Mundohem te flas gjuhen letrare..., por seshte e lehte pasi ( ne rastin tim ), prinderit i kam nje nga veriu e nje nga jugu, e si tia bej?
Megjitheate kerkoj gjithmone te flas simbas standartit, kur nuk harroj...
PO
JO
Mundohem te flas gjuhen letrare..., por seshte e lehte pasi ( ne rastin tim ), prinderit i kam nje nga veriu e nje nga jugu, e si tia bej?
Megjitheate kerkoj gjithmone te flas simbas standartit, kur nuk harroj...
Jo.
Me familjen dhe shoqerine qe kam pas qe ne femijeri flas me dialekt ashtu sic flasin nga zona ime kurse kur jam ne shkolle mundohem te flas gjuhen letrare.
Mos jeto pa buzëqeshur...sepse dikush në këtë botë jeton nga buzëqeshja jote ...!
Normal gjuha letrare duhet perdorur, nga qe kuptohet nga te gjithe , nga qe lexohet nga te gjithe . nga qe eshte modeli me ideal i gjuhes shqipe.
Dija eshte Pushtet
Per mu gjuha jon letrare o gjuh artificiale se nuk perdoret nga asnji krahin. Ato "ë"-t ne fund me hypin nervat kur i shof te shrujtme. Na shemtojn shqipen...Gjithashtu mendoj se te flasesh gjuhen letrare dukesh icik si pederast, me ato "r"-t e lehta. Pshm Si je ti, mirë?? Ç'farë bëre ti?? A sju duket sikur po flet nai gay?? Do ishte mir sikur te ndryshohej gjuha letrare ne nje gjuhe e miksume e gegnishtes dhe toskerishtes, normal me "rr" te forte ( qe te ngjajme burrrra jo bura ), dhe te hiqeshin ë-t ne fund, disa ë te zevendesoheshin me a ose e, sipas rastit. Pshm personalisht me pelqe te them "Republika E Shqipris", ose "Ç'far bone??"....Aaa se per pak harrova, do ishte mir qe te ndyshohesin edhe ato "mb" dhe ca "ur" ose "uar", pshm E ke myt me "E ke mbysur??" :P...shaka
Kryesisht gjuhen letrare.Kur bej shaka me shoqerine, ndonje fjale te dialektit tim ose fjale te huazuara nga gjuhet e tjera, qe fatkeqesisht nuk jane te pakta . Mos ma merrni per keq ,por e kam shume te veshtire te merrem vesh me ata qe flasin dialektin e veriut,sidomos kosovaret.Sforcohem shume per t'i kuptuar dhe shpesh here e humbas fare fillin e muhabetit.Me duket sikur flasin gjuhe tjeter. Kjo nga qe nuk kam qene me pare ne kontakt ,mos them fare me persona ,qe flasin ne kete dialekt.
Jo,ndonjeher edhe mundohem po vjen puna ne ndonje me te moshuar nuk me kupton e keshtu ja rasi si nga ana ime alla Tetovarce,ndonjeher shqipo-sllavo-turke.
SIKUR EDHE 1 MILION SHQIPTAR DO VRITEN NGA SLLAVET JU PERSERI DO THONI MIRE JEMI!!TURP
Perdorimi i perditshem i gjuhes letrare, varet shume edhe nga ambienti shoqeror ne te cilin ndodhesh(vertitesh). Nuk ka te bej fare origjina e ndokujt ne percaktimin e perdorimit te shqipes letrare. Gjuhen letrare ose e njeh dhe e flet, ose ngelesh ne perpjekje dhe komunikon me dialektin qe zoteron.
Ka veshtiresi por duhet pune dhe perpjekje per ta folur.
Gjuha letrare shqipe eshte versioni me i ri i shqipes se folur dhe te shkruar, prandaj, nuk duhet te nxitohemi te japim karakterizime apo te bejme krahasime
nese njohurite ne kete fushe i kemi te kufizuara. Gjuha letrare meriton respekt.
Gjuha letrare e sotme esht gjuh artificiale e krijume pas vitit 1972, dhe ku gegerishtja nuk esht fut pothujse fare. Gjithe albanologet me te medhenj te botes e thon kte gjo, dhe e kritikojn ashper. Ne kemi humb gjysmen e fjalorit, mos te them me shum, duke pas gjuh letrare kte te sotmen. Personalisht se perdor kurr gjuhen letrare, as ne shkoll as ne familje ose shoqni...
tung!
Desha të them dicka në lidhje me gjuhen letrare .
Nuk pajtohem që gjuha letrare është gjuhë artificiale , unë e quaj gjuhë moderne .
Ajo , është e vërtet që nuk flitet në asnjë krahin , po mu aty është e bukura e të gjith kësaj gjuhe . Kjo është një përmbledhje dialektesh që e bënë gjuhë kombëtare .
Vetëm ata që janë të marrë kan problem me gjuhën letrare .
Unë në jetën e përditshme e flas gjuhen lokale , dialekt , dhe këtë e kam bërë gjatë gjith jetes time dhe nuk më ka pengua asnjëher të mësoj dhe ta përdor gjuhen letrare .
Gjuha letrare shqipe është njëri nga elementet më të fuqishme për bashkimin kombëtarë .
Janë disa momente që kanë pesh të vecant në historin kombëtare shqiptare nga mesjata e deri me sot , sipas meje e këto janë , në pika të shkurta:
* MBRETËRIA E SHQIPËRIS NË KRYE ME MBRETIN SKENDERBE
* MBRETËRITË KARAMAHMUT PASHAIT DHE E ALI PASH TEPELENËS
* LIDHJA (LIGA) E PRIZRENIT DHE E PEJËS
* KONGRESI I MANASTIRIT
* PAVARSIA E SHQIPËRIS
* KONGRESI I GJUHËS DHE LETËRSIS SHQIPE
*LUFTA NË KOSOAVË DHE TROJE TJERA SHQIPTARE DHE TANI PRITET SHPALLJA E PAVARSISË
SË KOSOVES
KILI
SHQIPËRIA ËSHTË GJAKU IM QË NUK FALET!
Në dreq të mallkuar të gjithë antishqiptarët dhe tradhtarët e kombit!
Krijoni Kontakt