Per minoritetin,
Definicioni banal per "minoritetin" eshte i tejdukshem dhe s'do ndonje sqarim por, haj ta them cdo popullate kudo ne bote qe eshte me e vogel se popullata shumice ne definicionin banal eshte minoritet.Ne definicionin e ligjit nderkombetare per minoritete ka nje fleksibilitet dhe nuk eshte definicion aq i perkufizuar.Si baze merret percepcioni subjektiv i popullates, dhe te gjitha rrethanat tjera dhe ate kompaktesine teritoriale dhe autoktonesine qe une kam permendur.Ne baze te ligjit nderkombetare duke mos ditur definicionin aq fleksibil disa popuj,grupacione etnike humbin te drejtat e tyre te vecanta duke mos e kualifikuar vehten si minoritar nga mosdashja ose mosdija.Por, nga ana tjeter
ata qe adoptojne termin minoritar me ligj nderkombetare nuk kane te drejte per vetepercaktim-per pamvaresim kjo eshte kategoria ku hyjme ne qe jetojme ne kufij me Kosoven dhe me Shqiperine ne trojet tona autoktone dhe kompakte dhe pergjithesisht troje homogjene perkah struktura kombetare.Pra ne si popullate dhe teritor te shkeputur me padrejtesi nga shteti ame Shqiperia dhe te aneksuar poashtu me dhune dhe padrejtesi nje shteti te huaj NUK JEMI MINORITET, JEMI POPULL DHE KETE BASHKESIA NDERKOMBETARE E DI MIRE .Me kete ne i leme nje shteg vetpercaktimit kur ne boten shqiptare ata qe e dine harten natyrale te Shqiperise dhe e duan me shume vetveten se te huajt te jene shumice dhe ata qe sot na quajn neve minoritet te jene minoritet vete.Kemi lene kete shteg vetpercaktimi jo qe ne jemi aq largpames, jo qe ne jemi aq te ditur , per nje arsye te vetme kjo eshte normale, natyrale.Pra ne jemi popull dhe kemi te drejte vetpercaktimi dhe kur te jete koha e duhur ne do ta bejme . Ti dhe te gjithe te tjeret ketu dhe ne jeten e perditshme nese nuk me quan bashkekombas athere me quaj sic e quaj une vehten dhe jo sic me quajn sllavomaqedonasit.Si thua nuk eshte edhe aq profitabile per ceshtjen kombetare perjetsisht te mesojme si te quajm njeritjetrin ne te nje gjaku...
Krijoni Kontakt