Close
Faqja 6 prej 10 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 91
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar mė parė nga korēar
    O Autor po sa "politikisht" korrrrekt qe qenke o burr i dheut. Si o te gjithe filmat, dhe njerzit, lindkan te barabarte?... Qe kur keshtu?...

Qė kur keshtu ti, dhe jo une ! Po une kam 2 vjet qe i hap kinoditaret e mia ketu nen devizėn : "Te gjithe filmat lindin te lire dhe te barabarte" dhe ti nuk mė ke "bėrtitur" ndonjehere.

Ja ku i ke dy link-et tqė ta konfirmojne, z zezė ne te bardhė, faktin qė e kam perdorur ēdo fillim viti kete shprehje, qe ne mesazhin e parė, ne hapje te temės :

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=76500 dhe

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=59461

Qe t'i veme pikat mbi "i", kinemaja njeh dy poete sot per sot : Murnau dhe Pasolini.
    Po sigurisht qe jam dakort (dhe ti e di). Personalisht, une nuk percaktova asnje emer si poet kinemaje, pikerisht per te mos rene ne kurthin e emrave konkrete. Megjithate, kam frike se ke harruar nje te trete, por me dy te tjerėt jam plotesisht dakort : i treti mendoj se eshte Paradjanov.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar mė parė nga Cupke_pe_Korce
    E kam fjalen, stomaku im nuk eshte si ai tendi. Edhe nuk eshte as ceshtje praktike, te siguroj.
    70% eshte ēeshtje praktike. 30% eshte ēeshtje stomaku (stomaku im nuk eshte si ai tendi).

Meqe jemi ende ketu, c'gjera quan te vogla ti? (se une kam thene qe ai s'thone as ndonje gje te madhe, e as TE VOGEL; e lexove besoj.)
    Cupke_pe_Korēe : Per kete, pyet korēarin, se e ke edhe te zanatit, edhe te fshatit !

Nje gje akoma s'kuptoj: ke quan "film hollivudian" ti? E si te ma kesh shpjeguar kete, me shpjego pak edhe kete tjetren: perse nje film "jo-hollivudian" eshte me i mire se nje "film hollivudian"?
    "Film hollywoodian", qe thua ti, quaj 90% te filmave te rinj qe sot qarkullojne neper kinemate e botes (por qe mund te jene indianė (India = 900 filma te rinj ne vit ! Bollywood e quajne atje ), filma kinezė, europianė, amerikanė, latino-amerikanė ...). Kjo nga ana praktike.

Nga ana teorike, nese do aventurohesha edhe nje here teorikisht, jane filma qe kane ne baze te tyre imazhin-veprim dhe jo imazhin-kohė (qe thame qe, gjithsesi, nuk e perjashton te parin, por thjesht ja permbys subordonancėn). Por e perseris: edhe ky, pra shpjegimi teorik, eshte goxha skematik. Por ne thelb, them se ky eshte.

Ja ta them me shembuj: ne Shqiperi, per mendimin tim, gjate gjithe historise se kinemase shqiptare, eshte bere vetem nje film jo hollywood-ian ("ēuditerisht", i vetmi qe me ka pas pelqyer !) : "Udha e shkronjave" ja thone emrin... Mendohu nje ēike pse...

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Pse duhet me patjeter nje qellim?...

Cili eshte qellimi i teatrit moj zonjeze?
    Cili eshte qellimi i pyetjes tende?
    -Apo mos e bere "paqellimsisht"?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Autori nuk e di pse s'ta kam thene me pare, por gjithesesi mos u bej i paditur per nje gje qe ti e di mire : "Nuk eshte e vertete qe filmat lindin te gjithe te lire dhe te barabarte."
    Njerzit lindin te gjithe te lire e te barabarte eshte retorike popullore, folklorike, e sipermarre nga te DREJTAT E NJERIUT. Eshte retorike paēavele, jo me larg se maja e hundes. Per njehere te pakten le t'i themi gjerat siē jane, pa romantizma...

Paradjanov eshte poet popullor, folklorik, nje kategori me poshte se Murnau apo Pasolini. Kinemaja ka plot poete folklorike, Vigo eshte nje tjeter nder ta... (Dhe neqofte se e shikon mire ē'do vend, ē'do komb, ka te tijin, por nuk po flas per ta. Nuk mund te flas ne te njejten kohe per Baudelaire si dhe per Pessoa, nuk jane i te njejtit nivel. Dreqi e morri, sado qofte pune "GUSTOJE", ja qe kur arrin ne nje fare pike ka nje hierarki (megjithese hierarkia, ne absolut, nuk ka rendesi fare)).

O Baptisti, ma shpjego pak nga cili planet vjen, ti o ti, qe te merremi vesh, se per bese ato qe ke shkruajtur me lart me duken aq te veshtira per t'u kuptuar sa dhe gjuha kineze. Konkretisht me thuaj pak deri ku e njeh kinemane, dhe pastaj flasim bashke, se kam pershtypjen se duhet te jesh amator i zellshem i filmave te llojit "Deja vu", "Gladiator", "I fundit i ... ku di une se ēfare" apo "FUIBGKMLJ" (eshte titull filmi dhe ky, per bese). Nuk eshte eliminim nga lart, por kur flitet per nje gje specifike duhet ditur se me ke flet. Jo ta kam llafin nje kovaē nuk i meson dot bariut se si te kullote bagtine, apo nje fshatari si te leroje lemen, ashtu siē nje adoleshent nuk i meson dot te atit (sado i paafte qofte ky i fundit) si te leroje...
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Zoteri perkufizimi i filmit per te cilin po flitej ishte mjaft i qarte dhe perbrenda atij perkufizimi te gjithe linden te barabarte nuk mund te mohohet ne asnje moment.

Une nuk jam perkrahes i nje parolle te tille por ajo eshte e vertete. e vertete vetem per castin e pare. Ate te lindjes!

Askush nuk thote se filmat (e as per njerezit, sado te barabarte qe te linden ata) se do te rriten te barabarte. -Ata do te segregojne sipas kualiteteve te tyre te lindura ne pubklik dhe do te trajtohen sipas botekuptimeve e grupimeve te botes qe i rrethon. Po lindi "naiv" ai do te grupohet ne klasin e filmit "naiv" dhe si i tille do te trajtohet. Ai do te cmohet sipas kualiteteve te tija te lindura te klasit tipit llojit qe i takon dhe nese ka kualitete, mbase me te drejte do te arrije te cmohet si filimi me i mire naiv, por jo si Filmi me i mire. -A jemi te qarte deri ketu?

Prandaj per mua nuk ka kurrfare rendesie se si eshte lindur, por cfare paraqet ai pasi te jete shfaqur nder sy te njerezimit. Tek pa kesaj ai do te mund te trejtohet drejtesisht ose padrejtesisht qe serish per mu ka pak rendesi.

Une nuk hyra ketu te flasim bashk, por ndaras. Mua me inderesojne reflektimet qe do te mund te kapim prej njeri-tjetrit e jo reflektimi i perbashket sepse ate s'do ta kap asnjeri prej nesh por nje i trete qe vetem lexon.

Mua absolutisht, aspak nuk me intereson kush qendron prapa avatarit qe m'u drejtua nga bota e safarit te luaneshes qe ka zene veshin e djathte keq.

Ajo qe me intereson eshte kopallat qe hedh kohe pas kohe pa u sqaruar as me veten as me temen, sic ishte kjo e fundit ta zeme.

Pse duhet me patjeter nje qellim?...
    Cili eshte qellimi i teatrit moj zonjeze?
    Prapa c'do veprimi ekziston qellimi.
    Cili qenka qellimi i teatrit atehere? Apo mosqellimi i teatrit, zoteri i nderuar me pedigre? (dhe cilit teater!)
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Mua absolutisht, aspak nuk me intereson kush qendron prapa avatarit qe m'u drejtua nga bota e safarit te luaneshes qe ka zene veshin e djathte keq.
    Ndonje replike hollivudiane ne kete rast do te ishte : "****, is it me or what... What kind of F... is it?"

Me shpjego nje gje te lutem se nuk po te marr vesh, jam shume larg te marrit vesh ndonje gje : duke hequr menjanje ato te tjerat qe pate thene, ne ky citimi me lart mos e ke gje llafin per ikonen e pseudonimit tim?...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-10-2006
    Postime
    56
    Pa ju hyre diskutimeve te thella pesa i perket kinematografise.
    Te gjithe (Poetic cinema lovers) ju rekomandoj
    PAN'S LABYRINTH by Guillermo Del Toro. Me te verte nje masterpeice e kinemase
    boterore.Fatkeqesisht nuk kisha mundesi ta shikoja ne theatre sepse shfaqej vetem ne disa qytete te medhaja.Por megjithate bleva DVD .Nje classic i vertete.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ndonje replike hollivudiane ne kete rast do te ishte : "****, is it me or what... What kind of F... is it?"

Me shpjego nje gje te lutem se nuk po te marr vesh, jam shume larg te marrit vesh ndonje gje : duke hequr menjanje ato te tjerat qe pate thene, ne ky citimi me lart mos e ke gje llafin per ikonen e pseudonimit tim?...
    Jo, e pata fjalen per ty zonje!
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Jo, e pata fjalen per ty zonje!
    Ku e di ti qe eshte zonje,mundet te jete dhe trans
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Jo mo!
    Ju "paf-te" Kina, s'kam ē'them tjeter...

Faqja 6 prej 10 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Marie de France -- mesjeta ne France
    Nga Leila nė forumin Krijime nė gjuhė tė huaja
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 03-04-2006, 21:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •