per kete mendim tendin se ku kam lexuar nuk me vie ne mendje tashi fare,veqse jam i sigurt se kam lexuar nje studim ne lidhje me at ,qe shum fjal te huaja qe kan rjedh nga renja 'pri'.Postuar më parë nga dodoni
per kete mendim tendin se ku kam lexuar nuk me vie ne mendje tashi fare,veqse jam i sigurt se kam lexuar nje studim ne lidhje me at ,qe shum fjal te huaja qe kan rjedh nga renja 'pri'.Postuar më parë nga dodoni
Duajeni njëri tjetrin.
Me duket se fjalet:
bashte
komshi
kyce
pushke
i kemi te perbashketa me serbisht, po nuk e di kush ja ka marr kujt.
Fjalet qe i ke permendur me siper jane fjale latine or ti ....Une mendoj qe edhe Primavera (i prin veres) eshte huazuar nga shqipja, pastaj Prioritet, Princ, dhe shume fjale te huaja me rrenjen "pri" qe rrjedhin nga rrenja prij e shqipes etj. etj. Megjithese une nuk jam gjuhetar.
Fjalet: hall, jetim, karar, komshi etj, jane fjale turke ....
fjalen "placke" e kane huazuar Turqit nga shqipja. Edhe ne fjaloret e gjuhes turke shpjegohet qe eshte fjale me prejardhje nga shqipja
To look life in the face....
keto jane fjale turke, shumica e fjaleve te perbashketa ballkanike jane turkePostuar më parë nga King_Gentius
keto vijne nga Latinishtja, dhe kane te perbashket rrenjen prim qe do te thote i pare, prioritet do te thote paresor, princ vjen nga princeps, qe do te thote i pari, prijesi. Primavera do te thote vera e pare. tani ketu na del e perbashket vera, por s'do te thote gje. Fjala jone pranevere do te thote afer veres.Postuar më parë nga dodoni
Edvin, sic e thashe edhe ne postin tim te pare, une nuk jam gjuhetar dhe as nuk e di latinishten, por e kam lexuar nga disa gjuhetare tane, qe e dijne edhe latinishten, tek thone qe vet rrenja 'prim' qe e potencove ti ketu eshte huazuar nga rrenja 'prij' e shqipes. Shikuar logjikisht, 'it makes sense to me' qe thone amerikanet, qe jo te gjitha fjalet qe i kemi te perbashketa me romaket jane huazuar nga latinishtja por duhet te kete edhe fjale latine qe jane huazuar nga shqipja, bazuar ne vet zhvillimin qe kane pasur paraardhesit tane duke perfshire edhe fiset ilire ne Itali, pastaj ne faktin qe Cezari ka mbaruar shkollen ne Durres, pastaj ne faktin qe e permend ai historiani romak qe alfabeti latin eshte huazuar nga iliret etj. etj.
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Jo ore! Po "vere" cdo te thote ne llatinisht?Postuar më parë nga Edvin83
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
ver : veris : spring, the production of spring.
Jeto nuk jane shqipe por shqipja i ka huazuar nga sllavishtja. Fjalori i Cabejt e thote.","brazda" ,"breg"
Asnje nga keto fjale nuk eshte shqip. Te gjitha latinishte. 'Prioritet' fjale shqipe? Pa na thuaj etimologjine? Psh fjala latine Princeps = primus + capio. Cilet nga keto jane shqipe?Une mendoj qe edhe Primavera (i prin veres) eshte huazuar nga shqipja, pastaj Prioritet, Princ, dhe shume fjale te huaja me rrenjen "pri" qe rrjedhin nga rrenja prij e shqipes etj. etj. Megjithese une nuk jam gjuhetar.
Po vere c'do te thote ne shqip? Mos eshte fjala per pijen (qe dehesh dhe vjen ne forum dhe thua budallalleqe), se edhe ajo eshte nga latinishtja vinum.Postuar më parë nga Styx
Ndryshuar për herë të fundit nga Tannhauser : 09-05-2006 më 08:58
Krijoni Kontakt