Close
Faqja 11 prej 13 FillimFillim ... 910111213 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 123
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Lidhje ka vetem koha qe ky disk i shkruar mbi kete balte argjile i perket edhe kohes etruske1700 vite para eres sone.
    Edhepse ky disk eshte zbulua ne ishullin e kretes, kjo nuk do thote se pllaka eshte e vendase, pra ka mundesi qe eshte bartur nga jashte, nga ndonje vend tjeter i mesdheut.
    Sipas te gjitha te dhenave qe kam lexuar deri sot per etruret, ngulitjet e para te tyre ose evidentimet te gjurmeve te tyre ne gadishull percaktohen jo me heret se fillimi i shek. X pes.

Kurse shkrimet me te vjetra, te njohura publikisht, jo me te hershme se fundi i shek. VII pes. Kjo jep distance kohore prej 1 mileniumi nga disku i festit dhe shkrimeve me te vjetra qe njohim nga etruret gadishullin apenin.

Perpos mezapve dardanve e dauanve hititve e hiksoseve nga ballkani u shperngulen ne keto kohera te vjetra edhe etruket e palestet (palestinet) e ne kete disk identifikohet kjarte, helmeta palestineze.
    "Helmeta palestineze" mua me ngjan me teper me bartesit e "kultures se puplave" qe kishin arritur ne kontinentin amerikan jo me vone se shek XII pes.
    Ajo eshte frizure, sipas mendimit tim e afert me frizurat apache dhe atyre qe rrezikuan Egjiptin ne periudhen e Luftes se Trojes. Nuk ka si te jete helmete. Pastaj kete disk shumica serioze e datojne kah gjysma e pare e shkullit XIV pes e jo XVII. pra aferesisht rreth vitit 1350 pes.

Prandaj konsideroj, se ne nje teme te koklavitur, (sic eshte gjuha dhe shkrimi Rasen) dhe te mjegulluar nga pretendimet nacionaliste te gjithe popujve fqinje pa perjashtim, eshte e tepert te zgjerohemi edhe ne nje problem i cili dhe per te cilin nuk eshte arritur ende ndonje mendim definitiv.

Shiko aty ne imazhin e Dariusit, tek guri i shpelles se Lepenices, aty ai rrethi permban gati se te njejtin stil te shenjave.
    Dhe me thuaj tani perse e vandalizuan kete shpell para ca kohesh ?
    Me siguri se per ti humbur gjurmet e lidheshmerise ndermjet ballkanit dhe vendeve tjera ku depertoi ky popull, pra tentim per ti prere kthizen qe te mos zbulohet e verteta....
    Ky eshte pretendim, djelmoshat qe kan vandalizuar ato relive guresh kan dashur te lene ndonje gjurme te perjetesise njesoj si paraardhesit e tyre te lashte. Nese te intereson kush i vandalizoi, i lexo se shqip shkruajn, njeri me duket quhej Arben.

Pra ka mundesi qe ky disku i Faistos-it te jete sjellur ne krete nga ballkani dhe se keto shenja mund te jen edhe etruske por ne te behet fjale per nje tregim vizatimor, si sot qe kemi stripet e vizatuara.
    Posa eshte "shkrim vizatimor" ke thene se ato nuk jane shkronja dhesi te mos kesh plotesuar kete kusht, ato ne asnje menyre nuk mund te kualifikohen per komparim me shkronja te ciles do gjuhe qofshin ato. Sepse vizatimi eshte vizatim e shkrii shkrim.

Nuk e di permbajtjen e ketij disku por nje gje eshte e sigurt ky eshte "shtypi" i pare ne histori. Ky shkrim ska si te jete shkrim sepse eshte piktogram ose me sakte nje hieroglif autentik pa asnje paralele ne bote.

Nese ju intereson mendimi im ky disk eshte punuar nga nje kallep ne te cilin piqeshin buke festive, ne nje date te caktuar, ndersa kjo kopje e pjekur nga dheu eshte bere per ta ruajtur si stampe prej te cilit mundesohej reprodukimi i kallupit te ri ne menyre qe kur te prishen kallupet vjetra te mund te prodhonin kallupe te reja per pjekjen e bukeve festive. Sepse me sa e kujtoj ky disk eshte gjetur ne nje hapesire qe konsiderohet hambar i qytetit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 03-03-2007 më 08:42 Arsyeja: ndryshim fonti
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-01-2009
    Postime
    280
    darkman mik nuk vjen nga latinishtja , pasi monosillabi eshte shqip .
    Latinet e kane marre nga shqipja amicus . Kam pershtypjen qe ne shume fjale italiane ndodhet kjo " a" e famshme para fjales e cila presupozon foljen asht .Tek geget por dhe ne Shqiperine e mesme sht bie, dhe perdoret a.
    accenare- shenje
    accopiare= cift
    addensare= behem i dendur
    addiritura=drejt
    appalto= kontrate ( shih fjalen shqipe pale)
    apparente= i dukshem ( shih fjalen pare)
    appicare= i fiksuar ( fjala pike )
    apparire= shfaqem
    arrafare= kap , mberthej ( shih fjalen rraf, rrah)
    arrotino= mulli ( fjala rrote)
    ascia = gdhend ( ashkla)
    aspetto = dukje ( folja pe)
    aspirare= thith ( folja pi )
    assordare= shurdhoj ( shurdh)
    attendarsi= shtrirje ( tendos)
    avvelamento== helmim ( helm por dhe fjala vel, velitem)
    avvenire= arrij ( folja vijne)
    azzuffarsi= grindje ( folja zihem )

i/e regjistruar Maska e Preng Sherri
    Anëtarësuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    Një mikroskicë të etimologjis shkencore të disa fjalëve të gjuhës shqipe duke treguar origjinën...

1. II pane: bukë o bukela ( bucella)
    2.II cavallo: kalë
    3. mascio; mashkull
    4. Femina: femënë
    5. Pollo: Pulë
    6. Canto: kangë
    7. Cielo: Qiellë
    8. gente: gjind
    9. Popolo: popull
    10: lago: Lëqe
    11. gamba. kambë
    12. Miracolo: mrekullitë
    13.Spada: Shpatë
    13. lepre: lepur
    KURR' SHQIPERI S'KAM ME T'HARRUE
    EDHE N'VORR ME T'PËRMENDË KAM!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar më parë nga flora57 Lexo Postimin
    darkman mik nuk vjen nga latinishtja , pasi monosillabi eshte shqip .
    Latinet e kane marre nga shqipja amicus . Kam pershtypjen qe ne shume fjale italiane ndodhet kjo " a" e famshme para fjales e cila presupozon foljen asht .Tek geget por dhe ne Shqiperine e mesme sht bie, dhe perdoret a.
    accenare- shenje
    accopiare= cift
    addensare= behem i dendur
    addiritura=drejt
    appalto= kontrate ( shih fjalen shqipe pale)
    apparente= i dukshem ( shih fjalen pare)
    appicare= i fiksuar ( fjala pike )
    apparire= shfaqem
    arrafare= kap , mberthej ( shih fjalen rraf, rrah)
    arrotino= mulli ( fjala rrote)
    ascia = gdhend ( ashkla)
    aspetto = dukje ( folja pe)
    aspirare= thith ( folja pi )
    assordare= shurdhoj ( shurdh)
    attendarsi= shtrirje ( tendos)
    avvelamento== helmim ( helm por dhe fjala vel, velitem)
    avvenire= arrij ( folja vijne)
    azzuffarsi= grindje ( folja zihem )
    "a" ne latinisht-italisht nuk eshte folja asht moj vajz, se na i nxorre latinet elbasanllinj
    Nuk eshte hiq folje

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Më në fund =QELSI I GJUHËS ETRUSKE

Tê gjithë studiuesit qe janê marrê deri mê sot më deshifrimet Etruske e kanê injorua gjuhën greke, a nuk ju dukej kjo tepër e çuditshme ?

A e dini ku është arsyeja ?

Mungesa e gjuhës greke në mbishkrimet etruske gjithëmon më ka mundua, si a mundêsi kjo, shkrimi ¨ështê greqishtë por nuk është në gjuhên greke snjë fjalë ?

Por më Fund- e thëmë më plotê bindjen se në këto shkrimet etruske ishte edhe gjuha e grekëve tê lashtë por asnjêri nuk e ka vrejtur..

Si ka mundësi kjo qe asnjëri nuk e ka gjetur grqishtën në këto shkrime etruske ?

Duke hetuar nëpër shumë shkrime tjera të lashta e sidomos pasi që hulumtoja njê kohë të gjatë Linear B, tabelat e argjiles të shkruara në vargje vertikalishtë ne to jo vetêm unê por secili prej nesh e din dhe e ka vêrtetuar se janê nê njê shqipe tê paster, pa dyshim, gjuha shqipe êshtë folur qysh 7 shekuj para kêtyre shkrimeve etruske, por mealfabet tjetêr, dhe mênjêherê pas shekullit XIV-të para krishti gjithçka ndryshon, humben edhe keto shkrimet ne vargje vertikale mbi argjil, sigurishtê, pas kataklizmit nê Mont terra ne Santorin ? . dhe si ka mundêsi qê eshet dashur te presim shekullin e 7 e 8 para krishti per te arritur tek shkrimet etruske, megjithese shkrimet e para proto etruske i hasim në Hebon, Palestinë, do thote se edh alfabeti vjene nga andej, por nje alfabet tjeter pas atij te Kadmit fenikas dhe mund te hetojmi se edhe greket e lashtê erdhen nag andej...aty kah fillmi i shekullit XVI tê para krishti..dhe keto tabelat e argjles shkruhen ne gjuhên shqipe, sigurishet nga banoret autokton( mos ti permendim pellazget sepse ai eshet nje version tjeter do e thëmê hera tjera...
    Pra si e shohim ne shkrimet etruske, kam gjetur edhe gjuhen greke, por e padukshme ne fillim sepse hulumtuesit duke e injoruar greqishten, bazohen vetem ne etrusket, gjê qê eshet gabim i madh.
    Arsyeja e parë ështê se pêr te njohur gjuhên e njê populli te lashtê, sê pari dueht te dijmi se ga ishte dhe nag vinet ai popull ?

Kam lexuar kohëve te fundit nga njê autor francez për perendit e grekeve te lashtê i cili thote se te gjitha perendit greke janê me origjinê skite, qê nga orakli i Delfes Titanet dhe i têrê miti grekê êshtê me origjine skite.

Autoret e vjeter te gjitha keto gjera i ane mbajtur fshehur,, duek qpikur popuj tjere e emra te popujve multiple pa patur arsyeje, vetem se te mêshifej e verteta.. e tera pra eshet nje mashtrim.

Si e shohim, greket e vjeter sias antropologur Pitard, ai ka vrejtur se ne kafkat greke gjendet nej numet teper i madh i kafkave me origjine sllave...
    Si ka mundesi kjo ? Pasi qe edhe miti grek eshet i ardhur nga skitet e detit kaspik, atehere edhe origjina e tyre qenka skite, normal se edhe ne mbishkrimet etruske duhej te lexoheshin ne gjuhen e lashte skito/ greke..
    Mund te japim prova te shumta, ne çdo mbishkrim etrusk se paku kemi dy fjalê shqipe, te mbetura qe nga shekulli i XIV te paar krishti si ne Linear B dhe ne keto etruske fjalet shqipe diktohen shume lehte poashtu edhe fjalet skite, që janê mê shumê se shqipe, ku mudn ti lexojne ata qe njohin dy gjuhet, shqipen dhe gjuhên sllave( ju lutemi mos mendoni se behet fjale per bugaret apo serbet, fjala eshet per = skifêt) qê sipas te gjitha gjasave me deshmi gjuhêsore si dhe antropologji, vrejmi se kjo gjuhê ishte gjuha e vjeter greke ku pastaj e humben pake ngapake duke e huazuar gjuhen e autoktoneve Molopeve, banor autoktone te popullit te Molopeve, me siguri Moloset shqiptar, keshtuqe e harruan gjuhen tyre skite por antropologjia nuk gnjen, diktohen s jane skitê !
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 10-05-2012 më 19:09
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-01-2009
    Postime
    280
    Nuk thashe qe" a" eshte folja ne italisht-latinisht , por ne shqip po , tek elbasanllinjt me qe i permende dhe ne gjuhen gege po . Pastaj clidhje ka kjo qe po thua , po flasim per monosillabin, rrenjen e fjales .

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga flora57 Lexo Postimin
    Nuk thashe qe" a" eshte folja ne italisht-latinisht , por ne shqip po , tek elbasanllinjt me qe i permende dhe ne gjuhen gege po . Pastaj clidhje ka kjo qe po thua , po flasim per monosillabin, rrenjen e fjales .
    lirishtë çdo =a= ështê e barabart me =asht, apo =është ...provoje, hiqe "a"-jen nga keto qe i permene, do e gjeni s per çfare beghet fjalë...

=====================
    a ccenare- asht shenje
    a ccopiare= asht cift
    a ddensare= behem i dendur
    a diritura= asht e drejt rrezja..
    a ppalto= kontrate ( shih fjalen shqipe pale)
    a p par e nte= shihesh në te..... i dukshem ( shih fjalen pare)
    a pic are= i fiksuar ( fjala pike )pik=ngjit, therrur...kapur...sudyr, agjystim=barazim...
    a parire=asht shfaqur..
    a rrafare= kap , mberthej ( shih fjalen rraf, rrah)=kapse, kamca...
    a ro tino= asht rrrota qe rrot-ullohet..;mulli ( fjala rrote)
    a scia = gdhend ( ashkla)
    a spetto = dukje ( folja pe)
    a s pir are= merr ajrin... ( folja pi )
    a sordare= shurdhoj ( shurdh)
    a ttendarsi= shtrirje ( tendos)
    a vvelamento== helmim ( helm por dhe fjala vel, velitem)=fala mento=humb, v=germanike njihet si F...volke=folke, shqip=aty ku shprehen, flasin ne kuvend...
    a vvenire= arrij ( folja vijne)
    a zzuffarsi= grindje ( folja zihem )
    ======
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 27-11-2012 më 17:22
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Deshifrimi i gjuhës së lashtë etruske dëshmon se Etruskët ishin Ilirë!
    ....etruskët ishin Dolikocefal e ne jemi Brakicefal; si mund te themi atëhere se edhe etrusket ishin si ne ilirë ? ...më jepni ARGUMENENTE flora, e kerkoj vetem prej teje...lol !

perpos kêsaj fatkeqêsije flora te tetem, lexojeni dy here kete tekst, e di q e jeni lexuese e ashper....por jo e vetem ti...ka edhe te tjere qe lexojne me vemndje, ka edhe tjere qe dijne te lexojne gerrma por jo permbajtje..
    ===========================

Perkthimi i sakët nga Enigma faqe 322 --- 323 Botim viti 1991 nga origjinali, mirëpo në versionin e botuar shqip nuk e kamë hasur këtë
    permbajtje; ATHUA PSE ? Pse iu fshihen lexuesit shqiptar intrigat ?
    "Për të dëshmuar se shqiptarët Toskë tê sotëm e kanë marrur emrin nga Etruskët të cilët erdhen nga Italia për tu vëndosur në këto vise të quajtur Toskënia dallohet nga gjysma e shqipëtarëve tjerë".

"Dhe për t'iu bërë ballë këtyre toskëve që imigruan në Shqipëri, pjessa tjetër e shqiptarëve ishin indigjenë, vëndas, në viset që quhët Gheghënia....!
    "Edhe një dëshmi tjetër se shqipëtarët Toskë janë pasardhësit e Etruskëve të vjetër, të ardhur nga Italia...dhe vëndosën në Shqipërinë e mesme, në ato vise ku Pol Emili i kishte shkatërrrua rreth 168 164 para krishti, dhe nga kjo kohë, edhe sot dialekti i tyre, mëgjithëse të vëndosur më afër Greqisë dhe nê kontakt më ta, ngjanë më shumë si tek latinët se sa tê grekëve të vjetër."
    Pra, gjuha shqipe që gjuhëtarët dhe etnologet e kanë anashkaluar apo harruar, gjuhë e cila ka aftëisnë të na japi provat e egzistencës dhe mbijetesës së Pelazgëve dhe se ende edhe sot kjo gjuhë neve na mundëson ta deshifrojmi gjuhën Etruske ose të quajtur gjuha shqipe e dialektit Toskë që fllitet sot në Gadishullin Ballkanik dhe më gjerë ...." RD. Enigma 1991,

????????????????????????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

te lutem flora, na e sqaroni enigmen...unë vetem se e kam sjellur njê pjes nga libri...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 01-12-2012 më 11:46

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-10-2009
    Postime
    461
    Per te marun vesh ket histori te enigmes,duhet tregue rjedhjen e Etruskeve,fillimin,kur u formue Roma.Roma ishte ne kufi me Etrusket,kurse Etrusket ne ate kohe ishin shume te forte dhe shtete ishin te ndame sipas fiseve,dhe 12 qyteteve.Pra ku ka te Tosket fise ,e dyta asnji fjale ne gjuhen etruske nuke perputhet me gjuhen Toske,po mendoje ne shikimin e pare.Kurfare shenje nuke ka qe tregon diqka,ose lidhershmeni me Toske,dhe Etruske.KURFARE.Mirepo te thuesh se Etrusket ishin PELLAZGE,se paku ne gjuhe,e njejta ashte edhe Toska e njejte me pellazgishten.Ketu ashte dallimi,gjuha etruske ashte gjuhe Pellazge ,dmth FILLIMI,kurse Toska ashte ZHVILLIMI i gjuhes shqipe.Ky proqes i zhvillimit te gjuhes shqipe e ka per baze gjuhen GEGE.Pra gjuha PELLAZGE,Etruske,GEGE,dhe TOSKE,ashte barazi me gjuhen shqipe te soteme.Kemi pra proqesin e gjuhes sone,Pellazge,Gege,Toske,pluse ne fillimin e gjuhes etruske,para 3000 vjete.Shume qesar shkollimin e mueren nga ETRUSKET,mirepo qesaret tjer i moren mesimin,dhe strategjit e sundimit dhe te luftes nga TOSKA,bie fjala Apolonia,dhe qesar AUGUSTI,i cili babai i vdes ne egjypte kure ishte i vogel,dhe pas 5 vjete fillon shkollimi ne apolonin tone shqipetare.Shumica e historiane thone se babai i augustit ishte shqipetar,dhe e ama e tina romake.pore ka historian tjer qe thone nana epirote,babai Geg,ilir.Thuhet per ta marun Egjyptin nen kthetra munden vetem shqipetaret ta marin.Egjyptin pase sundimit 300 vjeqar nga epirotet shqipetare prape ra ne duert e Shqipetarit,pastaj e muer Roma.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga kutje Lexo Postimin
    Per te marun vesh ket histori te enigmes,duhet tregue rjedhjen e Etruskeve,fillimin,kur u formue Roma.Roma ishte ne kufi me Etrusket,kurse Etrusket ne ate kohe ishin shume te forte dhe shtete ishin te ndame sipas fiseve,dhe 12 qyteteve.Pra ku ka te Tosket fise ,e dyta asnji fjale ne gjuhen etruske nuke perputhet me gjuhen Toske,po mendoje ne shikimin e pare.Kurfare shenje nuke ka qe tregon diqka,ose lidhershmeni me Toske,dhe Etruske.KURFARE.Mirepo te thuesh se Etrusket ishin PELLAZGE,se paku ne gjuhe,e njejta ashte edhe Toska e njejte me pellazgishten.Ketu ashte dallimi,gjuha etruske ashte gjuhe Pellazge ,dmth FILLIMI,kurse Toska ashte ZHVILLIMI i gjuhes shqipe.Ky proqes i zhvillimit te gjuhes shqipe e ka per baze gjuhen GEGE.Pra gjuha PELLAZGE,Etruske,GEGE,dhe TOSKE,ashte barazi me gjuhen shqipe te soteme.Kemi pra proqesin e gjuhes sone,Pellazge,Gege,Toske,pluse ne fillimin e gjuhes etruske,para 3000 vjete.Shume qesar shkollimin e mueren nga ETRUSKET,mirepo qesaret tjer i moren mesimin,dhe strategjit e sundimit dhe te luftes nga TOSKA,bie fjala Apolonia,dhe qesar AUGUSTI,i cili babai i vdes ne egjypte kure ishte i vogel,dhe pas 5 vjete fillon shkollimi ne apolonin tone shqipetare.Shumica e historiane thone se babai i augustit ishte shqipetar,dhe e ama e tina romake.pore ka historian tjer qe thone nana epirote,babai Geg,ilir.Thuhet per ta marun Egjyptin nen kthetra munden vetem shqipetaret ta marin.Egjyptin pase sundimit 300 vjeqar nga epirotet shqipetare prape ra ne duert e Shqipetarit,pastaj e muer Roma.
    ...kutje, më spjegoni këtë enigm; -si mund te ishin etrusket ilirë kur dihet se ilirët janë brakicefal kurse etrusket njê rac tjeter; dolikocefal ?

Faqja 11 prej 13 FillimFillim ... 910111213 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  2. A Mund Te Zgjerohet Baza Dialektore E Shqipes Standard?
    Nga [A-SHKODRANI] në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-11-2006, 17:04
  3. Baza dialektore e gjuhës standarde
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 05:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •