Postuar mė parė nga
Seminarist
Sa per nacionalizmin, per te cilin une bej fjale, qe ti e quan gafe, mendoj se kam folur qarte.
Ja prape nje lloj perkufizimi: nga ato procese, nga te cilat ne ne kete teme na intereson ai fetar-politik, qe pasuan, ne nje zinxhir zhvillimesh historike dhe ne ndeshje e siper me kundrafaktore te tjere te tille (bizantinizmi apo ortodoksizmi konstantinopolitan), ne formimin e etnise moderne shqiptare, si nje identitet i mirefillte edhe i pavarur, eshte ai romano-katolik, tek i cili shqiptaret kane gjetur gjithnje perkrahje dhe afirmim si dhe vend ne Europe. Aq sa ky binom, katolicizem - shqiptari, eshte sot nje natyrshmeri, megjithe mbytjen qe i eshte bere nga kundrafaktoret lindore (bizantin-otoman).
Kur une flas me siper per nje zinxhir zhvillimesh historike, ne te cilat u formua identiteti etnik shqiptar, jo medoemos autoreve te ketyre zhvillimeve zinxhir, pra katoliket, do tu jete dashur te veprojne patjeter me motive nacionaliste te pastra e te mirefillta, sic kuptohet nacionalizmi ne shek.19 e tutje. RENDESI KA qe ata ishin ne HARMONI me ate proces identitetformues qe do conte ne pjekurine nacionaliste te shek.19, pra ne identitetformimin shqiptar.
Lidhur me keto dy shpjegime te miat te dy paragrafeve te mesiperm, mendoj se sistemi politik-fetar bizantin, luan nje rol te kundert, madje mund te thuhet se kjo eshte bere natyre e ketij sistemi.
Krijoni Kontakt