air conditioner? Pos fjales kondicioner
po klishe o drague ?
Di njeri a fjalla Vlla eshte shqipe, e huazuar nga gjuhe europiane, apo ka lidhje me fjalen turke evlat? e cila nuk ka te njejtin kuptim por ngjasin...
Fjalla Vella/Vellau
VĖLLA m.1. Djali kundrejt fėmijėve tė tjerė qė kanė prindėr tė njėjtė. Vėllai i madh (i vogėl). Vėlla i gjetur vėlla vetėm nga nėna ose vetėm nga babai. Vėllai im. I vėllai vėllai i tij (i saj). Vėlla e motėr. Vėlla prej babait (prej nėnės) djali kundrejt fėmijėve tė tjerė nga baba (ose nga nėna) tjetėr. Vėlla qumėshti djali kundrejt fėmijėve tė njė familjeje tjetėr, nėna e tė cilėve i ka dhėnė gji. Vėlla shpirti vėllam. Vėllai pėr vėllanė fj.u. vėllezėrit duhet ta ndihmojnė kurdoherė njėri-tjetrin. Jemi vėllezėr. E kam vėlla. Duhen si vėllezėr e shkuar vėllezėrve.
2. etnogr. Vėllam. E kishte bėrė vėlla. Ishin bėrė vėllezėr.
3. Ai qė ėshtė i njė gjaku a i njė fisi me dikė tjetėr, ai qė ėshtė i sė njėjtės kombėsi a i tė njėjtit komb me njė tjetėr, bashkėkombės. Vėllezėr tė njė gjaku.
4. Ai me tė cilin na lidhin kushtet shoqėrore, idealet e qėllimet e pėrbashkėta; shok mendimi e ideje, shok lufte; shok a mik shumė i ngushtė. Vėllezėr klase. Vėllezėr armėsh. Jemi vėllezėr. E kam vėlla e shkuar vėllait e kam shok e mik shumė tė dashur, si vėlla e mė tė afėrm se vėllanė.
5. Pėrdoret pėr t'iu drejtuar me ngrohtėsi, nė mėnyrė familjare e miqėsore njė burri, njė djali ose njė tė riu. Eja ti vėllai im! Qė thua ti, vėlla i dashur,... More vėlla! Ē'tė tė them, more vėlla!
6. bot. Kalli misri, gruri etj., qė del e rritet njėkohėsisht nga e njėjta rrėnjė; kėlysh; vet. disa kallinj misri tė ngjitur sė bashku. Bimė me shumė vėllezėr. Ka nxjerrė vėllezėr. Kanė dalė vėllezėr.
7. Pėrd. mb. sipas kuptimeve 3, 4 tė emrit. Popuj vėllezėr. Vende vėllezėr.
* Vėlla pa hile krahin. vėllam. Sikur edhe vėllai tė mė lindė ēfarėdo qė tė ndodhė, edhe sikur tė mė vijė diēka shumė e mirė (pėr njė punė qė s'dua ta bėj). Gjumi ėshtė vėllai i vdekjes. fj.u. shih te GJUM/Ė,~I. Vėllezėr jemi, shokė s'jemi shih te SHOK,~U.
Etimologjia:
Kodet e shqipes marin pjese ne argumentimin e etimologjise se fjaleve te mesiperme vetem duke u perdorur njekohesish kodin e unik me ato te gjuhes vlache,dhe kete dota bejne vetem ata qe do te binden qe al_b_a=b_la_(ch)a ....B<<<>>>V......>>vėlla...vėllau, vėllahu gegnish.Keto kode jane perhapur ne perendim ,pa u diferencuar akoma ajo qe sot njohim si shqipe , dhe si e tille, flisni ne hava kur thoni jane te gjuhes shqipe,nuk quheshin shqiptare ata qe percuan keto kode ne perendim,bile as arberesh ,se kete fakt e kemi gjalle, kemi arberesht,arbanasit,arvanitet,arnautet etj .Ata quheshin ose ALB ,OSE BLA ISHIN A..ATA QE B....BENIN L...LA dhe ata e ēuan fjalen e artikulimin,te foluren ne njesi te konsoliduara zano kuptim bartese, prandaj i quajme spanjo_lė..shpien L-nė,portuga_L ,ga_L, ag_L, a_L_emanė, o_Ll_antesel,be_L_gė ,ua_L_ė,po_la_ke ,Le_tonė te gjitha keto shume lehte i dallojme ne shqip dhe do te thone '' prej,nga La, bėn La .Keto kode moren tatepjete kur u ndane dy vllaznit=v<<>>bė la ,kjo ėshte dhe etimologjia e fjales ''vėlla''
MOS SHIKONI KISHA E XHAMIA, FEJA E SHQIPTARIT ĖSHTĖ SHQIPTARIA
Mire e ke iliria, por cfare te bejme kur kemi fjalen tone dhe perdorim te huajen se. Psh. OK, ciao, eveniment, pasword, update...azhornim...e mija te tjera per te cilat kemi fjale shume te embla ne gjuhen tone?
MOS SHIKONI KISHA E XHAMIA, FEJA E SHQIPTARIT ĖSHTĖ SHQIPTARIA
Krijoni Kontakt