Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 66
    i/e regjistruar Maska e Sami Hyseni
    Anëtarësuar
    01-01-2010
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    857

Për: E folmja e Kosovës krijon vështirësi në mësimin e shqipes

Citim Postuar më parë nga symphony Lexo Postimin
    O Zanë nuk e di por disa të njohur aty në punë me origjinë nga kosova në fillim nuk i kuptoja dot fare. Nuk është punë dialekti xhan, është se nuk i shqiptojnë ose si të ta them, duket sikur sapo kanë filluar të mësojnë gjuhën shqipe. Njëri thotë 'u vdeka fare' ( në vend se të thotë 'vdiqa fare'), tjetra ia pret 'e myti veten filani' ( në vend që të thotë 'kishte vrarë veten' sepse në fakt e 'myti' sipas saj nënkuptonte e 'vrau'), etj, etj, në fillim desh u çmenda, epo thashë kanë mësuar abetaren këta xhanëm? Po prindërit pse nuk i kanë korrigjuar...?!

Flas për disa se jo përgjithësisht. Ja ti përshembull flet rrjedhshëm ( tregon vetë mendimi i pasqyruar në shkronja), ma merrë mendja se vetëm akcenti i zërit të bën të dallosh që je kosovare. Ma merrë mendja, thashë.

Neve në maqedoni që nga klasa e dytë në shkollën fillore kishim edhe gjuhën maqedone, si gjuhë të dytë, lëndë e domosdoshme në shkollat tona shqipe.
    Per t`u cmendur dukesh e re akoma...por edhe per te mesuar....meso vajze, meso...

Duke u bazuar ne verejtjet e tuaja lidhur me ate se; "...si e thone Shqiptaret e Kosoves dhe si duhet ta thone sipas teje", me duket se qenke/ te jesh/ tek koke, e paditur ne kete aspektin gjuhesor...per kete arsye edhe po e persris; meso cupez..meso...

Gjurmë në Pentagram ♪... Maska e symphony
    Anëtarësuar
    04-06-2009
    Vendndodhja
    Në luginën e dashurisë.
    Postime
    2,622

Citim Postuar më parë nga zANë Lexo Postimin
    Te kuptoj,por gjuha shqipe pervec dialekteve te shumta ndahet edhe ne Toske dhe Gege(sigurisht qe ti e di kete thjesht per te,kujtuar dhe kuptuar dallimet) gje qe krijon veshtirsi akoma me shume ne te kuptuar pak dialekti pak toskerishtja apo gegnishtja dhe ketu thellohet akoma me shume problemi.
    Ajo qe po thosha une,se nuk kemi pse kapemi te asnjera nga keto,sepse jan noramle,dhe kete dua ta theksoj eshte normale kur eshte ne te folur,jo edhe ateher kur eshte dhe ne te shkruar,ketu gabojn shqiptaret nga Kosova ashtu sic e flasin edhe e shkruajn,edhe ne Shqiperi p.sh secila zone ka dialektin e vete por per tu shruar shkruhet njesoj gjithandej...
    Mua dialekti sme shqeteson fare sic e thash ne te folur eshte normale dhe te gjithe e kan me shqeteson kur shkruhet gabim (dhe une kam plot defekete ne te shkruara,se per te folur e mesova me ne fund,lol) edhe me shqeteson bastardimi i gjuhes
    Po e theksoj zanush, s'kam gjë kundër dialekteve, s'ka të bëjë fare dialekti këtu, thjesht formulimi i fjalisë më irriton. Se si i ngatërrojnë vetat e foljes, as unë s'e kuptoj. Si i ngatërrojnë, do thuash ti. Ja një shembull konkret që shpesh e kam hasur edhe këtu në forum: 'unë do iku tani'.
    Mos e merr si ofendim të lutem! Përndryshe jeni shumë të dashur . Kjo është primare për mua.
    Pastaj që thua ti, toskërishtja dhe gegërishtja janë dy dialektet kryesore në gjuhën shqipe pastaj vijnë edhe nëndialektet e saj.
    Love has no limits

Gjurmë në Pentagram ♪... Maska e symphony
    Anëtarësuar
    04-06-2009
    Vendndodhja
    Në luginën e dashurisë.
    Postime
    2,622

Citim Postuar më parë nga Sami Hyseni Lexo Postimin
    Per t`u cmendur dukesh e re akoma...por edhe per te mesuar....meso vajze, meso...

Duke u bazuar ne verejtjet e tuaja lidhur me ate se; "...si e thone Shqiptaret e Kosoves dhe si duhet ta thone sipas teje", me duket se qenke/ te jesh/ tek koke, e paditur ne kete aspektin gjuhesor...per kete arsye edhe po e persris; meso cupez..meso...
    Jo sipas meje por sipas rregullave gramatikore. :-D
    Sa më shumë që di aq më pak je. Kështu ore Sami
    Love has no limits

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2009
    Postime
    1,464

...A,jo gaboheni edhe kete here:
    Une ndjej kenaqesi kur lexoj vargjet e Naimit,sepse aj e donte Gjergj Kastriotin,e kishte idol,e kishte hero,e kishte inspirim per shkrimet e tij.
    Mandej duke qene krenar me Skenderbeun(qe ju qe harruat Identitetin e anashkaloni)Naimi shkroj:

Lum ti,moj Shqiperi thash
    armet e Tij kur i pashe,
    nde belvedere,ne Vjene,
    sikur pash Skenderbene...

...Me ndere tone rrone turqija,
    sa shume vuan Shqiperija,
    mos durofsh i madhi Zot
    te jete ne zgjedh sot...

...Pra Naimi ishte kunder zgjedhes turke,ndersa sote shume"shqiptare"jane edhe kunder ketyre vargjeve madhore te Naimit...Shpresoj te mos jesh edhe ti,pavaresisht fjalise qe shkrove me lart per mua,pershendetje nga ana ime...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2009
    Postime
    1,464

Citim Postuar më parë nga prishtinase Lexo Postimin
    o ti idiot na e flasim ashtu si na do kokra qefit t fala nanes thuj nji talibank ka thon tet boi cok selam
    ...shiqo ti talebank(qe thua ti),nuk thuhet kokra,por kokrra,pastaj fala nanes(me fal ne shprehje,sepse une nuk kam gjuhen tende te felliqur qe perdore me lart)nuk thuhet,porse te fala nanes(nenes),ose menyra tjeter t'fala nenes.Mandej nuk thuhet nji talibank ka thon boj cok selam,sepse ke dal jasht temes,dhe ke perdore fjale arabe,gje qe nuk je Shqiptare...Ose je e shkeputur nga rrenjet ARBERORE,qe tregon se pema e pa rrenj,eshte ne rrugen e humbjes se ekzistences,ngase pema pa rrenj,me thjesht per ty(siq shihen nga fyerjet tuaja,qe jeni teper posht isntelektualisht)pema pa rrenj thahet...

Anëtarësuar
    01-01-2010
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    857

Jo sipas meje por sipas rregullave gramatikore. :-D
    Sa më shumë që di aq më pak je. Kështu ore Sami
    Moj goce, ketu po flitet per gjuhen e folur; sipas dialekteve, perdorimi i saj sipas formave e mynyrave te ndryshme e te folurit regjionale e krahinore, perdorimi i fjaleve te huaja (barbarizmat) dhe ne fund te kuptuarit e saj. Nese ke ndonje problem qe mund ta zgjidhim se bashku, ne mynyrë qe te kuptohemi sa me mire; urdhero, por jo t'i denoncosh ti "kosovaret" ( sipas teje, sipas meje jane akoma shqiptare te Kosoves) se; "thone gabim ashtu e duhet te thone keshtu"...kupton?

Hm... dij apo nuk dij une, dhe sa jam apo nuk jam, nuk ka rendesi aq shume...

Anëtarësuar
    01-01-2010
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    857

O Dielli, mos na mbaj histori ketu...ka tema tjera.

Ke dicka per te thene per temen?...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2009
    Postime
    1,464

....He Sami,nuk isha ne teme une,apo ti qe fyen,dhe pastaj mbetesh ne mjergull??!!!..heheh...Mire,si do qe te jete,ja disa fjali per temen,citoj:

....pasha allahin,pi sabahi e dej noksham,te ingjja jom kon....A nuk u duket kjo gjuhe(qe perdoret perditshmerisht ne Kosove) qe nuk ka asnje lidhje me asnje dialekt,qoft i jugut qoft i veriut ????!!!..Kam mendimin si aj vargu me lart eshte gjethesesi pasoj e shnderrimit te Identitetit,dhe asgje tjeter..

....Pra,(sipas mendimit tim)eshte zgjedha turkomongole,tragjedija me e madhe e popullit tone,qe qoj ne shkaterrimin e kultures sone,te shnderrimit te menyres se jeteses,dhe gjithesesi edhe te basdardimit te GJUHES ARBERORE te vjeter sa edhe vete njerezimi....

tHeKtHi MaMa :P
    Anëtarësuar
    24-11-2008
    Vendndodhja
    new york
    Postime
    1,708

psh... nta be sami :P ku u ba rrebelet me na kallzue si folet shqipja ......

or dielli do pak torte ti :P gati 28 haha omg ju i shitni dikuj mend pirdhu or shkerdhat
    if love is the answer, could you rephrase the question?

1.2.3...I
    Anëtarësuar
    10-09-2005
    Postime
    1,967

Po e theksoj zanush, s'kam gjë kundër dialekteve, s'ka të bëjë fare dialekti këtu, thjesht formulimi i fjalisë më irriton. Se si i ngatërrojnë vetat e foljes, as unë s'e kuptoj. Si i ngatërrojnë, do thuash ti. Ja një shembull konkret që shpesh e kam hasur edhe këtu në forum: 'unë do iku tani'.
    Mos e merr si ofendim të lutem! Përndryshe jeni shumë të dashur :-). Kjo është primare për mua.
    Pastaj që thua ti, toskërishtja dhe gegërishtja janë dy dialektet kryesore në gjuhën shqipe pastaj vijnë edhe nëndialektet e saj.
    Shume drejt te kuptoj
    Une te thash edhe ne postimin tjeter,jam lind dhe rrit diku tjeter dhe nuk eshte se e njof mire gjuhen shqipe (megjithese me duket se mire kam perparuar )por nuk i njof aq mire keto detaje qe ke theksuar ti.....Ti duke njof mire gjuhen i ke ven re me perpara keto probleme,kurse mua me binin ne sy fjalet e huaja,por tani qe i thua ke shume te drejt,me vertet kshtu eshte.

P.S.Eshte mire qe cdo problem qe kemi ta pranojm,eshte me e lehet te korigjojm ....

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •