Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 68
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    16-04-2012
    Postime
    1,286

Për: Kryepiskopi Anastas: "Skandal i trefishtë i Kishës së Përmetit"

Nga: Prof. Dr. KRISTO FRASHERI
    Kristo Frashëri: Janullatosi nacionalist grek, do Vorio-Epirin(Vijon nga numri i djeshëm)

Frashëri: Janullatosi kryepeshkop uzurpator, bën veprime haxhiqamiliste
    Në vendimet e të tria shkallëve të gjyqësorit, sanksionuar edhe nga Gjykata Kushtetuese, thuhet se Shtëpia e Kulturës së bashku me oborrin e saj zënë një sipërfaqe prej 584 m² dhe se në këtë hapësirë të Shtëpisë së Kulturës, trualli i kishës zinte një sipërfaqe prej 4.6 % të sipërfaqes së Shtëpisë së Kulturës. Sipas matematikës, 4.6% do të thotë 25 m². Pra, është aq sa edhe ne e mbajmë mend - me përmasa afërsisht 6 x 4 m. Pohimet e zonjës Vasilika Cicko, se muret perimetrale të Kishës së Shën Mërisë së Pazarit "ishin në gjendje statike të mirë dhe të afta për të përballuar ngarkesat që ato do të përballonin dhe për këtë arsye ato u ruajtën të paprekura", ne nuk mund t'i marrim në konsideratë, kur kemi pohime të vërtetuara të përfshira në vendimet e gjyqësorit. Megjithatë, Hirësia e tij tërhiqet para këtij argumenti, kur thotë se: "Kryesorja në këtë çështje nuk është madhësia (e truallit - K.F.) por shenjtëria e kishës, e cila i takon trashëgimisë kulturore të Shqipërisë nga shek. XVII".
    Pyetjes së Kristo Frashërit se përse nuk u kërkua diçka e ngjashme edhe në Tiranë, përderisa edhe këtu në vend të Kishës Katedrale të Ungjillizimit u ndërtua hotel "Tirana Internacional", ai i përgjigjet se në Tiranë "nuk kishte mbetur asnjë gjurmë e kishës së vjetër". Si mund të thuhet që nuk kishte mbetur asnjë gjurmë, kurse trualli është po aty? Përse të mos e ruante ende shenjtërinë e vet, pavarësisht se u shndërrua në truallin e hotel "Tirana Internacional"? Katedralja e vjetër e Tiranës me të vërtetë është zhdukur 40 vjet më parë, por pamjet e saj të fiksuara në foto dhe në filma ruhen edhe sot. Dihet se kisha e hershme e Tiranës, Kisha e Shën Prokopit, e cila ndodhej në sheshin e sotëm "Nënë Tereza", kur u prish më 1940 u zëvendësua me Kishën e re të Shën Prokopit, të ndërtuar në një nga kodrat e Liqenit Artificial. Pas Luftës së Dytë Botërore, Kisha e re e Shën Prokopit nuk u prish, por u shndërrua në një klub, ndërtesë e cila qëndron në këmbë edhe sot. Pyesim: përse Hirësia e tij nuk e kërkon ndërtesën e re të Kishës së Shën Prokopit, ndërtuar më 1940 pranë Liqenit Artificial? Përgjigjen si për Kishën e Shën Prokopit, ashtu edhe për Katedralen e Ungjillëzimit, po e japim ne. Arsyeja është se KOASH-i i pranoi kompensimin fizik të truallit të të dyja kishave dhe kompensimin financiar të të dyja ndërtesave, me dy faltore madhështore që sot ka Tirana - njërën në Rrugën e Kavajës, tjetrën prapa Ministrisë së Mbrojtjes. Pyesim: përse e ka pranuar këtë zgjidhje për dy kishat e Tiranës dhe nuk pranon kompensimin për truallin e Kishës së Shën Mërisë së Pazarit në Përmet, gjurmët e së cilës janë zhdukur gjysmë shekulli më pare? Ja përse këmbënguljen e Hirësisë së tij ne e kemi shpjeguar me synimet që kanë nacionalistët grekë për ta konsideruar Përmetin, tërësisht shqiptar, si pjesë e të ashtuquajturit Vorio-Epir.
    Prof. Dr. Anastas Janullatos kërkon nga Kristo Frashëri që të sjellë dëshmi të shumta nga punimet e kryepeshkopit, të cilat provojnë se ai është nacionalist grek. Çfarë më tepër kërkon ai kur janë veprimet e tij jo të pakta si kryetar i Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare të përmendura herë pas here, të cilat tregojnë se ai është një nacionalist i fshehtë grek.
    Thotë se Kristo Frashëri nuk i ka parë 150 e ca kishat e ndërtuara dhe rreth 160 kishat e rindërtuara, as 60 monumentet e kulturës të restauruara, as nuk ka parë ngritjen e qendrës moderne diagnostike në Tiranë, qendrën okulistike dhe otorinolaringologjike të pajisura me aparaturat më moderne të teknologjisë së fundit dhe vepra të tjera e të tjera. Të gjitha veprat që ai numëron në apologjinë e tij, Kristo Frashëri nuk i ka mohuar. Por nga ana tjetër, ai nuk ka ngurruar të vërë në dukje synimet e mbrapshta që fshihen prapa këtyre veprimeve humanitare. Ne shqiptarët jemi mësuar se shtetet fqinje me ndihmat e tyre të tepruara humanitare na ndihmojnë me njërën dorë dhe me dorën tjetër mbajnë thikën që i futin atdheut në prapashpinë. Të them sinqerisht, se ndihmat e tepërta që një shtet i huaj i jep Shqipërisë, më shqetësojnë. Ato më shqetësojnë sidomos kur vijnë nga shtetet fqinje. Personalisht unë e kam jetuar kohën kur para Luftës së Dytë Botërore, Italia fashiste i jepte me të dyja duart qeverisë shqiptare ndihma financiare të pakursyera, kurse nga ana tjetër përgatitej t'i rrëmbente Shqipërisë, siç i rrëmbeu më 1939, në mënyrë tinzare lirinë dhe pavarësinë e atdheut. Kam gjithashtu parasysh premtimet e bujshme greke të shpallura më 1914, për ta çliruar ortodoksinë shqiptare nga zgjedha e shtetit shqiptar të pavarur dhe në vend që ta çlironte, e shndërroi Shqipërinë e Jugut me persekutime, me vrasje dhe me djegie në masë në një skëterrë, përfshirë dhe shqiptarët ortodoksë. Po kështu më shqetësonin ndihmat politike, financiare dhe humanitare që na jepte dikur Jugosllavia titiste. Kështu, nuk më ngrohin as ndihmat që Greqia i dërgon Shqipërisë nëpërmjet kryepeshkopit të saj në Tiranë. Është e tepërt të kujtoj synimet e mbrapshta që ka qeveria greke ndaj Shqipërisë, synime të cilat tashmë i di çdo shqiptar. Sado që Hirësia e tij përpiqet të reklamojë veprat e tij humanitare, ai nuk ka mundur të fshehë ndihmën që po u jep tërthorazi synimeve që ka Athina për aneksimin e qarqeve të Korçës e të Gjirokastrës. Metoda e Hirësisë për të fshehur synimet e tij të mbrapshta, duke mohuar çdo provë, është e njohur. Jam i sigurtë se po t'i përsëris edhe një herë prapësitë e tij, ai ose do t'i mohojë, ose do t'i anashkalojë. E them edhe një herë se zhurma që ai po bën rreth Kishës së Shën Mërisë së Pazarit, ka pasur për qëllim ta lërë Përmetin pa një Shtëpi Kulture shqiptare. Meqenëse ky synim u demaskua, tani po na shfaqet si dashamirës i kulturës shqiptare, pasi është gati të na ndihmojë që të ndërtojmë një Shtëpi të re Kulture, përsëri me emrin e Naim Frashërit. E pyesim Hirësinë e tij, përse të ndërtojmë një shtëpi të re kulture, kur ajo është e ndërtuar? Pra, përse të mos ndërtohet një kishë e re kushtuar Shën Mërisë, siç ka ndërtuar kisha plot të reja në të katër anët e vendit, kur Shtëpia e Kulturës në Përmet nuk ka as strukturën, as orientimin e një kishe ortodokse?
    Thotë se me shkrimet e veta, Kristo Frashëri u drejtohet njerëzve që nuk kanë njohuri mbi të vërtetën e ngjarjeve. Siç dihet, e vërteta e ngjarjeve ka qenë kjo. Vetë ai ka pohuar në apologjinë nr. 1 botuar në 2010, se fronëzimi i tij është bërë më 2 gusht 1992, nga një asamble e mbledhur rregullisht sipas kanoneve tradicionale. Meqenëse opinioni publik u bind se fronëzimi i tij në Tiranë më 2 gusht qe i parregullt, ai tani na nxjerr një variant të ri. Tani thotë se është zgjedhur kryepeshkop jo më 2 gusht, por më 24 qershor 1992 sipas kanoneve në fuqi të ortodoksisë. Ju lutem, miq të dashur, shikoni përsëri hilenë e kryepeshkopit. Ndërsa më parë thoshte se kryepeshkop e zgjodhi Asambleja kishtare në Tiranë më 2 gusht, tani na del se e paska emëruar kryepeshkop patriku i Stambollit më 24 qershor 1992. Veç kësaj, nuk na thotë se cilat qenë kanonet kishtare mbi të cilat u mbështet fronëzimi i tij si kryepeshkop. Ai e fsheh faktin se atë nuk e zgjodhi as Sinodi i Shenjtë, më 2 gusht, siç e duan kanonet, por e emëroi Patriarku i Kostandinopojës në kundërshtim me kanonet më 24 qershor 1992. Deri sot nuk na ka bindur me asnjë akt sinodik që të provojë se ai është zgjedhur në mënyrë kanonike nga Patrikana e Stambollit, e cila në fakt ka të drejtë të zgjedhë vetëm ekzark, por jo kryepeshkop.
    Thotë më tej se më 2 gusht 1992 u bë fronëzimi në Kishën Katedrale të Ungjillizimit të Tiranës. Shton se Liturgjia Hyjnore përfundoi rregullisht si dhe ceremonia e thjeshtë e fronëzimit. Pyesim, po ato kundërshtime apo protesta që u shprehën nga disa besimtarë, të cilat janë të regjistruara në DVD? Po ato këngë patriotike të Rilindjes Kombëtare, që buçitën brenda në kishë në çastin e fronëzimit, të regjistruara gjithashtu në DVD, çfarë tregojnë?
    Hirësia thotë gjithashtu se "Kisha ortodokse ka histori dhe institucione shumëshekullore, që ruhen me saktësi absolute". Pyesim: nëse është kështu, përse nuk na tregon cilat janë ato kanone kishtare që i japin të drejtë një peshkopi të mashtrojë - të thotë se po vjen si ekzark dhe brenda natës të shndërrohet në kryepeshkop? Ku është ai akti kanonik me vulë të artë, që të vërtetojë se ai u zgjodh si kryepeshkop nga një Sinod i Shenjtë i Kishës shqiptare? Përse ai nuk e respektoi Kushtetutën e shtetit shqiptar, e cila ka si kusht të detyrueshëm që kryepeshkopi i KOASH-it quhet kryepeshkop legjitim kur emërimin e tij e miraton me dekret kryetari i shtetit shqiptar, miratim i cili deri sot e kësaj dite nuk është dhënë me dekret. Deklarata e tij se miratimi i Presidentit të Republikës si kryepeshkop i Shqipërisë është dhënë me deklaratë gojore, është për t'i hedhur hi syve publikut.
    Në mbyllje të apologjisë nr. 3, Hirësia e tij mendon se e ka asgjësuar ideologjikisht dhe moralisht si njeri Kristo Frashërin me dy argumente, të cilat vlejnë të trajtohen.
    E para, se Kristo Frashëri nuk pranon epërsinë e Shën Mërisë ndaj heroit të shqiptarëve, Naim Frashërit. Pra, në binomin fe dhe komb, Kristo Frashëri adhuron më tepër kombin se kishën. Sipas Hirësisë së tij, zgjedhja e Kristo Frashërit - më parë kombin se besimin - është e gabuar, mbasi njeriu, sipas tij, duhet të jetë më parë fetar, pastaj kombëtar. Nuk ka nevojë të kujtojmë se përparësia e fesë ndaj kombit është një ideologji mesjetare, një ideologji që kërkon nënshtrimin e atdheut ndaj fesë, të cilën e përfaqëson institucioni fetar. Është ideologjia jo e kombit-fe, por e fesë-shtet. Është një ideologji, e cila nxit qytetarin e një besimi ta konsiderojë vëlla qytetarin e po atij besimi të një kombi tjetër, në të njëjtën kohë ta konsiderojë kundërshtar apo armik bashkëkombëtarin e vet, por që praktikon tjetër fe. Këtë ideologji praktikonte Perandoria Osmane, e cila të gjithë banorët e saj myslimanë i konsideronte pjesëtarë të kombësisë islame. Këtë ideologji e praktikon dhe Kisha greke, e cila të gjithë besimtarët ortodoksë shqiptarë i konsideron bashkatdhetarë me grekët, kurse shqiptarët myslimanë e katolikë i vështron jo si kundërshtarë, por edhe si armiq. Pa dyshim që kjo ideologji shkakton përçarje midis gjymtyrëve të një kombi dhe e kthen shoqërinë kombëtare disa shekuj mbrapa. Hirësia e tij me ideologjinë e vet të panortodoksisë kërkon të na kthejë atje ku nuk duam të kthehemi, pra te përçarja kombëtare, e cila ia lehtëson Greqisë nëpërmjet "Megali-Idesë", rrugën e aneksimit të viseve jugore të Shqipërisë. Për këtë arsye, po e përsëris edhe një herë. Dua më tepër kombin se fenë.
    E dyta, për historinë e krishterimit dhe të Kishës, sipas A. Janullatosit, kanë të drejtë të flasin vetëm dijetarët fetarë, kurse Kristo Frashëri si historian laik duhet ta kyçë gojën. Nuk e di se ku e ka psonisur këtë tezë fortlumtëria e tij, pasi me historinë e feve të ndryshme dihet se ka historianë laikë që janë më seriozë se historianët fetarë. Mund të numërosh me qindra autorë të ritit katolik apo protestant, që kanë punime shkencore serioze mbi ortodoksinë. Askush nuk ka protestuar kundra këtyre historianëve joortodoksë që janë marrë me historinë e ortodoksisë. Askush nuk i ka ndaluar historianët laikë shqiptarë që të merren jo vetëm me historinë e ortodoksisë së tyre, por edhe me atë të besimeve të tjera që praktikohen në Shqipëri.
    Me këtë rast po e pyesim Hirësinë e tij: ka 22 vjet që ka ardhur në Shqipëri, ka 22 vjet që kryeson KOASH-in. Përse ai vetë nuk ka marrë nismën që të trajtojë si akademik që është, qoftë edhe probleme të veçuara të historisë së ortodoksisë shqiptare?
    Vijmë më në fund tek ujku që u vesh me lëkurën e qingjit. Ai shkruan: "Ndërsa ne e shikojmë të ardhmen e Ballkanit në pjesëmarrjen e barabartë në Bashkimin Europian, fantazitë utopike të Kristo Frashërit të risjellin në mendje të shkuarën". Nuk e mohojmë se ka prelatë të Kishës Ortodokse edhe brenda në Greqi, të cilët e shohin të ardhmen e vendeve të tyre në qytetërimin europian. Qytetërimi europian ka në themelin e vet midis të tjerave, krahas lirisë së besimit edhe respektimin e të gjitha besimeve, pasi ato i konsideron të gjitha të barabarta. Ato që thotë Hirësia e tij për veten e vet janë demagogji. Kjo për arsye se të vesh fenë mbi kombin, pra të detyrosh epërsinë e fesë ndaj kombit dhe ca më tepër, të vendosësh një mur ndarës midis qytetarëve të feve dhe kombësive të ndryshme - do të thotë të pengosh integrimin e banorëve plurinacionalë, plurigjuhësorë dhe plurifetarë të kontinentit të integrohen në qytetërimin europian. Përderisa kryepeshkopi A. Janullatos është i brumosur ideologjikisht me epërsinë e fesë ndaj kombit dhe përderisa përpiqet t'u mbushë mendjen ortodoksëve shqiptarë të jugut, se i përkasin kombësisë helene - ai nuk mund të na ndihmojë të integrohemi në qytetërimin e ri. Për këtë arsye, janë utopike jo pikëpamjet liberale të Kristo Frashërit, por prangat dogmatike të Hirësisë së tij, Anastas Janullatos, të cilat e mbajnë atë të lidhur me të kaluarën.
    (Titulli në origjinal: "Apologjia e tretë e kryepeshkopit, Anastas Janullatosit")

(er.nu/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)

i/e regjistruar Maska e Archon
    Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Pjesa e dyte e pergjigjes eshte akoma me skandaloze sesa e para,sepse u rikthehet tezave te vjetra mbi zgjedhjen e kryepeshkopit,te cilat morren pergjigje qe e beri te heshte per plot 3 vjet.
    Ben akuza pa faktuar asgje,thjesht se ashtu i thote mendja,etj etj qe nuk ja vlen ti prekesh nje me nje.

Nje gje me ben pershtypje mua,heren e fundit qe eshte shfaqur ne publik dukej ne gjendje mjaft te rende,mbahej me oksigjen,mos valle ja shkruan artikujt dikush tjeter dhe perdor emrin e tij thjesht sa per te thene se po e sulmon nje person me origjine ortodokse dhe jo sic ndodh me heret e tjera kur kundershtaret quhen Pellumb,Mentor,Eshref,Bajram,etj etj

Mua me ngjan sikur ka filluar Pellumb Xhufi te perdore pseudonimin "Kristo Frasheri",qofsha i gabuar

Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,591
    Postimet në Bllog
    1

Citim Postuar më parë nga BLEDI_SH Lexo Postimin
    Nga: Prof. Dr. KRISTO FRASHERI
    Kristo Frashëri: Janullatosi nacionalist grek, do Vorio-Epirin(Vijon nga numri i djeshëm)

Frashëri: Janullatosi kryepeshkop uzurpator, bën veprime haxhiqamiliste
    Në vendimet e të tria shkallëve të gjyqësorit, sanksionuar edhe nga Gjykata Kushtetuese, thuhet se Shtëpia e Kulturës së bashku me oborrin e saj zënë një sipërfaqe prej 584 m² dhe se në këtë hapësirë të Shtëpisë së Kulturës, trualli i kishës zinte një sipërfaqe prej 4.6 % të sipërfaqes së Shtëpisë së Kulturës. Sipas matematikës, 4.6% do të thotë 25 m². Pra, është aq sa edhe ne e mbajmë mend - me përmasa afërsisht 6 x 4 m. Pohimet e zonjës Vasilika Cicko, se muret perimetrale të Kishës së Shën Mërisë së Pazarit "ishin në gjendje statike të mirë dhe të afta për të përballuar ngarkesat që ato do të përballonin dhe për këtë arsye ato u ruajtën të paprekura", ne nuk mund t'i marrim në konsideratë, kur kemi pohime të vërtetuara të përfshira në vendimet e gjyqësorit. Megjithatë, Hirësia e tij tërhiqet para këtij argumenti, kur thotë se: "Kryesorja në këtë çështje nuk është madhësia (e truallit - K.F.) por shenjtëria e kishës, e cila i takon trashëgimisë kulturore të Shqipërisë nga shek. XVII".
    Pyetjes së Kristo Frashërit se përse nuk u kërkua diçka e ngjashme edhe në Tiranë, përderisa edhe këtu në vend të Kishës Katedrale të Ungjillizimit u ndërtua hotel "Tirana Internacional", ai i përgjigjet se në Tiranë "nuk kishte mbetur asnjë gjurmë e kishës së vjetër". Si mund të thuhet që nuk kishte mbetur asnjë gjurmë, kurse trualli është po aty? Përse të mos e ruante ende shenjtërinë e vet, pavarësisht se u shndërrua në truallin e hotel "Tirana Internacional"? Katedralja e vjetër e Tiranës me të vërtetë është zhdukur 40 vjet më parë, por pamjet e saj të fiksuara në foto dhe në filma ruhen edhe sot. Dihet se kisha e hershme e Tiranës, Kisha e Shën Prokopit, e cila ndodhej në sheshin e sotëm "Nënë Tereza", kur u prish më 1940 u zëvendësua me Kishën e re të Shën Prokopit, të ndërtuar në një nga kodrat e Liqenit Artificial. Pas Luftës së Dytë Botërore, Kisha e re e Shën Prokopit nuk u prish, por u shndërrua në një klub, ndërtesë e cila qëndron në këmbë edhe sot. Pyesim: përse Hirësia e tij nuk e kërkon ndërtesën e re të Kishës së Shën Prokopit, ndërtuar më 1940 pranë Liqenit Artificial? Përgjigjen si për Kishën e Shën Prokopit, ashtu edhe për Katedralen e Ungjillëzimit, po e japim ne. Arsyeja është se KOASH-i i pranoi kompensimin fizik të truallit të të dyja kishave dhe kompensimin financiar të të dyja ndërtesave, me dy faltore madhështore që sot ka Tirana - njërën në Rrugën e Kavajës, tjetrën prapa Ministrisë së Mbrojtjes. Pyesim: përse e ka pranuar këtë zgjidhje për dy kishat e Tiranës dhe nuk pranon kompensimin për truallin e Kishës së Shën Mërisë së Pazarit në Përmet, gjurmët e së cilës janë zhdukur gjysmë shekulli më pare? Ja përse këmbënguljen e Hirësisë së tij ne e kemi shpjeguar me synimet që kanë nacionalistët grekë për ta konsideruar Përmetin, tërësisht shqiptar, si pjesë e të ashtuquajturit Vorio-Epir.
    Prof. Dr. Anastas Janullatos kërkon nga Kristo Frashëri që të sjellë dëshmi të shumta nga punimet e kryepeshkopit, të cilat provojnë se ai është nacionalist grek. Çfarë më tepër kërkon ai kur janë veprimet e tij jo të pakta si kryetar i Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare të përmendura herë pas here, të cilat tregojnë se ai është një nacionalist i fshehtë grek.
    Thotë se Kristo Frashëri nuk i ka parë 150 e ca kishat e ndërtuara dhe rreth 160 kishat e rindërtuara, as 60 monumentet e kulturës të restauruara, as nuk ka parë ngritjen e qendrës moderne diagnostike në Tiranë, qendrën okulistike dhe otorinolaringologjike të pajisura me aparaturat më moderne të teknologjisë së fundit dhe vepra të tjera e të tjera. Të gjitha veprat që ai numëron në apologjinë e tij, Kristo Frashëri nuk i ka mohuar. Por nga ana tjetër, ai nuk ka ngurruar të vërë në dukje synimet e mbrapshta që fshihen prapa këtyre veprimeve humanitare. Ne shqiptarët jemi mësuar se shtetet fqinje me ndihmat e tyre të tepruara humanitare na ndihmojnë me njërën dorë dhe me dorën tjetër mbajnë thikën që i futin atdheut në prapashpinë. Të them sinqerisht, se ndihmat e tepërta që një shtet i huaj i jep Shqipërisë, më shqetësojnë. Ato më shqetësojnë sidomos kur vijnë nga shtetet fqinje. Personalisht unë e kam jetuar kohën kur para Luftës së Dytë Botërore, Italia fashiste i jepte me të dyja duart qeverisë shqiptare ndihma financiare të pakursyera, kurse nga ana tjetër përgatitej t'i rrëmbente Shqipërisë, siç i rrëmbeu më 1939, në mënyrë tinzare lirinë dhe pavarësinë e atdheut. Kam gjithashtu parasysh premtimet e bujshme greke të shpallura më 1914, për ta çliruar ortodoksinë shqiptare nga zgjedha e shtetit shqiptar të pavarur dhe në vend që ta çlironte, e shndërroi Shqipërinë e Jugut me persekutime, me vrasje dhe me djegie në masë në një skëterrë, përfshirë dhe shqiptarët ortodoksë. Po kështu më shqetësonin ndihmat politike, financiare dhe humanitare që na jepte dikur Jugosllavia titiste. Kështu, nuk më ngrohin as ndihmat që Greqia i dërgon Shqipërisë nëpërmjet kryepeshkopit të saj në Tiranë. Është e tepërt të kujtoj synimet e mbrapshta që ka qeveria greke ndaj Shqipërisë, synime të cilat tashmë i di çdo shqiptar. Sado që Hirësia e tij përpiqet të reklamojë veprat e tij humanitare, ai nuk ka mundur të fshehë ndihmën që po u jep tërthorazi synimeve që ka Athina për aneksimin e qarqeve të Korçës e të Gjirokastrës. Metoda e Hirësisë për të fshehur synimet e tij të mbrapshta, duke mohuar çdo provë, është e njohur. Jam i sigurtë se po t'i përsëris edhe një herë prapësitë e tij, ai ose do t'i mohojë, ose do t'i anashkalojë. E them edhe një herë se zhurma që ai po bën rreth Kishës së Shën Mërisë së Pazarit, ka pasur për qëllim ta lërë Përmetin pa një Shtëpi Kulture shqiptare. Meqenëse ky synim u demaskua, tani po na shfaqet si dashamirës i kulturës shqiptare, pasi është gati të na ndihmojë që të ndërtojmë një Shtëpi të re Kulture, përsëri me emrin e Naim Frashërit. E pyesim Hirësinë e tij, përse të ndërtojmë një shtëpi të re kulture, kur ajo është e ndërtuar? Pra, përse të mos ndërtohet një kishë e re kushtuar Shën Mërisë, siç ka ndërtuar kisha plot të reja në të katër anët e vendit, kur Shtëpia e Kulturës në Përmet nuk ka as strukturën, as orientimin e një kishe ortodokse?
    Thotë se me shkrimet e veta, Kristo Frashëri u drejtohet njerëzve që nuk kanë njohuri mbi të vërtetën e ngjarjeve. Siç dihet, e vërteta e ngjarjeve ka qenë kjo. Vetë ai ka pohuar në apologjinë nr. 1 botuar në 2010, se fronëzimi i tij është bërë më 2 gusht 1992, nga një asamble e mbledhur rregullisht sipas kanoneve tradicionale. Meqenëse opinioni publik u bind se fronëzimi i tij në Tiranë më 2 gusht qe i parregullt, ai tani na nxjerr një variant të ri. Tani thotë se është zgjedhur kryepeshkop jo më 2 gusht, por më 24 qershor 1992 sipas kanoneve në fuqi të ortodoksisë. Ju lutem, miq të dashur, shikoni përsëri hilenë e kryepeshkopit. Ndërsa më parë thoshte se kryepeshkop e zgjodhi Asambleja kishtare në Tiranë më 2 gusht, tani na del se e paska emëruar kryepeshkop patriku i Stambollit më 24 qershor 1992. Veç kësaj, nuk na thotë se cilat qenë kanonet kishtare mbi të cilat u mbështet fronëzimi i tij si kryepeshkop. Ai e fsheh faktin se atë nuk e zgjodhi as Sinodi i Shenjtë, më 2 gusht, siç e duan kanonet, por e emëroi Patriarku i Kostandinopojës në kundërshtim me kanonet më 24 qershor 1992. Deri sot nuk na ka bindur me asnjë akt sinodik që të provojë se ai është zgjedhur në mënyrë kanonike nga Patrikana e Stambollit, e cila në fakt ka të drejtë të zgjedhë vetëm ekzark, por jo kryepeshkop.
    Thotë më tej se më 2 gusht 1992 u bë fronëzimi në Kishën Katedrale të Ungjillizimit të Tiranës. Shton se Liturgjia Hyjnore përfundoi rregullisht si dhe ceremonia e thjeshtë e fronëzimit. Pyesim, po ato kundërshtime apo protesta që u shprehën nga disa besimtarë, të cilat janë të regjistruara në DVD? Po ato këngë patriotike të Rilindjes Kombëtare, që buçitën brenda në kishë në çastin e fronëzimit, të regjistruara gjithashtu në DVD, çfarë tregojnë?
    Hirësia thotë gjithashtu se "Kisha ortodokse ka histori dhe institucione shumëshekullore, që ruhen me saktësi absolute". Pyesim: nëse është kështu, përse nuk na tregon cilat janë ato kanone kishtare që i japin të drejtë një peshkopi të mashtrojë - të thotë se po vjen si ekzark dhe brenda natës të shndërrohet në kryepeshkop? Ku është ai akti kanonik me vulë të artë, që të vërtetojë se ai u zgjodh si kryepeshkop nga një Sinod i Shenjtë i Kishës shqiptare? Përse ai nuk e respektoi Kushtetutën e shtetit shqiptar, e cila ka si kusht të detyrueshëm që kryepeshkopi i KOASH-it quhet kryepeshkop legjitim kur emërimin e tij e miraton me dekret kryetari i shtetit shqiptar, miratim i cili deri sot e kësaj dite nuk është dhënë me dekret. Deklarata e tij se miratimi i Presidentit të Republikës si kryepeshkop i Shqipërisë është dhënë me deklaratë gojore, është për t'i hedhur hi syve publikut.
    Në mbyllje të apologjisë nr. 3, Hirësia e tij mendon se e ka asgjësuar ideologjikisht dhe moralisht si njeri Kristo Frashërin me dy argumente, të cilat vlejnë të trajtohen.
    E para, se Kristo Frashëri nuk pranon epërsinë e Shën Mërisë ndaj heroit të shqiptarëve, Naim Frashërit. Pra, në binomin fe dhe komb, Kristo Frashëri adhuron më tepër kombin se kishën. Sipas Hirësisë së tij, zgjedhja e Kristo Frashërit - më parë kombin se besimin - është e gabuar, mbasi njeriu, sipas tij, duhet të jetë më parë fetar, pastaj kombëtar. Nuk ka nevojë të kujtojmë se përparësia e fesë ndaj kombit është një ideologji mesjetare, një ideologji që kërkon nënshtrimin e atdheut ndaj fesë, të cilën e përfaqëson institucioni fetar. Është ideologjia jo e kombit-fe, por e fesë-shtet. Është një ideologji, e cila nxit qytetarin e një besimi ta konsiderojë vëlla qytetarin e po atij besimi të një kombi tjetër, në të njëjtën kohë ta konsiderojë kundërshtar apo armik bashkëkombëtarin e vet, por që praktikon tjetër fe. Këtë ideologji praktikonte Perandoria Osmane, e cila të gjithë banorët e saj myslimanë i konsideronte pjesëtarë të kombësisë islame. Këtë ideologji e praktikon dhe Kisha greke, e cila të gjithë besimtarët ortodoksë shqiptarë i konsideron bashkatdhetarë me grekët, kurse shqiptarët myslimanë e katolikë i vështron jo si kundërshtarë, por edhe si armiq. Pa dyshim që kjo ideologji shkakton përçarje midis gjymtyrëve të një kombi dhe e kthen shoqërinë kombëtare disa shekuj mbrapa. Hirësia e tij me ideologjinë e vet të panortodoksisë kërkon të na kthejë atje ku nuk duam të kthehemi, pra te përçarja kombëtare, e cila ia lehtëson Greqisë nëpërmjet "Megali-Idesë", rrugën e aneksimit të viseve jugore të Shqipërisë. Për këtë arsye, po e përsëris edhe një herë. Dua më tepër kombin se fenë.
    E dyta, për historinë e krishterimit dhe të Kishës, sipas A. Janullatosit, kanë të drejtë të flasin vetëm dijetarët fetarë, kurse Kristo Frashëri si historian laik duhet ta kyçë gojën. Nuk e di se ku e ka psonisur këtë tezë fortlumtëria e tij, pasi me historinë e feve të ndryshme dihet se ka historianë laikë që janë më seriozë se historianët fetarë. Mund të numërosh me qindra autorë të ritit katolik apo protestant, që kanë punime shkencore serioze mbi ortodoksinë. Askush nuk ka protestuar kundra këtyre historianëve joortodoksë që janë marrë me historinë e ortodoksisë. Askush nuk i ka ndaluar historianët laikë shqiptarë që të merren jo vetëm me historinë e ortodoksisë së tyre, por edhe me atë të besimeve të tjera që praktikohen në Shqipëri.
    Me këtë rast po e pyesim Hirësinë e tij: ka 22 vjet që ka ardhur në Shqipëri, ka 22 vjet që kryeson KOASH-in. Përse ai vetë nuk ka marrë nismën që të trajtojë si akademik që është, qoftë edhe probleme të veçuara të historisë së ortodoksisë shqiptare?
    Vijmë më në fund tek ujku që u vesh me lëkurën e qingjit. Ai shkruan: "Ndërsa ne e shikojmë të ardhmen e Ballkanit në pjesëmarrjen e barabartë në Bashkimin Europian, fantazitë utopike të Kristo Frashërit të risjellin në mendje të shkuarën". Nuk e mohojmë se ka prelatë të Kishës Ortodokse edhe brenda në Greqi, të cilët e shohin të ardhmen e vendeve të tyre në qytetërimin europian. Qytetërimi europian ka në themelin e vet midis të tjerave, krahas lirisë së besimit edhe respektimin e të gjitha besimeve, pasi ato i konsideron të gjitha të barabarta. Ato që thotë Hirësia e tij për veten e vet janë demagogji. Kjo për arsye se të vesh fenë mbi kombin, pra të detyrosh epërsinë e fesë ndaj kombit dhe ca më tepër, të vendosësh një mur ndarës midis qytetarëve të feve dhe kombësive të ndryshme - do të thotë të pengosh integrimin e banorëve plurinacionalë, plurigjuhësorë dhe plurifetarë të kontinentit të integrohen në qytetërimin europian. Përderisa kryepeshkopi A. Janullatos është i brumosur ideologjikisht me epërsinë e fesë ndaj kombit dhe përderisa përpiqet t'u mbushë mendjen ortodoksëve shqiptarë të jugut, se i përkasin kombësisë helene - ai nuk mund të na ndihmojë të integrohemi në qytetërimin e ri. Për këtë arsye, janë utopike jo pikëpamjet liberale të Kristo Frashërit, por prangat dogmatike të Hirësisë së tij, Anastas Janullatos, të cilat e mbajnë atë të lidhur me të kaluarën.
    (Titulli në origjinal: "Apologjia e tretë e kryepeshkopit, Anastas Janullatosit")

(er.nu/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)
    Z. Frasheri, me vjen sinqerisht keq per ju qe vazhdoni te turperoni veten tuaj ne nje kohe qe duhej te mendoheshit thelle per gjithe jeten tuaj dhe te pendoheshit, per gjithe paudhesite qe keni bere...
    Ne kete pjese te dyte te artikullit tuaj, pasi keni cekur edhe njehere ceshtjen e pronesise dhe siperfaqes se Kishes te cilen ta sqarova, kapesh pas 2 problemeve te cilat realisht kane karakter teologjik,..
    se pari doni te interpretoni ceshtjen e SHENJTERISE dhe beni paralelizma me Kishen e Ungjillizimit dhe te Shen Prokopit, te cilat u shkaterruan nga ati yt shpirteror... nga menyra e trajtimit te ceshtjes duket sheshit kenaqesia juaj per keto veprime, keshtu qe dashur pa dashur e zbuloni veten se cili jeni realisht,...
    Kishen e Ungjillezimit te cilen ti dhe shoket e tu e shkaterruat, ne nuk mund ta kthenim me ne gjendjen e pare, sepse mbi te ndodhet 15 kateshi,...mekati eshte teper i madh edhe ne kete rast, por nuk mundet te rregullohet me,..dhe per kete mekat dhe shume te tjera, te tuat dhe shokeve te tu, ne po vuajme sot..., Ajo mbetet vend I SHENJTE, por nuk mund te kthehet me,...
    Ceshtja e Kishes se te Tereshenjtes ne Permet eshte teresisht ndryshe, Kisha ka qene ne kembe, me disa modifikime per te cilat u paguan 700,000 leke te reja, bashke me truallin 7000 metra katror te dokumentuar,.., si mundet ne te heqim dore nga Kisha, dhe te pranojme veprime te e vitit 1967, sot ne vitin 2013.., kur themi se kemi demokraci ..
    Si mundet ne te braktisim Kishen tone dhe gjithcka te shenjte qe ndodhet rreth dhe brenda saj??? Nuk kishte per te na e falur Zoti kete...por ju nuk mund ta kuptoni dot kete sepse juve jeni ateist dhe per me teper i papenduar per gjithcka keni bere 50 vjet me rradhe..
    Permendni pastaj Kishen e Shen Prokopit, te cilen ne e disponojme sot dhe eshte ne funksion te plote, dhe te cilet e morem pas nje marshimi te besimtareve dhe proteste.., ne vitin 1993..., cfare eshte ne kembe ne NUK DO TÌ BRAKTISIM KURRE z. Frasheri, te jeni i sigurt per kete...
    Me poshte ju beni nje analize te gjate te raporteve fe-komb...ne kete analize nuk po hyj thelle sepse keni shfaqur hapur ateizmin tuaj, dhe nuk dini fare se cfare jeni,...ai qe thote se me pare eshte shqiptar, grek, serb, bullgar, rus, kinez,...et, , dhe se dyti eshte i Krishtere Orthodhoks, te jeni i sigurte se: NUK ESHTE I KRISHTERE ORTHODHOKS.. eshte pra nje njeri pa identitet qe nderron fete sipas interesit, por jo vetem kaq,..kush nderron besimin sipas interesit, te jeni i sigurte se: NDERRON KOMBESINE SIPAS INTERESIT
    Dhe me ne fund, duke shprehur edhe nje here keqardhjen per qendrimin tend, te bej thirrje te kthesh rruge sa nuk eshte vone...
    Perendia te falte!
    Ndryshuar për herë të fundit nga ilia spiro : 23-09-2013 më 09:16
    Duaje te afermin tend si veten

i/e regjistruar Maska e Archon
    Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Si u zgjodh Kryepeshkopi Anastas,

Sqarim per genjeshtarat e kamikazit ateist Kristo Frasherit dhe per ata qe e nxisin dhe ia shkruajne shkrimet...

Emri:  id1605_nika.jpg

Shikime: 197

Madhësia:  28.7 KB

....Për herë të parë pas persekutimit, një përfaqësi e Kishës së Shqipërisë vizitoi Patriarkanën Ekumenike (5-8.6.1992) dhe kërkoi zgjedhjen e Eksarkut Patriarkal si primat të kësaj Kishe. Ishin Ortodokset e Shqiperisë qe kërkuan këtë zgjidhje, pasi panë punën e jashtëzakonshme qe beri Eksarku qe nga ardhja e tij, që ishte e vetmja e mundshme ne mungese te një hierarkie kishtare vendase (kishte vetem 15 prifterinj pleq e te semure).

Në 24.6.1992, me propozim të Patriarkut Ekumenik Bartolomeut I, Sinodi i Shenjtë i Patriarkanës Ekumenike zgjodhi me votë unanime Anastas Janullatosin, deri atëherë Eksark Patriarkal, Kryepiskop të Tiranës dhe të Gjithë Shqipërisë
    ...Kryepiskopi i ri, pasi dha Mesazhin e Madh në Fanar (12.7.1992), u Fronëzua në katedralen e Tiranës (2.8.1992), në praninë e të gjithë klerikëve dhe përfaqësuesve laikë të krahinave të Shqipërisë.
    Kohë pas kohe, disa persona, pa asnjë lloj arsimi kishtar dhe theologjik, përpiqen të venë në dyshim vlefshmërinë e zgjedhjes dhe të fronëzimit të Kryepiskopit, kryesisht, për shkak të origjinës së tij greke...
    Kur Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë ishte shpërbërë për 23 vite, autoriteti i vetëm kishtar që kishte kompetencën për të marrë nismën për ringritjen e saj, ishte Patriarkana Ekumenike e Konstandinopojës. Ishte kjo Patriarkanë që i kishte lëshuar Autoqefalinë në vitin 1937 dhe që, nga ana tjetër, ishte përgjegjëse për Kishat Orthodhokse të ndodhura në rrethana të vështira - siç njihet në mënyrë të pandërprerë nga e tërë bota Orthodhokse.
    ...Të vetmet dokumente që ruanin fuqinë e tyre kanonike ishin Tomosi Patriarkal dhe Sinodik mbi Autoqefalinë dhe Kanonet e Shenjta. Në bazë të tyre, u ringrit Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë në themele kishtare të padiskutueshme dhe për këtë arsye njihet nga të gjitha Kishat Orthodhokse dhe në përgjithësi nga bota e krishterë.
    Zgjedhja e Kryepiskopit u bë në 24 qershor të vitit 1992. Ishte sipas akteve në fuqi të Orthodhoksisë, një fakt i kryer kishtar dhe iu bë e ditur me Letra zyrtare patriarkale të gjitha Kishave të tjera Autoqefale, për të përshirë në diptikët e tyre, pas 40 vitesh mungese, emrin e Kishës së Shqipërisë dhe emrin e Primatit të saj, i cili merrte përsipër ringritjen e saj prej gërmadhash.

Duhet të rikujtojmë këtu se edhe Sinodi i parë kanonik i Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë u zgjodh nga Patriarkana Ekumenike, në prill të vitit 1937, në Konstandinopojë, pa pjesëmarrjen më të vogël të faktorëve të tjerë.

Fronëzimi i Kryepiskopit u krye, pas një sërë negociatash me autoritetet shqiptare kompetente, në Kishën Katedrale “Ungjillizimi i Hyjlindëses”, të Tiranës, në 2 gusht 1992, në prani të të gjithë përfaqësuesve klerikë dhe laikë të krahinave të Shqipërisë. Liturgjia Hyjnore përfundoi rregullisht, si edhe ceremonia e thjeshtë e Fronëzimit.
    Në fund të Shërbesës, në Kishën Katedrale, një grup i vogël njerëzish, shumica pa lidhje me Orthodhoksinë, nën drejtimin e disa deputetëve me origjinë myslimane, u fut me forcë në kishë duke bërtitur “jashtë”, “ i padenjë”.
    Teoria e disa të paditurve, se gjoja fronëzimi dhe zgjedhja e Kryepiskopit, u shfuqizuan automatikisht, meqë u dëgjuan këto zëra, nga ana e të Drejtës Kanonike është krejtësisht e gabuar dhe e pabazuar. Thirrje të tillë nuk përbëjnë akt pavlefshmërie. Të tjerë, ngatërrojnë aktet e zgjedhjes dhe fronëzimit. Zgjedhja ishte kryer në Patriarkanën Ekumenike, në qershor të vitit 1992, me nënshkrimin e të gjitha praktikave në lidhje me këtë akt nga anëtarët e Sinodit të Shenjtë dhe fronëzimi ishte pasoja, ishte ceremonia e marrjes përsipër të detyrave kryepiskopale.
    Vijoi dreka zyrtare e rastit në Tirana Hotel, ku nuk u bë absolutisht asnjë akt kishtar.
    E tërë procedura e vendosjes dhe e pranimit të një Primati Orthodhoks vuloset me regjistrimin e tij në Diptikët e Kishave Orthodhokse dhe me përmendjen e emrit të tij nga pjesa tjetër e Primatëve, sa herë që këta të fundit meshojnë. Kjo gjë zuri fill nga dita e zgjedhjes së tij, në qershor 1992, në mbarë botën orthodhokse. Vendosja e një Primati të Kishës Lokale vuloset nga ana ligjore-kanonike me Letrat Paqësore, të cilat ai ua dërgon Primatëve të Kishave të tjera Autoqefale dhe me përgjigjet respektive që ai merr. Në këtë mënyrë përfundon vendosja në majën e një Kishe lokale Orthodhokse, si edhe njohja e tij nga Kishat e tjera Orthodhokse. Të gjitha këto procedura u krye në mënyrë kanonike........

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-01-2010
    Postime
    1,126

Citim Postuar më parë nga deshmuesi Lexo Postimin
    Le ti leme te gjitha dhe te shohim cfar vete Jezusi i meson te krishterit. Le te pranojme pohimet tuaja, edhe pse shume prej tyre bijen. Une pyes:
    1- A duhet nje isntitucion fetar, ne nje vend demokratik, te kundershtoje vendimin dhe ligjin e shtetit, si dhe te rebeloje ndaj ligjit dhe institucioneve me te larta shteterore?
    Kushtetuta e shqiperise ne thelb te saj deshmon se, para ligjit te gjithe jane te barabarte. Por ky eshte aspekti njerzor. Tani vijme tek fjalet e Jezusit, i cili na meson kur thote: nese dikush te godet ne njeren nofull, ktheji dhe tjetern. ... Kur dikush kerkon kemishen tende, jepja me gjith xhakete... Asnjehere Jezusi dhe dishepujt e tij, nuk mesuan dhe nuk ndoqen rrugen e rebelimit ndaj shtetit, por ju permbajten regullave dhe ligjeve te kohes.
    Permbarimi zbardhi vendimin e gjykates me te larter ne vend, dhe ju e quani rebelim apo dhunim. Kjo eshte e turpshme qe nga drejtuesi juaj religjionoz , i cili ju ysht kunder shtetit tuaj, dhe deri tek Athina zyrtare, qe nderhyn ne punet e brendshme te nje shtetit. Bile turpi vazhdon edhe me tej, kur nje parlamentar grek, e shtron ceshtjen e permetit ne institucionet europiane, nga ku mori dhe pergjigjen e merituar, se, ligjet dhe vetem ligjet vendosin. Ne fjalet e urta thuhet se, mjer ai qe shtie vellezerit ne sher.. Hiqni dore nga yshtja qe ju beni shqitpareve kunder shtetit te tyre, nje dite do te ndjeheni shume te vegjel, edhe pse sot me keto qe beni, mbldhni "perfitime" te cilat neser do te jene nje prove e keqe ne demin tuaj.
    E lexova shkrimin e K. Frasherit, dha ai flet plotesisht te verteta, te cilat ju me kundershtesa te pallogjikshme i kundershtoni. Ai ka sjelle fakte, ndersa ju agjitacion dhe fyerje te personit. Priftit i thyen dhembet, dikush u shtrua ne spital dhe gazetari u kercenua per jeten. Ky eshte agjitacion komunist me te cilin ju yshtni shqiptaret. Por fillimisht pyesni, perse ju ndodhen ketyre ato, nese kane ndodhur vertet? Natyrisht sepse per priftin ka rendesi cfar thote episkopi dhe jo ligji. Kjo eshte e trishtueshme. Pali tha, ndiqmeni mua, sepse une ndjek Krishtin, dhe Krishti tha, edhe nese te kerkojne (padrjetesisht) kemishen, jepi dhe xhaketen. Ndersa prifti ne vend qe te heshte dhe te pranonte ligjin, dhe ti lutej Krishtit per paqe, ju bint epsikopit qe therriste, qendrese dhe rebelim ndaj ligjit. Natyrisht kjo thirje i vinte nga Athina, e cila zyrtarisht turpshem nderhyri ne ceshtjet e brendshme te nje shteti. Ju jeni kthyer ne nje organizate politike e cila punon ne dem te autoqefalise( qe sote eshte vetem nje nocion), shqiperise dhe shqiptareve.
    Po duhet te kundershtoj vendimet e gjykatave dhe shtetit kur jane te padrejta. Nuk e di nese ti pe besimtaret ortodokse te armatosur atje. Nuk e di te pakten dy gjera pashe une qe kishin ne dore. Dy flamuj njerin e vendit dhe tjetrin e kishes. Ne te gjitha rastet ata kundershtuan zbatimin por ku ushtruan dhune apo ishte dhune qe i dolen perapra makines se plehrave ne te cilen ngarkuan objektet kishtare.
    Nese ishte dhune qe ju nuk e dini ndoshta qe permbaruesit nga burreli i quanin greke, kur policet nga burreli i shanin me liber shtepie, nuk e di nese ishte dhune qe kur ata pane turmen e shumte policet u larguan, nuk mjaftoi por mire se ishin te paarmatosur por hodhen kunder besimtareve gaz lotsjelles. Nuk e di ishte dhune qe kishen para komunizmit tua kthesh ne vater kulture, nuk e di eshte dhune qe kur shteti ta rikthen dhe ti paguan taksat perseri ke nenshkruar nje marreveshje per rikthimin e pronave te konfiskuara dhe mbi te gjitha te nje kishe e cila nje pjese te mureve i ka ende aty. nuk e di ne esht dhune te mos e permendesh emrin e kishes duke i akuzuar ortodokset se gjoja jane kunder emrit naim. nuk e di nese eshte dhune qe reagimin e partive popullore evropiane ku hyn dhe partia e merkelit duke e krahasuar shqiperine tone me sirine dhe egjiptin. te mos e publikosh ne media. Kjo eshte dhuna qe ortodokset e permetit bene. Te paarmatosur, te share nga te gjitha drejtimet, te perdhosur kishen dhe objektet fetare dhe mbi te gjitha te mos i tregosh popullit dhe qendrimin ortodoks. Atehere me thuaj se a i konsideroni shtetas keta shqiptare, a i konsideroni me te drejta te barabarta me shqiptaret e tjere. besoj se jo. kur te vendosni te quani shqiptare dhe me ligjet e shqiperise ata ndihen te perjashtuar. Prandaj zoteri ortodokseve te pakten nje gje nuk ua merrni dot Arberine dhe emrin arber ashtu si e ruajne dhe vellezerit e vetem qe u kane mbetur ne komunitetet arbereshe ne Itali dhe arvanitasit ne Greqi. Ju jeni kthyer ne mentalitetin osman dhe esht keqardhje qe vazhdoni te mendoni si anadollake dhe fashismi qe fajin e ka nje grup i caktuar si bene gjermanet me hebrenjte dhe si po beni me ortodokset se vetem kane te njejtin besim fetar me fqinjet mardheniet me te cilat shteti yne i kalbur nuk i ka te mira ose me mire nuk di te jete shtet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga neokastra : 23-09-2013 më 09:59

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anëtarësuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386

Vella Ilia Spiro moralisht ju perkrah nese veprohet ne menyre demokratike cka do qe te ndermirret dhe pa presione, me dhune nuk e perkrahe as edhe babain tim se le me tjeter ke.
    ...
    Perhaps this final act was meant
    To clinch a lifetime's argument
    That nothing comes from violence and nothing ever could
    For all those born beneath an angry star
    Lest we forget how fragile we are

...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Ben mire qe pyet, se duke pyetur meson, dhe sic te ka thene Albo qe heret, ti vetem mund te mesosh ne forumin orthodhoks.

A duhet nje institucion fetar te kundershtoje vendimin dhe ligjin e shtetit?

Ne orthodhokset, respektojme edhe ligjet e shtetit, por respektojme cik me shume Ligjet e Zotit. Shteti shqiptar ka 1 shekull ekzistence, Kisha Orthodhokse ka 2000 vjet ekzistence ne token e Arberit. Dhe ajo Kisha e Shen Marise se Permetit, ka 300 vjet ekzistence ne mes te Permetit. 12 breza permetaresh kane shkruar ne ate Kishe per te adhuruar Zotin dhe per te pagezuar e kunguar femijet e tyre.

Albo
    Kisha juaj ka qe me Konstandinin, qe e beri isntitucion fetar, ku te gjithe ishin te detyruar te quheshin te krishtere. Bile ishe i krishtere qe kur lindje, ashtu sic ju e quani veten qe kur lindni. Kush ka Krishtin dhe njeh fjalen profetike, e kupton ndryshimin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Ben mire qe pyet, se duke pyetur meson, dhe sic te ka thene Albo qe heret, ti vetem mund te mesosh ne forumin orthodhoks.

A duhet nje institucion fetar te kundershtoje vendimin dhe ligjin e shtetit?

Ne orthodhokset, respektojme edhe ligjet e shtetit, por respektojme cik me shume Ligjet e Zotit. Shteti shqiptar ka 1 shekull ekzistence, Kisha Orthodhokse ka 2000 vjet ekzistence ne token e Arberit. Dhe ajo Kisha e Shen Marise se Permetit, ka 300 vjet ekzistence ne mes te Permetit. 12 breza permetaresh kane shkruar ne ate Kishe per te adhuruar Zotin dhe per te pagezuar e kunguar femijet e tyre.

KOASH ka respektuar ligjet e atij vendi, dhe Kishen ne mes te qytetit nuk e mori me dhune, e mori me vendim gjykate. Ceshtja u mbyll. Prona i kaloi Kishes 16 vjet me pare. Pasi Kisha mori pronen e saj, njerez te caktuar te mbeshtetur edhe nga qarqe anti-orthodhokse te segmenteve te caktuara te shtetit shqiptar, krijuan nje gjyq te dyte, ne te cilen nxorren deshmitare te rreme dhe ne te cilin Kisha as nuk ishte prezente me perfaqesuesin e saj ligjor, pasi gjyqi u be i stisur e ne fshehtesi. Dhe ky vendimi i dyte i gjykates rrezoi vendimin e pare. Tani te te pyes une ty: E drejte te duket ty kjo gje? E respektoi apo nuk e respektoi Kisha ligjin e shtetit shqiptar?

Ne orthodhokset i japim Cezarit ate qe i takon Cezarit, dhe i japim Zotit ate qe i takon Zotit. Kur shteti eshte ai qe dhunon ligjet e te drejten e prones te pronarit, ne nuk na ngelet gje tjeter vecse te dalim ne mbrojtje te se drejtes sone ne rruge. Dhe jo vetem te dalim ne rruge, por edhe te behem therror ne mbrojtje te Kishes. Zoti yne Krisht u be therror po nga njerezit e LIGJIT, dhe per aq kohe sa ne i themi vetes se Krishtere, duhet te ecim ne hapat e tij. Duhet te jemi gati te veme edhe te vdesim ne mbrojtje te besimit orthodhoks dhe Kishes Orthodhokse. Nuk ka gje me te shenjte se kjo Kishe e ky besim ne jeten e besimtareve orthodhokse. As shteti, as ligjet, absolutisht asgje. Dhe ne qe e kemi ruajtur kete bese e kete fe me vetemohim per 2000 vjet, nuk do te leme pjellat e komunisteve qe te na tregojne se cfare eshte e drejte dhe cfare eshte e shenjte, e cfare eshte kulture.

Krishti i tha Shen Pjetrit ne murret e Romes: "Po shpie ne Rome kryqin te cilin nuk e mbajten dot shpatullat e tua!" Edhe Shen Pjetri keshtu si ty mendonte. Po i shpetonte ndeshkimit te ligjit te romakeve. Por pasi pa vegimin e Krishtit, u kthye e u dorezua vete tek romaket, dhe kur e kryqezuan, u kerkoi qe ta kryqezonin kokeposhte, jo me koken lart si Krishti, se nuk ishte i denje per nje nder te tille.

Ti si protestant, kur te te sulmojne bashkesine tende, kur shteti te te ndaloje praktikimin e besimit, kur te te rrezoje kryqin e kambanen e qytetit, thuaji vetes: "Nuk kam sec bej, duhet te respektoj ligjin!"

Albo
    E fillon gabim fjalen tende Albo, se une nuk po pyes, por po deshmoj. Hiq rasen e zeze kur lexon, qe te shohesh me qarte. Por zakonisht kjo ndodh me te gjithe provincialet, dhe i ngjasin atij qe la mustaqet qe tu tregonte te tjereve se ishte burre. Megjithate, keto jane gjera qe sja vlen te flitet. Une kam respekt per cdo njeri, pavareisht ku eshte rritur, kur ai nuk kerkon te shese dukjen, por produktin.
    I gjithe shkrimi juaj nuk eshte gje tjeter vecse nje politike dhe rebelim, me te cilin yshtni mjeranet, qe ti sulen shtetit te tyre, dhe ta urrejn shtetin e tyre demokratik. Une nuk kam nderment qe te te edukoj ty me ligjshmerine, pasi kjo nuk eshte detyra ime. Une solla fjalet e Krishtit, me te cilen Ai ushqen grixhen e Tij. Prandaj Ai tha: Kush eshte prej deleve te mija e digjon zerin tim, e njeh, dhe me ndjek. Ajo qe me siguri une e konstatoj plotesisht ne ju dhe ne kete faqe, eshte se ju digjoni zerin e z.Janullatos, dhe kjo eshte me e rendesishme se gjithshka.
    Ti Albo ke nje problem, nga i cili nuk shpeton dot, dhe natyrisht karaktere te tilla formohen qysh ne vogeli, dhe vijne nga rrethi familjar e shoqeror. Nuk kam qellim te fyej askend, por ti do jesh rritur ne nje mjedis shume komunsit, kete e shoh nga menyra se si ti flet me te tjeret, nga menyra se si i gjykon ata, dhe nga menyra se si ne cdo cast kerkon hakmarje dhe percmim. Ta kam thene me siper arsyen perse ndodhn keto gjer tek ty.
    Ti thua: "Ne orthodhokset i japim Cezarit ate qe i takon Cezarit, dhe i japim Zotit ate qe i takon Zotit". Per kete foli dhe Krishti, i cili na meson se, kur "Cezari" te kerkon kemishen, jepja me gjith pallton." Por ketu eshte dhe problemi, se ti Albo se pari duhet te dish ceshte e Cezarit dhe ceshte e Perendise. Ju po ja jepni gjithshka Cezarit. Perendia kerkon zemren dhe jeten e besimtiarit kristian, te cilat i perkasin vetem Atij, kete jepi Perendise.
    Sa per mua protestant, me te cilin ti si religjionoz e ke te veshtire dhe te pamundur qe te njohesh te krishteret, ndertesat dhe gjerat materjale ne kete bote, nuk perbejne problem, pasi nuk jane ato qe me lidhin me Krishtin. Si ty mendonin edhe apsotujt, te cilet Jezusi ne cdo cast i quante besepaket, kur filluan ti tregojne tempullin dhe madheshtine e tij. Dmth tamam si juve, qe i lartesoni dhe adhuroni ndertesat dhe gjitha sendet e institucionit tuaj kishtar. Por Jezusi ju tha apsotujve se, gur mbi gur nuk do te mbetet ketu. Une do ta shkatroj kete tempull dhe mbas tri ditesh do ta ndertoj ate. Pra Jezusi ju foli per ndertimin e TEMPULLIT te Vertete, ku banon Perendia, qe eshte Zemra dhe kriesa e re ne Krisht. Prandaj Pali tek 1kor. ju thote besimtareve: a nuk e dini se ju jeni Tempulli ne te cilin banon Fryma e Perendise? Kjo eshte Kisha e gjalle e Perendise, e cila ndjek dhe ben vullnetin e Krishtit. Kush ka veshe digjon.
    Me vjen keq Albo, se ti mendon se di gjithshka. Bibla thote se, kush e mban veten per te mencem, eshte i mare. Vazhdoni luften e shenjte, sic thote I. Spiro. Luftrat vijne nga religjionet, ndersa Paqja vjen nga Krishti dhe Kisha e tij. Ju jeni bijt e paqes, thote Perendia ne bibel. Duajini armiqte tuaj, bekoji ata qe ju mallkojne, lutuni per ata qe ju perendjekin. Keto i dijgon dhe i zbaton vetem grixha e Krishtit. Amin.

9. Anetarët më poshtë kanë falenderuar deshmuesi për postimin:

Meriamun (24-09-2013)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Citim Postuar më parë nga neokastra Lexo Postimin
    Po duhet te kundershtoj vendimet e gjykatave dhe shtetit kur jane te padrejta. .
    Pikerisht ketu qendron problemi juaj.. dhe kjo eshte arsye njerzore, dhe jo e perendishme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Citim Postuar më parë nga neokastra Lexo Postimin
    Po duhet te kundershtoj vendimet e gjykatave dhe shtetit kur jane te padrejta. Nuk e di nese ti pe besimtaret ortodokse te armatosur atje. Nuk e di te pakten dy gjera pashe une qe kishin ne dore. Dy flamuj njerin e vendit dhe tjetrin e kishes. Ne te gjitha rastet ata kundershtuan zbatimin por ku ushtruan dhune apo ishte dhune qe i dolen perapra makines se plehrave ne te cilen ngarkuan objektet kishtare.
    Nese ishte dhune qe ju nuk e dini ndoshta qe permbaruesit nga burreli i quanin greke, kur policet nga burreli i shanin me liber shtepie, nuk e di nese ishte dhune qe kur ata pane turmen e shumte policet u larguan, nuk mjaftoi por mire se ishin te paarmatosur por hodhen kunder besimtareve gaz lotsjelles. Nuk e di ishte dhune qe kishen para komunizmit tua kthesh ne vater kulture, nuk e di eshte dhune qe kur shteti ta rikthen dhe ti paguan taksat perseri ke nenshkruar nje marreveshje per rikthimin e pronave te konfiskuara dhe mbi te gjitha te nje kishe e cila nje pjese te mureve i ka ende aty. nuk e di ne esht dhune te mos e permendesh emrin e kishes duke i akuzuar ortodokset se gjoja jane kunder emrit naim. nuk e di nese eshte dhune qe reagimin e partive popullore evropiane ku hyn dhe partia e merkelit duke e krahasuar shqiperine tone me sirine dhe egjiptin. te mos e publikosh ne media. Kjo eshte dhuna qe ortodokset e permetit bene. Te paarmatosur, te share nga te gjitha drejtimet, te perdhosur kishen dhe objektet fetare dhe mbi te gjitha te mos i tregosh popullit dhe qendrimin ortodoks. Atehere me thuaj se a i konsideroni shtetas keta shqiptare, a i konsideroni me te drejta te barabarta me shqiptaret e tjere. besoj se jo. kur te vendosni te quani shqiptare dhe me ligjet e shqiperise ata ndihen te perjashtuar. Prandaj zoteri ortodokseve te pakten nje gje nuk ua merrni dot Arberine dhe emrin arber ashtu si e ruajne dhe vellezerit e vetem qe u kane mbetur ne komunitetet arbereshe ne Itali dhe arvanitasit ne Greqi. Ju jeni kthyer ne mentalitetin osman dhe esht keqardhje qe vazhdoni te mendoni si anadollake dhe fashismi qe fajin e ka nje grup i caktuar si bene gjermanet me hebrenjte dhe si po beni me ortodokset se vetem kane te njejtin besim fetar me fqinjet mardheniet me te cilat shteti yne i kalbur nuk i ka te mira ose me mire nuk di te jete shtet.
    Qe te arrish sado pak te kuptosh se cfar ndodh, te duhet te njohesh Jezusin, ta pranosh, ta besosh, ta ndjekesh ate dhe te lexosh fjalen e tij ne biblen e shenjte. Jezusi tha: vetem ai qe qendron ne fjalen time eshte dishepulli im. Gjithshka qe shkruan ketu, me vjen keq miku im, jane arsyetime njerzore. Njeriu mishor, e ka ne natyren e tij qe te vendose vete drejtesine, ate te cilen ju ju po beni. I krishteri para ligjit, ne nje shtet demokratik, ju drejtohet vetem organeve ligjore, dhe se fundmi pranon dhe i bindet ligjit. Kjo eshte te jesh i krishter, dmth te durosh edhe padrejtesite, prandaj Jezusi ju tha apsotujve se ju nuk jeni nga bota, dhe se kush te godet ne njeren nofull, ktheji dhe tjetren. Fakti qe ju nuk mund tju bindeni ketyre fjaleve te Krishtit, por i ktheheni me te njejten monedhe atij qe te goditi, tregon esencen tuaj e cfar lloi eshte. Une nuk jam gjykates qe te vendos kush ka te drejte, por solla fjalet e Krishtit. Nese ti reagon dhe te duket e padrejte, ky seshte problemi im, por eshte problemi juaj. Te jesh orthodhoks, katolik apo protestant, eshte e lehte, por te jesh i krishtere, do te thote te jesh rob i Krishtit, ti bindesh dhe te zbatosh fjalen e Krishtit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 23-09-2013 më 21:16

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •