Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 18
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-04-2016
    Postime
    2

Rikthimi i mbiemrave Shqiptare

Pershendetje, dhe besoj e shpresoj qe e kam postu ne vend te drejt ket temė.

Une e kam ndermend me ndru mbiemrin tim qe e kam ne gjuhen arabe dhe me kthy nė gjuhen shqipe.

Per ate arsye deshta me pyt ne ket forum se qfar mendoni ju per ndrimin e mbiemrave dhe perkthimin e tyre ne gjuhen tane.

Poashtu deshta me ju pyt nese ju mundeni me propuzu naj perkthim te pershtatshem te mbiemrit arab Muhaxheri nė shqip.

Refugjatė, ardhacak, i larguar etj etj.

P.sh. Ardhacak --> Ardhuri/Ardi
    Larguar --> Larguari/Largu

i/e regjistruar Maska e Akuamarini
    Anėtarėsuar
    19-02-2015
    Postime
    3,306

Pėr: Rikthimi i mbiemrave Shqiptare

Citim Postuar mė parė nga Shpiptari Lexo Postimin

Une e kam ndermend me ndru mbiemrin tim qe e kam ne gjuhen arabe dhe me kthy nė gjuhen shqipe.

Per ate arsye deshta me pyt ne ket forum se qfar mendoni ju per ndrimin e mbiemrave dhe perkthimin e tyre ne gjuhen tane.

Poashtu deshta me ju pyt nese ju mundeni me propuzu naj perkthim te pershtatshem te mbiemrit arab Muhaxheri nė shqip.

Muhagjer edhe familja ime esht, por mbiemrin nuk e kom muhagjeri!
    Me pyete ndonji plak te anes se juaje, qe ma heret qfar mbiemri kishim apo qfare fisi ishim.
    Sanxhaku i Nishit - Wikipedia
    Ky ėshtė njė version i shqyrtuar i kėsaj faqeje show/hide details ... nė Nish, nė krahinėn shqiptare Toplica e plaēkitur nga Pashalluku i Beogradit. ... Me fjalė tė tjera edhe nga shkencėtarėt e Evropės edhe pse me njė vonesė prej njė .... Se ēka kanė pėrjetuar shqiptarėt gjatė dėbimit secila familje ėshtė njė histori nė vete, por ...
    https://www.google.se/url?sa=t&rct=j...xaIcM2HC9oz8nQ
    Goshica - Wikipedia
    Goshica (shqip: Гушица/Gušica) ėshtė njė vendbanim nė komunėn e Vitisė, Kosovė, ... ka mujt ēka ka dasht ka bere sepse mbeti pa kontrolle dhe mbikqyerje te askujt. ... ne Goshice nga Toplica ose perndryshe nga nje fshate i prokupljese i cili quhet DUSHULLOVE-nga ky fshate e kane prejardhjen muhagjeret e Goshices.
    https://www.google.se/url?sa=t&rct=j...slb4GoLViIYy_Q

Kunja_01 Maska e Duke_Of_Arberia
    Anėtarėsuar
    02-08-2003
    Vendndodhja
    overal, ne levizje.
    Postime
    2,604

Nje opinion im ne lidhje me temen:

Mendoj se njeriu ka lirine te zgjedhi apo te ndryshoje emrin dhe mbiemrin. Nderrimi i mbiemrit eshte nje fenomen i cili njihet si fenomen tek shqiptaret, pavaresisht se cilat ishin rrethanat qe i shtynin njerezit ta benin kete gje.
    Mirepo nje mbiemer njekohesisht asociohet me te gjithe fisin, pra me traditat dhe kulturat e tyre brez pas brezi! Me kete dua te te them, qe nese t'i ndryshon mbiemrin, do te ishte udhes qe ky vendim te ishte ne mirekuptim me pjesetaret e tjere te fisit!

E gjitha kjo behet behet ne funksion te trashegimise familjare, pra te mbajne te gjithe te njejtin mbiemer dhe jo te ndryshem...
    Trimi mirė me shokė shumė!!!!!!

Peace and love
    Anėtarėsuar
    16-06-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    1,897

Beje mbiemrin Nishi, per te kujtuar prejardhjen..meqe te paret e tu kane ardhur nga ajo krahine

5. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar murik pėr postimin:

martini1984 (16-04-2016)

i/e regjistruar Maska e martini1984
    Anėtarėsuar
    02-04-2009
    Postime
    5,594

Meso gjuhen shqipe ne rradhe te pare.
    Sa gallate...
    Kush nuk mendon sipas menyres se tij,nuk ka llogjike!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-04-2016
    Postime
    2

Citim Postuar mė parė nga martini1984 Lexo Postimin
    Meso gjuhen shqipe ne rradhe te pare.
    Sa gallate...
    Mire e ke. Dhe qdo dit mundohna me msu edhe me shume.

Por duhesh me pas parasysh edhe ti, pseudoprofesori se ishe, se une kam lind ne skandinavi para 25 viteve dhe vetem 1 muj qdo dy vjet kam qen ne Shqiperi. Megjithate, shpresoj se kur rritesh, mundesh me kuptu edhe tekste te shkruajtura me gabime si teksti im.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-05-2006
    Vendndodhja
    afėr kojshisė
    Postime
    228

Mendoj se mund te perdorni mbiemnin, " Shtegtari " ne vend te " Muhaxheri".

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-08-2014
    Vendndodhja
    Drenice
    Postime
    23

Nuk ke nevoje qe ta perkthejsh ate mbiemer qe e ke, por une kish me thane pertrije ndonje emer te paraardhseve te tu, qe e kan ndonje emer Shqip, ose mund ta merresh si mbiemer emrin e fisit. Ke shume Muhaxher qe kan si mbiemer emrin e fisit, si Krasniqi, Sopi, Gashi etc.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    20-05-2008
    Vendndodhja
    Oslo, Norway
    Postime
    759

Qe te kete Mbiemra te "paster" shqiptar duhet te kete gjuhe te paster shqipe ,qe fatkeqsisht nuk ka

Gjuha shqipe perbahet ne 60% Greek, 20 Latin, 20% sllav, 20% osman

Ne jemi nji komb i ri ashtu si Franca

Qyteti pa lum Maska e Damastioni
    Anėtarėsuar
    16-07-2004
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    152

Citim Postuar mė parė nga loni-loni Lexo Postimin
    Qe te kete Mbiemra te "paster" shqiptar duhet te kete gjuhe te paster shqipe ,qe fatkeqsisht nuk ka

Gjuha shqipe perbahet ne 60% Greek, 20 Latin, 20% sllav, 20% osman

Ne jemi nji komb i ri ashtu si Franca
    Po me qudite nje statistike te cilen e ke sjelle ketu. Ne cfare burime informatash dhe deshmishe je bazuar per te dhene % te perberjes se gjuhes shqipe? Sipas teje gjuha shqipe 0% perberje te gjuhes ilirishte paska. Ne pra kemi mesuar se gjuha shqipe eshte dege e vecante e familjes se gjuheve indoevropiane. Sigurisht se ka barbarizma te cilat jane futur ne gjuhen tone, por qe gjuha jone te jete 100% e huazuar nga gjuhet tjera per mua eshte nje teori e re e padegjuar deri tani.

Si komb i ri a ke menduar ne moshe i ri, apo komb i formuar i ri?

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Fjalėt Kyēe pėr Temėn

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •