maska e BaBa
    Anëtarësuar
    12-03-2006
    Vendndodhja
    Facebook.com/BabaAlbanian
    Postime
    4,061
    Citim Postuar më parë nga DeAdA Lexo Postimin
    Baba,

Jam shume dakort me ty. Nuk e di pse te kuptojne me mire njerezit kur e ben dicka te tille Pra varet nga situata dhe me ke po flet.

Une me duket flas "albmerikance" :P

Rrac e zgjuar ne
    Dhe kau i mirë po s'e ngacmove, s'tërheq në brazdë.

Larguar Maska e Gerrard
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Anfield Road
    Postime
    1,603
    Po, 98% sepse veshtire te gjesh Tironc 24 karac dhe detyrimisht mundohem te flase gjuhen letrare. Ndersa 2% do te thot qe flas Tironce me familjaret apo miqte qe jan dem baba dem Tironca.

P.s C'do fjale mund ta them ne gjuhe letrare po vetem Tirana se them po gjithmon Tirona

Kalofshi mire.
    Liverpool is now where it belongs
    The cry was no surrender,
    We'll fight for the boys in red,
    We'll fight, we'll fight for Liverpool,
    The team that Shankly bred.
    We'll fight for Alun Evans,
    We'll fight for Ian St.John,
    We'll fight, we'll fight for Liverpool,
    The pride of division one - two- three - four
    Listen to the Kopites roar

LIVERPOOL - LIVERPOOL - LIVERPOOL

Citim Postuar më parë nga Gerrard Lexo Postimin
    Po, 98% sepse veshtire te gjesh Tironc 24 karac dhe detyrimisht mundohem te flase gjuhen letrare. Ndersa 2% do te thot qe flas Tironce me familjaret apo miqte qe jan dem baba dem Tironca.

P.s C'do fjale mund ta them ne gjuhe letrare po vetem Tirana se them po gjithmon Tirona

Kalofshi mire.
    po he mo cuno se nuk behet gje po the tirana dhe jo tirona, pa he thuj cik "s'du mi" pa pa pa ca i bej tironces une........hihihihihhi

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Gërzhitja

Rina_87 "me gerzhite" eshte shprehje shume specifike e cila i mungon fjalorit dhe nuk gjen zevendesim te plote ne fjalet e dialekteve tjera. Gerzhitja eshte nje forme ngacmimi iritues dhe qe behet me qellim ndaj nje personi per ta dekoncentruar per tia ngrutur nervat, shpesh perdoret nje thuper e holle ose ndonje fije bari per ta gerzhitur diken qe eshte ne qetesi. Ose kur dikush i ka duart e zena me ndonje pune ia ngerh dikush qimet e flokut ashtu qe te mos e hetoje ne menyre te perseritur deri sa ta nderpreje plotesisht punen me te cilen eshte preokupar dhe ta hetoje se nuk ishte ndonje tik i trupit te vet por se ka shkaktar diken me qellim. Gerzhitesi ne vetmbrojtje zxakonis qesh me te madhe kur ta zbuloje por ndonjehere edhe nuk shpeton pa e henger ndonje qe e kap duke ikur.

Gerzhitje eshte ajo qe bejne mizat ne muajt shtator dhe tetor qe si tremb dot pa i mbytur, kur je ne gjum ose kur rehatohesh per te fjetur. Ato mund te gerzhisin aq shume me ato prekjet e panderprera te tyre ne lekure sa kur te ngritesh ka gjasa te thyesh ndonje send.

Pra,
    gërzhitje: jane veprimet qe kane per qellim ose per rezultat ta nxjerrin nga njeriun nga nje gjendje e vazhdueshme e qellimshme e individit qe mund ta konstatojme si: perqendrim, lexim, shkrim, degjim (audioje), shikim (videoje), gatim, fjalim, studim, meditim, menaxhim, qeverisje...etj, etj, etj.

Pra ka njerez qe nuk gërzhiten fort flejne edhe me mizat gerzhitese. Ka prej atyre qe gërzhiten lehte. Ka prej atyre qe thone "s'gërzhitem fare" por genjejne.

Fjala kuptimisht me e afert me gërzhitjen apo identike me te eshte fjala angleze: "annoyance".

Fjale e bukur ...
    Baptist, ky sqarim ketu eshte per fjalen (n)gërrzhatje (e mora bile si konfirmim edhe prej familjes sime, konkretisht gjyshes time, se ajo vjen nga pjesa e Kosoves, ku perdoren/jane perdor keto fjale)

Gerzhatje eshte kur nxit apo ngacmon dike ne formen p.sh. "Mos e (n)gërrzhat.."

Kurse gerzhitje perdoret si "Mos u gerzhit.." "Nuk/(z) gerzhitem" e keshtu.

pra, dallimi eshte shume i vogel gerzhitje --gerzhatje

Cka me ben mua pershtypje eshte se me tingellon si fjale shume e vjeter. P.sh. g+rr+zh..grrzh tingellon dicka ne forme te tingujve te paartikuluar mire qe shprehin forme pakenaqesie dhe qe me vone (ndoshta) i eshte dhene nje forme me e qarte. Sikur p.sh. tingujt ggghhhh.

Pra krejt kjo lidhur me kete fjale/keto fjale eshte se me tingellojne si fjale shume shume te vjetra, e qe ndoshta jane ruajtur me vite, shekuj ...e ndoshta edhe me mijera vjet. Mirepo, une normalisht se mund ta jem shume gabim.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 04-02-2008 më 05:13

Faqja 9 prej 27 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha shqipe po vritet pa mëshirshëm! A po shkojmë drejt humbjes së gjuhës?
    Nga projekti21_dk në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 168
    Postimi i Fundit: 28-05-2009, 17:57
  2. Gjuha Shqipe nga vjetersia e treta ne Europe
    Nga niku-nyc në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 239
    Postimi i Fundit: 11-02-2008, 06:39
  3. Rexhep Qosja: Të vërtetat e vonuara
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 19-09-2006, 20:51
  4. Konkurset, programi dhe modeli i testit për gjuhë-letërsi
    Nga Davius në forumin Mentori akademik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 21-06-2005, 06:47
  5. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •