Pershendetje DianaTe Jap Nje Kis Ne Faqe
Tem Interesante Kjo ,te Pergezoj,mos E Ca Kaptinen Per Fjal Forumi Zemer H4u
Pershendetje DianaTe Jap Nje Kis Ne Faqe
Tem Interesante Kjo ,te Pergezoj,mos E Ca Kaptinen Per Fjal Forumi Zemer H4u
Asgje nuk e tradheton me teper karakterin e nje njeriu se sa gjerat me te cilat ai tallet.
Flm shume prej teje mikja ime....
Ne jete duhet te dime te ecim perpara dhe pa u ndalur nga disfatat e jetes.
Kjo teme u kthye ne nje debat ofendimesh dhe nuk desha te ishte e tille!
Thjesht kam denuar nje mentalitet te cilin nuk mund ta pranoj dhe e gjykoj si te ulet...
Nuk kam dashur te ofendoj askend dhe nuk desha ta beja nje teme ku flitet per Dianen!!!!
kiss e dashur
"Carpe Diem"
Mentaliteti , apo mentaliteti yne shqiptar!
( shume teme legjitime , per femren shqiptare)
Vertete eshte teme e ngatrruar shume qe une te mund te zberthej nje fenomen qe perjetesisht percjelle njerezimin dhe ne rastin konkret te shqiptaret.Menyra e te menduarit, sjelljes, gjykimit,paragjykimit ,standarded e vleresimit ,dhe vecuri te tjera se bashku perbejne ate qe ne banalisht e quajm "mentalitet"
Eshte nje emer i pergjithshem per njerezimin dhe nje emer i pak a shume i pervecem i shqiptarve.
Jane te verteta konstatimet e nismetares se temes dhe me keqardhje mund te them se s'mund ti ofroj nje zgjidhje te menjehershme te gjendjes nga nje dukuri njerezore qe eshte me sa vijon: Veset adoptohen shpejt dhe pervetesohen gjate kohes si tipare standarde njerezore-kombetare por, per tu flakur ndodh e kunderta , shume eshte proces i ngadalshem nga shume shkaqe dhe nje eshte qe krijohet nje rreth qe e keqja shkon rrotull dhe fuqizon te keqen dhe bile kategorizohet si vlere nje ves i tille.(ta marrim keshtu p.sh. nje segment qe permend nismetarja e nderuar DI_ANA, ate te dashurise/relacionit martesor.Eshte e vertete qe tek shqiptaret per nje femer qe ka deshtuar ne nje lidhje dashurie ose lidhje martesore ne i gjykojme dhe paragjykojme femrat...nuk vrasim mendjen se si ka ndodhur dhe kush ka qene fajtori , ose po te kemi interesim per nje femer te tille aty perfundon interesimi kur ndegjojme per lidhjen e deshtuar...le te mendojme keshtu : nje djale bukurosh fiton zemren e nje femre por, ne lidhjen e tyre eshte jo respektues, tradhtues, abuzues, dhunues..te gjitha keto qe femra nuk i ka ditur perpara se te filloje nje lidhje serioze/intime...tash femra mund te jete nje vajze shume e ndershme , edhe pse e nderpret kete lidhje edhe pse kjo lidhje nderprehet nga cila doqoft ane...a e paragjykojme ne ? me keqardhje them se po, dhe une nuk kam ndonje zgjidhje sot per mentalitetin epopullit tim per kete segment , une vete jetoj ne konturat e nje mentaliteti te tille por, dalngadale une clirohem nga kjo e keqe sot qe jam prind dhe shoh c'ndodh ne boten shqiptare dhe ne bote ne pergjithesi,nuk do te leje qe femijte e mije te jene te abuzuar te shkelur dhe te nencmuar per asnje gje , do ti inkurajoj te japin 110% ne relacion qe te jete nje lidhje e sukseshme, por, edhe te dijne ku eshte kufiri i "mentalitetit".do ti inkurajoj une i pari te nderpresin nje lidhje te tille,dhe une do te jeme perkrahes i pare..ketu do te filloje nderrimi i mentalitetit qe perflitet ketu, kur te gjithe ne si individe , si shqiptare fillojme te mendojme me ne thellesi per realitetin jetesor shqiptare ne thelb eshte realitet jetsore i pergjithshem njerezor.
Nderkaq qe veset merren shpejt dhe zhduken ngadale,,eshte e kunderta me vyrtytet si njerezore dhe vyrtytet si karakteristika kombetare: merren ngadale dhe zhduken shpejt...sa keq.
vetem nje shembull ..se mentaliteti eshte nje konglomerat dukurishe dhe karakteristikash..
.........
Per nje mentalitet te pergjithshem s'ka zgjidhje te shpejte eshte nje proces qe c'do individ dhe gjenerate mund te beje pjesen e vet...dhe eshte ne proces sic eshte duke u bere ne kete teme, s qe e thote nismetarja ne postimin e pare ,te gjitha jane te verteta dhe eshte nje kerkese legjitime per nje jete me te mire te femres shqiptare per nje mentalitet me te mire shqiptare ku femra do te trajtohet me mire ashtu edhe si qe e meriton.. te pergezoj DI_ANA...
Per ate qe nismetarja e temes vdes, per boten pa paragjykime , boten e lumturise dhe zgjedhjes personale te jetes si deshiron te jetosh dhe te jeshe ligj i jetes tende, eshte tingellime e nje jete ideale dhe une e dua nje bote te tille sic mund ta duan edhe nje perqindje e madhe e botes. Per fat te keq .s'ka zgjidhje te pergjithshme ndersa ka nje zgjidhje individuale nese tejkalon vetveten, dhe mentalitetin kombetar, ka nje zgjidhje sigurisht se jeta dhe lumturia jane paraprakisht te menduara dhe te dhuruara per DI_ANA( ta them kushtimisht), perpara se te jene paramenduar per ate si e mentalitetit shqiptar dhe per kete ka nje cmim per te paguar- paragjykimin dhe gjykimin.dhe ka nje pergjigje edhe per kete cmimin- ne fund te fundit eshte lumturia ne vetvete eshte ajo c'thote ndergjegja jote per Ty dhe jo gjykuesit dhe paragjykuesit..nese jeton ne paqe dhe lumturi Ti dhe ndergjegja kjo eshte lumturia.
Mentaliteti i pergjithshem per ne do te nderroje kur me miljona shqiptare do te kuptojne ndryshe jeten, me mire dhe me drejt se ne, do te kene edhe halle me te vogla se ne , dhe do ta jetojne jeten me lehte se ne,shpresoj.!
Me nderime per te gjithe,
bili99
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga bili99 : 11-10-2007 mė 10:00
Te falenderoj shume per kthjellimin dhe mendimin tend rreth kesaj teme.
Po do te desha ne te vertete nje bote te tille,qe ndoshta eshte teper enderruese per mua dhe e pamundur per shume te tjere,sepse e mbrojne me fanatizem,mbrojne sepse u preken interesat e tyre,u preket nje lloj ego qe une do ta quaja te semure dhe qe nuk i le shume njerez qe te ecin perpara...
Do te doja nje bote ku te sundonte dashuria,nje dashuri midis njerezve,nje respekt dhe nje mirenjohje.!
Ndoshta shpirti im eshte teper enderrues po a nuk do te ishte bota me e bukur ashtu sic e pershkruaj dhe imagjinoj une?!
Sigurisht qe paqen duhet ta kerkojme te vetvetja,sigurisht duhet te jemi dhe te behemi te forte,po ja qe ndonjehere si natyre humane,secili nga ne ka dobesite e veta...
respekte
"Carpe Diem"
Ne radh te par komplimente per temen shum e goditur dhe aktuale .Per sa i perket temes ekziston 1 mentalitet i trasheguar nga kohet me perpara dhe kt fenomen ndodh perkatesisht ne qytet e vogla .Te marr 1 shembull ne qytetet e vogla ekziston 1 fenomen qe perkatesisht gocat nuk lejohen te dalin mbasditeve me shoqerin te pijn dicka fundja ose nqs 2 te rinj kan 1 lidhje paragjykohen nga qyteti dhe keto jan mentalitete te gabuara te cilat duhen vite te sherohen !!
..Nuk kam permendur se thuajse eshte tejkaluar puna e moshes kete e them nga raste qe i di une deri ne 6 vite dallim moshe ku femra eshte me e madhe dhe kjo bile ka egzistuar dhe perpara tek shqiptaret dhe kudo ne bote ...lumturine nuk e percakto ajo cikrrimtarja e numrimit te viteve..( nena e gruas sime eshte 5 vite me e vjeter se burri i vet(babai gruas). jane ne nje lidhje per 40 vjet dhe ne nje lumturi jetesore gjithashtu.....
edhe kjo do te kalohet shpejt...kudo ne bote tash eshte pak ne mode bile te jete femra me e pjekur...dhe une i adhuroj bile per mendjen, pjekurine dhe bukurine e sofistikuar gjithashtu( asgje per sherr ketu se me vrau e dashura ime)..
Per DI_ANA, me ate qe kam lexuar, me botkuptimet qe ke per jeten dhe ardhmerine them lum ai qe do te marri per grua...nese nuk jane tuj luftuar me njeritjetrin kush te te marre i pari...je nje vajze qe rrezaton fisnikeri, une krenohem me vajza shqiptare si Ti.
pershendetje,
me nderime,
bili99
Di-ANA eshte nje fjale e bukur qe me bie ndermend tani..Nje miku im me tha nje dite..."Njerezimi eshte teper keqberes dhe teper keqdashes....Ka nje drejtesi me te larte se ajo e njeriut ku ne te cilen secili nga ne nje dite gjykohet per padrejtesite e bera"
I kuptoj sot me dhimbje fjalet e tij...
Asnje dreke nuk jepet falas.. kurre.
Cdo gje behet per nje arsye, per nje qellim.. meshkujt ne shqiperi kan deshire te gjith te martohen me femra te virgjera, ama te gjith kan qejf te bejn seks perdite.. dmth nuk mendojne gjate shume, duke dite se nee do besh seks perdite me femra te ndryshme, normale del ajo fjala "Cfar do mbjellesh do te korresh" mentaliteti i ndyre shqiptar i cili merret vetem me thashetheme, duke ofenduar edhe ulur personin qe jan ndryshe nga nje klan i krijuar brenda nje lagjie ose pallati, te ben te ndihesh keq sepse njerzit flasin mbrapa shpine edhe thone fjale nga me te ndryshmet.
Nuk te ben te ndihesh keq nga fjalet qe thone ata, por thjesht jan shikimet edhe veprimet qe bejn disa njerez, te cilet kur flasin me ty te respektojne edhe te flasin emebel, kurse pas shpine ta fusin sa krahu, kta jan njerez te ndyre.. se ai qe ti thote gjerat ne fytyre ai ehte 100 her me i ndershem se kta tjeret, packa se edhe ky i fundit e ka "ndoshta" gabim ne ato qe thote.
ne shqiperi nuk vlersohet njeriu, vlersohet injoranca, te jesh injorant ne shqiperi trajtohesh mire, te mos dish se cfar eshte jeta, atehere ne shqiperi mund te besh shoke edhe shoqe sepse shumica jan injorante smarrin vesh nga jeta.. dikush qe se ka provuar asnjeher mergimin rrin akoma me floket bisht pellumb me kepuce me maja edhe me tuta sportive adidas bie fjala.
edhe jan pikerisht kta njerez te cilet te marrin neper goje edhe te ofendojne pas shpine duke then se cuni filanit eshte drogaxhi, ose goca filanit eshte kurve!!!
Po ky mentalitet nuk zhduket o Diana sado qe te mundohemi neve, duhet te vdesin ca breza qe ne te kuptojme se kemi lind vetem per veten tone, edhe jo per komshin ose komshijen, ne duhet te ndihemi mire me veten ne radhe te pare, pa vari lesht se cfar thote agroni besniku ose suzana.. ne jemi te zotet e vetes tone edhe asnje sduhet te na gjykoje se cfar bejm ose me cfar merremi, nese dikush te respekton, respektoje per aq sa meriton.. as me pak as me shume.
fundja kemi lindur per veten tone, edhe nese kte se kemi kuptuar, atehere ky gabim sna falet, sepse do ndihemi gjithmone keq nese marrim parasysh fjalet qe thone komshinjt apo njerzit e lagjes.. le te pirdhen te gjith, un bej jeten time.
Edhe ksenocentriket edhe etnocentriket ketu, me siguri te plote e them qe jane rritur e ngjizur me kete kulture dhe cdo shfaqje bashkekohore qe mundohen te tregojne, mbetet ne te ver8 nje dogme, pasi jemi po ne qe ruajme e transmetojme me fanatizem nen vete, mentalitetin qe godasim apo perqafojme.
Kur jam rrethuar nga njerėz tė vegjėl s'ndjej madhėshti, por mjerim! M.Roēi
Shume bukur Artson,
Shume e qelluar dhe me pak fjale...por, dogma sigurisht eshte ne nje proces vdekje te ngadalshme,dhe nje fanatizem qe zbehet perdite , me shume shqiptare qe jane te vetedijshem per kete qe thua. dhe me shume shqiptare qe kane kuptuar definicionin e madheshtise si ne nenshkrimin tend...
Te shpresojme se me shpejt se parashikimet tona do te vdesi ajo- dogma,dhe qytetrimi dhe shoqerizimi i mirfillte te ngadhnjeje mbi fanatizmin ne shoqerine shqiptare.
me nderime,
bili99
Krijoni Kontakt