Close
Faqja 44 prej 255 FillimFillim ... 3442434445465494144 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 431 deri 440 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Mendoj se eshte e kunderta, ato te nositit i pershtaten atributeve te lejlekut.

1. Fakt Ibisi eshte Thoti egiptian.
    1. kete fakt e ke hedhur poshte me pare, duke argumentuar qe Ibisi dhe sekretari i tij nuk jane te njejte.

Ne se ky eshte bere fakt keto kohe (sigurisht qe me gjetjen e materialeve te reja mendimi evoluon), une mendoj se ky fakt konfirmon edhe me shume qe pelikani-bir i Atlantides behet drejtues shpirteror i Egjiptit.

Eshte interesant fakti qe ne fiset autoktone indidane te Amerikes ekziston besimi qe ata kane jetuar permes "meshires" se nje zogu ne ate kohe kur bota u be nje liqen i madh uji. Pelikani jeton ne uje, dhe ngre folene ne vende te larta.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-01-2008 më 00:29
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Eshte mire te ndermarrim masa qe te mos ngaterrohemi ne trajtimin e terminologjive.

Kur permendim emrin "leleg" apo "pellasg" duhet te akordohemi se e kemi fjalen per ate qe pergjithesisht jemi pajtuar ta quajme pellasg. Eshte jesoj si te asrgumentojme: a jane me te vjeter ter arberit apo shqiptaret? kur i njejti popull jane!

Diskutabile mbetet vetem vjetersia e emrit, pra shprehjes e cila shenjon ate popull. A eshte Lelegii apo Pelargi me e vjeter se tjetra. Ne njeren apo ne tjetren menyre, ato qe kam thene siper nuk e kundershtijne edhe mundesine se te dy shprehjet i takojne te njetes gjuhe pellasge madje ndoshta edhe te njejtit dialekt, por me kete kemi presupozuar se pellasget ne kete kohe per te cilen ne therret emertimi i tyre pellasget dhe leleget ishin dy fise te te njejit popull qe ne tani i shenjojme me emrin e perbashket PELLASG.
    (Me duket e tepert te sjell ndermend tani se nga te githe emrat e njohur te fiseve ilire i ra per hise qe ky popull te quhet Alban si emertim gjithperfshires!)
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po thoja te njejten gje, me perjashtimin qe mendoj se pelarget (pelikanet) jane rrenja e lelegeve (fiseve) te larkuar drejt Azise. Sic kam parashtruar, pelikani eshte fisnik, vater mbrojtes, i ditur, i reziston permbytjes dhe ujit, ne fakt e ka ujin si shtepine e tij, simbol i meshires, gjaku i tij eshte ringjalles si feniksi(!). Lejleku ruan me te shumten e karakteristikave por eshte tokesor.

Pelikani afirmohet si koka me qafe cuditerisht te gjate te shqiponjave te flamurit, me sqep te hapur, me kthetrat e fuqishme qe mbajne gjarperinj, luspa trupore te cilat nuk perkojne me nje zog por me parzmore reptiliane, si edhe dy koka. (Pelege, Lelege?)

Kam mbrojtur qe nga fillimi, se nuk jane Dardanet te erdhur nga Azia, por eshte nje pjese e Dardaneve te Ballkanit qe ka emigruar ne Azi e me gjere, tutje ne thellesite e koherave.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-01-2008 më 00:52
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Sakte.

Ashtu eshte, alfabet por qe perben shkrim. Ndersa per periudhen kohore je gabim. Eshte jashtezakonisht i vjeter. Mund te quhet si shkrimi primordial. Do dilja shume jashte teme po ta vazhdoja ketu pasi ka implikime te tjera dhe tema do zgjerohej ne nje hull te 'frikshem' informacioni. Mbase tek nenforumi tjeter ku shkruaj mund ta zgjeroj si teme kur te kem kohe.

p.s. Ne lidhje me Ibisin edhe une mendoj se eshte pelikani. Ndersa per emrin nosit eshte thjesht emri qe perdorte zona e Korces. Kjo nuk rrezon emrin pelikan per nga vjetersia.
    Per alfabetin mendoj se eshte vetem alfabet, pra aty nuk shkruan asgje, eshte thjeshte renditje e simboleve fonetike te nje alfabeti. (Me duket e tepert te vej ne pah se nuk mund tejete shkrim kuptimor sepse nuk mund kete gjuhe e cila flet disa fjale te panderprera pa e perseritur asnjehere asnjerin tingull te ndonje fjlae paraprake! Madje edhe shkrimi linear-A ne diskun e famshem perserite me nga 5-6 here te shumicen e simboleve ne nje shkrim krejtesisht 2~3 here me te gjate se ky). Pastaj pamja e atyre simboleve teper konvencionale per te qene shkrim primordial e sidomos perputhja e plote e shumices prej tyre me alfabetin ekzistues te shekullit VII-V pes ne regjionin tone.

Kuptohet nje informate me teper per gjetjen dhe origjinen gjeografike dhe kulturen te ciles i takon do te qartesonte shume gjera. Pa te dhena shtese nuk mund te them se pajtohem as qe nuk pajtohem me kunderargumentin tend.

Per Pelikanin
    Eshte problem se une shprehjen pelikan nuk e njoh nga fjalori shqiptar. Madje edhe shprehjen Nosit e kam degjuar permes titullit te nje vepre (te pa lexuar) Legjenda e Nositit. Pra as per kete nuk jam i sigurte se i takon leksikut shqiptar por meqense eshte i njohur si emer ne zona te tjera shqipatre mund te abstrahoj se i takon leksikut tone te paster por qe eshte krejtesisht tjeter shpend dhe qe i takon nje familjeje tjeter pra nuk jane as kusherinje me lejlekun.

Por Ibisi ngelet Ibis (jane qindra lloje ibisesh) ai i egjiptit eshte Ibisi egjiptian dallon nga llojet e nositeve te hapesirave tona. Per kulturen egjiptiane duhet te pajtohemi me nje fakt te pamohueshem - egjipti eshte (ishte) nje vend i cili te bente per vete, vend qe te megjeps dhe te ben te harrosh, vend ku populata nuk kishte sens per kohen. Vend ku kultura arrinte te asmimilohej me substitucione te nocioneve vendore te vecantive te atij habitati. Cdo gje qe hynte ne egjipt asimilohej plotesisht brenda nje gjysmejete njerezore. Ne mund tethemi eshte Nositi por ata e dijne se eshte Ibisi dhe e pikturojne pikerisht Ibisin vendas jo Nositin e huaj...
    Qytetaret Egjiptiane po ti analizosh mire do te fillosh t'i perceptosh si aliene. Sepse jane plotesisht kulture endogjene. Pavaresisht se Piramidat dhe anima per te ndertuar godina momumentale nuk eshte autoktone, ai instikt eshte digjestuar ne menyre aq perfekte dhe te natyrshme sa qe eshte konvertuar ne nje kulture origjinalisht vendese ne harmoni organike me cdo gje qe e rrethon.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Po thoja te njejten gje, me perjashtimin qe mendoj se pelarget (pelikanet) jane rrenja e lelegeve (fiseve) te larkuar drejt Azise. Sic kam parashtruar, pelikani eshte fisnik, vater mbrojtes, i ditur, i reziston permbytjes dhe ujit, ne fakt e ka ujin si shtepine e tij, simbol i meshires, gjaku i tij eshte ringjalles si feniksi(!). Lejleku ruan me te shumten e karakteristikave por eshte tokesor.

Pelikani afirmohet si koka me qafe cuditerisht te gjate te shqiponjave te flamurit, me sqep te hapur, me kthetrat e fuqishme qe mbajne gjarperinj, luspa trupore te cilat nuk perkojne me nje zog por me parzmore reptiliane, si edhe dy koka. (Pelege, Lelege?)

Kam mbrojtur qe nga fillimi, se nuk jane Dardanet te erdhur nga Azia, por eshte nje pjese e Dardaneve te Ballkanit qe ka emigruar ne Azi e me gjere, tutje ne thellesite e koherave.
    Pake harruar te lexosh se Lejleku eshte aq i lidhur me folene e vete sa qe ne rast zjarri nga hezitimi qe ta braktise ate digjet me gjithe folene e tij. (Mbase kjo eshte ajo qe metaforikisht lidhet me fabulen per feniksin) Dhe sic thash ata me se speshti kane ndertuar mbi oxhaqe, eshte e mundur qe djegia e tyre aksidentale ka qene skene e shpeshte ne syte te deshmitareve.

OK., nuk dua te ta prish paramendimin anipse shprehja pelikan nuk eshte shqipe kjo nuk prish pune, por problemi qendron se nuk lidhet me pellargi.

---

Tash kemi hyre ne te dytin ? (3) vjet qe une vazhdimisht tregoj se Dardanet ne nje kohe dhe moment te pershtatshem historik dhe ekonomik e kulturor te tyre u hodhen ne Azi si kolonizator, por disa diskutante vazhdimisht ma rrotullonin ne te kundert me qellim, duke thene se i bera dardanet me "origjine" aziate!

nejse..
    ---
    Ja edhe nje pelikan te shemtuar.
    http://inlinethumb32.webshots.com/73...600x600Q85.jpg
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Pake harruar te lexosh se Lejleku eshte aq i lidhur me folene e vete sa qe ne rast zjarri nga hezitimi qe ta braktise ate digjet me gjithe folene e tij. (Mbase kjo eshte ajo qe metaforikisht lidhet me fabulen per feniksin) Dhe sic thash ata me se speshti kane ndertuar mbi oxhaqe, eshte e mundur qe djegia e tyre aksidentale ka qene skene e shpeshte ne syte te deshmitareve.]
    Sa interesant. Kurse une mendoj qe pelikani ka ngjashmeri metaforike me feniksin per arsye se pelikani i vendos vezet ne nje vrime, dhe ne se, te themi zjarri merr vendin ku jane vendosur vezet ai perpiqet ta shuaje zjarrin me krahe duke e u djegur vete. A nuk thashe ce cdo fabul lejleku njesohet me nje origjinale te pelikanit?

OK., nuk dua te ta prish paramendimin anipse shprehja pelikan nuk eshte shqipe kjo nuk prish pune, por problemi qendron se nuk lidhet me pellargi..]
    Shqip flasim vesh nuk merremi. Ne se emri pelikan eshte jo-autokton, emri pellask/pellargji eshte po aq jo-autokton. Perqasja qe ke dhene me lart pervec "deshires se mire" per te me hapur udhe, nuk ka asnje baze logjike.
    ---

Tash kemi hyre ne te dytin ? (3) vjet qe une vazhdimisht tregoj se Dardanet ne nje kohe dhe moment te pershtatshem historik dhe ekonomik e kulturor te tyre u hodhen ne Azi si kolonizator, por disa diskutante vazhdimisht ma rrotullonin ne te kundert me qellim, duke thene se i bera dardanet me "origjine" aziate!..]
    Ke shkruar qe dardanet shkuan nga Kosova ne Troje dhe pastaj u kthyen prap pas renies se saj. Pastaj erdhi nje teze tjeter qe Dardanet kishin shtepi verore ne Turqi, me nje fjale e bere Trojen organizim veror. Ne shkrime te tjera ke dhene te kuptohet qe kultura hitite dhe dardane jane njelloj, me sakte ke parashtruar qe kultura dardane eshte shkrire ne ate hitite aziatike. Qe prej fillimit, Genesis, Barat, Darius dhe une i jemi kundervene ketyre teorie Vehbi-ste. Ndersa une mendoj qe Troja nuk ka qene asnjehere ne Turqi. Leleget mund te kene qene.

Ja edhe nje pelikan te shemtuar.!..
    http://inlinethumb32.webshots.com/73...600x600Q85.jpg
    C'te keqe ka ky? Eshte ngjyre roze si bora dhe paqetor! Perpos po e ke marre nga familja flamingove
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-01-2008 më 09:02
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Pavarsisht se diskutimi po merr spostim jashte teme, mendoj se gjithsesi i sherben asaj.

Lejleku-Nje simbol i Dodones. Aktualisht shpend i shenjte ne Shqiperi

Pelikani i rralle shqiptar ose pelikani Dalmat, me xhufke - shpend ne zhdukje e siper, me kolonite me te medha ne Shqiperi . Prespa ka te tilla

Nositi- simbol masonik

Ndersa ne kete adrese shikoni shpendet e vendosura ne pullat e Shqiperise dhe shperndarjen e tyre edhe ne pullat e tjera. Secili tip shpendi jepet edhe i lidhur me shtetet te cilet e kane vendosur si simbol, duke paraqitur edhe harta. Eshte faqe intresesante

http://www.bird-stamps.org/country/albani.htm

Simbolika mund te shkoje edhe ne drejtim te kundert me emrin.

Dedikuar shen Kristoferit, Britani

ps
    Darius, ato simbolet/germat ka raste qe i shoqerojne me hierarkine e engjejve te rene me duket. Gjithsesi nuk jane simbole sataniste, sic mund ti pershkruajne. Zanafilla e germave ehste vetem nje. Alfabete u bene shume por rrodhen vetem nga nje, vetem nga nje gjuhe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 24-01-2008 më 10:32

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Harrova nje element te rendesishem. Etimologjia lejlekut lidhet me Ujkun, e pelikanit me Cakallin(?).

Me sa duket lejleku njihet edhe si "Sterqoke" ne Shqiperi. Me kujtohet kjo fjale nga femijeria por nuk e kisha lidhur dot me lejlekun.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-01-2008 më 11:02
    Aeneas Dardanus

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Ne shkrime te tjera ke dhene te kuptohet qe kultura hitite dhe dardane jane njelloj, me sakte ke parashtruar qe kultura dardane eshte shkrire ne ate hitite aziatike

Interesante ne kete pike jane Drdn aleate te hititeve ne 1595 p.l.k kur Hititet bastisen Babilonine...

Baptist pergezime per 'analizen',mjaft e goditur...jam pak i lekundur tek Larg dhe kunder tek Pel-at dhe pel-umbat apo edhe pel-ikan

Rrenja pell-pjell mua me duket mjaft e qarte tek fjala Pele ,kurse pell-humb sec me jep nje sensacion fantazioz me pellumbat e Noes qe nuk u kthyen,pas permbytjes....Nga ana tjeter um si tek lum i jep nje lidhje ujore pellumbit,njesoj si pelekan me fjalen pelk(pellg)...doja ta lidhja edhe me pule pellu-mbin po se si me duket,nderkaq pulebardha me duket si me lidhje me pulujbardha apo pllumbardha...
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Per alfabetin mendoj se eshte vetem alfabet, pra aty nuk shkruan asgje, eshte thjeshte renditje e simboleve fonetike te nje alfabeti. (Me duket e tepert te vej ne pah se nuk mund tejete shkrim kuptimor sepse nuk mund kete gjuhe e cila flet disa fjale te panderprera pa e perseritur asnjehere asnjerin tingull te ndonje fjlae paraprake! Madje edhe shkrimi linear-A ne diskun e famshem perserite me nga 5-6 here te shumicen e simboleve ne nje shkrim krejtesisht 2~3 here me te gjate se ky). Pastaj pamja e atyre simboleve teper konvencionale per te qene shkrim primordial e sidomos perputhja e plote e shumices prej tyre me alfabetin ekzistues te shekullit VII-V pes ne regjionin tone.

Kuptohet nje informate me teper per gjetjen dhe origjinen gjeografike dhe kulturen te ciles i takon do te qartesonte shume gjera. Pa te dhena shtese nuk mund te them se pajtohem as qe nuk pajtohem me kunderargumentin tend.
    Ok edhe njehere, ke te drejte qe eshte thjesht alfabet. Ajo qe kam postuar jane vetem germat dhe nuk perben tekst. Nuk pata mundesi ta skanoja nje tekst dhe vura vetem alfabetin. Nje informacion fare i shkurter, quhet angelic script ndertuar nga Johannes Trithemius ne shekullin e 15-te. Deri ne kete pike nuk ka asgje te vecante por Johannes nuk e polli nga mendja dhe informacioni per te eshte shume i vaget (nga ato qe nuk thuhen dhe shkruhen ose ruhen mire ne arkivat e Vatikanit dhe gjetke) por dihet mire qe ai eshte bazuar ne nje shkrim shume te vjeter, perpara atij hebraik dhe ka nderthurur edhe germa hebraike. Cudia fillon me faktin qe ndonese ai e ben kete shkrim ose alfabet ne shekullin e 15-te, i njejti shkrim identik zbulohet ne Angkor (Kamboxhia) dhe ne Persine Jugore ku gjurmet flasin se eshte lene si dokument nga Tre Magi (Tre te Urtet) ose Tre Mbreterit e Orientit sipas Bibles. E di qe po zgjatem por bera nje paralajmerim qe ne fillim qe diskutimi mbi kete teme mund te shkoje tejet i gjate Qe mos e zgjeroj shume ideja eshte kjo: Magi njihen si ruajtesit e nje doktrine dhe njohurie shume shume te vjeter. Numri i tyre varion nga 3 ne 12 (pak bien dakort mbi kete shifer por kjo ska rendesi). Kane qene nga zona te ndryshme te Europes dhe Azise dhe dihet (te pakten si mit) qe jane pasardhesit direkt te doktrines se Thot-it. Shkrimi i tyre pretendohet se eshte ai i ardhur nga lashtesia kur zotat jetonin midis njerezve. Eshte kjo gjuha dhe shkrimi qe ju mesua njeriut nga Nente Eneid e Medhenj te Heliopolisit ndersa ishte Thot ai qe e shperndau ne bote. Eshte gjuha dhe shkrimi i Angelic Beings, Nefilim (te Renet) dhe e vete Zotave. Zeusi ka folur kete gjuhe dhe sipas Berosuss e mesoi ne token ku lindi. Kuptimi mund te jete figurativ ose jo. Analogjia eshte me shume per te germuar thelle ne largesine e epokave. Etj etj etj...

Informacioni qe po jap ketu nuk eshte nga ato qe gjendet online. Ai informacion qe ekziston per angelic script eshte thjesht standart dhe i njohur normalisht nga te gjithe. Ndersa keto qe shkruajta vijne nga ato burime qe smund ti permend por qe i besoj dhe mundohem ti ruaj duke respektuar rendesine e rezervimit te informacionit. Premtoj qe do hap nje shkrim te zgjeruar per kete teme dhe aty do flas dhe per gjera te tjera qe lidhen me nje epoke shume shume te larget.

Me falni per daljen pjeserisht nga tema.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •