Close
Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 56
    i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Për: Kur tyxharët e marrin fenë në brina

Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Pse jetojme ne godina 850 metreshe, e jo ne shpella ???

Si fene, si sekularizmin, NJERIU i mban gjalle, duke ju thure atyre VLERA.....per nje fetare VLERA e fese ka me shume "peshe" se VLERA e sekularizmit.....kjo, duke u bazuar ne bindjen e tije qe e ka fituar nga pervoja vetjake (rrethi, ditunia) dhe qe e ka te mbjellur ne inteligjencen emocionale te tije (familja, kultura), qe me ne fund i kushtezon reflekse instinktive (intuitive) kur ndeshet papritmas me tjetrin, i cili nga ana e tije reagon poashtu NJEJTE...
    Kjo nuk ka lidhje me fundamentalizmin e pershkruar ne citatet qe postova une...
    Besimi i zakonshem fetar (besimi ne Zotin) dhe fundamentalizmi nuk jane e njejta gje.

.....LUFTA mes ketyre DY VLERAVE eshte ne te dy kahjet e legjitimuar....
    Cillat vlera...!?
    Cdo gje qe ekziston, e mire apo e keqe, parimisht eshte legjitime.
    Prandaj, nuk eshte me rendesi primare se a mund te quhet dicka (nje vlere, nje ide, nje qendrim, nje veprim, nje vendim...) legjitime.
    Me rendesi jane ne radhe te pare argumentet te kuptueshme per shumicen apo per shumicen e te interesuarve.
    Parimet e shoqerise pluraliste,shtetit demokratik dhe ligjor nga cfaredo kendveshtrimi pak a shume neutral nuk mund te kene legjitimitet te barazvlershem me parimet e cfaredo ideje apo ideologjie totalitariste, vetem sepse ne rrethana dhe kushte te caktuara mund te jete e realizueshme.
    Edhe ne rastin e vlerave dhe legjitimitetit ekzistojne renditje, nivele dhe klasifikime te ndryshme, pa te cilat askush nuk do te mund te orientohej dhe te bente dallimet e nevojshme. Ne Europe dhe ne Ballkan, perfshi edhe shoqerine shqipetare, pluralizmi, liberalizmi, demokracia, shteti ligjor, te drejtat dhe lirite individuale, pavaresisht se nuk kuptohen nga secili ne cdo hollesi, ne pergjithesi kane nje status tjeter apo legjitimitet tjeter ne krahasim p.sh. me idete e te fundamentalisteve te ndryshem fetar.
    Keshtuqe nuk kemi te bejme me "dy kahje te legjitimuara" apo "dy vlera" te barazvlershme, por me vlera qe nga shumica absolute ne pergjithesi kuptohen dhe pranohen si legjitime dhe te mira per individin dhe shoqerine dhe me "vlera" te pakicave fundametaliste resp.,nese deshiron, analog me dallimin e Max Weber ne mes te etikes se pergjegjesise dhe etikes se bindjes, me vlera te pergjegjesise dhe vlera te bindjes (fetare).
    Perndryshe, e gjithe kjo s'ka rendesi per diskusionin ketu, pasi qe me rendesi jane kryesisht faktet qe pershkruhen ne citatet qe i postova lidhur me karakterin armiqesor te fundamentalizmit fetar ndaj pluralizmit, demokracise dhe shtetit kushtetues dhe liberal. Kjo eshte absolutisht e mjaftueshme per te argumentuar kundershtimin kategorik te fundamentalizmit fetar ne Kosove dhe trojet shqipetare. Deklarimi i fundamentalizmit te tille si legjitim ose jo nga kushdo prej nesh eshte irelavant. Eshte vetem qendrim personal i yti apo i secilit prej nesh, qe mund te vleje ne radhe te pare si tregues i disponimit politik apo ideologjik te personit, pro ose kunder pluralizmit, demokracise, shtetit kushtetues, shtetit liberal, te drejtave universale dhe individuale te njeriut e keshtu me radhe...

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

...

Meqe je LIBERAL, argumentoma atehere SHAMINE NE SHKOLLE (pro shamise, JO kontra).....kete si detyre shtepie !...une qe para dy vjet ju kame paralajmeruar se shamia do te vije me ate siguri sic vjen "amini" ne fund te el fatihase (proverb gjerman i "shqiptarizuar")..........

...
    E kam argumentuar disa here, ne menyre mjaft te hollesishme, bile edhe permes perkthimit te vendimeve disafaqeshe te gjykatave me te larta gjermane dhe europiane...
    Argumente me te mira dhe me kompetente se te gjykatave me te larta gjermane dhe europiane lidhur me shamine nuk ka. Edhe nese ka, nuk kane rendesi as perafersisht te njejte.
    Shkrimet perkatese i gjen ne kete forum.

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin
    E kam argumentuar disa here, ne menyre mjaft te hollesishme, bile edhe permes perkthimit te vendimeve disafaqeshe te gjykatave me te larta gjermane dhe europiane...
    Argumente me te mira dhe me kompetente se te gjykatave me te larta gjermane dhe europiane lidhur me shamine nuk ka. Edhe nese ka, nuk kane rendesi as perafersisht te njejte.
    Shkrimet perkatese i gjen ne kete forum.
    Une te kerkova te me argumentosh PRO shamise ne shoqerine shqiptare.....ne nuk jemi ne gjermani, dhe nuk jemi gjerman, dhe ligji gjerman per kosoven nuk ka validitet !....argumentet qe vlejne ne gjermani eshte bukur me i dijt, por nuk jane me rrendesi per kosoven tone....nese je LIBERAL, detyrimisht duhet te jeshe edhe PRO shamise, atehere ARGUMENTO PRO SHAMISE !!!....ja une ne kete rast jam nje komunist, qe i ka ngele ora diku ne kohen e lulezimit te komunizmit, dhe bile, jo goxha komunist i thjeshte, jo, une kame qene pjese e "aparacikut"......nje nga "funksionaret" me "vikendice" ne mavrove dhe pushime te rregullta ne oher dhe bregdet....hajt tash BINDEM te behem edhe une PRO shamise !

tung
    albanish by nature

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Kjo nuk ka lidhje me fundamentalizmin e pershkruar ne citatet qe postova une...
    Besimi i zakonshem fetar (besimi ne Zotin) dhe fundamentalizmi nuk jane e njejta gje.
    Fundamentalizmi eshte vetem nje dege e shume degeve qe sherbejn per kultivimin e VLERES.........ka fundamentalist ne levizjen e vegjetarianeve, apo te nudisteve etj....pikerisht ata qe i citove qarte shkruajn, se eshte ceshtje e raporteve te "forcave" (faktive).....me ne fund, MA I FORTI fiton...por kjo nuk do me thene se "humbesi" i ka paketuar valixhet, jo, VETEM ndryshojne rolet.....te "arsyeshem" per kauzat e tyre jane qe te dy anet......kjo e shpjegon edhe LUFTEN ndermjet njerezve.....apo behet lufte per HAJGARE, sepse njeriu ndjen kenaqesi ne lufte ???, si puna e shfrenimeve epshore ???

Cillat vlera...!?
    Cdo gje qe ekziston, e mire apo e keqe, parimisht eshte legjitime. .
    Ergo....jo qe muslimani ka te drejte ti kerkoje te drejtat e veta per nje jete te "plotesuar" fetare, por mund edhe ti mare ato me dhune, nese i mohohen ???....te kuptova sakte tash ???

Prandaj, nuk eshte me rendesi primare se a mund te quhet dicka (nje vlere, nje ide, nje qendrim, nje veprim, nje vendim...) legjitime.
    Me rendesi jane ne radhe te pare argumentet te kuptueshme per shumicen apo per shumicen e te interesuarve.
    Aha......ne shoqerine kosovare e don SHUMICA shamine ???......argumentet KUNDER shamise kush i kupton ne kosove ???

Parimet e shoqerise pluraliste,shtetit demokratik dhe ligjor nga cfaredo kendveshtrimi pak a shume neutral nuk mund te kene legjitimitet te barazvlershem me parimet e cfaredo ideje apo ideologjie totalitariste, vetem sepse ne rrethana dhe kushte te caktuara mund te jete e realizueshme.
    Kosova ka shoqeri HOMOGJENE....ndash ne aspektin etnik ndash ne ate fetare.....

Edhe ne rastin e vlerave dhe legjitimitetit ekzistojne renditje, nivele dhe klasifikime te ndryshme, pa te cilat askush nuk do te mund te orientohej dhe te bente dallimet e nevojshme. Ne Europe dhe ne Ballkan, perfshi edhe shoqerine shqipetare, pluralizmi, liberalizmi, demokracia, shteti ligjor, te drejtat dhe lirite individuale, pavaresisht se nuk kuptohen nga secili ne cdo hollesi, ne pergjithesi kane nje status tjeter apo legjitimitet tjeter ne krahasim p.sh. me idete e te fundamentalisteve te ndryshem fetar.
    Keshtuqe nuk kemi te bejme me "dy kahje te legjitimuara" apo "dy vlera" te barazvlershme, por me vlera qe nga shumica absolute ne pergjithesi kuptohen dhe pranohen si legjitime dhe te mira per individin dhe shoqerine dhe me "vlera" te pakicave fundametaliste resp.,nese deshiron, analog me dallimin e Max Weber ne mes te etikes se pergjegjesise dhe etikes se bindjes, me vlera te pergjegjesise dhe vlera te bindjes (fetare).
    Jo, seshte e sakte kjo....po te ish keshtu, nuk do te kishim LUFTE..........nuk do te kishim frakcione politike, nuk do te kishim mendime te ndryshme.....me ne fund, nder njerezit e arsyeshem natyrisht se fiton ARGUMENTI.....por, CILI ???...........europa per kete qe e ka, KA DERDHE GJAK !!!...........ne nuk kemi derdhe gjak per bindje te ketij soji, gjaku jone eshte derdhe per ceshtje shume me ekzistenciale, per MBIJETESE, per VEND, per KULM mbi kry....jo per pushtet....nje zgjedhje te ketij lloji ne kemi bere shume me heret se europjanet....me islamin, neve kemi zgjedhe nje sistem te gjere qe ka prek shume fusha....perfshire te gjitha ato qe mendon se nuk i kemi neve, e i kane ato qe i admirojme.....

Perndryshe, e gjithe kjo s'ka rendesi per diskusionin ketu, pasi qe me rendesi jane kryesisht faktet qe pershkruhen ne citatet qe i postova lidhur me karakterin armiqesor te fundamentalizmit fetar ndaj pluralizmit, demokracise dhe shtetit kushtetues dhe liberal. Kjo eshte absolutisht e mjaftueshme per te argumentuar kundershtimin kategorik te fundamentalizmit fetar ne Kosove dhe trojet shqipetare. Deklarimi i fundamentalizmit te tille si legjitim ose jo nga kushdo prej nesh eshte irelavant. Eshte vetem qendrim personal i yti apo i secilit prej nesh, qe mund te vleje ne radhe te pare si tregues i disponimit politik apo ideologjik te personit, pro ose kunder pluralizmit, demokracise, shtetit kushtetues, shtetit liberal, te drejtave universale dhe individuale te njeriut e keshtu me radhe...
    Siperfaqesisht natyrisht se jane me vend citimet, ngase e pershkruajn aspektin politik....por kjo ceshtja ka dimenzione kulturo_sociale, dhe ato, nuk pershkruhen me dy fjale, ngase qe te dija anet, kane aftesi dhe fuqi faktive ti perdorin dhe keqperdorin massat e gjera,popullin si shembull....cfare shablloni don te perdoresh ketu, qe ta etiketosh njeren ane me te hajrit se tjetren ???

Te eshte e qarte, se krahu FETARE ne shoqerine shqiptare eshte DETYRIMISHT fuqi POLITIKE ???....kete realitet nuk e ke ne europe....ne kosove PO.....cka tash ???.....krahu politik fetare eshte ekstremist, eshte fundamentalist, eshte terrorist ???........po te shkyjn ne dysh o burr i dheut, te shkyjn ne dysh....

Une jam me se i bindur, se ata qe jane ne maje te pushtetit, ne cilen ane qofshin, jane ABSOLUTIKISHT te vetedijtur per ate cka bejne (arritja deri ne piedestalin e fuqise, dhe mbrojta e pozites).....nese atij pushtetair aman i MUNGON senzi per pergjegjesine individuale karshi detyres qe e ka....atehere me ne fund edhe pushtetari me demokrat te behet diktatori me i ashper (mjafton ti shohesh keto te fundit, qe te gjithe ne pushtet erdhen me trandafila e puthje ajri nga massat popullore)............une nuk mund te futem ne trurin e sejcilit dhe ta shoh se cfare i flakerion aty....aman mund nga jashte te them se nese duhet te zgjdh mes nje muslimani dhe nje jomuslimani, une cdohere do ta mbaje anen e muslimanet, se paku tek muslimani kame nje GARANCI te vogel, se ja ka frigen Allahut, ngase keshtu ja kushtezon kete inteligjenca emocionale....natyrisht se mund te jeme gabim....

Nje shprehje thote:

"nga friga mos gaboje, nuk mori vendim.....dhe ki ish gabimi".....pra, njeriu cdohere ne jeten e vete do te ndodhet ne udhekryqe, ku duhet te mare vendime....si e mer ti vendimin per SHAMINE ne shkolle ???.

tung
    albanish by nature

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-12-2003
    Vendndodhja
    Tiron
    Postime
    979

Ngriet i gomor qe vetem pllet dhe dalin i tuf budallenjsh qe e duartokasin. Me qen si Lutfiu i cili osht muslimon osht nga ato shumica tradicjonal ne shqipri e kosov te qujn iniorant. Me qen shum i dhon mas fes muslimone sikur Shefqeti prap je jasht mode se tqujn ekstremist.

Si nuk del naj kamikaz n'Kosov e ti heqe qafe i her e mir kto zagar pseudo gazetar.

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Une te kerkova te me argumentosh PRO shamise ne shoqerine shqiptare.....ne nuk jemi ne gjermani, dhe nuk jemi gjerman, dhe ligji gjerman per kosoven nuk ka validitet !....argumentet qe vlejne ne gjermani eshte bukur me i dijt, por nuk jane me rrendesi per kosoven tone....nese je LIBERAL, detyrimisht duhet te jeshe edhe PRO shamise, atehere ARGUMENTO PRO SHAMISE !!!....ja une ne kete rast jam nje komunist, qe i ka ngele ora diku ne kohen e lulezimit te komunizmit, dhe bile, jo goxha komunist i thjeshte, jo, une kame qene pjese e "aparacikut"......nje nga "funksionaret" me "vikendice" ne mavrove dhe pushime te rregullta ne oher dhe bregdet....hajt tash BINDEM te behem edhe une PRO shamise !

tung
    S'duhet te jesh komunist per te qene kunder diskriminimit te femres...

Ceshtja e shamive religjioze ne shkolla nuk eshte vetem ceshtje e lirise fetare, por njekohesisht dhe ne mase edhe me te madhe ceshtje te drejtave dhe lirive themelore individuale, ceshtje politike, ceshtje e sigurise publike etj. Ne pergjithesi eshte ceshtje shume e komplikuar, e cila as me lejim dhe as me ndalim nuk rregullohet ne menyre te kenaqshme dhe perfundimisht. Gjithesesi shamia religjioze nuk ben pjese ne lirite dhe te drejtat themelore te pakufizueshme.

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

S'duhet te jesh komunist per te qene kunder diskriminimit te femres...

Ceshtja e shamive religjioze ne shkolla nuk eshte vetem ceshtje e lirise fetare, por njekohesisht dhe ne mase edhe me te madhe ceshtje te drejtave dhe lirive themelore individuale, ceshtje politike, ceshtje e sigurise publike etj. Ne pergjithesi eshte ceshtje shume e komplikuar, e cila as me lejim dhe as me ndalim nuk rregullohet ne menyre te kenaqshme dhe perfundimisht. Gjithesesi shamia religjioze nuk ben pjese ne lirite dhe te drejtat themelore te pakufizueshme.
    Nese ke arsye dhe "argumente" ta ndalosh perdorimin e shamise, atehere mos thuaj se je demokrat, e me se paku liberal....si vendi ashtu kuvendi, thot nje fjale e urte....ne vendin tone shamia eshte dicka normale, dicka e perditshme....edhe ne perendim eshte dicka e perditshme....dallimi eshte, se ne perendim nuk ja ndalon kush askujt mbulesen e trupit, VETVETIU njerezit zgjedhin me u vesh ose c'vesh (por edhe atje ka kufizime, ashtu sic do te isha edhe une per kufizimin e burkes apo mbulimit total perpos syve sic praktikohet ne disa vende arabe).....kur do te arrijm ate nivel, qe vetvetiu te dijme ta matim pulsin e kohes, dhe te drejtohena me etiketen e veshjes sipas vullnetit tone dhe zakoneve te rrethit, ate dite mund te thuash se e kemi kuptuar demokratine dhe liberalizmin.....keto gjera nuk dhunohen, keto mesohen....

tung
    albanish by nature

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Nese ke arsye dhe "argumente" ta ndalosh perdorimin e shamise, atehere mos thuaj se je demokrat, e me se paku liberal....si vendi ashtu kuvendi, thot nje fjale e urte....ne vendin tone shamia eshte dicka normale, dicka e perditshme....edhe ne perendim eshte dicka e perditshme....dallimi eshte, se ne perendim nuk ja ndalon kush askujt mbulesen e trupit, VETVETIU njerezit zgjedhin me u vesh ose c'vesh (por edhe atje ka kufizime, ashtu sic do te isha edhe une per kufizimin e burkes apo mbulimit total perpos syve sic praktikohet ne disa vende arabe).....kur do te arrijm ate nivel, qe vetvetiu te dijme ta matim pulsin e kohes, dhe te drejtohena me etiketen e veshjes sipas vullnetit tone dhe zakoneve te rrethit, ate dite mund te thuash se e kemi kuptuar demokratine dhe liberalizmin.....keto gjera nuk dhunohen, keto mesohen....

tung
    Islami praktikisht nuk lejon dicka te tille...
    Fjalen e kam per islamin e praktikuar, jo per islamin si karakteristike formale qe percakton perkatesine fetare te individeve dhe grupeve.
    Islami praktik (sic praktikohen ne shumicen e vendeve islamike) demokracia dhe liberalizmi jane absolutisht te paperputhshme. Prandaj, kjo qe thua ti, sidomos duke pasur parasyesh edhe qendrimet tua lidhur me fene, nuk eshte me teper se hipokrizi.

Islami i praktikuar ne shumicen e vendeve islamike, demokracia dhe liberalizmi nuk mund te ekzistojne njekohesisht dhe ne te njejtin vend. Aty ku praktikohet islami i tille parimisht dhe praktikisht nuk ka as demokraci as liberalizem, dhe aty ku ka demokraci dhe liberalizem te mjaftueshem, nuk praktikohet islami.
    Natyrisht, duke perjashtuar bashkesi dhe grupe te vogla, te cilat edhe ne vendet me liberale mund ta gjejne menyren per te jetuar perafersisht sipas ritualeve dhe rregulla te tyre. Shembulli me i mire si mund te duket nje menyre e tille eshte komuniteti Amish ne SHBA. Por une e kam fjalen per shumicen, jo per pakica, grupe te margjinalizuara, subkultura te ndryshme fundamentaliste, etj.

Ceshtje tjeter eshte se ka mjaft njerez qe keqperdrorin dhe keqinterpretojne termet e ndryshme, per te pohuar te kunderten ose se paku per te paraqitur edhe sistemin ne thelb antidemokratik dhe antiliberal islamik si te barazvlershem me demokracine, sisetemet liberale etj...

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Nese ke arsye dhe "argumente" ta ndalosh perdorimin e shamise, atehere mos thuaj se je demokrat, e me se paku liberal...

....

tung
    Sa per shami, temen e kemi diskutuar ne gati cdo aspekt...

Vetem po e perseris edhe njehere arsyetimin e nje gjykate te larte gjermane kunder lirimit te vajzave muslimane nga mesimi i notit ne shkolla:
    "Gjyqtari Neumann vuri ne dukje se arsmi ne nje shoqeri pluraliste nuk mund te marre parasyesh cdo brenge fetare. " Nje organizim i mesimdhenjes qe do te merrte parasyesh cdo ide fetare, nuk eshte i praktikueshem. Shkaterrimi pothuajse i plote i mesimdhenjes do te ishte rezultati."

i/e regjistruar Maska e semiku
    Anëtarësuar
    11-04-2010
    Postime
    1,202

Pse jetojme ne godina 850 metreshe, e jo ne shpella ???
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Ndoshta sepse s'jemi profeta te sojit te Muhamedit??!!!
    Haha ...
    Mos e prekni Shpellen se ajo ne Islam eshte e shenjte,aty ka filluar Islami !

- "Lexo/ikro "
    - Nuk di te lexoj
    - "Lexo po te them "
    - Nuk di te lexoj ore,kupton ti !

Paramendone nje bisede te tille ne realitet,se kjo me larte eshte imagjinate.

Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •