Close
Faqja 6 prej 6 FillimFillim ... 456
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 56 prej 56
    i/e regjistruar Maska e semiku
    Anëtarësuar
    11-04-2010
    Postime
    1,202

Për: Kur tyxharët e marrin fenë në brina

Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Fundamentalizmi eshte vetem nje dege e shume degeve qe sherbejn per kultivimin e VLERES.......
    Cka nuk lexon njeriu nga teje !! ... Kultivimin e Vleres !!!!

Nese pajtohemi qe kemi dallime atehere aspekti dogmatik bie,dhe mbetet arbitrariteti.... armik i fundamentalizmit kush eshte ?... Relativizmi.
    Perndryshe cka eshte relativizmi - nuk eshte gje tjeter pervec se perdoret si instrument i justifikimit dhe arsyetimit,madje edhe shfajesimit.
    Ndersa fundamentalizmi eshte back-up ---> dic qe eshte me pare e verifikuar dhe funksionon,dhe dic qe ju kthehemi kur na mbarojne justikimet/arsyetimet relative.
    Mirepo duhesh te dish qe midis fundamentalizmit - relativizmit, qendron edhe (Jo)intelegjenca apo zbulimi ... dhe vetem per kete te fundit ja vlen te diskutohet.

P.s:
    Nuk e kuptoj refuzimin tuaj te shoqerise sekulare.
    Jeton ne nje shtet sekular dhe cka te mungon ?
    - Allahu
    Nese eshte kjo, ate munde ta gjesh ne qoshe te xhamise...Ku eshte problemi ?

i/e regjistruar Maska e semiku
    Anëtarësuar
    11-04-2010
    Postime
    1,202

Oooo, semik shkupi, je jashtzakonisht i "shajshet" kur nervozohesh.....comical ali dhe chemical ali jane dy pale kepuc te ndryshme.....ja psakam qelluar kur thashe se ndoshta ke qene shume i rri asaj kohe....

Comical ali ish ministri per informate i saddamit, i cili dy ore para se te bjere qendra e baghdadit folte ne televizor per kapitulimin e afert te amerikaneve, dhe se ushtaret amerikan vetemse kane filluar massovikisht te "vetevriten"....nofken e mori nga gazetaria perendimore si mbeshtetje pikerisht tek nofka "chemikal ali"......perderisa comical ali i argetonte njerezit me propaganden fantaste, ai tjetri, chemical ali e kapi litarin, sepse puna e tije nuk ish aq qesharake, ai ish pergjegjesi kryesore per vrasjen e kurdeve ne 1988 me gaz helmues.....

tung
    Ok. mesova dicka edhe une nga ti.Te "dy" jane vetem karikatura edhe te botes se sotme islamike.
    Perndryshe nuk jam fare nervoz,ja nje keng te relaksohesh...nese behesh i mir,i disiplinuar dhe ju mbahesh kontekstit do te perjetosh kete :
    "...Po t`shoh permas,po t`shoh permas - sa dush jepi gas..."
    "... Une s`ta zgjas ,vec ta kersas ..."

i/e regjistruar Maska e gilberto
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Vendndodhja
    Durres Albania
    Postime
    128

Pse si ne afghanistan ???

tungi
    me thuaj cfar ndryshimi ka dikush me qeleshe ne koke e qe respekton kanunin, me dike qe ka mjeker deri ne gjoks me pantallona te prera siper kembes e qe ecen sipas sheriatit ?

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin
    Islami praktikisht nuk lejon dicka te tille...
    Fjalen e kam per islamin e praktikuar, jo per islamin si karakteristike formale qe percakton perkatesine fetare te individeve dhe grupeve.
    Islami praktik (sic praktikohen ne shumicen e vendeve islamike) demokracia dhe liberalizmi jane absolutisht te paperputhshme. Prandaj, kjo qe thua ti, sidomos duke pasur parasyesh edhe qendrimet tua lidhur me fene, nuk eshte me teper se hipokrizi.
    Vet realiteti i shume llojeve te veshjeve nder muslimanet ta deshmom te kunderten !!!, veshaj islam shqiptare eshte e ngjajshme me ate turke....por jo me ate arabe, jo me ate aziatike apo afrikane. Te perbashket e kane tek femra per shembull MBULIMIN E TRUPIT, dhe mbulimi i trupit femerore, jo vetem ne kulturen islame, jo vetem ne ate te krishtere, por gati ne gjithe kulturat e njerezise eshte i "ngjajshem".....edhe ne xhungell, FEMRA eshte ndryshe e veshur se mashkulli !!!

Pra, per cka e ke konkretisht fjalen, se per muslimanet nuk vlen ajo qe shkruaj ???....natyrisht se vlen !, dhe nuk ka NORMA te standardizuara se ne cfare forme duhet te veshet nje femer ose nje mashkull, eshte ceshtje e gustos personale, ceshtje e kohes, e kreativitetit. Natyrisht se kjo nuk e nenkupton cveshjen e femres sic e shohim ne ekranet televizive te diteve tona. Ne kulturen perendimore "thyerja" e tabuve shoqerore eshte ceshtje pazari....mere si shembull Sharon Stone dhe IQ 150 te saje, qe nuk e mbrojti ta prezentoje vaginen para milliarda njerezve....

Islami i praktikuar ne shumicen e vendeve islamike, demokracia dhe liberalizmi nuk mund te ekzistojne njekohesisht dhe ne te njejtin vend. Aty ku praktikohet islami i tille parimisht dhe praktikisht nuk ka as demokraci as liberalizem, dhe aty ku ka demokraci dhe liberalizem te mjaftueshem, nuk praktikohet islami.
    Cfare nenkupton me "praktikim" ???...me u fale pes here ne dite ???............ke ndegjuar per gjoba, presekutime ligjore, ose ndonje forme tjeter ekzekutimi ligjore per "mosfaljen" e namazit, mosagjerimin, mosfaljen e bajramit, braktisjen e bukes per bajram,. mosprerjen e kurbanit etj.... ???..keto kane te bejne me PRAKTIKIMIN E ISLAMIT.

Xhamia, minarja, ezani, veshja, por edhe alkoholi, homoseksualizmi, mishi i thiut, hajnia, mashtrimi, perdhunimi.....keto nuk kane te bejne me PRAKTIKIMIN e islamit, keto jane pjese perberese e nje jete shoqerore, jane nga dora e njeriut dhe i SHERBEJNE njeriut.......per kete ka RREGULLA, LIGJE (civile, administrative, penale), dhe, "cfare habie", edhe ekzekutime ligjore ne rast shkeljeje...

Ju dini te folni se veprojne gjermanet, amerikanet, francezet e anglezet......ato kane pervoje qindra vjecare me te huaj, me te zinj, barhd, verdhe e kuq, me musliman, te krishtere, cifut, budist e hinduist.....ju demokracine e keni mesuar, duke i pare TJERET......edhe TI ne perendim je ne poziten PASSIVE sa i perket "perfitimit" nga senzi demokratik ose liberal i europjanit...

Leri ato rehat, nese me fol per demokracine, me fole per nje nigerian musliman qe jeton me kater gra ne banesen kojshi me ti, NE PRISHTINE.....ti nuk e din se cka eshte demokracia dhe liberalizmi....i sheh ato ne gjermani.....dhe folen se SI doremiren gjermanet me kete dukuri....kurse per vetveten tende, kur TI do te ishe ne rolin AKTIV, nuk ke thjeshte PLAN....

Natyrisht, duke perjashtuar bashkesi dhe grupe te vogla, te cilat edhe ne vendet me liberale mund ta gjejne menyren per te jetuar perafersisht sipas ritualeve dhe rregulla te tyre. Shembulli me i mire si mund te duket nje menyre e tille eshte komuniteti Amish ne SHBA. Por une e kam fjalen per shumicen, jo per pakica, grupe te margjinalizuara, subkultura te ndryshme fundamentaliste, etj.
    Gjithecka JOISLAME ne shoqerine shqiptare ben pjese ne kete qe thua. Pra, jane pikerisht JOMUSLIMANET ne tokat shqiptare ato, te cilet mund te perfitojne nga senzi "demokrat" dhe "liberal" i shqiptareve musliman. Ne tokat shqiptare, ISLAMI eshte dembabadem.....shqiptaret musliman jane shtetformuesit dhe shtetembajtesit....ergo, ke nje kalkulim pa kausalitet, nje gabim trashanik, nese mendon se muslimanet jane ne rolin e nje "pakice" (ngase musliman te duken jane vetem ato qe shkojn ne xhami.....nese po, atehere ato qe i sheh ditene XHUMA ne xhami, jo ato qe i sheh diten e merkure ne namazin e sabahut).....ta kujtoj perseri realitetin te quajtur Irfan Saliu verzus Alma
    Lama....nese ki muhabet i joto tjeret deri ne konsekuencen e fundit....e din ku do te perfundoje ???..........ne nje pasqyre si ne afghanistan, irak, libi....ku qeni nuk e jeh te zotin e vet !........pra, don ta besh vendin tim afghanistan ti ???

Ceshtje tjeter eshte se ka mjaft njerez qe keqperdrorin dhe keqinterpretojne termet e ndryshme, per te pohuar te kunderten ose se paku per te paraqitur edhe sistemin ne thelb antidemokratik dhe antiliberal islamik si te barazvlershem me demokracine, sisetemet liberale etj...
    Nje problem qe e ke ti.....dhe problemi akoma me i madh eshte, se TI jo qe se mendon se e ke te drejte, por je i bindur plotesisht ne ate se nuk ka edhe zgjidhje tjeter.....i ke pervertuar realitetet dhe ke krijuar nje bote imagjinare ne te cilen jeton.

Per ta pasqyruar edhe njehere realitetin, TI nuk je demokrati, i tille eshte GJERMANI, ne vendin e te cilit jeton ti me qifteli e qeleshe, e qe rezervon per 28 nentor nje salle sportive apo kulturore, dhe i sjell aty ilir shaqirin e shkurte fejzen per ta festuar diten e pamvaresise (bile gjermani te jep edhe VIZE per ilirin dhe shkurten, shih cfare demokrati e liberali)....ne mes te hambugut, berlinit etj.....ti vetem e lakmon demokrative e tije, dhe e pelqen, dhe te duket e kapshme ajo demokratia, dhe e reflekton kete mbi baben e gjyshin, e i thua vetvetes: hej bre belane, po edhe gjyshi im ore, asaj kohe, edhe ai jetonte bashke me turk, me shqah, me magjup, e bile ai ali pashe tepelena ne oborin e vet kish sherbetore te zi si katrani.....po ja ore, edhe une jam demokrat, e kam ne gjak.....

Jo shoki, ti je MUSLIMAN.....jane pikerisht shoqerite muslimane, ato qe e njohin multikulturalizmin, multietnicitetin dhe multifetarizmin.....nje SENZ, qe neve shqiptareve na ka humb....ne njohim sot vetem SHQIPTARE (dhe kete, VETEM te atille qe nuk njeh kisha e xhamia.....), dhe ????.....turku armik, shqau armik, bugari armik, greku armik.......???.......dhe ti ke dale me me mbajte mua ketu ligjerata mbi liberalizmin dhe demokratine ???............mbi cilen demokraci, mbi ate te gjermanit e francezit ???........kete e dije, aman kezte nuk e kemi ne oborrin tone, e shohim vetem ne oborrin e huaj, ketu e ke problemin, e ke pervetesuar oborrin e te huajit, dhe ke krijuar nje imagjinate rreth ketij surrealiteti qe ta ben pikerisht per realitet !........shqiptaria jote ekzistone disa mija kilometra larg prishtines, shkupit e tiranes....atje e nderton ti shqiptarine....

tung
    albanish by nature

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Sa per shami, temen e kemi diskutuar ne gati cdo aspekt...

Vetem po e perseris edhe njehere arsyetimin e nje gjykate te larte gjermane kunder lirimit te vajzave muslimane nga mesimi i notit ne shkolla:
    "Gjyqtari Neumann vuri ne dukje se arsmi ne nje shoqeri pluraliste nuk mund te marre parasyesh cdo brenge fetare. " Nje organizim i mesimdhenjes qe do te merrte parasyesh cdo ide fetare, nuk eshte i praktikueshem. Shkaterrimi pothuajse i plote i mesimdhenjes do te ishte rezultati."
    Nje.....shamia dhe noti ne shkolle jane dy gjera te ndryshme.

Dy.....cdo diskutim "objektiv" mbi pjesemarjen e vajzave ( jo vetem ato muslimane, por ne pergjithesi) ne oren e sportit bashkarisht me djemte eshte i deshtuar, ngase vet shoqeria gjermane a priori njeh DALLIM GJINISHE.....puna ka te beje me mundesite teknike (thjeshte duhen dy salla sportive, nuk kane para shkollat per nje realizm te tille)....e jo se "nuk ka argumente" per ndarjen e gjinive.....sidomos ne shkolle, ku studime te ndryshme vertetojne, se nje ndarje gjate mesimit eshte shume me produktive per te dy palet.....studime nga institute me renome, jo nga afghanistani.....

Une te thash se ne filloren ketu ne vjene, shkolla kish DY salla, dhe ASNJEHERE nuk kemi bere sport bashke djem dhe vajza (orari planifikohej ne ate menyre, qe te benim dy klasse ne te njejten kohe edukate fizike)....bile vajzat e kishin edhe mesuesin femer..... edhe ne bankat e klases rrinim te ndare, djemt bashke, vajzat bashke....kurse habija me e madhe eshte se edhe nevojtoret i kishim te ndara.......qe atehere nuk e kuptoja austrine, se si mund te praktikoje nje rrend arkaik si ne afghanistan.....

tung
    albanish by nature

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Citim Postuar më parë nga semiku Lexo Postimin
    Cka nuk lexon njeriu nga teje !! ... Kultivimin e Vleres !!!!
    Natyrisht, vlera ne kete rast eshte "kombi shqiptare pa dallim feje"..........nje dukuri relativisht e re, andaj edhe "nacionalizmi" shqiptare eshte ne "klasen e pare".....nje nacionalizem edhe me banal se ai i gjermanise hitleriane !. Fati i madh eshte, se kemi nje inteligjence emocionale jashtzakonisht te larte (ketu bazohet e famshmja "tolerance" shqiptare").

Nese pajtohemi qe kemi dallime atehere aspekti dogmatik bie,dhe mbetet arbitrariteti.... armik i fundamentalizmit kush eshte ?... Relativizmi.
    Perndryshe cka eshte relativizmi - nuk eshte gje tjeter pervec se perdoret si instrument i justifikimit dhe arsyetimit,madje edhe shfajesimit.
    Ndersa fundamentalizmi eshte back-up ---> dic qe eshte me pare e verifikuar dhe funksionon,dhe dic qe ju kthehemi kur na mbarojne justikimet/arsyetimet relative.
    Mirepo duhesh te dish qe midis fundamentalizmit - relativizmit, qendron edhe (Jo)intelegjenca apo zbulimi ... dhe vetem per kete te fundit ja vlen te diskutohet.
    Cka te keqe ne fundamentalizmin bre roli ???.........po, nuk bazohet ne te edhe NACIONALIZMI ???.........mos i tollovit gjenat. Fundamentalizmi islamik eshte nje term i ri dhe i fryre nga mediumet, dhe ka fituar attribute negative, ketu qendron gjithe misteri. Edhe termi selefij, edhe vehabizmi............pyete nje selef cka do te thote per selefizmin, pyete nje saud, mundesisht nje nga familja mbreterore, cka do te thote mbi vehabizmin, pyete nje shqiptare cka do te thote mbi nacionalizmin e tije.....pikerisht pra, relativizimi i sherben KUPTIMIT te fundamentalizmit. Mavreisht se SI DON TA KUPTOSH, ashtu edhe i pranon ose refuzon relativizimet !!!....arbirtrimi gjithesesi....
    A priori fundamentalizmi nuk eshte dic e demshme per nje shoqeri, ne pergjithesi, nje shoqeri sa me fundamentale, aq edhe me "origjinale". Monstruoziteti rreth ketyre termave eshte i fabrikuar, dhe eshte pikerisht pjelle e atij relativizmit, i cili ne kete rast e ka baze inteligjencen, por assesi zbulimin, ngase nje kritike me pretekse negative nuk mund te kete ne vete attribute zbuluese, do te ish kontroverze nje pune e tille !

P.s:
    Nuk e kuptoj refuzimin tuaj te shoqerise sekulare.
    Jeton ne nje shtet sekular dhe cka te mungon ?
    - Allahu
    Nese eshte kjo, ate munde ta gjesh ne qoshe te xhamise...Ku eshte problemi ?
    Problemi nuk eshte tek une, por tek ti.......TI je i bindur, se jam UNE ai qe tentont te ta kufizoje teje lirine.....dhe per arsye preventive je ne pozite aktive, dhe ki aktivitet i joti ka te beje kryekeput me MBOJTJEN tende, e jo me akuzen ndaj mua. TI nuk me akuzon mua, por e mbron vetveten....per ta mbrojt veteveten tende, DETYRIMISHT ma kufizon mua lirine !!!....e kuptove kete ???..........me akuzon apo nuk me akuzon ???.......pse mendon atehere se une jam kunder shoqerise sekulare ???...........qe kurre nje shoqeri muslimane eshte mare me JOMUSLIMANET ???.....asaj i interesojne vetem muslimanet !, nese nuk ndjehesh i tille, pse atehere "frigohesh" ???

Muslimani nuk kerkon me shume se nje MINARE mbi xhami, se ashtu ja don xhani..............je TI AI, qe thot, sot e kerkon minaren, neser do ta kerkohe sheriatin, e pasneser do te me deboje nga vendi im......

tungi
    Ndryshuar për herë të fundit nga Nuh Musa : 17-12-2013 më 05:56
    albanish by nature

Faqja 6 prej 6 FillimFillim ... 456

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •