Close

Rezultati i Sondazhit: A e flisni gjuhen letrare ne jeten e perditshme?

Votues
133. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • PO

50 37.59%
  • JO

83 62.41%
Faqja 5 prej 27 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 265
    Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Shum shum rralle (per te mos thene kurre). Une personalisht gjuhen letrare e shoh si nje gjuhe artificiale qe nuk ka mundur dhe nuk mundet kurre te behet gjuha e popullit qe flitet ne jeten e perditshme (ashtu si "greqishtja e vjeter" dhe latinishtja), per mua rendesi te MADHE ka, ta flas dialektin tim (ne kete rast gegerishten) sa me te paster qe eshte e mundur, dhe me duhet te them qe deri tash me shum sukses i kam pastruar nga fjalori i antarve te families se ngushte (ndoshta edhe pak me gjere) shum fjale te huazuara me heret nga gjuhet e huaja ne gegerishten e regjionit tim, i cili regjion ashtu-keshtu nuk ka edhe aq shum fjale te huazuara nga gjuhet tjera. Kultura, gjuha dhe mentaliteti i pushtuesve te me hershem nuk ka pasur aq shum ndikim tek malsoret e ketije regjioni.

Per mendimin tim, ne shqiptaret duhet ti pastrojme nga fjalet e huaja dhe ti ruajm si syte e ballit thesaret tona (dialektet tona) qe i kemi, natyrisht duke zotruar edhe gjuhen standarde apo letrare, sepse te gjith popujt e botes (me sa di une) kan nga nje gjuhe standarde apo letrare qe perdoret "ne letra" por qe nuk perdoret ne jeten e perditshme. FLM

Citim Postuar më parë nga BaBa Lexo Postimin
    puna eshte ktu kur jam me qytetare flas si qytetar kur jam me fshatar flas si fshatar, sepse duhet me e respektu cdo njeri mbi tgjitha

PS: i mencuri ban dhe rolin e budallait , por budallai se ban dot rolin e te mencurit

shnet.
    Baba,

Jam shume dakort me ty. Nuk e di pse te kuptojne me mire njerezit kur e ben dicka te tille Pra varet nga situata dhe me ke po flet.

Une me duket flas "albmerikance"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga pryll Lexo Postimin
    ata pese rrenacaket qe thojne qe flasin gjuhe letrare do desha me i nigju i here live - si rreni sy per sy i her
    urdhro plako,
    me ke mua, live flasim po deshe, nuk ke per te ngelur i zhgenjyer.
    ashtu si shkruaj ktu ashtu flas dhe perdite.

Pasioni për shkencën Maska e KILI MERTURI
    Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    evropë
    Postime
    1,838
    jo!

GJUHEN LETRARE PËRDORI SIPAS RRASTIT , SI PSH NË KOMUNIKIM ME NJERËZ QË E FLASIN GJUHEN LETRARE DHE ZAKONISHT ME SHKRIM .

KILI

SHQIPËRIA ËSHTË GJAKU IM QË NUK FALET!

i/e larguar
    Anëtarësuar
    09-11-2005
    Vendndodhja
    France ...
    Postime
    6,159
    Pse te genjejn flasim gjuhen e perditshme , ato furcat letrare ehua i lem ne shpi , me pelqen te jem origjinale , por dihet me edukat me te cilet me flasin ashtu ...

Aq me plas... Maska e Sa Kot
    Anëtarësuar
    19-12-2005
    Postime
    1,044

Talking

Perdor gjuhen e perditshme...pse ca jemi ne ktu ne gjykate e?
    As qe du me dit!

Rising Star and Legend Maska e Davius
    Anëtarësuar
    20-04-2003
    Vendndodhja
    Underground
    Postime
    11,955
    Citim Postuar më parë nga Alienated Lexo Postimin
    Ne te shumten e rasteve po, meqe dhe punen e kam "ne sherbim te publikut", shpeshhere me duhet t'u drejtohem klienteve ne gjuhen letrare.
    Ti flet gjuhe letrare por me theks te Shqiperise! A mund te thuash qe jo?

Me qe njihem me anetarin ne fjale personalisht, e kam mik e jaran te mire, dua te them se Alienated flet nje gjuhe te paster shqipe, por me dialekt te Shqiperise. Per kete e ka ndihmuar forumi jone dhe nje forum tjeter. Andaj publikisht nje falemenderim per administratoret e FSH-se per mundesine qe na japin ta shkruajme e flasim gjuhen shqipe sic eshte me mire.

Sa me perket mua, une flas nje gjuhe gjenerale te pergjithshme dmth nje letrare te thjeshte, varesisht vendit e bej edhe kuvendin. Por, kam nje parim te rrepte, gjithmone barbarizmave, sic jane fjalet sllave e turke, i shmang ne cdo aspekt. Kur jam ne institucion, qoft universitet, apo ne ndonje zyre, apo gjera tjera te natyrave administrative, flas paster shqipe, pa piken e dialektit. Ndersa ne komunikim te zakonte te perditshem, si familja apo shoqeria, flas kryesisht nje gjuhe letrare, por me ngyrime dialektore, sepse ashtu e kerkon rrethi. Edhe pse jam tetovar, shume dyshojne origjinen time duke me vleresuar nga menyra se si flas.
    My silence doesn't mean I am gone!

Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    urdhro plako,
    me ke mua, live flasim po deshe, nuk ke per te ngelur i zhgenjyer.
    ashtu si shkruaj ktu ashtu flas dhe perdite.
    po qe se thua "ktu" dhe ne te folur atere duget te kishe votuar jo

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga Qyfyre Lexo Postimin
    po qe se thua "ktu" dhe ne te folur atere duget te kishe votuar jo
    perveç disa detajeve te vogla .

Hands up! Maska e Jack Watson
    Anëtarësuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar më parë nga xhori Lexo Postimin
    do te ishte me mire qe titulli i temes te ishte a shkruani ne gjuhen letrare, kam fjalen per chat e forume
    se per te folur eshte shume e veshtire te flasesh ne gjuhe letrare
    Se sa dhe si e shkruajme gjuhen duket nga postimet e gjithsecilit ne forum, temen e hapa per te pare nga sondazhi se sa perqind e flasin gjuhen letrare, ngaqe kam vene re se ne Tirane, shumica nuk e perdorin gjuhen letrare ne te folur.

Se pse nuk flitet, mund te kete shume mendime. Sipas mendim tim, kjo gjuhe letrare qe kemi eshte e veshtire ngjise ne popull, per shkak se njerezit perpiqen gjithmone t'i shkurtojne fjalet, t'i bejne sa me te thjeshta, dhe gjuha letrare eshte pak "e gjate" ne kete drejtim (te mos hyjme pastaj ne debatin e standartit se dalim per laraska pastaj). Psh. -Do shof neshjen/Kam me pa neshjen; ne vend te -Do te shikoj ndeshjen. Te gjithe njerezit per shembull thone "luj, lu" e nuk thote kush "kam luajtur dje futboll...".

Bie fjala si mund t'i thuash nje ylli"ma ke hequr trurin" kur i thu me omelsin me t'modhe "ma ke heq trunin o zjarrmo!" hehehe

Nejsus ska gajles.

P.S.
    Citim Postuar më parë nga Davius Lexo Postimin
    Ti flet gjuhe letrare por me theks te Shqiperise! A mund te thuash qe jo?

Me qe njihem me anetarin ne fjale personalisht, e kam mik e jaran te mire, dua te them se Alienated

Alienated duket edhe kur shkruan, s'ta mbush mendjen se eshte nga Maqedonia, nje nder anetaret qe shkruan më me rregull. A majr or tej gjal?
    Life's too short to remove USB safely.

Faqja 5 prej 27 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha shqipe po vritet pa mëshirshëm! A po shkojmë drejt humbjes së gjuhës?
    Nga projekti21_dk në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 168
    Postimi i Fundit: 28-05-2009, 17:57
  2. Gjuha Shqipe nga vjetersia e treta ne Europe
    Nga niku-nyc në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 239
    Postimi i Fundit: 11-02-2008, 06:39
  3. Rexhep Qosja: Të vërtetat e vonuara
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 19-09-2006, 20:51
  4. Konkurset, programi dhe modeli i testit për gjuhë-letërsi
    Nga Davius në forumin Mentori akademik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 21-06-2005, 06:47
  5. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •