Close
Faqja 12 prej 14 FillimFillim ... 21011121314 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 136
    "Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Une e kisha ruajtur kete varg per tja sjelle Toni77, pikerisht tani
    Faleminderit deshmuesi qe mendon per mua, mirepo nese ke arrite te lexosh shkrimet e mia, une at rresht e kam sjellur disaher. varet se si i sheh ti shkrimet e tjetrit.

Citim Postuar mė parė nga deshmuesi Lexo Postimin
    por sic e sheh, jo me kot e quaj kete teme: nje diskutim i veshtire. Te peshendes.

Natyrisht dėshmuesi se ti e bėn me secilin njeri debatin dhe diskutimin e "vėshtirė", sinqerisht ėshtė pėr te ardhur keq se si ty nuk te duket vetja se je shume i gabuar. Gabimi ma i madhi i yti ėshtė se ti ngatėrron gjerat dhe i komplikon, dhe krejt ketė e bėn duke mendua se je duke i shpjegua njė te krishteri diēka pėr Krishtin dhe shkrimet e shenjta. Ēka ke t'mė tregosh ti mua pėr shkrimet bre dėshmuesi? Ēfarėdo qe me flet ti mua – ėshtė e kot pėr mua kur ti nėnēmon pagėzimin tim. Kur ti e nėnēmon besimin tim, kur ti e nėnēmon zbulesen e Zotit ne mua, kur ti e nėnēmon Kishėn katolike, kur ti me citon mua nga shkrimet duke mendua qe po jep shpjegime... shkon aq largėt se fillon t ‘mė japėsh mua shpjegime se kur na paska zbrite Fryma e Shenjt ne Kishėn e Tij...! Mos bre burrė.... nuk je krejt ne rregull me kėto. Jo pėr faktin pse i shpjegon, por unė shoh ne ty njė krenari frymore aq te madhe sa unė mendoj se kjo ėshtė rrezik.

Asnjėherė, ne asnjė shkrim unė nuk e kam shprehur mosbesimin tim apo dyshimin se Apostujt nėse u “Mbushen me Frymėn e Shenjt” – por fjala dhe kjo filloj kur une kerkova nga ti (disaher) tna sjellesh me shkrim se ku shpjegohet se apostujt u pagezuan, termi pagezim nuk thuet askund, ne besojme ne kontst te ngjajshem por askund nuk thuhet tekstualisht se "u pagezuan" sic thuhet ne rastin e Jezusit, apo ne rastin e Palit, apo edhe te tjerve. Ne anėn tjeter, ti thuaja se ne secilin shkrim ke sjellė shkrime te natyrės kinse unė po e them apo po e dyshoj njė gjė te tille, dmth ne "mbushjen e me Fryme".... Ketė ti e bėn ndoshta pa qellim por unė te shoh si njė xheloz dhe njeri imponues ne shkrime, dhe si njė njeri qe mendon se vetėm ti i din apo ti na qenke njeriu qe duhet te japėsh mendime. Ne mund te bisedojmė, por ti aspak nuk je bindes per mua sepse mėnyra qe ti flet ėshtė per te dyshuar nese eshte nė FRYME.
    Nuk je bindes per faktin qe ti mohon pagėzimin e njė katoliku! Kjo ėshtė e gabuar dhe gjykim i yti qe mund te paraqet rrezik, pos asaj nuk ėshtė pune e jotja, ėshtė ne pushtetin e DIKUJTE tjetėr kjo.

Ti dhe sipas teje, unė p.sh. – jam njeri i pa FRYME – sa her e ke thėnė ti ketė gjė ne kete teme!! Kjo per mua nuk ėshtė asgjė tek e fundit sepse unė kam ketė pjekuri frymore dhe e dij JETEN qe ėshtė ne mua, nuk me skandalizon aspak sepse unė me zemėr dhe fryme e dua dhe besoj Zotin tim Krisht. Mirėpo kur thua se “nuk po gjykoj” ndėrsa ne anėn tjetėr del dhe i thua njė te krishteri se “kjo nuk ėshtė ne FRYME” dhe besimin e Tij e quan nje "religjion dhe tradite njerezish" mos harro se tjteri menjehr krijon bindjen se ti je i shtyre nga i keqi sepse po ja dhunon FRYMEN qe ai ka brenda vetit, mos harro se gjykim ėshtė ky dhe bile shume gjykim i keq.

Disaher te kam thėnė se mos e kufizo Zotin, Zoti nuk kufizohet ne njė rresht siē ti e ke menduar apo edhe e mendon, shkrimet janė pėr tu shqyrtuar i krishteri ne to - por ėshtė FRYMA qe drejton, veprimet e Zotit janė te pa dukshme dhe te pa kuptueshme pėr njeriun – edhe shkrimet janė te pa zbuluara pėr njeriun por vetėm aq sa na zbulon DRITA Krisht tek njeriu, ne kuptojmė vetėm aq sa na jep Zoti zbulesė – e jo aq sa ne mendojmė apo imagjinojmė.

Bibla na flet disa her pėr veprimet e Frymės se Shenjt ne Kishėn e Tij, na flet disa her duke thėne “U mbushen me Frymėn e Shenjt” dhe kjo tregon se jeta me Krishtin ėshtė ripėrtėrirje dhe forcim ne FRYME dite pas dite e kohe pas kohe, nuk ėshtė jeta ne Krishtin vetėm ajo dite kur njeriu pagėzohet por e tere jeta me Zotin ėshtė zbulesė dhe JETE e re, ėshtė shtegtim me Krishtin dhe “lufte” ne ketė bote qe me ndihmėn e Tij ta arrijmė cakun – JETEN e pasosur, ėshtė mbushje dhe RI-mbushje me Fryme e me JETE dhe ngritje dhe zbritje, ėshtė si puna e “atletit’ qe vrapon pėr medalje....

"Lufta" dhe qėllimi yt ėshtė dhe ishte te akuzosh Kishėn pse pagėzon fėmijėt, qe ne fillim e kam shpjegua se ketė Kisha e bėn ne emėr te Krishtit dhe ne BESĖ – pagėzimi ėshtė dėshmi besimi pėr te rriturit, ndėrsa pėr fėmijėt – ketė besim e paraqesin prindėrit e fėmijės deri sa ai ėshtė i vogėl dhe i pa mėkate, pagėzimi i fėmijėve liron njeriun vetėm nga mėkati i rrjedhshėm te cili ai e trashėgon, ndėrsa mėkate te tjera ai nuk ka. Kisha do qe secilin ta afron ne Zotin... Askush nuk ėshtė i obliguar qe ta pagezoj fėmijė, ai mund edhe te pagezohet pasi te rritem mirepo Kisha ben thirrje per pagezim dhe katolikėt e duan pagezimin e fėmijve, nuk deshirojne qe fėmija i tyre te vdes pa eprekur DRITA e pagezimin per clirimin e mekatit te rrjedhshem. Gjithsesi, fėmija pasi te rritet e konfirmon – d.m.th. respektohet liria e njeriut qe ai pasi te rritet ta dėshmoj dhe ta rrėfej besimin e vet para kishės dhe para Zotit. Kjo thirret PERFORCIM – Krezmin (Krizmė). Njeriu ne pėrforcim mbushet me Frymėn e Shenjt duke rrėfye besimin e vet ne Krishtin ZOT.
    Unė ne fillim e kam dhėnė njė shpjegim se si unė personalisht e kam takua Zotin, unė isha i pagėzuar si fėmije por ja qe ku jam rritė – unė jam forcuar dhe jam mbushur me FRYMEN e Shenjt dhe bile pėr ketė nuk ka asnjė dyshim, jo pse e them unė por e thotė DĖSHMIA dhe Prania e Zotit. Por mua me ka ndihmuar shume Hiri i Pagėzimit - DRITA e Zotit. Nuk e vej nė dyshim pavarėsisht se deshmnuesi apo ai tjetri del me konkludime tė veta. I besoj Zotit dhe lutna dhe eci me Zotin. Pastaj unė shoh edhe jetėn e fėmijėve te mij te cilėt i kam pagėzuar, dhe jam i lumtur si dhe ata janė te lumtur, dhe Zoti me ka bekua edhe me besimin e fėmijėve te mi, me ka bekuar me jetėn qe bėjnė ata nen hir tė Zotit dhe dashuri te Tij. DMTH, unė i pagėzuar si fėmijė - realisht unė nderkohė e kam jetuar Krishtin ne brendėsinė time dhe jam mbushur me FRYME – nė BESIM dhe gjallėri bindėse ne Zotin e gjallė, ne Krishtin dhe Frymėn e Tij. Kėshtu qe pėr mua, kur unė dėgjoj duke nėnēmua dhe duke dhėnė leksione boshe nga tjetri, ne mohim te mundėsisė se veprimit te Zotit – ne personin qe i beson – ne ketė rast pėr njė katolik, kjo pėr mua ėshtė diēka qe tingėllon shume keq, bile krejt e pa vlere, jo pse dua ta nėnēmoj tjetrin, por zotėri, kur njeriu i beson Zotit te Tij Krishtit dhe i thėrret Atij, ai ėshtė ne Zotin dhe Zoti ėshtė ne te. S’ka asnjė dyshim kėtu, lėri dokrrat ti se s’je ai qe mund ta vlerėsosh dhe kufizosh Zotin.

Siē e kam thėnė se nė Kishėn katolike, pas pagėzimit, d.m.th. kur njeriu tė rritet, ai merr Pėrforcimin i cili pėrbėn tėrėsinė e sakramenteve tė fillimit tė jetės sė krishterė. Pra, ėshtė e nevojshme qė tė shpjegohet se marrja e kėtij sakramenti ėshtė e rėndėsishme pikėrisht sepse pėrforcon hirin e Pagėzimit. Edhe apostujt, edhe pse ishin te pagėzuar, ata u forcuan duke u mbushur me Frymėn e Shenjt. Jeta ne Krishtin fillon ne pagėzim por jeton ne ripėrtėrirje – ne sakramte te Zotit qe ėshtė vet prania e Jezusit ZOT.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 05-12-2012 mė 21:59
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    ... kjo filloj kur une kerkova nga ti (disaher) tna sjellesh me shkrim se ku shpjegohet se apostujt u pagezuan, termi pagezim nuk thuet askund, ne besojme ne kontst te ngjajshem por askund nuk thuhet tekstualisht se "u pagezuan" sic thuhet ne rastin e Jezusit, apo ne rastin e Palit....

.
    Ja ku thote vete Jezusi per pagezimin e Apstujve ne Fryme: " Edhe duke u mbledhur bashke me ata, (Jezusi) i porositi te mos ndahen nga Jerusalemi, por te PRESIN ZOTIMIN e Atit, qe digjuat dhe u tha prej meje. Sepse Gjoni pagezoi me UJE, po JU DO TE PAGEZOHENI ME FRYME TE SHETNJERUAR, JO MBAS SHUEM DITESH MBAS KETYRE."
    Ne asnje cast nuk te kam gjykuar per pagezimin tend. sepse nuk eshte detyra ime. Ti mbaju pyetjeve qe ben. Ti the, ku thuhet se apsotujt u pagezuan me Fryme te Shenjte, dhe une ta solla.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    I nedruar toni77. Ne asnje shkrim nuk ju kam gjykuar, qofte ju apo dhe kishen tuaj. Une i quaj mesime religjionoze, te gjitha ato mesime qe nuk kane mbeshtetje ne bibel. Pra jam duke folur per mesime dhe jo per vargje te bibles. Ti mohove fort , duke thene se dita e pentakosit, nuk eshte dita kur apsotujt u pagezuan me Fryme te Shejnte. Dhe une te solla te plote ate qe bibla deshmon duke te shpjeguar me butesi, cdo te thote fjala pagezim ne origjinalin GREK, si dhe te solla te plota fjalet e Jezusit, i cili thote se dita e pentakosit ishte dita qe Fryma erdhi per here te pare tek apsotujt dhe kisha e Krishtit, dhe kjo ishte dita kur dishepujt e Krishtit u pagezuan ne Fryme. Por ti i erpbuze ato duke i quajtur melodira dhe recitime.. Tani pasi solla kete shkrim, prijsa qe ti te pranoje, por ti ke tjeter gje ne fokus. Ty te duket sikur une po te jap mend apo jam xheloz e tjera si keto. Une Toni drejtoj nje bashkesi familjare, dhe kam pergjegjeis per ato qe flas dhe deshmoj. Nuk mendoj se jam une me i mencuri nga ty dhe nuk kam ne qellim te gjykoj njerez. Parimi im ne mesimin dhe ndertimin e besimit ne Krisht, mbetet Fjala profetike nen zbulese te Frymes. Bibla per mua eshte i vetemi liber qe ka te plote mesazhin dhe mesimin e vertete te Besimit ne KRisht. Jam kunder cdo mesimi te religjioneve apo traditave, te cilat BIJEN ndesh me ate cka fjala profetike ne bibel meson dhe deshmon. Si dhe jam pro tyre, kur ato ecin ne te njejtin frymezim me ate te fjales profetike.
    E shoh se ti mendon se une te gjykoj ty dhe kishen tende. Po ta them se, nuk gjykoj askend se nuk eshte ky qellimi im. Por ama gjykoj me drejtesi cdo doktrine dhe ve ne prove cdo fryme, per te pare se cila eshte e vertete, dhe cila vjen prej Perendise. Dhe kjo nen zbulese te mesimti qe Fryma jep permes shkrimit profetik.
    Tani po te sjell nje shkrimin tend, qe te shohesh se kush eshte ai qe gjykon, perbuz dhe akuzon.

" ... te vonuar jeni ju sektet, kishte sekte edhe ne kohen e apostujve por ata nuk ishin Kisha e Krishtit, nuk eshte dicka e re per mua qe kam arrite te lexoj. Tash, na del ti dhe jep lekcione duke u perpjekur ta sulmoni Kishen e Krishtit dhe besimtarėt e saje.... keni ngelur ju sektet tė mesoni se cka me ba Kisha sot - e din Kisha se cka eshte Bibla, ju te mesoni dicka Kishe? JU...? ata qe mohoni Kishen - TRUPIN e Krishtit, ju qe keni bere Kishen cop copa dhe sot jeni me mijra sekte ne bote, shtjelloni dhe mesoni sipas mesimeve te djallit te mallkuar duke nenqmuar dhe sulmuar BESIMIM dhe Besimtar te Zotit, grupe ne emer te Kishes por neper dhoma dhe bile ne dhoma te vogla - te gjumit, te mbyllur dhe izoluar dy tre persona se qani dhe lavderoni njeri tjetrin duke mendue se kjo eshte Kisha e Zotit. Ju te mesoni Kishen se cka te bejne me Bible dhe si ta shkruajne nje Bible? .... Jeni ju ata qe mohoni dhe perzgjedhni shkrimet sipas qefefe dhe citoni neper forme dhe epni shije te keqe krishterimit...! KEQ shume ua mbushi menden i keqi duke menduar se e keni Zotin ne xhepin e juaj, ndersa Kisha e Krishtit per te cilen VDIQ Jezusi dhe qe tash 2000 vite vepron dhe mbane ne gjirin e saje Frymen e Zotit, ju keni forcen te dilni dhe te deklarohi se paska que njerez ne ferr....! Eh. ju me dy tre rershta recitimi pa e lodhur as pa e marr kurr mundin ta pranoni kryqin - mendoni pse mesoni dy tre rershta biblik si ata femija e arabise qe mesojne kuranin permendesh, dhe pse me buze thuani "Besoj Krishtit" u arrit gjithcka, ndersa ne anen tjeter skeni asnje fie respekti as dashurie (kjo shihet ne ato shkrimet tua qe mund te lexoj secili), ama, harroni se cka thote shen Pali punen e "atletit" i cili vetem nese vrapon mund ta merr medalen.... Deshmues, jeni shume te gabuar...
    Te pyes dicka e nuk jep pergjigje, disa her te pyeta dhe nuk me je pergjigjur ne menyre te sinqert, sjelle shkrime ketu duke u mundue te thuash dicka, por se qellimi yt nuk eshte te mesosh dike, por te dalesh si i menqur.... por ne asnje pyetje nuk je pergjigjur dhe ende te pyes deh ato pyetje mbteten te hapura... zemra ime nuk e qet kurr fjalen "heretik" veq se mendoj se duhet te ndryshosh, e kjo arrihet ne dashuri dhe lutje ndaj Zotit tonė..."

Nuk e di kush dueht te ankohet.. gjithseis une do te vazhdoj kete diskutim qe vertet eshte i veshtire, dhe kam plot gjera te tjara. Cdo kush esht i ftuar te diskutoje dhe te shprehet, por ne paqe.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 06-12-2012 mė 19:09

i/e regjistruar Maska e Diella1
    Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    O deshmuesi, e kam une nje pyetje per ty, kush jua fal fajet juve? Ne Bibel ne shohim se si Zoti themelon Kishen e Tij, u jep prifterinjve qe Jezusi vete bekon e shuguron, fuqine per te falur fajet e pagezuar mekateret. Kjo fuqi bekimi e Jezusit ka kaluar ne breza, nga nje brez prifterinjsh ne tjetrin, per te ardhur ne ditet e sotme. A nuk mendon qe juve, duke mos ulur koken ndaj perfaqesuesve te Kishes qe vete Krishti ka themeluar mbi toke, tregoni shenja mosbindje dhe rebelizmi? Sepse, me te vertete, kush ua fal juve fajet?!!!!

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    I nedruar toni77. Ne asnje shkrim nuk ju kam gjykuar, qofte ju apo dhe kishen tuaj. Une i quaj mesime religjionoze, te gjitha ato mesime qe nuk kane mbeshtetje ne bibel. Pra jam duke folur per mesime dhe jo per vargje te bibles. Ti mohove fort , duke thene se dita e pentakosit, nuk eshte dita kur apsotujt u pagezuan me Fryme te Shejnte. Dhe une te solla te plote ate qe bibla deshmon duke te shpjeguar me butesi, cdo te thote fjala pagezim ne origjinalin GREK, si dhe te solla te plota fjalet e Jezusit, i cili thote se dita e pentakosit ishte dita qe Fryma erdhi per here te pare tek apsotujt dhe kisha e Krishtit, dhe kjo ishte dita kur dishepujt e Krishtit u pagezuan ne Fryme. Por ti i erpbuze ato duke i quajtur melodira dhe recitime.. Tani pasi solla kete shkrim, prijsa qe ti te pranoje, por ti ke tjeter gje ne fokus. Ty te duket sikur une po te jap mend apo jam xheloz e tjera si keto. Une Toni drejtoj nje bashkesi familjare, dhe kam pergjegjeis per ato qe flas dhe deshmoj. Nuk mendoj se jam une me i mencuri nga ty dhe nuk kam ne qellim te gjykoj njerez. Parimi im ne mesimin dhe ndertimin e besimit ne Krisht, mbetet Fjala profetike nen zbulese te Frymes. Bibla per mua eshte i vetemi liber qe ka te plote mesazhin dhe mesimin e vertete te Besimit ne KRisht. Jam kunder cdo mesimi te religjioneve apo traditave, te cilat BIJEN ndesh me ate cka fjala profetike ne bibel meson dhe deshmon. Si dhe jam pro tyre, kur ato ecin ne te njejtin frymezim me ate te fjales profetike.
    E shoh se ti mendon se une te gjykoj ty dhe kishen tende. Po ta them se, nuk gjykoj askend se nuk eshte ky qellimi im. Por ama gjykoj me drejtesi cdo doktrine dhe ve ne prove cdo fryme, per te pare se cila eshte e vertete, dhe cila vjen prej Perendise. Dhe kjo nen zbulese te mesimti qe Fryma jep permes shkrimit profetik.
    Tani po te sjell nje shkrimin tend, qe te shohesh se kush eshte ai qe gjykon, perbuz dhe akuzon.

" ... te vonuar jeni ju sektet, kishte sekte edhe ne kohen e apostujve por ata nuk ishin Kisha e Krishtit, nuk eshte dicka e re per mua qe kam arrite te lexoj. Tash, na del ti dhe jep lekcione duke u perpjekur ta sulmoni Kishen e Krishtit dhe besimtarėt e saje.... keni ngelur ju sektet tė mesoni se cka me ba Kisha sot - e din Kisha se cka eshte Bibla, ju te mesoni dicka Kishe? JU...? ata qe mohoni Kishen - TRUPIN e Krishtit, ju qe keni bere Kishen cop copa dhe sot jeni me mijra sekte ne bote, shtjelloni dhe mesoni sipas mesimeve te djallit te mallkuar duke nenqmuar dhe sulmuar BESIMIM dhe Besimtar te Zotit, grupe ne emer te Kishes por neper dhoma dhe bile ne dhoma te vogla - te gjumit, te mbyllur dhe izoluar dy tre persona se qani dhe lavderoni njeri tjetrin duke mendue se kjo eshte Kisha e Zotit. Ju te mesoni Kishen se cka te bejne me Bible dhe si ta shkruajne nje Bible? .... Jeni ju ata qe mohoni dhe perzgjedhni shkrimet sipas qefefe dhe citoni neper forme dhe epni shije te keqe krishterimit...! KEQ shume ua mbushi menden i keqi duke menduar se e keni Zotin ne xhepin e juaj, ndersa Kisha e Krishtit per te cilen VDIQ Jezusi dhe qe tash 2000 vite vepron dhe mbane ne gjirin e saje Frymen e Zotit, ju keni forcen te dilni dhe te deklarohi se paska que njerez ne ferr....! Eh. ju me dy tre rershta recitimi pa e lodhur as pa e marr kurr mundin ta pranoni kryqin - mendoni pse mesoni dy tre rershta biblik si ata femija e arabise qe mesojne kuranin permendesh, dhe pse me buze thuani "Besoj Krishtit" u arrit gjithcka, ndersa ne anen tjeter skeni asnje fie respekti as dashurie (kjo shihet ne ato shkrimet tua qe mund te lexoj secili), ama, harroni se cka thote shen Pali punen e "atletit" i cili vetem nese vrapon mund ta merr medalen.... Deshmues, jeni shume te gabuar...
    Te pyes dicka e nuk jep pergjigje, disa her te pyeta dhe nuk me je pergjigjur ne menyre te sinqert, sjelle shkrime ketu duke u mundue te thuash dicka, por se qellimi yt nuk eshte te mesosh dike, por te dalesh si i menqur.... por ne asnje pyetje nuk je pergjigjur dhe ende te pyes deh ato pyetje mbteten te hapura... zemra ime nuk e qet kurr fjalen "heretik" veq se mendoj se duhet te ndryshosh, e kjo arrihet ne dashuri dhe lutje ndaj Zotit tonė..."

Nuk e di kush dueht te ankohet.. gjithseis une do te vazhdoj kete diskutim qe vertet eshte i veshtire, dhe kam plot gjera te tjara. Cdo kush esht i ftuar te diskutoje dhe te shprehet, por ne paqe.
    U dasht ta sjellesh edhe shkrimin i cili ishte shkaku i kesaj pergjigje, sepse ti na je drejtuar mua dhe Dielli1 (katolik) duke na thene se "Pse Kisha katolike dhe ortodokse nuk i merni te gjitha shkrimet e traditave tuaja dhe ti futni ne bibel duke bere nje bibel te re?"!!
    ama ti harrove se ket Bible qe ti e lexon dhe beson, e bashkoj, kompletoj perfundimisht, e shpalli dhe e ruajti Zoti pikerisht neperemes ketyre kishave qe ti i neqmon ne kete menyre, e jo - kjo nuk ndodhi nga ekipet te futbollit te vogel qe perbėhen nga 6 lojtar kinse jemi ksihe...!

Prandaj ne baze asaj pyetje qe na je drejtuar, shumė mirė e kam thene dhe qendroj prapa asaj qe e kam thene. Nuk e keni plotesine e BESIMIT. Nuk jeni Kisha qe filloj Jezusi. Ju, punen ma te madhe ne kete bote e beni duke fye Kishen dhe besimtarė - gjymtyre te Krishtit. Kjo eshte vertetua sa e sa her. Ju e beni Krishtin rrenc dhe person qe premton e nuk e mbane fjalen!! Ai tha;
    "I lumi ti, o Simon, biri i Jonės, sepse kėtė nuk ta zbuloi mishi e gjaku, por Ati im qė ėshtė nė qiell! 18 Edhe unė po tė them: Ti je Pjetėr‑Shkėmb dhe mbi kėtė shkėmb unė do ta ndėrtoj Kishėn time dhe dyert e ferrit s’do tė ngadhėnjejnė kundėr saj!
    19 Ty do tė t’i jap ēelėsat e Mbretėrisė sė qiellit: gjithēka tė lidhėsh mbi tokė, do tė jetė e lidhur edhe nė qiell e gjithēka tė zgjidhėsh mbi tokė, do tė jetė e zgjidhur edhe nė qiell.” (Mt 16; 17-19)

Ai tha:
    "Dhe, ja, unė jam me ju gjithmonė ‑ deri nė tė sosur tė botės!” (Mt 28; 20

Ai tha;
    “Simon Gjoni, a mė do ti mė shumė se kėta?”
    “Po, Zotėri ‑ iu pėrgjigj ‑ Ti e di se tė dua!”
    “Kulloti qengjat e mi! ‑ i tha Jezusi......" (Gjn 21; 15

Ai tha;
    Atyre qė jua falni mėkatet, u falen, e atyre qė nuk jua falni, nuk u falen...."(Gjn 20;23)

e tjera e tjera qe ju lere qe nuk i respektoni, mirepo nuk pushoni duke neqmuar dhe fye besimin dhe Kishen e Tij qe Ai vet e themeloj, e ndertoj dhe e drejtoj dhe vazhdon deri ne fund te botes sepse ashtu ka premtuar.

Ama harroni se Zoti - edhe pse Izraeli gjate shtektimit te tij me Zotin, ndodhi dhe aty ketu devijoj gjate shekujve, mirepo Zoti e mbajti dhe e ruajti, po nga TRUNG i Izraelit Zoti nxorri profet dhe mbreter - si dhe se fundi MESINĖ sepse Ai eshte besnik.

Ndersa sa i perket asaj lidhur me pagezimin, ne asnje rresht nuk e thote Bibla qe ata u pagezuan, dmth termi pagezim nuk ekziston, Kisha e Krishtit e ka shpallur dhe e beson se ishte dita e RI-lindjes qe do te thote, ne Kishe u zbrit Fryma e Shenjt dhe Apostujt moren forcen e Perendise sic u kishte premtuar Jezusi, dhe kete e kam then une ne secilin shkrim, mirepo fjala - shprehja pagezim nuk thuhet, as "zhytje". Mirepo ne e besojme se eshte pagezim sepse Kisha ashtu e ka shpallur dhe ne shkrim thuhet se ishte dita qe Kisha u mbushe me Frymene Shenjt.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 06-12-2012 mė 19:59

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin

Ndersa sa i perket asaj lidhur me pagezimin, ne asnje rresht nuk e thote Bibla qe ata u pagezuan, dmth termi pagezim nuk ekziston, Kisha e Krishtit e ka shpallur dhe e beson se ishte dita e RI-lindjes qe do te thote, ne Kishe u zbrit Fryma e Shenjt dhe Apostujt moren forcen e Perendise sic u kishte premtuar Jezusi, dhe kete e kam then une ne secilin shkrim, mirepo fjala - shprehja pagezim nuk thuhet, as "zhytje". Mirepo ne e besojme se eshte pagezim sepse Kisha ashtu e ka shpallur dhe ne shkrim thuhet se ishte dita qe Kisha u mbushe me Frymene Shenjt.
    VEPRAT E APOSTUJVE, KAPITULLI: 1. VARGU:5. VEPRAT E APOSTUJVE,KAPITULLI: 1:VARGU.5: VEPRAT E APOSTUJVE. KAPITULLI:1. VARGU 5. VEPPAT E APOSTUJVE, KAPITULLI: 1: VARGU. 5:

Dhe Jezusi ju tha apsotujve: "........po JU DO TE PAGEZOHENI ME FRYME TE SHETNJERUAR, JO MBAS SHUME DITESH MBAS KETYRE."

Dhe Jezusi ju tha apsotujve: "........po JU DO TE PAGEZOHENI ME FRYME TE SHETNJERUAR, JO MBAS SHUME DITESH MBAS KETYRE."

Dhe Jezusi ju tha apsotujve: "........po JU DO TE PAGEZOHENI ME FRYME TE SHETNJERUAR, JO MBAS SHUEM DITESH MBAS KETYRE."

Dhe Jezusi ju tha apsotujve: "........po JU DO TE PAGEZOHENI ME FRYME TE SHETNJERUAR, JO MBAS SHUEM DITESH MBAS KETYRE."
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 06-12-2012 mė 23:09

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Per te mare nje zbulese te plote rreth Pagezimit, mendoj se eshte e udhes te ndalemi tek shembelltyra me klasike e bibles, ajo e djalitplangprishes.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Tani po sjell disa konkluzione qe behen ndaj bibles, te cilat per mua jane te gabuara. Zakonisht ndjeksit e tradites dhe religjionaret, perpiqen te justifikojne mesimet e tyre, duke thene se bibla nuk e permban plotesisht ate cka Jezusi dhe apsotujt bene. Pra simbas tyre, bibla eshte jo e plote, dhe keshtu simbas tyre, mesimet e tradites dhe religjionit e bejne ate te plote. Une perseri nuk dua te paragjykoj kete konkluzion ne te cilin ata kane arritur, por natyrisht qe do te sjell argumentin tim, se perse bibla ne thelb te vet ka te PLOTE mesazhin dhe mesimin e Perendise. Une e kam thene dhe e perseris se, fjala profetike ne bibel, e cila eshte fjala e frymezuar nga Perendia, mbetet dhe eshte mesimi baze per ndertimin e besimit dhe besimtarit te krishtere. Pika ku une nuk bije aspak dakort me religjionozet eshte fakti se, veshtrimin e tyre ndaj bibles, e kane te gabuar, kur thone se ajo eshte e paplote. Atehere une pyes: Ku, dhe ne se?

Pergjigja e tyre eshte: sepse ne kete liber nuk mund te gjenden te gjitha ato qe Jezusi dhe apsotujt bene. Pra simbas tyre, keto mesime te tradites dhe religjionit, si ai i pagezimit te foshnjave, adhurimit te shenjtoreve, adhurimit te ikonave, adhurimit te Marise nenes se Jezusit, te quajturit e papes si ati i shenjte mbi dhe e tjera, mungojne ne bibel, prandajdhe ne themi (thone ata)se ajo eshte e paplote, dhe keto mesime te tradites qe ne kemi e kompletojne ate. Une mendoj se konkluzioni i gabuar qe ata kane ndaj bibles, i ndihmon ata te forcojne religjionet dhe ndarjet e tyre midis te krishteresh. Eshte i vertete fakti se jo te gjitha ato qe beri Jezusi dhe apostujt mund te permblidheshin dhe te shkruheshin ne bibel, por duhet te dime te dallojme se cila ishte pamundesia: Sasia, apo Mesazhi dhe mesimi qe Jezusi dhe apsotujt predikuan dhe mesuan kishes?

Une deshmoj dhe them se, edhe sikur dymiljon letra te kishte shkrojtur Pjetri, te gjitha ne thelb, ne permbajtje, ne mesim , ne mesazh dhe ne natyre, do te ishin te njejta me fjalen dhe mesimin e Krishtit, pikerisht te cilen bibla ne thelb te vet peremban. Pra bibla eshte e "paplote" ne aspektin e SASISE se bemave te Jezusit dhe apsotujve, sepse ishte e pamundur te shkruheshinn dhe te permblidheshin ne nje liber. Por bibla eshte e PLOTE ne MESIM, MESAZH dhe QELLIM. Qe ta bej me te qarte mendimin tim, po mar mesimin mbi pagezimin, te cilin dhe po trajtojme. Bibla ne jep mesim te qarte dhe te plote se, ceshte pagezimi, kush pagezohet, pse pagezohet dhe si pagezohet. Por shohim se mesimi i tradites, na jep nje lloj tjeter pagezimi, i cili nuk qendron ne mesimin mbi pagezimin, qe Jezusi dhe apsotujt na mesuan permes fjales profetike ne bibel. Atehere mund te pranojme llogjiken se, bibla eshte e paplote, prandaj nuk e ka kete lloj pagezimi te foshnjave, te cilen religjioni dhe tradita na meson. Sic e shpjegova me siper se, edhe nese do te kishim mundesine qe te dinim te gjitha bemat e Krishtit dhe te apsotujve, te cialt nese shkruheshin bota nuk do ti nxinte, une jam i sigurte se ne MESIM, ne THELB dhe ne PERMBAJTE do te ishin NJE, me ate zbulese dhe mesim qe bibla na jep.

E kam thene dhe e perseris se, veshtrimi dhe koncepti qe i krishteri ka ndaj bibles, se si ai e vlereson dhe e beson ate, eshte shume thelbesor dhe percaktues ne besimtarin dhe besimin e krishtere. Kete mendim ma perforcon akoma dhe me shume fakti se, jo pa qellim kanonet e kishes, nen zbulese te Frymes se Perendise, MBAJTEN LARK, te gjitha mesimet e tradites dhe religjioneve qe kryheshin ner kisha, duke permbledhur dhe quajtur shkrime te fryemzuara nga Fryma e Perendise, vetem keto shkrime qe sot i kemi ne biblen e shenjte. Asnjehere nuk kam thene dhe nuk kam quajtur te kota cdo mesim te tradties. Natyrisht qe kisha e Krishtit ka tradite, ka te shenjte, ka dhe deshmore. Por e keqja eshte se nje pjese e te krishtereve nuk jane ne gjendje te dallojne "Virgjereshat e mencuar nga ato te mara". Po keshtu e keqja eshte se, ju jepet perparesi atyre mesimeve te tradites, te cialt nuk gjejne mbeshtetje ne frymezimin e fjales se Perendise. Kjo eshte e dhimbshme dhe mjerane.

Kur isha ne Greqi njoha nje cift shqiptar, te cilet ishin te krishtere dhe bestare ne Krisht. Historia e tyre ishte shume e dhimbshme. Keta pasi lane Tiranen ne vitet 97-te, shkuan ne greqi ne nje qyteze te voge, emeri i se ciles nuk me kujtohet. Pasi u regulluan atje me nga nje pune, natyrisht te rende, zune nje shtepi dhe keshtu e ngriten famijen e tyre ne nje vend te huaj. Duhet thene se burri nuk besonte, ndersa gruaja ishte orthodhokse nga tradita. Mbas disa ditesh qe kishin ardhur ne ate qyteze, i viziton prifti qytezes dhe i fton qe te pagezohen. Por cifti nuk deshte te pagezohej, sepse kjo ishte perzgjedhja e tyre. Me vone prifti ju vjen perseri ne shtepi dhe ju thote: Nese nuk pagezohi, do te dergoj astonomine( policine) qe tju mare dhe tju ktheje ne "Allvani". Ky ishte nje hall i madh per kete cift. Ata nuk deshironin qe te pagezoheshin, kjo ishte liria e tyre. Ndersa prifit vazhdonte trysnine edhe me shume, dhe nje nate prifti ju dergoi haber se neser ne ora dhjet, te ishin ne kishe dhe te pagezoheshin, ne te kudnert ne oren11, policia do ti merte dhe ti kthente ne shqiperi.

Ja si e kujtonte gruaja ate nate te trishte te dhimbshme: "Dola jashte ne shesh dhe u ula ne nje stol. Nuk e di por lotet me binin pavetdije dhe kujtoja sakrificat dhe borxhet qe kisha mare per te erdhur ne greqi, dhe tani kthimi eshte tek dera. Teksa vajtoja, para meje pashe nje bure pak te moshuar, te ulur ne stolin perballe. E shikoja se ai nuk mi ndante syte derisa erdhi dhe me pyeti: pse qan? Edhe pse me zor e kuptoja se cfar me pyeti, kisha frike ti tregoja se cfar prifti me kishte vene ultimatum. Por ndejva ne brendesi se ai ishte vertet nje njeriu te bute dhe i mire, dhe kishte nje qellim te mire. Dhe keshtu me ate greqishten time te cale i tregova gjith hallin tim. Ai pasi ndenji disa minuta pa folur dhe syte i mbante mbyllur, gje qe une se kuptoja dot se perse, me pas me tha: eja me mua dhe shkojme ne shtepine tende te marim burrin dhe cupen. Me pas te gjithe se bashku shkuam ne shtepine e tij. Kur u hap dera, pashe se aty ishin shume njerez te gjithe te ulur ne karige e kolltuke. Pasi u futem brenda, miku ju tha atyre se kush ishim, si dhe hallin tone. Ata te gjithe u ngriten, na pershendet dhe na pushtuan, si dhe filluan te luteshin per ne. Gje qe vertet e kisha per her te pare dhe nuk e kutpoja se cfar po ndodhte. Me pas, pasi na hapen nje vend ku ne u ulem, dikush u ngrit dhe foli. Te them te drejten nuk i kuptuam plotesisht se cfar thoshin, por ky buri qe foli na u afrua dhe na tha: Ne jemi te krishtere dhe do tju ndihmojme nga ky hall. Zoti eshte me ne. Ai na tha se, do te na merte me vete ne Athine, dhe do te kujdesej per ne derisa te futeshmim ne pune dhe te na siguronte nje shtepi. Po keshtu na tha qe te mos shkonim me ne shtepi, po te qendronim atje, se te nesermen do te niseshim heret. Te them te drejten, tha gruaja, u ulem ne mes te shtepise ne dysheme dhe filluam te qajme me lote gezimi. Te nesermen u nisem ne Athine dhe ndenjem ne shtepine e tij, derisa gjetem shtepi, dhe burrit i gjeti nje pune ne ndertim, ndersa mua te sherbeja ne nje familje te krishtere joorthodhokse. Me pas ai na ftoi ne kishen evagjelisteeen Athine, ku ne e pranuam dhe deshmuam se Jezusi shpetoti jetet tona, dhe Ai eshte i vetemi Zot e Shpetimtiar. Dhe sot, thote Gruaja, kane kaluar shume vite nga ajo dite, por e kutjoj se ishte dita kur ne njohem Jezusin dhe e pranuam ate si Zotin e Vertete Sheptimtiar.

Kjo vertet eshte nje nga te shumtat histori ku shohim se si religjioni perpiqet te shumoje ekzistencen e tij. Ku shohim se si mesimet e gabuara te religjionit demtojne dhe keqperdorin pushtetin per alvdine e tyre. Kjo ben qe mijera e mijera shqiptare, te trysnuar nga kushtet per te siguruar nje vend ne Greqi, i nenshtroheshin regullave te religjionit, pa ditur ne fakt se cfar benin, dhe e gjitha kjo nuk eshte gje tjeter vecse nje zhginjim, te cilin religjioni e ushtron me te gjitha format. A mund te mendojme se ky eshte nje mesim i drejte rreth pagezimit? Jo. Fjala profetike na meson fondamnetalsiht se pagezim pa PEDNES dhe PABESE ne KRisht, nuk ka.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Peniel : 09-12-2012 mė 01:48 Arsyeja: Redaktim.

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    deshmuesi, une uroj qe ne ty te jete e ndezur drita e pegezimit.
    Per te saten her te nxuna duke genjye dhe kjo qe shihet ne ty nuk paraqet asgje te mire. Ti po sjellesh si muslimanėt qe genjejne dhe akzuojne kinse te krishterėt adhurojne kryqin, por te krishteret e dine rendesine e kryqit dhe kryqi merr rendesine e vet nė Jezusin, gjithcka ne krishterim e merr nderimin dhe rrolin e vet ne KRISHTIN - Krishti m gjaku i Tij shnejteron gjithcka, pa Krisht s'ka asgje. Kryqi - ne saje te vujatjtjes dhe vdekjes se Krishtit ne kryq, per shsperblime te botes, kryqi e ka rendesine e vet, keshtu te krishteret adhurojne Atin, te Birin dhe Frymene Shenjt - PERENDI, por ne dashuri te Jezusit - Zotit tonė, natyrisht se kryqi e ka rrolin e vet. Njejte po vepron edhe ti duke akuzue dikend kinse adhurojne shnjtnorėt - mire po kjo nuk eshte e vertete. Shenjtnoret ne Kishen katolike nderohen, ne duam ata dhe i vlersojme ata, Kisha katolike nuke shte e ndare me kishen qiellore, ne jemi nje TRUP - nje KISHE, pastaj i duam dhe i kujtojme ne Krishtin ZOT. D.M.TH i duam per faktin se kemi te njetin Fryme dhe te njetin ZOT - JEZUSIN, kemi te njetin Atin tone qiellore. Prandaj, per dallim nga ne - ju pasi qe nuk e keni kete Fryme - sigurisht se nuk keni si duania as ti nderoni ata, dmth i keni perjashtuar dhe nuk jeni te lidhur me Kishen qiellore - keni bere cop cop TRUPIN e ZOTIT. Mos mendo se je duke bere dicka tjeter me ato qe thua pos qe je duke tregue realitetin tend frymor.
    Nuk e lexova krejt shkrimin, flas me ndergjegje dhe sinqerit dhe para Zotit se nuk e lexova krejt - u ndala aty kur verejta se ke genjye lidhur me ato qe thua per adhurim, kur thua se adhurohen shenjtnorėt...! Pos asaj, nuk me beni pershtypje shume ta lexoj at shkrim tendin kur ti shpifesh - eshte menyra e juaj sektarve qe jeni ndare nga Kisha te beni kete propagande por kjo nuk u ben te krishter, besimi nuk mbahet ne saje te propagandes duke shpifur per te tjerėt por besimi eshte nga ZOTI - dhurate e TIJ, ne pervujteri dhe duke patur parasyshe shembylltyren qe jep Jezusi me personin i cili u falenderuar ndaj Zotit duke thene "te falendoj ZOT pse nuk jam si ai...." dhe rasti tjeter qee tregon Jezusi per personin i cili "ra permbys per toke duke iu lutur Zotit - Zot ki meshire per mekatarin...", dmth besimi dhe deshmia e gjalle ne besim eshte ne pervujteri, dashuri dhe bashkpunim me Zotin - nė Frymen e Shenjt.
    Akuzat tua nuk perkojne me realitetin, ti vazhdo sa te duash sepse nuk ka ndonje rrol te rendesise kjo qe thua, por me vjen keq per gjendjen tende frymore dhe lutna Zotit qe ne ty te ndezet DRITA e Tij.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 08-12-2012 mė 15:52

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    adhurimit te shenjtoreve, adhurimit te ikonave, adhurimit te Marise nenes se Jezusit,.
    deshmuesi, lexo nga nje punim i imi (liber) une kam dhene pergjigjen per ata qe gjykojne si ti, lidhur me kete e ke pergjigjen ne kete punim. Ky punim i imi ka si redaktor nje meshtar - teolog shum ete mire katolik dhe i njohur, keshtu qe kjo eshte ne perputhje me doktrinen e Kishes katolike. Lexo. ben kujdes me ato qe thua sepse po del shume qesharak para lexuesve.

13.) Kisha e Krishtit nė tokė - e bashkuar me Kishėn e Krishtit nė Qiell!

Shenjtėrit apo shenjtoret e Kishės!
    “Ati ynė qė je nė qiej...Ardhtė mbretėria jote, ….si nė qiej ashtu nė tokė”. (Mt 6, 10).
    “qė tė gjithė tė jenė njė, ashtu si ti, o Atė, je nė mua dhe unė nė ty; edhe ata tė jenė njė nė ne” (Gjn 17, 21).
    “Po ju a nuk e dini se jeni Tempulli i Hyjit dhe se Shpirti i Hyjit banon nė ju? (1 Kor 3, 10-17).
    "Jeni tė pėrkryer siē ėshtė i pėrkryer edhe Ati i juaj qė ėshtė nė qiell". (Mt 5, 48).

Kush jane shenjtėrit?
    Kisha ka shenjtėrit. Nderimi i shenjtėrve, nė Kishėn katolike, ka filluar qysh nė kohėn e apostujve, duke gjetur nė ta pasqyrimin e jetės sė virtytshme tė krishterė, shembullin e tyre pėr jetėn tonė tokėsore. Shenjtėrit - vėllezėrit dhe motrat tona, janė ata qė e kanė pranuar - zbatuar porosinė e Jezu Krishtit: "Jeni tė pėrkryer siē ėshtė i pėrkryer edhe Ati i juaj qė ėshtė nė qiell" (Mt 5, 48) Ata kėtė e kanė vėrtetuar - dėshmuar me jetė.

Shenjtėria, nuk ėshtė e kufizuar nė numėr dhe individ, por, Kisha ka shpallur shenjtėr ata pėr tė cilėt, me jetėn e tyre janė dalluar nė virtytet e krishtera dhe kanė dėshmuar praninė dhe tė dashurinė e Zotit nė botė, e si tė tillė, pas hulumtimeve dhe procedurave kishtare dhe mrekullive, janė shpallur edhe zyrtarisht shenjtėr, shembull dhe model shenjtėrie. Gjithėsi, shenjtėrit janė tė gjithė ata njerėz qe nėpėrmjet pagėzimit dhe thirrjes pėr shenjtėri qe merret nė Pagėzim, kanė bėrė njė jetė tė bazuar nė Ungjillin e Shenjt, tė kushtuar ekskluzivisht Zotit dhe tė afėrmit te tyre.
    Shenjėtaria, ėshtė veēori e Kishės, e njerėzve tė Zotit, ftesė pėr ēdo kohė, moshė, vend, rreth.

Mozaiku i shenjtėrisė, na parashtron dymijė vjet krishterimi me shumė shenjtėr: Papė, ipeshkvi, meshtarė, rregulltarė, rregulltare, shekullarė, fėmijė, rini, prindėr, tė moshuar. Por, emėrues i pėrbashkėt ėshtė ZOTI, tė cilin aq shumė e kanė dashur dhe jetuar, dėshmuar, dhe njeriu, vėlla - motėr, pėr tė cilin aq fort janė munduar edhe janė flijuar.

Shenjėtaria, ėshtė shenjė e gjallė dhe bindėse e pranisė sė Zoti nė botė, e veprės sė Tij nė ēdo kohė, nė ēdo vend, nė ēdo popull, fuqia e cila ndėrron, lartėson dhe begaton jetėn e njeriut.

Thirrja pėr shenjtėri, i pėrket ēdo besimtari. Ndėrkaq, kjo varet nga liria personale, pėrcaktimi dhe bashkėpunimi i njeriut me hiret dhe dhuratat e Zotit, me Kishėn, me njėri-tjetrin, me angazhimin tonė a do ta realizojmė kėtė thirrje apo jo?

Shenjtėrit, janė pikėrisht ata tė pagėzuar, tė cilėt kanė realizuar kėtė thirrje nė jetėn e tyre nė Sjpirtin e Zotit.

Si rrjedhoje, pėr ne qė jemi ne ecje nė BESĖ jemi me Krishtin, ata nuk na shėrbejnė pėr “adhurime”, por, para se gjithash, ata na kujtojnė se shenjtėria ėshtė e mundshme, jo PR meritat tona, por sepse Jezu Krishti, i vdekur dhe i ringjallur pėr ne, na shenjtėron. Prej nesh kėrkohet tė vetėm pėrgjigjja pozitive. PO- ja Jezusit: unė jam i yti sikurse Ti je i imi.

Pos asaj, shenjtėrit, tė cilėt janė dėshmitarė tė Krishtit, njėherėsh, janė edhe ndihmėtarėt tanė nė kėtė ecje. Pra, me qė ata vetė e kanė pėrsosur ecjen e tyre dhe gjenden nė Trininė Shenjtė pėr amshim: “qė tė gjithė tė jenė njė, ashtu si ti, o Atė, je nė mua dhe unė nė ty; edhe ata tė jenė njė nė ne”,(Gjn 17, 21) me lutjen e tyre drejtuar Trinisė Hyjnore pėr ne na nxjerrin hiret e nevojshme pėr ecjen tonė tė besimit, pra, pėr shenjtėrimin tonė. Nga kjo kuptohet, se, JO shenjtėrit na i japin hiret nga vetvetja, por lutja dhe ndėrmjetėsimi i tyre nė lutje na i nxjerr kėto hire nga Hyji, i cili ėshtė i vetmi burim i hireve dhe i shenjtėrisė.

Puthja dhe nderimi i figurave (ikonave) dhe truporeve nė Kishėn katolike:
    Puthja apo lloje tjera nderimi tė ikonave dhe truporeve, nuk ėshtė ADHURIMI i shenjtėrve, por NDERIMI i tyre dhe i meritave te jetės sė tyre tė virtytshme, sikurse puthim tė dashurit tonė nė jetėn e pėrditshme (tė gjallė apo ikona). Ne, i puthim tė afėrmit por nuk i adhurojmė pėr hyjni. Unė p.sh. e puthi nėnėn time, por, s’ do tė thotė qe unė e adhuroj, mirėpo, ajo ėshtė shprehje e dashurisė dhe nderimit qe kam pėr tė. Kėshtu ndodhė edhe me shenjtėrit-dėshmitarėt e Krishtit.

Nėse ndodhė nga dikush tė puth ikonėn apo truporen e cila nuk ėshtė diēka tjetėr pos punim nga dora e njeriut, nė shenjė tė adhurimit, duke e zėvendėsuar atė me vetė Zotin, ose duke shpresuar dhe pritur automatikisht ndonjė hir, bekim, bile edhe mrekulli, kjo ėshtė e gabuar, gjest qe nuk mendoj se i pėlqen aspak Zotit, mos tė them se mund tė jetė njė shenjė idolatrie apo besėtytnie. Bibla, na flet qartė pėr kėtė dhe secili duhet tė jetė i kujdesshėm se ēka thotė Zoti. Vetėm Zoti e meriton adhurimin tonė dhe Ai jep ēdo gjė dhe vepron gjithnjė. Por, nėse ndodhė dhe prekim, puthim ikonėn apo truporen e ndėrtuar nga dora e njeriut, nė dashuri me shenjtėrorin, dhe, shenjti nė fjalė tė jetė shembull jete per secilin nga ne, ajo ėshtė krejt diēka tjetėr dhe nuk do tė thotė adhurim por nderim. Gjithsesi, ne i lutemi Zotit qe pėrherė tė jemi sa mė afėr Krishtit nė Shpirtin e Shenjt qe, sa mė mire tė na zbulohet e vėrteta e Tij, dhe vetėm Zotin ta Adhurojmė dhe ta besojmė.

Pos asaj, edhe atė dashuri qe e kemi me ta (shenjtoret), e gjithė ajo ėshtė apo duhet tė jetė nė emėr tė Krishtit, gjithsesi Krishti dhe nėpėrmes dashurisė qė kemi nė Jezusin - Zotin tonė; kėtė dashuri e shprehim edhe nė shėrbėtorėt e Krishtit qe tani kanė arritur shenjtėrinė. Ata, tashmė janė nė lumturinė e Hyjit, Kishėn qiellore, e cila, asnjėherė nuk ndahet nga Kisha tokėsore qe jemi ne. Me vetėdije dhe gjithnjė nė falėnderim tė Atit tonė qiellor, nė mėnyrė qė Ai ia dha botes tė Birin e vet Jezusin, si fli pajtimi dhe falje, vetėm kėtu ėshtė shpėtimi e jo te asnjė person tjetėr kushdo qoftė ai apo ajo. SHPETIMI ĖSHTĖ NĖ JEZU KRISHTIN.

Kisha, kujton shenjtėrit, ėshtė e bashkuar gjithnjė me ata qė Drita e Zotit reflektoi nė jetėn e tyre tokėsore. Jezusi i gjallė veproi nė trupin e tyre dhe gjatė gjithė jetės sė tyre tokėsore kėtė e kanė vėrtetuar - dėshmuar me jetė, vepra dhe dashuri - Krishtin e gjallė.

Shenjtėria, ėshtė Krishti vet, shenjtėria ėshtė Krishti I gjallė. Shenjtėria ėshtė dhe dėshmon se jemi tė pėrkryer dhe ai ka pėrgjigjur thirrjes sė Zotit: "Jeni tė pėrkryer siē ėshtė i pėrkryer edhe Ati i juaj qė ėshtė nė qiell" (Mt 5, 48). Por jo ADHURIM ndaj tyre, por nderim dhe shembull pėr te gjithė ne se ecim bashkė me ta, me Nėnėn e dashur; Zojen e bekuar, me sakramente dhe dashuri pėr Zotin dhe tė afėrmin.

Kisha, gjithmonė kėrkon shenjtėrorė, Krishti kur thotė “jeni tė pėrkryer sikurse Ati” na fton pėr shenjtėri. Prandaj, Papa Gjon Pali i II, njihet si Papa i Romes, i cili shpalli me shume shenjtori se ēdo paraardhės i tij. Kisha ka nevoje pėr shenjtėr. Madje, koha qė po jetojmė sot ka nevojė me shume se kurrė pėr shenjtore, pasi ata janė dėshmia me e plote dhe mė e pėrsosur e Krishtit dhe Krishterimit.

Dikush nuk donė shenjtėrorė, dikush i ka mėnjanuar nga ambienti familjar, nga zemra, dikush i ka larguar nga Kisha dhe si pasojė, pa dashur tė gjykoj, po dyshoj se mos ndodhė ndarja e Kishės sė Krishtit, nė tokė me Kishėn e Krishtit nė qiell! Ėshtė e vėrtetė se dikush ka harruar dhe po e pėrbuzė Nėnėn e Kishės, Marinė, Nėnėn e Hyjit! Nėnėn e gjymtyrėve tė Krishtit! Ka harruar Shtjefnin – shenjtin dhe martirin e pare tė Krishtit. Ka harruar tė gjithė shenjtėrit! Nuk i kujtojnė fare, nuk mendojnė kurrė pėr ta, ua kanė mbyllur derėn e shtėpisė sė vet, nuk u jepet mundėsia tė dėshmojnė pėr jetėn e tyre me Krishtin ne boten tokėsore, pėr ecjen e tyre me Krishtin e gjallė. Jo, nuk ėshtė ashtu, nuk meritojnė ata tė ndahen nga tė vetėt, nuk meritojnė tė harrohen. Ēdo dėshmi, ēdo dėshmor, pa marrė parasysh cilės lami i takon, kryefamiljar, art, sport, filozofi, politikė, ushtarak etj., ju ngritėn pėrmendoret dhe lapidarė, shkruhet pėr ta, kujtohen nė ditėt pėrkujtimore, nderohen dhe kujtohen brez pas brezi. Kjo pėr faktin se secili nga ata ėshtė dėshmi nė ecje tė suksesshme nė rrugėn qė ai kishte zgjedhė. Nga ata, shėnohet dhe krijohet historia. Derisa ėshtė ashtu, si mund tė ndodhė me personat mė tė ndritshėm, me ata qe dėshmuan Krishtin e gjallė nė jetėn e tyre? Me ata qe jeta dhe vepra e tyre nuk ishte diēka tjetėr pos “laps” i Krishtit? Me ata qė ishin “tė pėrkryer sikurse Ati…”?. Me ata se ēdo vend, ēdo kohė ishin tė Krishtit dhe vetėm tė Krishtit? Me ata qė janė historia e Zotit nė token e Tij? Me ata qė janė historia e krishterimit? Me ata qė bashkė me Krishtin ndėrtuan Korpin e Tij? Me ata qė gjaku i tyre po vlon nė altarin e Shenjt? Me ata qė e dashtėn dhe e dėshmuan Zotin, deri edhe nė flijim? Me ata qė janė shenjtėrit e t’Madhit Zot? Gabim. Gabim dhe aspak respekt pėr bijtė e Zotin. Mos tė harrohet se Krishti kėrkoj tė jemi njė me tė, dhe ata janė njė me Krishtin, aty ku ėshtė Krishti, aty janė shenjtėrit. Aty ku nuk ėshtė shenjti, i pėrkryeri, i vdekuri nė mish dhe i ngjallur nė Krishtin, kam frikė, dyshoj, aty nuk ka Krisht! Jo pse them unė nė bindje tė mia, por kjo nga fuqia e lutjes sė Krishtit; kjo bindje nuk ėshtė nga vetja ime, por nga kjo qe thotė Krishti; “qė tė gjithė tė jenė njė, ashtu si ti, o Atė, je nė mua dhe unė nė ty; edhe ata tė jenė njė nė ne”,(Gjn 17, 21).........
    .................
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 08-12-2012 mė 16:25

Faqja 12 prej 14 FillimFillim ... 21011121314 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •