[QUOTE=qeveriablu;3621142]Po si mund te sillet nje njeri pa ideologji, kjo eshte propetum mobile.Ti i je larguar fese , por kjo nuk do te thote se sjellja jote nuk eshte fetare.Cdo sjellje eshte religion dhe atehere kur individi pretendon se eshte ateist.Distancimi im ndaj islamit eshte i njejte me ato ndaj religjioneve tjera,per mua te gjitha jane ideologji.
Per kete kam hapur nje teme ku kam kerkuar ne forum,qe te me ndihmojne me nje perceptim me te sakte te lecizjes SCOUT. Ajo me sa kuptova une, eshte nje levizje qe cila ndihmon individin te percaktoje tek ato , ne baze te sjelljes , religionin qe i perket dhe ti afrojne atij asistence per tu zhvilluar sipas fese qe i perket.Pra dhe ti , permes sjelljes tende , do ta gjesh veten ne nje dogem.Ka dhe teste per kete pune, bej nje prove se do te jete interesante.
Kete qendrim kemi mbajtur te gjithe ne qe nuk kemi orjentim fetare, pasi sic shprehen teistet, nese nuk e ke pranuar perendine , egzistencen e saje, nuk mund te kuptosh se cfar shkruhet ne librat e shenjte.Kam lexuar dhe studjuar Kuranin dhe 1 milion libra tjera te apologeteve te kesaj feja - e kam refuzuar.E kam studjuar edhe Biblen (te dyja pjeset) ,edhe pse "Dhjata e Re" per mua ka qene zbulim i kendshem,prap se prap nuk me ka bindur..
Atehere duke qene me mes ateistit dhe teistit (agnostik sic permend ti), une kam zgjedhe te prek realitetin, qe do te thote produktin e ketyre dogmave, te krahasoje mejdiset e trajtuara ne dogma te ndryshme.
Nga ky kendveshtirm, me rezulton se perendimi dhe BE jane vendet me cilesore ne drejtimin e cilesise se jetes.Jane vendet , ku kushtet e inividit per nje jete me cilesore jane me te plotesuara.
Parim baze per nje jete cilesore eshte qe bashkesia te jete sa me e madhe dhe te kete te njetin software shpirterore.Une perkunder tesiteve , e kam cilesuar religionin "software biologjik", qe udheheq mardheniet mes njerezve dhe me ambjentin.Pra e pranoje si nje mekanizem qe unifikon sjelljen njerezore, te pakten te bashkesie ku jeton.Une nuk e pranoj fene si nje mardhenie individuale , si nje relacion ,nderlidhje e individit me krijuesin, une jam me kembe ne toke.
Multi religioni , nuk mund te egzistoje ne nje bashkesi, pasi eshte njelloj sikur nje shtet te udhehiqet nga disa qeveri.
Ne kete aspekt, une i ve vetes detyre qe te nxis ne komunitet unifikimin fetare.Keshtu sic e konceptoje une religionin, ai eshte i ndryshueshem lehtesisht, sidomos per versionin shqiptare , qe ne shumice nuk jane praktikante dhe per me teper eshte feja e tyre apostolike.
Duke analizuar rajonin.Ne ish Jugosllavi, muslimanet kishin kontradikta te medha me te krishteret, katolike apo ortodoks dhe ato qe dolen te humbur me shume ishin shqipatret. Ne Maqedoni, po shohim perplasje , kofrontime fizike, politika te mohimit te njeri tjetrit, destabilitet dhe ketu ato qe do te dalin me te humbur natyrshem qe jane shqiptaret.
Ne Greqi.Kemi nje reforme dhe permes dhunes per ta pranuar dhe perfundimishte kemi nje popull qe shkon ne paqe ,pra pikerishte se beri unifikimin fetare.
Atehere cfar duhet te bejme ? Te sillemi si ty qe pe qe nuk ta mbushen mendjet dogmat dhe ti braktisim, apo te perdorim fuqine e tyre per unifikim progres si rrjedhim paqe?
Kjo qe ben ti deformon realitetin, pasi nuk eshte shumice rinia qe peraqeson ti, qe banon ne Maqedonine europiane dhe mundet nuk eshte as perkrahese ne idete separatiste.Problem eshte ajo 76% e popullsise qe eshte e punesuar dhe qe eshte me arsim fillore.Problem eshte ajo mase e gjere qe i thone popull , qe perfaeson shumicen dhe te dhunon me privitetin , por dhe me voten e barabarte me njeriun civil.Pra nuk mjafton te na prezantosh kete mase te rinjsh, por te japesh ide, te jesh aktiv , te ngrsh problematikat e komunitetit tend dhe ti beshe problem e forumit , por dhe me tej, kudo qe ke mundesi dhe kontakt.Ky eshte kontribut. Nuk eshte problem Anesti, pasi Anesti ka shtetin e tij me nje mal me probleme , por qe dhe keshtu sic eshte po i afrohet BE-se , ndersa ju , dhe se keni disa perparesi kundrejt nesh , problemet qe keni jane drejt degjenerimit te rrezikshem, konfrontimit na i cili zor se fiton kush.Mua nuk do te me vije mire nese per shkak te ketij degjenerimi te konfliktit , njerez si ty te na mungojne ne forum......!Sidoqe te jete pjesmarrja ime ne kete forum eshte qe te sjell nje mendim dhe provinience ndryshe e nje shqiptari te Maqedonise dhe te thyhen stereotipet,asgje me shume.Sepse nuk eshte e vertet qe rinija shqiptare eshte e tille si ju e portretizoni an bllok ketu ne forum,duke marr per baze referencat e fanatikeve fetare islamik
Nuk pajtohem me kete shprehje, absolutisht. Atje nuk ka kush te flase , pasi mungojne organizatat, mungon institucioni i ndergjegjes kombetare , qe permes programeve te ndryshme , evidenton ato c'ka jane shqipatre dhe c'ka i duhen shqiptarit.Mungon poezia, perralla, legjenda, epika,mungon kontakti, ku mesazhin tek inoranti ta coje ne kembe i dituri dhe jo te prese te shkoje injoranti te bleje dhe te lexoj librin tend.Kjo nuk ndodhe kurre.Po ashtu politikani, nuk ka interes dhe se ka deshire per progres e reforme, por privohet nga vota.Tani nese insistohet distancim total ndaj islamit si fe te shqip. te Maqedonise,atehere kemi te bejme me "Alisa ne boten e cudirave",
Te gjitha ato problematika historike qe kishe permendur ne shkrimin tend, kane nevoje per tu futur ne arshive dhe per nje kohe te mos i prek kush.Dhe ne greqi shume pjese te historise , u vendosen te mos hapen, te mos preken, ne konsensus.Keto momnete shfrytezojne politikanet, duke prekur plagen, per vota dhe ajo nuk sherohet kurre.Prandaj dhe kryebashkiaku,u shpreh se populli nuk e vlersonte per arritjet ne jeten partiake, por ne kontributin e tije ne 2004 -tren dhe per kete perdori dhe posterat e UCK-se.Linku qe solla une eshte i vertete, pasi vinte nga nje organ sponsorizues amerikan.
Krijoni Kontakt