Close
Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 74
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Genjeshtra me e madhe eshte se arvanitasit kane humbur identitetin e tyre kombetar kur kollose arvanitas si Theofan Popa bene te mundur qe me punen e tyre vetemohuese gati individuale te shpetojne edhe trashegimine me te pacmuar kombetare te shqiptareve:
    Po shyqyr qe paskan shpetuar dicka po hajde te shohim cka se???

kishat shekullore, kodiket e shenjte, artin kishtar qe sot e vlereson nje bote e tere.
    Aha...Po me doket kjo eshte pasuri fetare jo kombetare. Aha po e di per juve feja eshte kombi taman mentalitet i grekeve.

Ju keni nevoje te njiheni me arvanitasit dhe kontributin e tyre te jashtezakonshem ne ruajtjen e identitetit tone kombetar. Ne pranine e nje arbereshi apo arvanitasi ju nuk duhet te flisni, duhet vetem te degjoni e mesoni pasi ju genjen mendja nese kujtoni se jeni shqiptare me te mire se ta.
    More nevoje kemi dhe deshire kemi, po cka ti besh qe sdim ku e gjejme nje arvanitas sepse keta sguxojne te tregojne se jane te tille, edhe nese pahiri e gjejme ndonje sdim greqisht e skemi si i degjojme se!!!!!!!

Ai flamuri yne kombetar qe u ngrit ne 28 nentor 1912 nga Ismail Bej Vlora doli nga gjiri i komunitetit arberesh dhe arvanitas, pasi gjysma tjeter e popullit shqiptar nuk ishte mesuar me flamurin e Gjergj Kastriotit, ishin mesuar me flamurin me gjysem hene te sulltanit qe u valevit mbi trojet shqiptare per 500 vjet.
    Ah kujtoja se e qendisi Marigoa Flamurin dhe Sdi nen cilin flamur luftonte Isa Boletini ne Kosove, Po lidhja e Prizerenit a thua nen cilin flamur u mbajt

Dhe duke qene se neser eshte 28 nentor, ashtu si ne cdo 28 nentor, ju duhet te ndiheni borxhllinj dhe mirenjohes ne perjetesi atyre arberesheve dhe arvanitasve qe mbajten te gjalle identitetin shqiptar kur pjesa tjeter e kombit iu nenshtrua nje asimilimi te papare ndonjehere ne histori.
    Do ti falenderojme se sben, qe mbajten shpirtin e tyre gjalle, shiten kombin e gjuhen per fene, dhe ne fund kane ruajtur disa ikona kishtare dhe kane mbetur duke mbajtur mend Bizantin sdin qe shqiptaret tani quhen shqiptar Shume para neve jane ata dikund 1000 vite prapa. Do ti falenderojme si jo vetem na e shkruaj ne Greqisht falenderimin sepse sdime si e thurrim se ska problem

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,446
    Postimet në Bllog
    22
    Ja mbaje pak me bute ti se si shume vrull paske marre. Per cfare asimilimi e ke fjalen?
    Une di se fjala asimilim do te thote te humbasesh gjuhen amtare dhe identitetin kombetar e jo fene.
    Shqiptaret nderruan fene por nuk u asimiluan.
    Ate perkufizim te asimilimit qe ti di, eshte perkufizim qe e degjon VETEM nga goja e nje shqiptari qe eshte lindur ne shtetin e vetem ne bote qe u veteshpall si shtet ateist duke nxjerre fene jashteligjit e duke mbyllur kisha e xhami. Keshtu ajo qe ti di gabim, eshte pjese e mbeturinave te indoktrinimit komunist ne mendjen tende.

I bie qe me perkufizimin tend, te gjitha minoritetet ne Shqiperi jane shqiptare vetem se dine te flasin shqip. Harron qe gjuha shqipe nuk te ben shqiptar, te ben shqipfoles. Me po ate perkufizimin tend, pinjollet e Gjergj Kastriotit apo Ismail Bej Vlores ne Itali, qe edhe pse nuk mund te dine shqip ende ruajne identitetin e tyre shqiptar, duhet ti kualifikojme si te "asimiluar". Te gjithe brezat e emigranteve shqiptare ne Amerike qe kane lindur ne Amerike dhe mund te mos dine shqip, duhet ti kualifikojme si te asimiluar edhe pse kur amerikanet e tjere i pyesin se nga jeni me origjine, keta u pergjigjen "jam shqiptar".

Ti e perkufizon gabim asimilimin pasi ti nuk vlereson sa duhet rolin e fese ne historine e njerezimit, historine e popujve, moralin e nje shoqerie, moralin e nje individi. Nese ne rastin e shqiptareve feja nuk ka sherbyer si nje burim uniteti shpirteror kjo nuk e minimizon aspak rolin e fese ne shoqerine shqiptare apo ne historine e njerezimit, perkundrazi, vetem sa deshmon arsyen se perse levizja kombetare shqiptare ishte 1 shekull me e vonuar se levizja kombetare e fqinjeve tane.

Gjuha asnjehere nuk ka patur dhe nuk e ka forcen asimiluese qe ka feja. Ti nuk je asimiluar ne grek sepse mesove greqisht ashtu si une nuk u asimilova ne amerikan sepse mesova anglisht; ashtu si ai studiuesi i huaj qe meson shqip nuk u asimilua ne shqiptar vetem se mesoi shqip.

Dhe pika e dyte qe duhet te kesh parasysh kur perpiqesh te perkufizosh asimilimin eshte kahu dhe drejtimi i njeanshem i tij. Femija nuk ka te drejten morale dhe llogjike per tiu drejtuar prindit me fjalet: "ti je i asimiluar" pasi sic thote populli: "Nuk mund ti tregosh babait arrat!" Babai ti tregon arrat ty, por jo ti babait! Keshtu edhe puna e arvanitasve dhe arberesheve: ata e kane te drejten per te na u drejtuar ne, shqiptareve te sotem, si femije te asimiluar qe nuk i ngjani aspak baballareve tuaj, por ne, qe pretendojme te jemi femijet e tyre legjitime, nuk mund tu drejtohemi te pareve tane me te njejtat fjale.

Dhe pika e trete, kur thua qe "identiteti shqiptar lindi pasi ata kishin emigruar drejt Greqise" perseri ben nje gabim akoma me te rende pasi si pa dashur, ti po aludon qe identiteti shqiptar ka lindur nga hici. Ismail Bej Vlora nuk ngriti ne Vlore flamurin me gjysem hene te Arnavudllekut te cilin e njihnin te gjithe shqiptaret shesh pasi e kishin pare te valevitej per 5 shekuj, por ngriti ate flamurin e panjohur per shume nga ata te pranishem te mbledhur ne shesh, flamurin e Gjergj Kastriotit, te njejtin flamur qe u ngrit ne Kruje ne 28 nentor 1443. Ismail Bej Vlora nuk e beri nje gjest te tille, qe do ti kushtonte jeten me pas ne Itali, thjeshte per "inat te Sulltanit", e beri pasi ai nuk donte te ndertonte nje identitet shqiptar nga hici, por donte te ndertonte pikerisht mbi ato germadhat e atyre themeleve te hedhura nga vete Gjergj Kastrioti dhe shqiptaret e mesjetes.

Arvanitasit dhe Arbereshet jane pasardhesit e "gjakut te shprishur" te Gjergj Kastriotit e gjithe fisnikeve te mesjetes shqiptare. Dhe ky eshte dallimi midis nje arvanitasi dhe teje, ti e ve theksin tek gjuha ai e ve theksin tek gjaku, shpirti i shqiptarit. Ti flet per nje unitet te jashtem metafizik, ata flasin per nje unitet te brendshem shpirteror.

Albo

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    me ni fjal simas teje kush nuk eshte ortodoks, nuk eshte shqiptar?

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,446
    Postimet në Bllog
    22
    Une e pranoj qe kam njohuri te mangeta per kete teme, por nga ana tjeter i quaj teresisht te papranueshme shkrimet e sjellura nga Albo, i cili ne vend se te merret me seriozitet me temen dhe te sjelle nje ndihmese pozitive ne te, nuk ben asgje tjeter vecse shpreh dhe mbron disa dogma te neveritshme te nje propagande te vjeteruar.
    Nuk eshte hera e pare qe ti germon Internetin me Google pa germuar me pare Forumin Shqiptar per te mesuar mbi arvanitasit. Vetem une kam sjelle ne kete forum te riprodhuar nga Akademia e Shkencave Shqiptare punen e jashtezakonshme voluminoze te Theofan Popes, qe arriti te shpetoje mbase thesaret me te cmuara te gjithe trashegimise shqiptare, thesare te nje rangu universal boteror.

Vetem deshire te kesh te lexosh e te mesosh:

Katalog i Kodikëve Kishtarë Mesjetarë të Shqipërisë (Theofan Popa)
    Galeria e 100 Kodikeve
    Historia e Arvanitasve
    Minoritetet ne Greqi - Arvanitasit!
    Imzot Ignati, Mitropoliti i Beratit [nje tjeter arvanitas ne krye te KOASH]
    Rritet interesi i të huajve për gjuhën arbëreshe
    Përse arvanitasit dhe çamët në Greqi nuk konsiderohen minoritet
    Eksodet shqiptare dhe si janë shpërndarë në botë
    Java e Kulturës Arvanitase - në Kosovë
    Interviste me Aristidh Kola
    Libri i Aristidh Kola - Arvanitasit
    Patriku (arvanitas) Athinagoras - Profeti i Dashurisë

Lexim te kendshem,
    Albo

Me po ate perkufizimin tend, pinjollet e Gjergj Kastriotit apo Ismail Bej Vlores ne Itali, qe edhe pse nuk mund te dine shqip ende ruajne identitetin e tyre shqiptar, duhet ti kualifikojme si te "asimiluar". Te gjithe brezat e emigranteve shqiptare ne Amerike qe kane lindur ne Amerike dhe mund te mos dine shqip, duhet ti kualifikojme si te asimiluar edhe pse kur amerikanet e tjere i pyesin se nga jeni me origjine, keta u pergjigjen "jam shqiptar".
    Po bash sakte e ke thene keta jane te asimiluar, te gjithe qe kane emigruar dhe nuk dijne shqip jane te asimiluar, ska rendesi nese ju kujtohet najhere qe kane qene shqiptare.

Ti e perkufizon gabim asimilimin pasi ti nuk vlereson sa duhet rolin e fese ne historine e njerezimit, historine e popujve, moralin e nje shoqerie, moralin e nje individi. Nese ne rastin e shqiptareve feja nuk ka sherbyer si nje burim uniteti shpirteror kjo nuk e minimizon aspak rolin e fese ne shoqerine shqiptare apo ne historine e njerezimit, perkundrazi, vetem sa deshmon arsyen se perse levizja kombetare shqiptare ishte 1 shekull me e vonuar se levizja kombetare e fqinjeve tane.
    Feja nuk e identifikon nje popull harroje kete, sepse te ishte ashtu Ruset, greket, Serbet dhe shqiptaret Ortodoks do te quheshin nje popull, nderkaq Arabet, Turqit, dhe Shqiptaret musliman do te quheshin nje popull. Pikerisht ky eshte perkufizimi qe i quani shqiptaret musliman turq vetem sepse jane musliman. edhe pse se dine as ku eshte turqia as nje fjale turqisht. Feja nuk e identifikon nje komb kjo eshte total mendje dhe propagande greke e sllave.

Pra ajo qe identifikon nje komb eshte pikerisht gjuha, prandaj qe te marresh nenshtetsine ne amerike nuk te kane thene nderro fene por meso gjuhen, dhe ka teste gjuhe per nenshtetesi e jo teste feje. Nese humb gjuhen feja ste nevoitet gje, me te munde te jesh njejte si rus, si shqiptar

Gjuha asnjehere nuk ka patur dhe nuk e ka forcen asimiluese qe ka feja. Ti nuk je asimiluar ne grek sepse mesove greqisht ashtu si une nuk u asimilova ne amerikan sepse mesova anglisht; ashtu si ai studiuesi i huaj qe meson shqip nuk u asimilua ne shqiptar vetem se mesoi shqip.
    Prandaj greket perdorin fene per te asimiluar te tjeret sepse feja ka force asimiluese

Dhe pika e dyte qe duhet te kesh parasysh kur perpiqesh te perkufizosh asimilimin eshte kahu dhe drejtimi i njeanshem i tij. Femija nuk ka te drejten morale dhe llogjike per tiu drejtuar prindit me fjalet: "ti je i asimiluar" pasi sic thote populli: "Nuk mund ti tregosh babait arrat!" Babai ti tregon arrat ty, por jo ti babait! Keshtu edhe puna e arvanitasve dhe arberesheve: ata e kane te drejten per te na u drejtuar ne, shqiptareve te sotem, si femije te asimiluar qe nuk i ngjani aspak baballareve tuaj, por ne, qe pretendojme te jemi femijet e tyre legjitime, nuk mund tu drejtohemi te pareve tane me te njejtat fjale.
    Total gabim kjo logjike. I bie qe arvanitasit dhe arbereshet jane shqiptar e neve sjemi, neve qe flasim shqip, po ata arvanitasit e arbereshet tani gjenden ne forume greke e italiane, jo ne forume shqiptare

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anëtarësuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    [QUOTE]Ate perkufizim te asimilimit qe ti di, eshte perkufizim qe e degjon VETEM nga goja e nje shqiptari qe eshte lindur ne shtetin e vetem ne bote qe u veteshpall si shtet ateist duke nxjerre fene jashteligjit e duke mbyllur kisha e xhami. Keshtu ajo qe ti di gabim, eshte pjese e mbeturinave te indoktrinimit komunist ne mendjen tende.[quote]

A more Albo djali nuk po i drejtohesh nje 50 vjecari por nje bashkemoshatari, keshtu qe ai konkluzioni qe ke nxjerre me siper rreth komunizmit eshte krejt i pavlere.

I bie qe me perkufizimin tend, te gjitha minoritetet ne Shqiperi jane shqiptare vetem se dine te flasin shqip. Harron qe gjuha shqipe nuk te ben shqiptar, te ben shqipfoles.
    O zoteri me duket se edhe pse ishin vetem tre rreshta nuk i ke lexuar me vemendje. Une nuk thashe GJUHA por thashe GJUHA AMETARE, pra minoritetet ne Shqiperi shqipen e kane si gjuhe te dyte e jo gjuhe AMETARE. Edhe une di 4 gjuhe por gjuhe ametare kam shqipen.

Me po ate perkufizimin tend, pinjollet e Gjergj Kastriotit apo Ismail Bej Vlores ne Itali, qe edhe pse nuk mund te dine shqip ende ruajne identitetin e tyre shqiptar, duhet ti kualifikojme si te "asimiluar". Te gjithe brezat e emigranteve shqiptare ne Amerike qe kane lindur ne Amerike dhe mund te mos dine shqip, duhet ti kualifikojme si te asimiluar edhe pse kur amerikanet e tjere i pyesin se nga jeni me origjine, keta u pergjigjen "jam shqiptar".
    Sigurisht qe jane te asimiluar.

E ke gabim, feja nuk ka asnje lidhje me asimilimin, pasi nje Fe te njejte mund ta kene popuj te ndryshem, pra roli i Fese supozohet se eshte unikal por fakeqesisht ne Ballkan feja u nderlidh me nacionalizmin dhe nga ky fenomen buron dhe koncepti i gabur me prirje greke qe ti ke adaoptuar.

Sic e thashe me siper ky eshte nje koncept i gabuar, gjuha eshte kuptimi kryesor i asimilimit. Mund te nderrrosh shume besime fetare por nuk mund te nderrosh disa gjuhe.

Dhe pika e trete, kur thua qe "identiteti shqiptar lindi pasi ata kishin emigruar drejt Greqise" perseri ben nje gabim akoma me te rende pasi si pa dashur, ti po aludon qe identiteti shqiptar ka lindur nga hici. .
    Prape gabohesh. Une asnjehere nuk thashe kete qe thua ti me larte, une nuk permenda "lindje identiteti" thjesht permenda lindjen e "termit shqiptar" i cili si term lindi pas pushtimit turk.

Arvanitasit dhe Arbereshet jane pasardhesit e "gjakut te shprishur" te Gjergj Kastriotit e gjithe fisnikeve te mesjetes shqiptare. Dhe ky eshte dallimi midis nje arvanitasi dhe teje, ti e ve theksin tek gjuha ai e ve theksin tek gjaku, shpirti i shqiptarit. Ti flet per nje unitet te jashtem metafizik, ata flasin per nje unitet te brendshem shpirteror.

Albo
    Gjaku eshte i njejte "Feja" eshte prishur dhe kete gje nuk e honeps dot ti dhe disa fanatike ortodokse, per pjesen tjeter te shqiptareve nuk perben asnje problem, Skenderbeu mbeti i paharruar si nder katoliket ashtu edhe te muslimanet dhe ortodokset, shqiptaret nderruan Fene ashtu sic e kishin bere stergjyshet e tyre nder shekuj, fete e ndryshme jane te importuara nga jashte jane jo- shqiptare por gjaku i shqiptarit eshte i njejte qe nga Dubrovniku e deri ne Preveze, edhe pse ne brendesi te ketyre trevave kishte shqiptare te Feve te ndryshme gjaku ishte i njejte.
    Ndryshuar për herë të fundit nga tani_26 : 29-11-2006 më 09:38
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar më parë nga tani 26
    E ke gabim, feja nuk ka asnje lidhje me asimilimin
    Mos u nxito te nxjerresh kete konkluzion. Krahaso Italine me Greqine ne ceshtjen e Arberesheve/Arvaniteve dhe do kuptosh se je gabim.

Qe te dy grupet u nisen nga e njejta baze, ne te njejta rethana dhe kushte dhe kane rezultate te ndryshme. Niveli i asimilimit ne Greqi eshte me i madh se ai ne Itali nga arsya se arbereshet ishin orthodhoks dhe u shnderuan ne unite ne nje perjudhe te gjate kurse ne greqi ndeshen nje popullsi me te njejten fe e cila, gje qe i bente te asimiloheshin me shpejte. Ne qofte se arvanitasit do ishin katolike apo dicka tjeter kjo do t'i pengonte qe te asimiloheshin.

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anëtarësuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Citim Postuar më parë nga Tannhauser
    Mos u nxito te nxjerresh kete konkluzion. Krahaso Italine me Greqine ne ceshtjen e Arberesheve/Arvaniteve dhe do kuptosh se je gabim.

Qe te dy grupet u nisen nga e njejta baze, ne te njejta rethana dhe kushte dhe kane rezultate te ndryshme. Niveli i asimilimit ne Greqi eshte me i madh se ai ne Itali nga arsya se arbereshet ishin orthodhoks dhe u shnderuan ne unite ne nje perjudhe te gjate kurse ne greqi ndeshen nje popullsi me te njejten fe e cila, gje qe i bente te asimiloheshin me shpejte. Ne qofte se arvanitasit do ishin katolike apo dicka tjeter kjo do t'i pengonte qe te asimiloheshin.
    Ortodoksia nuk eshte Greqia dhe Greqia nuk eshte Ortodoksia.

Persa i perket Greqise e kemi thene dhe eshte mekat qe ti qe ndoshta e njeh me mire se une politiken e shtetit grek qe nga 1831 e ketej shpreh kete mendim.

Arvanitet ortodokse nuk u asimiluan as ne shek. e 14, as 15, as 16. as17. as 18, por asimilimi i tyre u shfaq pikerisht kur u konsilidua shteti grek dhe filloi asimilimi me parrullen e fameshme: "Kush eshte ortodoks eshte grek"

Ti e di fare mire se Shpata nje fshat ne rrethin e Atikes nuk eshte shume larg nga kryeqyteti Athine, dhe eshte fakt qe deri ne vitin 1930 banoret e ketij fshati si dhe fshatrat perreth nuk dinin greqisht ne nje kohe qe ishin ortodokse. Pra ortodokse te pasimiluar gjuhesisht.

Pra keta banore arvanitas te ardhur para 500 vjetesh u asimiluan masivisht vetem ne shekullin e 20-te fale zbatimit te nje politike asmilimi qe u ndoq nga nje shtet i caktuar. Pse nuk u asimiluan per 500 vjet me radhe ne nje kohe qe ishin ortodokse por u asimiluan pas 500 vjetesh?
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Ende nuk shpjegon paralelizimin midis Italise dhe Greqise.

Citim Postuar më parë nga tani 26
    Arvanitet ortodokse nuk u asimiluan as ne shek. e 14, as 15, as 16. as17. as 18, por asimilimi i tyre u shfaq pikerisht kur u konsilidua shteti grek dhe filloi asimilimi me parrullen e fameshme: "Kush eshte ortodoks eshte grek"
    Pergjigjen e ke poshte syve. Ne shekullin e 14 as greket, as shqiptaret, as asnje komb mbi Dhe nuk kishte formuar identitetin e vet, ne menyren qe e njohim sot. Pikerisht ne shekullin e 15 kur fillon krijimi i identitetit kombetar dhe i procesit te formimit te stetit-komb, edhe greket edhe shqiptaret u ndeshen me pushtimin turk i cili i pengoi. Deri ne shekullin e 19 ne territorin e greqise si greket edhe arvanitet ishin nen sundim, nen te njejtin fat ku grekt me shqiptaret kishin mardhenie 'horizontale' kurse me turqit qe te dy kishin marrdhenie 'vertikale' (i pushtuar - pushtues).

Me fillimin e revolucionit dhe shpalljen e pavaresise se shtetit grek, popullsia greke, nen parimet e shtetit-komb kthehet (si te gjitha shtetet-kombe ne bote) ne nje force qe asimilon ose vecon (ne geto) pjesen e minoritetit.

Kjo parulle 'kush eshte ortodoks eshte grek' thjesht nuk eshte e vertete se edhe 'maqedonet' orthodhokse jane edhe bullgaret njesoj, por asnjeri nuk i beri greke, e kunderta, sidomos me bullgaret kane luftuar ashper.

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Kjo parulle 'kush eshte ortodoks eshte grek' thjesht nuk eshte e vertete se edhe 'maqedonet' orthodhokse jane edhe bullgaret njesoj, por asnjeri nuk i beri greke, e kunderta, sidomos me bullgaret kane luftuar ashper
    Ju junanët po e mohoni se në Greqi ka maqedonë, dhe ata i nxirrni si grekër.
    Ne të gjithë e dimë megaliidhenë. S'ke çfarë na shpjegon.

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Islami ne trojet iliro-shqiptare gjate shekujve
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 24-11-2007, 10:59
  2. Shqipëria, një kushtetutë që në Mesjetë
    Nga Albo në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 05-03-2005, 21:04
  3. Emigrimet shqiptare në mesjetë
    Nga ALBA në forumin Emigracioni
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 14-02-2003, 17:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •